Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

Η Μόσχα καταγγέλλει χτυπήματα Ουκρανών στρατιωτών σε ρωσικό έδαφος

 
Ουκρανοί σαμποτέρ άνοιξαν πυρ εναντίον ενός κινούμενου αυτοκινήτου στην ρωσική περιοχή του Μπριάνσκ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, σκοτώνοντας έναν άμαχο και τραυματίζοντας ένα παιδί, όπως κατήγγειλε σήμερα ο περιφερειάρχης Αλ. Μπογκομάζ, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος, έκανε λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια» από ουκρανική ομάδα σαμποτέρ.

Εξάλλου ο κυβερνήτης κατήγγειλε ακόμη ότι η τοποθεσία Klimovsky, στην ίδια περιοχή, δέχτηκε επίθεση από ουκρανικό drone και κάηκε μια κατοικία στο χωριό Sushany, ενώ το χωριό Lomakovka στον δήμο Starodubsky δέχτηκε βομβαρδισμό όλμων του ουκρανικού στρατού που κατέστρεψε δύο σπίτια.

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι σκηνοθέτησε μια «προβοκάτσια», αλλά φάνηκε επίσης να υπαινίσσεται πως κάποιας μορφής επιχείρηση διενεργήθηκε πράγματι από Ρώσους αντικυβερνητικούς.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB ανέφερε ότι οι δυνάμεις της εξουδετέρωσαν «μια ένοπλη ομάδα Ουκρανών εθνικιστών» που είχαν διασχίσει τα σύνορα και πως βρέθηκε μεγάλος αριθμός εκρηκτικών μηχανισμών.

Στη Λευκορωσία, η κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας πρόβαλε πλάνα ενός ρωσικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους διαψεύδοντας τον ισχυρισμό Λευκορώσων αντικυβερνητικών ότι το ανατίναξαν. Αντικυβερνητικοί υποστήριζαν ότι το περασμένο Σάββατο εξαπέλυσαν επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του Beriev A-50, που βρισκόταν σε ένα αεροδρόμιο κοντά στο Μινσκ.

Οι πολύμηνες σφοδρές μάχες συνεχίζονται στην Μπαχμούτ στο Ντονετσκ και οι ρωσικές δυνάμεις εμφανίζονται να προωθούνται σημαντικά. Ωστόσο ο ουκρανικός στρατός παραμένει προκειμένου να καταφέρει στη Ρωσία όσο το δυνατόν περισσότερες απώλειες και για να αναλώσει πυρομαχικά και πόρους.

Το αμερικανικό Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) εκτιμά ότι οι ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία σε νεκρούς και τραυματίες ανέρχονται σε 200.000-250.000, από τους οποίους 60.000 - 70.000 σκοτώθηκαν. Στις απώλειες περιλαμβάνονται επίσης μισθοφόροι της Wagner, φιλορώσοι του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. 

Χωρίς κοινό ανακοινωθέν και η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της G20

Χωρίς κοινό ανακοινωθέν ολοκληρώθηκε σήμερα η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της G20 στην Ινδία, επιβεβαιώνοντας τις μεγάλες αντιθέσεις και τα αντικρουόμενα συμφέροντα παγκοσμίως, που εντείνονται με την ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Κατά τη σύνοδο διακρίθηκαν ξεκάθαρα τα δυο βασικά «στρατόπεδα», της «Δύσης» από τη μια και των Κίνα - Ρωσίας από την άλλη, οι οποίες εμφανίστηκαν πιο έντονα σε κοινή γραμμή, μετά και την πρόσφατη «ειρηνευτική» πρόταση του Πεκίνου για την Ουκρανία. Μάλιστα Κίνα και Ρωσία ήταν τα μόνα μέλη της συνόδου, που απέρριψαν τη φράση «πλήρης και άνευ όρων αποχώρηση (των ρωσικών στρατευμάτων) από το έδαφος της Ουκρανίας».

Οπως δήλωσε ο Ινδός ΥΠΕΞ, S. Jaishankar, οι 20 ομόλογοί του δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμβιβασμό για την έκδοση κοινής δήλωσης, λόγω των «διαφορετικών απόψεών» τους για τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας κι επιπλέον «διάφορα μέρη είχαν διαφορετικές απόψεις για πολλά θέματα».

Μεταξύ άλλων η Ρωσία επέμεινε να περιλαμβάνεται στο τελικό ανακοινωθέν η ανάγκη να διεξαχθεί «αμερόληπτη έρευνα» για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στους ρωσικούς αγωγούς μεταφοράς αερίου Nord Stream 1 και 2 για τις οποίες έχει κατηγορήσει τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Η επίδραση αυτής της σύγκρουσης στις χώρες που επηρεάστηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού είναι επιζήμια, πρόσθεσε, λέγοντας ότι «ο παγκόσμιος νότος χρειάζεται ακόμα βοήθεια». Η Ινδία, φετινή οικοδέσποινα της συνόδου, δεν έχει καταγγείλει τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, τάσσεται υπέρ διπλωματικής λύσης και έχει αυξήσει σημαντικά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της G20 αμαυρώθηκε για μία ακόμη φορά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κατήγγειλε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Αντονι Μπλίνκεν, ενώ ζήτησε από τη Ρωσία να ανανεώσει τη συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα. Ο Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση ότι «χωρίς ντροπή ενταφιάζει την συμφωνία για τα σιτηρά» και ζήτησε πλήρη απεμπλοκή των ρωσικών αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων από τις κυρώσεις.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, είχαν δεκάλεπτη συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου και ο Μπλίνκεν υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον προτίθεται να στηρίξει την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της για όσο καιρό χρειαστεί.

Ρωσία και Κίνα εμφανίστηκαν σαν ένα μπλοκ και μάλιστα οι ΥΠΕΞ τους συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου και κατηγόρησαν τα κράτη της Δύσης ότι χρησιμοποιούν «τον εκβιασμό και τις απειλές» για να επιβάλλουν τις απόψεις τους σε άλλα κράτη. Ο Ρώσος υπουργός Σεργκέι Λαβρόφ και ο Κινέζος Τσιν Γκανγκ «ομόφωνα απέρριψαν τις απόπειρες παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και επιβολής μονομερών προσεγγίσεων μέσω του εκβιασμού και των απειλών», ανέφερε η ρωσική διπλωματία.

Παράλληλα οι δύο υπουργοί εξέφρασαν ικανοποίηση σχετικά με τη γρήγορη εξέλιξη του διμερούς πολιτικού διαλόγου και της συνεργασίας Μόσχας και Πεκίνου.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP, «Ria Novosti», TASS)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου