Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 30 Απριλίου 2023

Κάναμε το βήμα, τολμάμε το άλμα! Για σπουδές χωρίς εμπόδια!


ΣΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ «ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΣ»

Σε λίγες μέρες οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα κληθούμε να ψηφίσουμε στις φοιτητικές εκλογές και λίγο αργότερα στις βουλευτικές, πολλοί για πρώτη φορά.

Στις φοιτητικές εκλογές οι φοιτητές έχουμε ευκαιρία να καταδικάσουμε την κυβερνητική πολιτική, το «διαρκές έγκλημα» στη ζωή και τις σπουδές μας. Εξάλλου ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης με το «ευχαριστώ τη ΔΑΠ μας» αποκάλυψε τις προθέσεις του: Να αξιοποιηθεί το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών για να ξεπλυθούν οι τεράστιες ευθύνες που βαραίνουν την κυβέρνηση για το έγκλημα στα Τέμπη, για την κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια. Οι φοιτητές θα τους χαλάσουμε τα σχέδια για άλλη μια φορά, με την «Πανσπουδαστική» 1η δύναμη ξανά.

Παράλληλα αποφασίζουμε τι φοιτητικούς συλλόγους θα έχουμε, και αυτό μας αφορά σε σχέση με το αν θα βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουμε την αντιλαϊκή πολιτική στις σπουδές και τη ζωή μας.

Κριτήριο είναι αυτά που ζούμε καθημερινά στο πανεπιστήμιο, να σκεφτούμε ποιοι είναι αυτοί που ευθύνονται για την κατάσταση στις σπουδές μας, αλλά και τελικά ποιος είναι ο δικός μας δρόμος απέναντι σε όλα αυτά.

Το δικαίωμα σε «δωρεάν σπουδές» τελικά κοστίζει ακριβά...

Ενα πολύ μεγάλο ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες φοιτητές είναι αυτό της φοιτητικής μέριμνας, συνολικά του κόστους σπουδών.

Η εμπορευματοποίηση και υποστελέχωση των υπηρεσιών φοιτητικής μέριμνας έχει τη διαχρονική σφραγίδα όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, ευθύνεται για πάρα πολλά από τα εμπόδια που συναντάμε στην προσπάθειά μας να σπουδάσουμε. Με συνέχεια οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ διατηρούν στα τάρταρα τη χρηματοδότηση και τα φοιτητικά επιδόματα, αλλά και μια σειρά νόμους που πετσοκόβουν τις παροχές της μέριμνας, όπως ο νόμος του ΠΑΣΟΚ από το 2011, που αναφέρει συγκεκριμένα τα πλαφόν και τα αυστηρά κριτήρια στους δικαιούχους σίτισης στα ΑΕΙ.

Η κάθε κυβέρνηση με τη σειρά της ψηφίζει και υλοποιεί μια σειρά μέτρα που βαθαίνουν την εμπορευματοποίηση της μέριμνας. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον ΣΥΡΙΖΑ να εγκαινιάζει τις ΣΔΙΤ στην κατασκευή Εστιών και τη ΝΔ όχι μόνο να τις επεκτείνει, αλλά παράλληλα να ψηφίζει νόμο για την εμπορική αξιοποίηση των κτιρίων και των περιουσιακών στοιχείων των Ιδρυμάτων, στήνοντας σκηνικό για παζάρια και μπίζνες πάνω στις ανάγκες για στέγαση των φοιτητών.

Οι συνέπειες είναι γνωστές. Κάθε χρόνο η αναζήτηση στέγης εξελίσσεται σε «αγώνα μετ' εμποδίων», τα ενοίκια πανάκριβα, αυξήσεις στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Οι υπάρχουσες φοιτητικές εστίες δεν επαρκούν για πάνω από το 9% των φοιτητών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη. Στην Αθήνα 6 μεγάλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, όπως το ΠΑΠΕΙ ή το ΠΑΔΑ, δεν διαθέτουν Εστία, την ίδια στιγμή που πολλά Ιδρύματα έχουν στην περιουσία τους κτίρια προς εμπορική αξιοποίηση, ή που παραμένουν κλειστά και αχρησιμοποίητα. Το ΕΚΠΑ διαθέτει 77 ακίνητα προς αξιοποίηση, ούτε ένα όμως για τους οικότροφους της Αθήνας, ή της Εύβοιας, όπου δεν υπάρχει Εστία, αφού τα προηγούμενα χρόνια έκλεισε η μοναδική που υπήρχε, επειδή ήταν γεμάτη αμίαντο! Ολα αυτά τη στιγμή που και γι' αυτές τις ελάχιστες θέσεις στις Εστίες ισχύουν δεκάδες φίλτρα και αυστηρά κριτήρια, βάζοντας τους φοιτητές σε διαγωνισμούς φτώχειας και σε έναν διαρκή ανταγωνισμό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις Εστίες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τη σίτιση των φοιτητών σε πολλά πανεπιστήμια, όπως στο ΠΑΠΕΛ. Και σαν να μην έφταναν αυτά, σε Εστίες όπως στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μπαίνουν χαράτσια και ενοίκια, τα οποία μάλιστα οι φοιτητές αν δεν τα καταβάλουν δεν έχουν το δικαίωμα να πάρουν το πτυχίο τους!

Τα «άλλα Τέμπη» είναι μπροστά μας στις ράγες της υποχρηματοδότησης

Αν η μία όψη της κατάστασης της φοιτητικής μέριμνας είναι η ελάχιστη κάλυψη των αναγκών των φοιτητών και η μετακύλιση του κόστους στη δική τους τσέπη, η άλλη όψη είναι η τραγική κατάσταση που επικρατεί στις υπηρεσίες, από τη διαχρονική πολιτική της υποχρηματοδότησης και «αυτονομίας» των Ιδρυμάτων.

Αρκεί να αναφέρουμε εν έτει 2023 κάποια μόνο δημοσιεύματα που επιβεβαιώνουν ότι τα Ιδρύματα μοιάζουν με «κοιλάδες των Τεμπών». Ενδεικτικά, φοιτητής Νομικής του ΑΠΘ σε υπερπλήρες αμφιθέατρο έπεσε από το παράθυρο του 3ου ορόφου, γιατί δεν είχε πού να κάτσει! Στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έπεσε παράθυρο εν ώρα μαθήματος και από καθαρή τύχη δεν χτύπησε κάποιος. Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής υπάρχουν κολλημένα χαρτιά σε διάφορα σημεία που «προειδοποιούν» τους φοιτητές να μην ακουμπάνε σε τοίχο... γιατί μπορεί να πέσει!

Τα ίδια συμβαίνουν και με τα κτίρια των Εστιών. Η απαραίτητη ανακαίνιση, συντήρηση και κατασκευή των κτιρίων περνάει από «χίλια κύματα» όσο βαθύτερα εμπλέκονται οι εργολάβοι και η μπίζνα, όσο δηλαδή γίνεται ξεκάθαρο ότι δεν είναι γνώμονας η ασφάλεια και η κάλυψη των αναγκών αλλά, τελικά, το αν και κατά πόσο το κάθε έργο θα επιφέρει, πέρα από το «αναγκαίο κακό» - κόστος, και όφελος. Φτάνοντας στα γνωστά αποτελέσματα, η Β' ΦΕΠΑ να μην έχει ανακαινιστεί ακόμα, στη ΦΕΑ να ενημερώνουν τους οικότροφους ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το κτίριο να πέσει στα κεφάλια τους αλλά να μη γίνεται καμία ολική ανακαίνισή του, στη Λάρισα οι εστιακοί φοιτητές να περνάνε τη νύχτα στους δρόμους μετά από σεισμό επειδή δεν ήξεραν σε τι κατάσταση είναι το κτίριο όπου διαμένουν. Στις νέες Εστίες του ΕΜΠ να μην υπάρχει σύμβαση για πυρασφάλεια, επειδή οι εργολάβοι κάνουν ενστάσεις μεταξύ τους, ενώ στο Ηράκλειο οι οικότροφοι κινδύνευσαν μετά την πυρκαγιά στις εστίες τους. Στην Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Πατρών πάνω από 250 δωμάτια να έχουν εγκαταλειφθεί για πάνω από μια δεκαετία, λόγω προβλημάτων στατικής επάρκειας.

Υποχρηματοδότηση σημαίνει χαμηλή ποιότητα και μικρές μερίδες στη σίτιση, ότι στη ΦΕΠΑ δεν είναι πόσιμο το νερό, ότι στα ενοικιαζόμενα ξενοδοχεία ζητείται από τους φοιτητές να πληρώνουν για να έχουν πρωινό. Είναι οι εικόνες εγκατάλειψης των υποδομών που θα μπορούσαν να αξιοποιούνται προς όφελος των φοιτητών, όπως τα γυμναστήρια, οι πισίνες και οι παρατημένοι κοινόχρηστοι χώροι.

Είναι τα ζητήματα που αφορούν την υγεία και την υγιεινή των οικότροφων: Εστίες με μόνο κοινόχρηστα μπάνια και τουαλέτες, δωμάτια σε Εστίες που δεν έχουν καν παροχή νερού, Εστίες που αφήνουν τους φοιτητές να παγώνουν τον χειμώνα και να ψήνονται το καλοκαίρι, τοίχοι γεμάτοι μούχλα, ελάχιστα κοινόχρηστα πλυντήρια και στεγνωτήρια, κάτι που συμβαίνει από την Αθήνα μέχρι την Κρήτη και την Κομοτηνή.

Αυτή η πραγματικότητα έχει την υπογραφή της κυβέρνησης της ΝΔ και όσων κυβέρνησαν μέχρι σήμερα! Το πανεπιστήμιο της «αριστείας» και των «ίσων ευκαιριών», που βάζει διαρκώς τους φοιτητές σε αγώνες επιβίωσης. Ολα αυτά έχουν έναν κοινό παρονομαστή που αναδεικνύεται με τον πιο εμφατικό τρόπο. Είναι η γύμνια της κρατικής μέριμνας για τη φοιτητική στέγη, με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που αντιμετωπίζουν τις ανάγκες των φοιτητών ως «κόστος» και βλέπουν και τον τομέα της φοιτητικής στέγης ως ένα πεδίο κερδοφορίας και ανταποδοτικότητας.

Με δυνατούς φοιτητικούς συλλόγους δυναμώνουμε τη διεκδίκηση για σπουδές χωρίς εμπόδια

Ολο το προηγούμενο διάστημα οι σύλλογοι οικότροφων και οι φοιτητικοί σύλλογοι, μέσα από πανελλαδικό κοινό συντονισμό, μέσα από την οργάνωση του αγώνα, κατάφεραν να αντιμετωπίσουν μια σειρά προβλήματα, να βελτιώσουν σε έναν βαθμό τους όρους ζωής στις Εστίες.

Ενδεικτικά, μέσα από πολλές πρωτοβουλίες διεκδίκησης, την αύξηση των δικαιούχων στέγασης, την ενοικίαση ξενοδοχείων, όπως στη ΦΕΠΑ, την έναρξη των απαραίτητων επισκευών σε ορισμένες Εστίες, όπως στη ΦΕΑ. Κατακτήσαμε την αύξηση των δικαιούχων στη σίτιση, μαζί με τους ΦΣ στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ολα αυτά τα καταφέραμε όταν έγινε πράξη το σύνθημα «όλοι για έναν και ένας για όλους» μέσα στους συλλόγους μας.

Επιβεβαιώθηκε ότι η δύναμη βρίσκεται στη συλλογική δράση μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους! Δεν είναι τυχαίο ότι στην πλειοψηφία των συλλόγων εστιακών φοιτητών η «Πανσπουδαστική ΚΣ» έχει αναδειχθεί πρώτη δύναμη. Παίρνονται πρωτοβουλίες για να οργανώνονται η συζήτηση, η ενημέρωση, η αλληλεγγύη, οι εκλεγμένοι στα ΔΣ είναι γνωστοί σε όλους, πρωτοστατούν σε κάθε μάχη.

Κάθε εστιακός φοιτητής, κάθε φοιτητής που σήμερα έρχεται αντιμέτωπος με τους φραγμούς στην προσπάθειά του να σπουδάσει στις φοιτητικές εκλογές, παίρνει τον λόγο! Η ψήφος στην «Πανσπουδαστική» είναι ψήφος διεκδίκησης για την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, για ανέγερση νέων Εστιών, για άμεσα μέτρα στέγασης όσων έχουν ανάγκη, για επίδομα ενοικίου στα 300 ευρώ, για άμεσα μέτρα ενίσχυσης της φοιτητικής μέριμνας, για να βελτιωθούν οι όροι διαβίωσης στις Εστίες, για να μη βάλουν οι φοιτητές το χέρι στην τσέπη για ενοίκια και χαράτσια!

Οι κατακτήσεις μας δείχνουν ότι το βήμα που έγινε είναι σε σωστή κατεύθυνση. Οι διεκδικήσεις μας είναι απόδειξη ότι στις φοιτητικές εκλογές κρίνεται κάτι που μας αφορά όλους: Να βγούμε νικητές οι φοιτητές και όχι η κυβερνητική πολιτική!

Η κυβέρνηση και η ΔΑΠ επιδιώκουν να ξεμπερδέψουν με τους φοιτητικούς συλλόγους για να προχωρήσουν τους σχεδιασμούς τους, γι' αυτό και έχουν βάλει σκοπό να ανατρέψουν το περσινό αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών, που τους πονάει ακόμα.

Οι μέρες που απομένουν μέχρι τη μέρα των εκλογών είναι συγκεκριμένες. Κάνουμε λοιπόν τη νύχτα μέρα σε κάθε αμφιθέατρο, σε κάθε σχολή και Τμήμα, μέσα σε κάθε Εστία, για να φτάσει όσο το δυνατόν πιο ψηλά το ψηφοδέλτιο με το γαρίφαλο.

Είναι στο χέρι των φοιτητών να αναδείξουν την «Πανσπουδαστική» πρώτη δύναμη ξανά! Να ανατρέψουν τα σχέδια της κυβέρνησης. Τώρα είναι ώρα να γίνει υπόθεση περισσότερων η ισχυροποίηση των φοιτητικών συλλόγων, η οργάνωση της διεκδίκησης και για τα ζητήματα της στέγης και της φοιτητικής μέριμνας.

Με πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες. Τους χαλάμε τα σχέδια!

Δεν ανεχόμαστε να λογαριάζονται οι ανάγκες μας ως κόστος. Θέλουμε να σπουδάσουμε δωρεάν χωρίς εμπόδια! Απέναντι στην προδιαγεγραμμένη αντιλαϊκή πολιτική της επόμενης κυβερνητικής εκδοχής, των αποδεδειγμένων διαχρονικών ευθυνών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και άλλων πρόθυμων κυβερνητικών συνεργατών τους, δυναμώνουμε τη δική μας πλευρά!

Το ΚΚΕ αποδεδειγμένα είναι το μοναδικό κόμμα που έχει πρωτοστατήσει στο να ριχτεί φως στην τραγική κατάσταση της φοιτητικής μέριμνας, των φοιτητικών εστιών, στα μεγάλα προβλήματα διαβίωσης. Μέσα και έξω από τη Βουλή αξιοποίησε την δύναμή του όλο το προηγούμενο διάστημα, με δεκάδες Ερωτήσεις και προτάσεις σχεδόν για όλες τις Εστίες στη χώρα, με στήριξη όλων των πρωτοβουλιών διεκδίκησης.

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ είναι μονόδρομος, στεγάζει τα όνειρά μας για σπουδές και ζωή. Αποτελεί δύναμη ελπίδας, αγώνα, αισιοδοξίας. Είναι η δική μας δύναμη και ο δικός τους φόβος. Για να βάλουμε εμπόδιο στην αντιλαϊκή πολιτική. Για να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες.

Μόνοι τους και όλοι μας ξανά!

*Η Χρύσα Λεμπέση είναι μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου