Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Άκου, φασιστάκο…

Άκου, φασιστάκο…

Πριν έναν σχεδόν αιώνα, η δικτατορία του Πάγκαλου εξαπέλυε όργιο αντικομμουνιστικών διώξεων βάζοντας προσωρινά, το 1925, λουκέτο στο «Ριζοσπάστη» και φυλακίζοντας στελέχη του ΚΚΕ.

Παίρνοντας αργότερα την σκυτάλη, ο «εθνάρχης» Ελ. Βενιζέλος εισήγαγε το 1928 το περίφημο «ιδιώνυμο», θεσμοθετώντας την ποινικοποίηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας, με στόχο την συντριβή της δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος. Δεκάδες κομμουνιστές δολοφονήθηκαν και χιλιάδες διώχθηκαν και φυλακίστηκαν κατά την πενταετία εφαρμογής του βενιζελικού ιδιώνυμου.

Το ΚΚΕ, όμως, έμεινε όρθιο και συνέχισε. Οι κομμουνιστές δεν λύγισαν.

Άκου, φασιστάκο,

Την ανοιχτή απαγόρευση του ΚΚΕ την εφάρμοσαν η Μεταξική δικτατορία, θεσπίζοντας το νόμο 375/1936 «περί κατασκοπίας» και το αστικό κράτος στα χρόνια του ΔΣΕ (Γ’ ψήφισμα Ιούνη 1946 και νόμος 509/1947). Στα ίδια βήματα κινήθηκε και το μετεμφυλιακό κράτος με τον αντικομμουνιστικό νόμο του 1952, που ψήφισαν όλα τα αστικά κόμματα και ο οποίος επέκτεινε επ’ αόριστον τα «έκτακτα μέτρα» του 1947. Κατάφεραν να στείλουν χιλιάδες κομμουνιστές στο εκτελεστικό απόσπασμα, σε εξορίες και φυλακές. Μακρόνησος, Αη-Στράτης, Γυάρος, Λέρος…

Το ΚΚΕ, όμως, έμεινε όρθιο και συνέχισε. Οι κομμουνιστές δεν λύγισαν.

Άκου, φασιστάκο,

Στο όνομα της αντιμετώπισης του «κομμουνιστικού κινδύνου» πραγματοποιήθηκε το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967, παρά το γεγονός ότι τέτοιος κίνδυνος δεν υπήρχε για την αστική τάξη και τους συμμάχους της. Ο αντικομμουνισμός, το ασίγαστο μίσος για το ΚΚΕ και την εργατική τάξη αποτέλεσε επίσημη ιδεολογία της Χούντας των «Παπαδόπουλων», των «Παττακών» και των «Ντερτιλήδων», οδηγώντας σε νέο κύμα συλλήψεων, φυλακίσεων και εξοριών κομμουνιστών και λαϊκών αγωνιστών.

Το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές, όχι μόνο δεν λύγισαν, όχι μόνο έμειναν όρθιοι, αλλά πρωταγωνίστησαν στον αντιδικτατορικό αγώνα.

Άκου, φασιστάκο,

Το ΚΚΕ, το κόμμα της εργατικής τάξης που συμπληρώνει φέτος 105 χρόνια αγώνων και θυσιών, δεν κατάφεραν να το λυγίσουν Πάγκαλοι, Βενιζέλοι, Μεταξάδες και Χουντικοί. Το πολέμησαν λυσσασμένα, για δεκαετίες ολόκληρες, το ελληνικό αστικό κράτος και οι αγγλοαμερικανοί σύμμαχοί του, «γέροι της δημοκρατίας», μανιαδάκηδες, χίτες, ταγματασφαλίτες, δοσίλογοι, φιλοεγγλέζοι ΕΔΕΣίτες, χουντικοί, πρακτορίσκοι και κάθε λογής καθάρματα.

Το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές, στάθηκαν όρθιοι και αλύγιστοι έχοντας απέναντί τους, καθ’ όλη την διάρκεια του 20ου αιώνα, την «αφρόκρεμα» του πιο άγριου αντικομμουνισμού.

Άκου, λοιπόν, φασιστάκο…

Είσαι βαθιά νυχτωμένος αν νομίζεις ότι αυτό που δεν κατάφεραν να πετύχουν όλοι οι παραπάνω, είναι σε θέση να το επιτύχουν μια χούφτα θλιβεροί και πολιτικά ανυπόληπτοι ανθυποφυρερίσκοι της κακιάς ώρας, όπως εσύ και το συνάφι σου. Διότι ακόμη και στην επαίσχυντη κατηγορία των φασιστοειδών, την οποία ανήκεις, βρίσκεσαι στον πάτο. Μικρός, ασήμαντος, ποταπός. Φασιστάκος.

Γι’ αυτό, φασιστάκο, μείνε με τις αντικομμουνιστικές σου ονειρώξεις. Τουλάχιστον, όμως, να ξεπλένεις το στόμα σου καμια δεκαριά φορές πρωτού αναφερθείς στο ΚΚΕ…

Νίκος Μόττας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου