Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 22 Απριλίου 2023

Σκηνικό μακροχρόνιας σύγκρουσης δείχνουν οι αποφάσεις της ομάδας Ραμστάιν


Η συνέχιση της αποστολής όπλων στην κυβέρνηση του Κιέβου και η διασφάλιση της παραγωγής πυρομαχικών που θα τροφοδοτούν μακροχρόνια την ιμπεριαλιστική σύγκρουση, συμφωνήθηκαν στη σύνοδο της λεγόμενης «Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας» που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην γερμανική αεροπορική βάση Ραμστάιν.

Ανοίγοντας τη σύνοδο, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είπε ότι η δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία επηρέασε αποφασιστικά την εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της, έχοντας ήδη εξασφαλίσει περισσότερα από 55 δισ. δολάρια σε όπλα για την Ουκρανία, εκ των οποίων πάνω από 35 δισ., προήλθαν από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Όστιν στο επίκεντρο των συνομιλιών ήταν «οι βασικές ανάγκες της Ουκρανία αυτή τη στιγμή», αναφερόμενος συγκεκριμένα στην αεράμυνα, τα πυρομαχικά και τον μη θανατηφόρο εξοπλισμό υποστήριξης ή προμήθειες ή οχήματα που μπορούν να βοηθήσουν τα στρατεύματα στο πεδίο.

Τις επόμενες εβδομάδες τα Abrams στη Γερμανία

Ο Όστιν ανακοίνωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα παραδοθούν αμερικανικά άρματα Abrams στη Γερμανία, για να εκπαιδευτούν οι Ουκρανοί στρατιώτες, πριν να αναπτυχθούν στο πεδίο της μάχης. Πρόκειται για 31 άρματα μάχης Abrams που θα φτάσουν στην περιοχή εκπαίδευσης Grafenwöhr στα τέλη Μαΐου, ενώ οι Ουκρανοί θα ξεκινήσουν την εκπαίδευση μερικές εβδομάδες αργότερα.

Πριν από τη σύνοδο αυτήν, η Ουάσινγκτον είχε ανακοινώσει ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 325 εκατ. δολαρίων, για την Ουκρανία. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται πυρομαχικά για τα συστήματα HIMARS, πύραυλοι και αντιαρματικές νάρκες.

Ο Όστιν στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να συντονιστεί η πολεμική βιομηχανική παραγωγή με στόχο τη συνεχή τροφοδότηση της Ουκρανίας με πυρομαχικά, καθώς διαπιστώνεται έλλειψη στον συγκεκριμένο τομέα. Επαίνεσε επίσης τις ευρωπαϊκές προσπάθειες για αύξηση της παραγωγής πυρομαχικών «όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», δείχνοντας τις προθέσεις των ιμπεριαλιστών για μακρόχρονη παράταση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Βάση επισκευής Leopard στην Πολωνία

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι προχωρά γρήγορα η παράδοση των Leopard 2 στο Κίεβο. Το Βερολίνο έχει υποσχεθεί να παραδώσει περίπου 80 τέτοια άρματα μέχρι τα μέσα του έτους. Ο Πιστόριους ανακοίνωσε επίσης ότι θα οργανωθεί στην Πολωνία μια βάση όπου θα επισκευάζονται τα γερμανικά άρματα μάχης Leopard που αναπτύσσονται στην Ουκρανία. Η βάση θα κοστίζει περίπου 150-200 εκατ. ευρώ ετησίως και θα μπορεί να λειτουργήσει από τα τέλη Μαΐου, είπε στους δημοσιογράφους ο Πιστόριους.

Επίσης, η Δανία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν 14 άρματα Leopard 2, γερμανικής κατασκευής, μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους ενώ ο Καναδάς θα εφοδιάσει τον ουκρανικό στρατό με τυφέκια και ασυρμάτους.

Ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι ο στόχος ήταν να δοθεί στην Ουκρανία ο εξοπλισμός που χρειάζεται για να ανακαταλάβει περισσότερο έδαφος, εάν εξαπολύσει μια αντεπίθεση την άνοιξη ή το καλοκαίρι. «Είμαι βέβαιος ότι θα είναι τώρα σε θέση να απελευθερώσουν ακόμη περισσότερη γη», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου