Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 22 Απριλίου 2023

Σε βαθμίδα εξόντωσης...


Το «αφήγημα» της επενδυτικής βαθμίδας «ζεσταίνει» τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση, στον προεκλογικό ανταγωνισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ κι ενώ αναμένονται ανακοινώσεις από έναν εκ των τεσσάρων «οίκων αξιολόγησης», που η γνώμη τους «μετράει» στις τελικές αποφάσεις των αγορών. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητεί (κάθε άλλο μάλιστα...) τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά βάζει θέμα «δεοντολογίας», να μην υπάρξουν ανακοινώσεις από «οίκους αξιολόγησης» που θα αβαντάρουν προεκλογικά τη ΝΔ και θα αποτελούν παρέμβαση στις εκλογές.

Πίσω απ' όλα αυτά, ο λαός μπορεί να δει την ταύτισή τους σε έναν στρατηγικό στόχο του κεφαλαίου, για τον οποίο πασχίζουν όλα τα αστικά κόμματα, χέρι χέρι με τους επιχειρηματικούς ομίλους, αφού αυτοί θα βγουν κερδισμένοι από την «αναβάθμιση» της ελληνικής οικονομίας.

Τι σημαίνει όμως στην πραγματικότητα αυτή η αναβάθμιση; Πρώτον, αναγνώριση της «επιτυχίας» της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων στην αντιλαϊκή πολιτική της φοροαφαίμαξης και των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, ώστε η οικονομία να εμπνέει μακροπρόθεσμα «εμπιστοσύνη» σε επενδυτές και αγορές. Δεύτερον, σημαίνει φτηνότερο χρήμα για το κεφάλαιο και το κράτος, που θα το επιστρέψει βέβαια στους ομίλους ως προνόμια και εγγυήσεις για φτηνό δανεισμό...

Ο λαός, από την άλλη, θα συνεχίσει να «ματώνει», πρώτα για να εξασφαλίσει και μετά για να μη χάσει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα, ενώ ούτε οι μισθοί θα αυξηθούν ούτε οι φόροι θα μειωθούν ούτε τα επιτόκια θα πέσουν.

Προς επιβεβαίωση, να τι γραφόταν προχτές στον οικονομικό Τύπο για την επόμενη μέρα των εκλογών: «Η ασκούμενη πολιτική, τόσο στο δημοσιονομικό πεδίο, όσο και στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, θα βρίσκεται στο στόχαστρο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ανεξάρτητα από το αν θα έρθει ή πότε θα έρθει η αναβάθμιση. (Επομένως) και τα περιθώρια για ελαφρύνσεις θα είναι περιορισμένα, και οι ανάγκες για να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις που έχουν δρομολογηθεί θα είναι πολύ μεγάλες».

Το ίδιο καταδεικνύουν και οι χτεσινές ανακοινώσεις για την εκτόξευση των φορολογικών εσόδων, 1,5 δισ. πάνω από τους στόχους για το πρώτο τρίμηνο, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία αφορούν την εκτόξευση της φοροληστείας (από τους έμμεσους κι άμεσους φόρους) στα λαϊκά στρώματα. Το «μνημόνιο διαρκείας» δηλαδή για τον λαό είναι εδώ και ο «κορσές» για τις λαϊκές ανάγκες είναι μόνιμος στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομίας, που υπηρετούν με το κοινό τους πρόγραμμα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, με ή χωρίς επενδυτική βαθμίδα.

Να γιατί αυτό που κρίνεται στις 21 Μάη δεν είναι ποιος θα εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα στις πλάτες του λαού, αλλά πόσο δυνατός θα βρεθεί ο ίδιος για να παλέψει απέναντί τους, με σύμμαχο ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου