Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Μια μέρα σαν τη σημερινή

  06/04/1483

Γεννιέται ο Ιταλός αναγεννησιακός γλύπτης, ζωγράφος και αρχιτέκτονας Ραφαήλ (Ραφαέλο Σάντι).

06/04/1793

Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής αστικής Επανάστασης, η Επιτροπή Δημόσιας Ασφάλειας αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας, εντείνοντας την επίθεση εναντίον της παλιάς φεουδαρχικής τάξης που μάχεται λυσσαλέα για την επιβίωσή της.

Σήμερα, η αστική τάξη αποποιείται το παρελθόν της και σε μια προσπάθεια να διαγραφεί ή να συκοφαντηθεί η ταξική βία ως μοχλός της κίνησης της κοινωνικής ιστορίας, αποκαλεί την περίοδο αυτή ως «τρομοκρατία». Και αυτό βεβαίως γιατί πλέον βρίσκεται η ίδια στη θέση του παλιού, ενώ στη θέση του νέου βρίσκεται η εργατική τάξη.

06/04/1833

Πέθανε ο φιλόλογος και ποιητής, Αδαμάντιος Κοραής.

06/04/1897

Ξεκινά ο ελληνοτουρκικός πόλεμος, που κράτησε 30 μέρες και έληξε με ήττα της Ελλάδας. Ως αποτέλεσμα παραχώρησε μικρό κομμάτι της Θεσσαλίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ενώ της επιβλήθηκαν υπέρογκες πολεμικές αποζημιώσεις, για την αποπληρωμή των οποίων αναγκάστηκε να προσφύγει σε δανεισμό.

Έτσι στην Ελλάδα, που πριν 4 χρόνια είχε κηρύξει πτώχευση, επιβλήθηκε από τους πιστωτές της Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος, με σκοπό τον έλεγχο των δημόσιων εσόδων και την «εξυγίανση» των δημόσιων οικονομικών. Στόχος του ΔΟΕ: η εξασφάλιση για τους ξένους ομολογιούχους της τακτικής είσπραξης των τοκοχρεολυσίων (των δανείων), ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο μη καταβολής τους.

06/04/1917

Στο Συνέδριο της Γκότα ιδρύεται το Ανεξάρτητο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας. Το κόμμα υπήρξε διάσπαση του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και ακολούθησε «κεντρίστικη» πολιτική, ταλαντευόμενο ανάμεσα στην αστική τάξη και στο προλεταριάτο, γέρνοντας στις αποφασιστικές στιγμές με το μέρος της πρώτης.

Στο κόμμα αυτό προσχώρησε αρχικά και η ομάδα του «Σπάρτακου» (Ρ. Λούξεμπουργκ, Κ. Λίμπκνεχτ, κ.α.). Αποχώρησε όμως στα τέλη του Δεκέμβρη του 1918 –εν τω μέσω της επανάστασης στη Γερμανία- για να δημιουργήσει (στις 30 του ιδίου μήνα) το Γερμανικό ΚΚ.

06/04/1917

Οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο κατά της Γερμανίας, προσχωρώντας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1918) με το ένα ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, αυτό της Αντάντ, εναντίον της Γερμανίας και των συμμάχων της.

06/04/1919

Ο Κόκκινος Στρατός μπαίνει νικηφόρος στην Οδησσό. Καταλυτικό ρόλο στη νίκη της επανάστασης έπαιξε τόσο η πολύπλευρη στήριξη των εργατών και αγροτών διαφόρων εθνικοτήτων, όσο και η ανάπτυξη του επαναστατικού κινήματος στα ίδια τα στρατεύματα των ιμπεριαλιστών επεμβασιών (κυρίως των Γάλλων, αλλά και των Ελλήνων).

Ιμπεριαλιστικήεπέμβαση στη Σοβιετική Ρωσία

06/04/1934

Κατεβαίνουν σε απεργία 300 μεταλλωρύχοι του Μαντουδίου Χαλκίδας με την καθοδήγηση της ταξικής Ενωτικής-ΓΣΕΕ. Η απεργία έπειτα από σκληρό αγώνα 25 ημερών έληξε με νίκη των απεργών.

Η εταιρία δέχτηκε όλα τα αιτήματά τους (την πληρωμή των χρωστούμενων δεδουλευμένων 3 μηνών, την αύξηση του μεροκάματου, την εφαρμογή του 8ώρου, κ.α.).

06/04/1941

Εκδηλώνεται ταυτοχρόνως Γερμανική επίθεση κατά της Ελλάδας και της Γιουγκοσλαβίας. Η επίθεση στα μακεδονικά οχυρά άρχισε τα ξημερώματα, πριν το τέλος του τελεσιγράφου προς την ελληνική κυβέρνηση.

Η αντίσταση της Γιουγκοσλαβίας εξουδετερώθηκε ταχύτατα, όμως τα Γερμανικά στρατεύματα συνάντησαν σθεναρή αντίσταση στα οχυρά Ρούπελ από τον ελληνικό στρατό. Οι Γερμανοί αναπροσάρμοσαν τα σχέδιά τους και προχώρησαν σε ελιγμό. Πέρασαν από τη Γιουγκοσλαβία στο ελληνικό έδαφος, διέσχισαν την κοιλάδα του Αξιού και της Δοϊράνης και στις 9 του Απρίλη κατέλαβαν τη Θεσσαλονίκη.

Το Γενικό Επιτελείο, εξέδωσε διαταγή παράδοσης του Τμήματος Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ΤΣΑΜ) στους Γερμανούς, φέροντας τη Στρατιά Ηπείρου σε δεινή θέση. Η τελευταία, περικυκλωμένη από τους Ιταλούς και τους Γερμανούς, συνθηκολόγησε στις 23 του Απρίλη.

Γερμανική επίθεση κατά της Ελλάδας

06/04/1942

Γεννιέται ο βραβευμένος με Όσκαρ Αμερικανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου Μπάρι Λέβινσον.

06/04/1944

Σφαγή της Κλεισούρας. Γερμανοί και Βούλγαροι με επικεφαλής τον Α. Κάλτσεφ, λυσσασμένοι για την ήττα που είχαν υποστεί την προηγούμενη μέρα σε μάχη τους με τον ΕΛΑΣ, κάνουν επιδρομή στη Κλεισούρα, καίνε δεκάδες σπίτια, βασανίζουν τους κατοίκους και δολοφονούν συνολικά 233 άτομα.

06/04/1947

Ο Ν. Ζαχαριάδης περνά κρυφά τα ελληνογιουγκοσλαβικά σύνορα και φτάνει στο Βελιγράδι. Από κει στέλνει μαζί με τον Γ. Ιωαννίδη «Απόρρητες Οδηγίες» προς το Μ. Βαφειάδη (17 Απρίλη) εκθέτοντας τα νέα καθήκοντα του ΔΣΕ.

«Απόρρητες Οδηγίες»

Μεταξύ αυτών: η μετατροπή του από αντάρτικο σε τακτικό στρατό και η δημιουργία ελεύθερης περιοχής με λαϊκή δημοκρατική συγκρότηση και λειτουργία.

06/04/1957

Ο κομμουνιστής Νίκος Γκένας καταδικάζεται από το στρατοδικείο Λάρισας δις εις θάνατο, με την κατηγορία της κατασκοπίας.

06/04/1964

Κυκλοφορεί το έργο του Χρήστου Λεοντή, «Καταχνιά»

06/04/1964

Πραγματοποιείται συγκέντρωση των «115» Συνεργαζόμενων Εργατοϋπαλληλικών Οργανώσεων στο Πεδίον του Άρεως με αίτημα το διώξιμο των ηγετών του κυβερνητικού συνδικαλισμού Μακρή-Θεοδώρου από τη ΓΣΕΕ.

«115-ΣΕΟ»

06/04/1964

Ο Νίκος Ζαχαριάδης στέλνει από την Σοβιετική Ένωση επιστολή στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ζητώντας να έρθει στην Ελλάδα για να δικαστεί.

06/04/1965

Μεγάλη συγκέντρωση των «115» Συνεργαζόμενων Εργατοϋπαλληλικών Οργανώσεων στο γήπεδο του Παναθηναϊκού (Λ. Αλεξάνδρας) με αιτήματα «έξω οι Μακρήδες», «αυξήσεις 20%», κ.α.

06/04/1973

Επί 5 μέρες πραγματοποιούνται επανειλημμένες συγκεντρώσεις φοιτητών. Κλείνουν τα πανεπιστήμια και ματαιώνονται οι εκλογές. Το κύμα των συλλήψεων και των διωγμών από τη Χούντα εντείνεται.

6 σχόλια:

  1. Κοραής Αδαμάντιος
    Σπουδαίος στην εποχή του και με μεγάλο κύρος. Ζώντας στο Παρίσι και κάνοντας προπαγανδιστικές διαλέξεις για την απελευθέρωση κέρδισε το σεβασμό για την πλατιά του μόρφωση, τη συνθετική του ικανότητα, τη διορατικότητα, τη μαχητικότητα και τον άδολο πατριωτισμό του. Είναι ο άνθρωπος που ταιριάζει περισσότερο απ’ όλους ο χαρακτηρισμός «δάσκαλος του γένους».

    Εκπρόσωπος της προεπαναστατικής αστικής τάξης έγινε ο εκφραστής της. Βρέθηκε απέναντι στο Πατριαρχείο, στους κοτζαμπάσηδες και στους φαναριώτες.

    Συνέβαλε τα μάλα στην απελευθέρωση των Ελλήνων. Τους έδειξε το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν. Πίστευε ότι για να γίνει η Επανάσταση έπρεπε να προηγηθεί ο φωισμός των Ελλήνων. Γι’ αυτό εξέδιδε αρχαίους Έλληνες συγγραφείς. Εξέδιδε ανώνυμα πολιτικά φυλλάδια («Υπόμνημα περί της παρούσης καταστάσεως του πολιτισμού εν Ελλάδι», «Πολεμιστήριον σάλπισμα» κλπ) και αλληλογραφούσε με πρόσωπα που ασκούσαν επιρροή δίνοντας συμβουλές.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2023/04/blog-post_334.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 6 Απριλίου 1941, οι ναζί εισβάλλουν στην Ελλάδα. Η εισβολή άρχισε στις 5.15' το πρωί, ένα τέταρτο νωρίτερα από τη στιγμή που επιδόθηκε η σχετική διακοίνωση στον διορισμένο πρωθυπουργό, Αλ. Κορυζή, διάδοχο του φασίστα δικτάτορα Μεταξά.
    Ως κύρια αιτία για την εισβολή η ναζιστική Γερμανία προέβαλλε την πρόσδεση της Ελλάδας στη Μ. Βρετανία, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο Β' παγκόσμιος Πόλεμος υπήρξε προϊόν όξυνσης των αντιθέσεων μεταξύ των ισχυρών ιμπεριαλιστικών χωρών του κόσμου γενικά και ειδικότερα της Ευρώπης.
    Τα Γερμανικά στρατεύματα προσέβαλαν τις Ελληνικές θέσεις στη Μακεδονία,κατά μήκος των Ελληνοβουλγαρικών και Ελληνογιουγκοσλαβικών συνόρων.Ταυτόχρονα, η χιτλερική Γερμανία επιτέθηκε και στη Γιουγκοσλαβία.
    Η Γιουγκοσλαβική αντίσταση κατέρρευσε ταχύτατα. Μεγάλα τμήματα του στρατού της γειτονικής χώρας υποχωρούσαν στο Ελληνικό έδαφος. Αντίθετα, ο Ελληνικός στρατός στα οχυρά παρουσίαζε αντίσταση απέναντι σ' έναν εχθρό απείρως ισχυρότερο. Και αυτή η αντίσταση έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν ληφθεί υπόψιν ότι τόσο στο μέτωπο, όσο και στην Αθήνα-στους στρατιωτικούς και πολιτικούς κύκλους-ήταν φανερή μια διάθεση για γρήγορη συνθηκολόγηση και παράδοση της χώρας στους ναζιστές εισβολείς.
    Την προέλαση του ναζιστικού στρατού, επιτάχυναν και συγκεκριμένες αποφάσεις της στρατιωτικής ηγεσίας, που ελήφθησαν με σκοπό να εξασθενίσει το μέτωπο από μέσα. Προσκείμενες δυνάμεις στην κυβέρνηση και στη στρατιωτική ηγεσία, φιλικές στο ναζισμό, έδιναν αυτές τις διαταγές για να αποδυναμώσουν την Ελληνική άμυνα όσο πιο γρήγορα γινόταν.
    Ο λαός αντιμετώπιζε ξανά όχι μόνο τον εξωτερικό εχθρό αλλά και την κυρίαρχη τάξη της χώρας του, που, αφού του επέβαλλε την φασιστική δικτατορία Μεταξά που κατήργησε κάθε ελευθερία και δικαίωμα του, αφού μετέτρεψε την χώρα και τον λαό σε "καύσιμη ύλη" των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ("είμεθα ουδέτεροι εφ’ όσον χρόνον η Αγγλία θέλει να είμεθα ουδέτεροι. Τίποτα δεν κάνομε χωρίς συνεννόησιν με την Αγγλία..η Ελλάς είναι ζωτικό τμήμα της αγγλικής αυτοκρατορικής αμύνης" δήλωνε ο φασίστας δικτάτορας τον Μάη του 1940), 1940, τελικά υπονόμευσε και κάθε πραγματική άμυνα.
    Έτσι "απο το θα ρίξωμεν μερικές τουφεκιές διά την τιμή των όπλων"πριν την ιταλική εισβολή, φτάσαμε στην ανοιχτή υπονόμευση του μετώπου όταν έγινε η γερμανική εισβολή.Ο λαός πέθαινε και πολεμούσε και το ένα τμήμα της αστικής τάξης παζάρευε με τους Βρετανούς ενώ το άλλο με τους Γερμανούς ιμπεριαλιστές, όλοι για να σώσουν την εξουσία και τα προνόμια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 2
    9 Απριλίου 1941 τα Γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τη Θεσσαλονίκη, ενώ θα συνθηκολογήσει το Τμήμα Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η κατάληψη της Βέροιας και λίγο αργότερα της Κατερίνης, της Κοζάνης και της Καστοριάς, με αποτέλεσμα η υποχώρηση του κυρίου όγκου των Ελληνικών δυνάμεων που βρίσκονται στην Αλβανία να παίρνει χαρακτηριστικά φυγής.
    20 Απριλίου-και αφού είχε διασπαστεί το αμυντικό μέτωπο, ο στρατηγός Τσολάκογλου, διοικητής του Γ` Σώματος,σε συνεννόηση με άλλους δύο σωματάρχες, τον Δεμέστιχα και τον Μπάκο, καταργεί τον διοικητή Στρατιάς Ηπείρου Ι. Πιτσίκα, αναλαμβάνει ο ίδιος διοικητής και υπογράφει πρωτόκολλο ανακωχής με τους ναζί. Τρείς μέρες αργότερα θα υπογράψει στη Θεσσαλονίκη το οριστικό πρωτόκολλο συνθηκολόγησης και με τους Ιταλούς.
    Ο Τσολάκογλου έστειλε και επιστολή στον Χίτλερ: "Υποσχόμαστε στην Αυτού Εξοχότητα,τον Φύρερ του Γερμανικού λαού,να υπηρετήσουμε στην κατεύθυνση που αυτός θέλει".Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Μακ Βη, σημείωνε:"Η ανακωχή υπογράφτηκε από τον στρατηγό Τσολάκογλου,ο οποίος είχε τοποθετηθεί από τον Μεταξά..οι στρατιώτες θεωρούν πως ο στρατός προδόθηκε από τους αξιωματικούς του και ότι ο Τσολάκογλου δεν έχει τώρα παρά μόνον την περιφρόνηση του λαού".'
    Ετσι προδόθηκε ο αγώνας των Ελλήνων στρατιωτών που, παρα την υπονόμευση, αντιμετώπισαν με ηρωισμό τη φονικότερη στρατιωτική μηχανή που γνώρισε η ανθρωπότητα, πολεμώντας σε δύο μέτωπα, απέναντι στην φασιστική Ιταλία και την ναζιστική Γερμανία.
    Και ενω οι φιλοναζιστές ετοιμάζονταν για τις καρέκλες με τις τις καρέκλες με τις οποίες ανταμείφθηκαν απο τους ναζί για την προδοσία τους, το άλλο τμήμα της κυρίαρχης τάξης που ακολουθούσε τους Βρετανούς ετοιμαζόταν για..διακοπές.
    Τη μέρα που ο Τσολάκογλου υπέγραφε την οριστική συνθηκολόγηση ο Βασιλιάς Γεώργιος με τον πρωθυπουργό Ε.Τσουδερό (o Κοριζής είχε αυτοκτονήσει λίγο νωρίτερα), τον πρίγκιπα Πέτρο και τον Αγγλο πρεσβευτή σερ Μάικλ Πάλαιρετ εγκατέλειπαν την Ελλάδα με υδροπλάνο.
    Δυο μέρες πριν, 21 Απριλίου, έφυγε το ζεύγος των διαδόχων Παύλος και Φρειδερίκη ενώ τη νύχτα 22 με 23 Απριλίου ,με τα αντιτορπιλικά "Β. Ολγα", "Πάνθηρ" και "Ιέραξ" αναχώρησαν,όπως γράφει ο ναύαρχος Σακελλαρίου "άπαντες οι υπουργοί, ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και μερικοί κρατικοί επίσημοι και μη λειτουργοί, οι πλείστοι με τας οικογενείας των-γυναίκες, τέκνα, πενθερές,κουβερνάντες-και τας αποσκευάς των-...ο Βασιλεύς και ο κ. Τσουδερός ανεχώρησαν αεροπορικώς περί τα ξημερώματα της 23ης Απριλίου...
    ...η θέα τοσούτον ασυνηθίστου διά πολεμικά πλοία φορτίου,και δη εν καιρώ πολέμου,εξηρέθισε τα πληρώματα εις τοιούτον βαθμόν,ώστε εις την Σούδαν εξεδηλώθη μικρά στάσις επί του "Βασίλισσα Ολγα", του προσωπικού απαιτήσαντος να μην επιβή κανείς πλέον.
    Αντιλαμβάνεται ο καθείς την ψυχολογία όλων αυτών που κανένας τους δεν εγνώριζε πού και πώς άφηναν τα σπίτια τους, όταν έβλεπαν ότι υπήρχαν προνομιούχοι που μπορούσαν ανέτως να μεταφέρονται με τα πολύτιμα των υπαρχόντων ή όταν έβλεπαν ότι η οικογένεια του Πρωθυπουργού συνωδεύετο και από το απαραίτητο σκυλάκι της,χωρίς τη συντροφιά του οποίου φαίνεται ότι δεν ήτο δυνατόν να σωθεί η Ελλάς".
    Παρόμοια εικόνα δίνει και ο έφεδρος πλοίαρχος Ν. Δ. Πετρόπουλος: "Μου έκανε εντύπωσι και ένα άλλο θέαμα, που με επηρέασε κατά κάποιο ποσοστό για να μη φύγω από την Ελλάδα: Μεταξύ των Ελλήνων ιδιωτών επιβατών ήταν κι ένα ζευγάρι-όχι πρώτης νεότητος-που το συνόδευε η μητέρα της συζύγου.
    Η πεθερά κρατούσε ένα βαλιτσάκι που, περιείχε τα τιμαλφή της οικογενείας....με κατέλαβε αηδία από το γεγονός, ότι δε διαθέταμε τα πλοία για να σώσουμε έστω και λίγους στρατιώτες μας από τις χιτλερικές ορδές, αλλά καταλαμβανόταν η πολύτιμη χωρητικότης για να δοθεί ευκαιρία στα μπιζού... και στα εξαντλημένα σαρκία της ευπόρου οικογενείας.να... συνεχίσουν και εκτός της Ελλάδος τον αγώνα κατά του κατακτητού!".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 3
    Οι ναζί μπήκαν στην Αθήνα 27 Απριλίου 1941. Τους προϋπάντησαν και τους παρέδωσαν κάθε εξουσία ο ανώτερος στρατιωτικός διοικητής Αττικοβοιωτίας στρατηγός Καβράκος (χαρούμενος και χαμογελαστός),ο νομάρχης Αττικοβοιωτίας Πεζόπουλος, ο Δήμαρχος Αθηναίων Αμβρόσιος Πλυτάς, ο Δήμαρχος Πειραιά Μιχ. Μανούσκος και ο συνταγματάρχης Κανελλόπουλος ως διερμηνέας. Η χώρα βρισκόταν υπό ξενική κατοχή, αν κι έμενε ακόμη να δοθεί η μάχη της Κρήτης.
    Την ίδια στιγμή, εφημερίδες της κυρίαρχης τάξης όπως η "Καθημερινή" και το "Ελ.Βήμα" κ.α άρχισαν προπαγάνδα: "Ο λαός αντιμετωπίζει τα γεγονότα με πεποίθησιν ότι όλα βαίνουν προς το καλύτερον..αι γερμανικαί αρχαί εμφορούμεναι από τας φιλικωτέρας των διαθέσεων θα τον συντρέξουν εις πάσαν θετικήν του προσπάθειαν".
    Όμως ο λαός δεν θα τους έκανε την χάρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 6 Απριλίου 1934, 300 μεταλλωρύχοι του Μαντουδίου Χαλκίδας κατεβαίνουν σε απεργία,με καθοδήγηση της ταξικής Ενωτικής-ΓΣΕΕ. Η απεργία μετά από σκληρό αγώνα 25 ημερών έληξε με νίκη.Η εταιρεία δέχτηκε όλα τα αιτήματά τους (πληρωμή χρωστούμενων, αυξήσεις, εφαρμογή 8ώρου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η γερμανική εισβολή στην Ελλάδα στις 6 Απρίλη 1941
    https://gkagkarin.blogspot.com/2019/04/6-1941.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου