Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 30 Απριλίου 2023

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι μία δήλωση για ανυποχώρητη στάση ζωής

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Εδώ, από τη Θεσσαλονίκη των μεγάλων ταξικών αγώνων, της κατακόκκινης Πρωτομαγιάς του 1936 η νεολαία στέλνει μήνυμα αγώνα και αντεπίθεσης με ισχυρό ΚΚΕ!

Αυτή εδώ η πόλη, που τέτοιες μέρες, πριν σχεδόν 90 χρόνια, συγκλονίζονταν από τις μεγάλες απεργίες των καπνεργατών, χάραξε μια αιμάτινη γραμμή ανάμεσα στα συμφέροντα του λαού με το κράτος και τα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Σε αυτό τον δρόμο συνεχίζουμε να πορευόμαστε. Τον δρόμο που ο κάθε καταπιεσμένος ζει στις φλέβες ολουνών, όπως συγκλονιστικά έγραψε για αυτόν τον αγώνα ο Γ. Ρίτσος στον Επιτάφιο.

Είναι ο δρόμος της σύγκρουσης. Είναι δρόμος που ο λαός σώζει τον λαό χωρίς να περιμένει «σωτήρες», βαδίζοντας τον δρόμο της ανατροπής.

Και εδώ η νεολαία της πόλης έχει μεγάλη εμπειρία από όσα έχει ζήσει τα τελευταία χρόνια.

Είναι οι μαθητές που με τα καθαρά τους πρόσωπα, με τα αιτήματα τους και τους αγώνες τους «δεν έκατσαν καλά» στη πανδημία. Πάλεψαν για την υγεία και την μόρφωση τους.

Είναι τα παιδιά που με την πάλη τους απομόνωσαν το σκοτάδι, τα μαντρόσκυλα του συστήματος. Τους θρασύδειλους φασίστες στα σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Είναι αυτοί που όταν έχασαν συμφοιτητές τους στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη δεν έμειναν σιωπηλοί. Έκαναν την οργή τους αγώνα και κατάφεραν μαζί με τους μαθητές και τους εργαζόμενους γονείς τους «το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί». Να ακουστεί δυνατά πως στο δίλημμα τα κέρδη τους ή οι ζωές μας, θα κάνουν τα πάντα για να νικήσει η ζωή.

Είναι όσοι σπουδάζουν στα Πανεπιστήμια της πόλης. Που αναμετρήθηκαν με την κρατική καταστολή και έστειλαν την πανεπιστημιακή αστυνομία σπίτι της.

Όλοι όσοι, ακριβώς επειδή θέλουν οι συμφοιτητές τους να μην πέφτουν από τα παράθυρα, όπως συνέβη στη Νομική σχολή, διεκδικούν σύγχρονες υποδομές.

Όλοι όσοι, ακριβώς επειδή θέλουν να μαθαίνουν την επιστήμη τους ολοκληρωμένα, παλεύουν για σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό και υποδομές για όλους κι όχι μόνο για όσους έχουν να πληρώσουν πανάκριβα μεταπτυχιακά, όπως έγινε στην Ιατρική.

Όλοι όσοι, ακριβώς επειδή θέλουν σύγχρονους όρους σπουδών και εργασιακά δικαιώματα παλεύουν συνεχώς ενάντια στους νόμους –βαριοπούλες- όλων των κυβερνήσεων που υλοποιούν οι διάφοροι πρυτάνεις - wanna be βουλευτές και αφήνουν τα πανεπιστήμια υποχρηματοδοτούμενα. Με εστίες ερείπια, με βιβλιοθήκες που γίνονται λίμνες με ένα πρωτοβρόχι, με λέσχες που μοιράζουν ή κόβουν το φαγητό ανάλογα με τα κέρδη του κάθε εργολάβου.

Είναι και οι νέοι εργαζόμενοι που ζουν από πρώτο χέρι το τι σημαίνουν οι περίφημες επενδύσεις στην Θεσσαλονίκη και στην Βόρεια Ελλάδα. Στα διάφορα τεχνολογικά hubs το ωράριο είναι άγνωστη λέξη. Στις τσιμεντοβιομηχανίες της «πράσινης» ανάπτυξης, που καίνε καρκινογόνους ρύπους για φτηνό ρεύμα και υποβαθμίζουν τη ζωή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Στην απλήρωτη από 1η Μάρτη πρακτική άσκηση των σπουδαστών των δημόσιων ΙΕΚ οι οποίοι μαχητικά διεκδικούν την πληρωμή τους με την στήριξη του ΚΚΕ που κατέθεσε 2 φορές ερώτηση στη Βουλή.

Με τους νέους εργαζόμενους στη σεζόν που δουλεύουν μέχρι τελικής πτώσεως και δεν τους επιτρέπουν να ψηφίσουν στον τόπο εργασίας τους, όπως πρότεινε το ΚΚΕ. Με τους εργαζόμενους να εκβιάζονται για να ψηφίσουν «ελεύθερα» όποιον θέλει ο εργοδότης τους όπως αποκαλύπτει πρόσφατο βίντεο σε εταιρία με την παρουσία του υπουργού Αδωνη Γεωργιάδη.

Τα παραδείγματα είναι πολλά.

Και σήμερα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, πιστεύουμε πραγματικά ότι η νεολαία της Θεσσαλονίκης, η νεολαία όλης της Ελλάδας μπορεί να κάνει την έκπληξη. Να ρίξει ένα δυνατό χαστούκι στο σύστημα και τα κόμματα που το υπηρετούν. Να τρομάξει όσους με την πολιτική τους δολοφονούν ζωές, τα δικαιώματα και τα όνειρα της νέας γενιάς. Να ψηφίσει αντισυστημικά. Να κάνει ότι περνά από το χέρι της για να είναι δυνατός ο λαός και το κίνημά του με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ.

Φίλες και φίλοι,

Οι φωνές του συστήματος ακούγονται καθαρά από τους πιο εμβληματικούς του εκπροσώπους, από κάθε του θεσμό και από αυτούς που πραγματικά έχουν την εξουσία στη σημερινή κοινωνία, δηλαδή τα κοινωνικά παράσιτα, τους ιδιοκτήτες των μεγάλων ομίλων.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, στην έκθεση της αναφέρει πως δεν μπορεί να διανοηθεί ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν προκύψει θα ανατρέψει την δημοσιονομική πολιτική που απαιτείται για να συνεχιστεί η ανάπτυξη. Εννοούν τους πάνω από 50δις φόρους που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα όταν με νόμους όλων των κυβερνήσεων οι μεγάλοι όμιλοι πληρώνουν μόνο το 5% των φορολογικών εσόδων.

Ο αμερικάνος πρέσβης, δήλωσε πρόσφατα πως όπως έχει συνεργαστεί άψογα με όλες της κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας, έτσι θα γίνει και με την επόμενη. Εννοεί την συνεργασία που υποχρεώνει τον καθένα από εμάς να πληρώνει σχεδόν 700 ευρώ τον χρόνο για πολεμικούς εξοπλισμούς που δεν αφορούν την άμυνα της χώρας. Εννοεί πως θα συνεχίσουν να στέλνουν όπλα στην αντιδραστική κυβέρνηση του Ζελένσκι. Εννοεί ότι η Ελλάδα θα γίνεται θύτης άλλων λαών και ο λαός της στόχος από αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ο διδάκτωρ φιλοσοφίας και μεγαλοκαπιταλιστής Λάτσης, που του έχει παραχωρηθεί το φιλέτο στο Ελληνικό ευχαρίστησε τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για ότι του έχουν προσφέρει.

Αυτό το σύστημα, που οι εκπρόσωποι του δηλώνουν καθαρά πως είναι δεδομένο ότι τα κόμματα που θέλουν συγκροτήσουν την επόμενη κυβέρνηση θα είναι «δεσμευμένα» στα δικά τους θέλω και στις δικές τους ανάγκες, προκαλεί οργή και αηδία στην νέα γενιά.

Γιατί αυτό το σύστημα είναι που βάζει τα κέρδη των καπιταλιστών πάνω από τις ζωές μας. Το ζήσαμε με τα Τέμπη, με τους θανάτους ενός εργαζόμενου κάθε 3 μέρες στην Ελλάδα στους χώρους δουλειάς, με τις επικίνδυνες κτηριακές υποδομές σχολείων και πανεπιστημίων.

Το ζούμε με τους χιλιάδες πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών για να έχουν οι τράπεζες 4,5 δις κέρδη προ φόρων το 2022.

Το ζούμε με την ακρίβεια, τους καθηλωμένους μισθούς, το μέσο πραγματικό μισθό που μειώθηκε κατά 7,4% πέρσι ώστε να μπορούν οι εισηγμένες εταιρίες στο χρηματιστήριο να μοιράσουν κέρδη 2,6 δις.

Το ζούμε όταν πληρώνουμε πανάκριβο ρεύμα, νέους φόρους επειδή δεν έχουμε χρήματα να κάνουμε «πράσινες» ανακαινίσεις και να πάρουμε ηλεκτρικό αυτοκίνητο, την ίδια ώρα που ταΐζονται οι όμιλοι με δισεκατομμύρια από «πράσινα» κονδύλια, ενώ οι καπιταλιστές συνεχίζουν να εγκληματούν κατά του περιβάλλοντος.

Το ζούμε, καθώς ζούμε σε μια κοινωνία που το σχολείο, οι θεσμοί του κράτους, η ΕΕ, όλοι τους, αναπαράγουν σάπιες αξίες και ιδανικά. Μια κοινωνία που αδυνατεί να προστατέψει ακόμα και μικρά παιδιά από την κόλαση που βιώνουν, να προστατέψει γυναίκες από την κακοποίηση και την πολύμορφη βία, την ίδια ώρα που γεννά δράστες – τέρατα και αναπαράγει παλιές και νέες αντιδραστικές αντιλήψεις.

Φίλες και φίλοι,

Αυτό λοιπόν το σύστημα το υπηρετούν όλα τα κόμματα και το πολεμά μόνο το ΚΚΕ.

Αυτό το σύστημα, ακριβώς επειδή έχει ως θεμέλιο του την αδικία, την εκμετάλλευση και τον αδυσώπητο ανταγωνισμό των ομίλων και κρατών για το μέγιστο κέρδος, θα γίνεται όλο και πιο αντιδραστικό, πιο βάρβαρο.

Για αυτό και η κάθε κυβέρνηση που έχουμε ζήσει, είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Για αυτό η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ είναι χειρότερη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ της περιόδου 2015-2019, που με την σειρά της ήταν χειρότερη από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ της περιόδου 2012-2015.

Βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ και διάφορα άλλα κόμματα ακριβώς επειδή αναγνωρίζουν ότι σημαντικό τμήμα της νέας γενιάς έχει αποστροφή και αμφισβήτηση στο σύστημα που της κλέβει τη ζωή, κάνουν προσπάθεια να παρουσιαστούν ως αντισυστημικές δυνάμεις.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πρόσφατα πως η μόνη ψήφος που θα τρομάξει το κατεστημένο είναι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ότι είναι η μοναδική δύναμη που μπορεί να εξασφαλίσει πως δεν θα συνεχιστεί η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Και την ίδια ώρα δίνει τα διαπιστευτήριά του στον καγκελάριο της Γερμανίας Σολτς, που ματώνει το γερμανικό λαό. Αυτόν που μέχρι χθες ήταν αντικαγκελάριος της Μέρκελ και συγκυβερνούσε με το αδελφό κόμμα της ΝΔ στη Γερμανία.

Και την ίδια ώρα ψηφίζει το 50% των νόμων του Μητσοτάκη.

Και την ίδια ώρα μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στηρίζουν υποψήφιους δημάρχους ενάντια στον Πελετίδη του ΚΚΕ στην Πάτρα και αλλού.

Σε κάθε περίπτωση, το να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ και κατεστημένο είναι τουλάχιστον γελοίο.

Αλήθεια ποιος αναμετρήθηκε με την πολιτική που εφάρμοσαν υπουργοί της κυβέρνησης, που δικαιολογημένα προκαλούν οργή στους νέους ανθρώπους; Ο ΣΥΡΙΖΑ του «θα λογαριαστούμε μετά»;

Ποιος έσπασε στην πράξη τις απαγορεύσεις και την κρατική καταστολή; Ο ΣΥΡΙΖΑ που αγόραζε ως κυβέρνηση τις αύρες και έλεγε ως αντιπολίτευση στην νεολαία «να μην απαντήσει στην ένταση της ΝΔ με ένταση» ή το ΚΚΕ και η ΚΝΕ που έσπασαν τις απαγορεύσεις, κατήργησαν στην πράξη το νόμο για τις διαδηλώσεις και στελέχη τους σερνώντουσαν στα κρατητήρια της Θεσσαλονίκης γιατί διαδήλωναν ενάντια στη μετατροπή του λιμανιού σε Νατοϊκό ορμητήριο;

Ποιος αναμετριέται με τον Άδωνη και την πολιτική που εφαρμόζει; Ο ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε το νομοσχέδιο του για το Ελληνικό και τα ναυπηγία της Ελευσίνας ή το ΚΚΕ που καθημερινά οργανώνει τον αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς για τα δικαιώματα των εργαζομένων;

Ποιος αντιμετωπίζει την Υπουργό Παιδείας, την Τράπεζα Θεμάτων, την ΕΒΕ; Ο ΣΥΡΙΖΑ που κατεβάζει υποψήφιο τον πρώην υφυπουργό Παιδείας Κεδίκογλου, δηλαδή αυτόν που έφερε την τράπεζα θεμάτων; Ο ΣΥΡΙΖΑ που υπόσχεται νέο κόφτη με μόνο 10 επιλογές στο μηχανογραφικό και στα Πανεπιστήμια τρέχει να βάλει υποψηφιότητα για τα αντιδραστικά συμβούλια Διοίκησης που θα εφαρμόσουν τους νόμους της ΝΔ ή το ΚΚΕ που συνεργάζεται με τους μαθητές και τους φοιτητές στους αγώνες για την κατάργηση όλων αυτών των μέτρων;

Ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει διαζύγιο με ότι μπορεί να χαρακτηριστεί ως προοδευτικό και αριστερό σήμερα. Για αυτό και η νεολαία τον βάζει στο κάδρο των ευθυνών, μαζί με όσους την καλούν να μετατρέψει τη ζωή της σε μια μάχη για την επιβίωση.

Μαζί με την ΝΔ το ΠΑΣΟΚ και το κόμμα του Βελόπουλου ψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο πως ζωτικό στοιχείο της ΕΕ, που όλοι προσκυνούν, είναι τα διάφορα λόμπι συμφερόντων που δημιουργούν τις διάφορες Καϊλή.

Μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ χειροκροτούσαν τους ναζιστές του ΑΖΟΦ στην ελληνική βουλή. Οι μέν όρθιοι και οι άλλοι καθιστοί.

Μαζί με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν να στείλει η ΕΕ περισσότερα βαριά όπλα στην Ουκρανία για να συνεχιστεί το αιματοκύλισμα του ουκρανικού λαού, στην σύγκρουση ΝΑΤΟ και Ρωσίας στη χώρα του.

Έχει το θράσος να ζητά στήριξη «για να φύγει η δεξιά» και ελπίζει ότι η νέα γενιά θα το χάψει. Δεν θα επιτρέψουμε την κοροϊδία. Ο κάθε νέος άνθρωπος μπορεί να κάνει μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο και να δει τι έλεγε ο κ. Αντώναρος, που πλέον κοσμεί τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ως εκπρόσωπους τύπου της κυβέρνησης της ΝΔ, το 2008 όταν δολοφονήθηκε ο Αλέξης Γρηγορόπουλος και θα διαπιστώσει πως ο συγκεκριμένος «δεν διέκρινε πολιτική ευθύνη για το θάνατο του μαθητή».

Έχει και η κοροϊδία τα όρια της.

Το μόνο που δεν έχουμε δει ακόμα είναι να στηρίζει την μούφα «προοδευτική» διακυβέρνηση και κανένας βουλευτής από το κόμμα του Βελόπουλου. Βέβαια κάτι είχε ψελλίσει για συνεργασία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αραχωβίτης πριν λίγες εβδομάδες.

Και αφού αναφερθήκαμε στο κόμμα, που ειδικά στην βόρεια Ελλάδα από διάφορα κέντρα παρουσιάζεται ως δύναμη ενάντια στο κατεστημένο, ας θυμηθούμε, σύντομα την πολιτική διαδρομή του κ. Βελόπουλου, γνωστού για τις δήθεν χειρόγραφες επιστολές του Ιησού που πουλάει. Βουλευτής του ΛΑΟΣ όταν η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ, με πρωθυπουργό τραπεζίτη έφερε το μνημόνιο. Μέλος της ΝΔ, όταν η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ το υλοποιούσε. Όταν η μαγεία της κεραλοιφής συναντάει την ψυχολογία του συστήματος αυτά είναι τα αποτελέσματα….

Επειδή όμως μιλάμε για κοροϊδία και μούφα προοδευτισμό, δεν γίνεται να μην κάνουμε αναφορά στο ΜέΡΑ-25. Το κόμμα που έχει επιστήμη το να πουλά ως ρήξη διάφορες «πατέντες» συμβιβασμού.

Από όταν ήταν υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τότε που υπέγραφε την επέκταση του 2ου μνημονίου και έστρωνε το δρόμο για το 3ο και χειρότερο μνημόνιο…. μέχρι τις δηλώσεις του για την παράδοση του ΟΣΕ σε ιδιώτες και του λιμανιού του Πειραιά στους Κινέζους.

Μπορεί λοιπόν το φυτό Λωτός να μεγαλώνει από αρχαιοτάτων χρόνων στην Κίνα, όμως στην Ελλάδα δεν είμαστε λωτοφάγοι.

Μιλάμε για τον Υπουργό Οικονομικών που έχει δηλώσει πως το 70% του μνημονίου ήταν καλό. Που καθόταν στα ίδια υπουργικά έδρανα με τον κύριο Καμμένο και διάφορους άλλους ακροδεξιούς.

Μιλάμε για το κόμμα που περηφανεύεται πως οι προτάσεις του, όπως η «Δήμητρα», αντιγράφονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του για το πόσο κάλπικη είναι η ρήξη που προτείνει το ΜέΡΑ-25. Από το «ούτε οργή ούτε διαμαρτυρία» που ξεστόμισε στη Βουλή μετά το έγκλημα στα Τέμπη, μέχρι την πρόταση του κ. Βαρουφάκη για την ίδρυση σώματος ένστολων στα Πανεπιστήμια και για πτυχία χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Με πολύμορφο τρόπο, και από διάφορους μηχανισμούς γίνεται προσπάθεια να πλασαριστούν ως «αντισυστιμικές» διάφορες ναζιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις.

Και τα λένε αυτά για τα αγαπημένα παιδιά των εφοπλιστών. Για αυτούς που έστηναν δουλεμπορικά γραφεία για χατίρι βιομηχάνων. Για αυτούς που δολοφονούν αντιφασίστες και νέα παιδιά είτε όταν βρίσκονταν στα τάγματα εφόδου της ΧΑ είτε όταν στελεχώνουν υπόδικους στρατούς επιχειρηματικών συμφερόντων.

Τα λένε αυτά για όσους με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο έχει επιβεβαιωθεί ότι δένονται με χίλια δυο νήματα με τον πιο σκληρό πυρήνα του σάπιου αστικού κράτους. Και μόνο να αναλογιστεί κανείς πως μέσα σε ένα μήνα, οι δύο διαφορετικοί μπροστινοί του Κασιδιάρη για να μπορέσει να κατέβει στις εκλογές ήταν ένας δικαστής του Αρείου Πάγου και ένας ταξίαρχος, καθηγητής της σχολής Ευελπίδων αρκεί για να καταλάβει ότι οι φασίστες είναι τα καλύτερα παιδιά του συστήματος και μόνο ο λαός μπορεί να τους τσακίσει με την πάλη του.

Σύντροφοι και συντρόφισσες, φίλοι και φίλες

Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές παρατηρούμε να εντείνεται και η θλιβερή προσπάθεια των κομμάτων του συστήματος, αυτών που κυβέρνησαν παλιότερα και κυβερνούν τώρα, να το παίξουν κουλ και να αποδείξουν πόσο κοντά είναι στη νεολαία. Πασχίζουν να μας πείσουν ότι μιλάνε τη γλώσσα της και ότι αφουγκράζονται τις ανησυχίες της. Ότι στέκονται στο πλευρό της και καταλαβαίνουν τα προβλήματά της.

Σε αυτή τους την προσπάθεια επιστρατεύουν και τα "μεγάλα μέσα", όπως τα επικοινωνιακά σόου, το YouTube, το TikTok και ποιος ξέρει από πού θα παρελάσουν ακόμα... Εσχάτως μάλιστα κάποια ..."φυντάνια" άρχισαν να κλέβουν και ατάκες μπας και γίνουν viral και τσιμπήσουν κανένα like, αποδεικνύοντας έτσι ότι γι' αυτούς η νέα γενιά δεν είναι τίποτ' άλλο από εκλογική πελατεία που θα ψαρεύουν τις ψήφους της μπροστά στις κάλπες, ένα άβουλο ακροατήριο που δε θα διεκδικεί και θα βολεύεται με όσα αποφασίσουν να της πετάξουν. 

Γιατί ξέρουμε καλά ότι όλα όσα ζει σήμερα κάθε νέος άνθρωπος, τα εμπόδια που μπαίνουν στην προσπάθειά του να μορφωθεί, να δουλέψει, να ζήσει με αξιοπρέπεια έχουν την υπογραφή αυτών που σήμερα επιχειρούν να "κάτσουν με τη νεολαία"... Αυτών που σήμερα εμφανίζονται ως ευαίσθητοι και πρόθυμοι να την ακούσουν, αλλά οι πολιτικές που εφάρμοσαν είναι που πνίγουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες των νέων ανθρώπων. Αυτοί έχουν στερήσει την ελπίδα και έχουν καταδικάσει τη νέα γενιά στη φτώχεια, την ανεργία, την εργασιακή ανασφάλεια. 

Γιατί αυτό που καθορίζει τη στάση τους δεν είναι οι σέλφι, τα αστειάκια και τα TikTok, αλλά είναι τα νομοθετήματα, η καταστολή, το τσάκισμα δικαιωμάτων, η ίδια η πραγματικότητα που δεν μπορεί να αλλάξει μέσα από κανένα παραμορφωτικό φακό που επιχειρούν να τη φιλτράρουν.  

Ας μην κάνουν λοιπόν τους ανοιχτόμυαλους, τους καλόκαρδους, τους συμπονετικούς, γιατί - πέρα από όλα όσα έχουν φορτώσει στις πλάτες της νεολαίας -, όταν αυτή αποφασίζει να μιλήσει, κάθε φορά που υψώνει τη φωνή της, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις για το έγκλημα των Τεμπών, είναι οι ίδιοι που επιχειρούν να την κάνουν να σωπάσει, είναι οι ίδιοι που εκφράζουν τις ανησυχίες τους γιατί σηκώνει το ανάστημά της.

Ας καταλάβουν ότι η νεολαία τους έχει πάρει χαμπάρι και ο καλύτερος τρόπος να τους απαντήσει είναι να κάνει αυτό που φοβούνται: Να απορρίψει τα ψευτοδιλήμματα και το όψιμο ενδιαφέρον τους και να βαδίσει στο δρόμο της ανατροπής, της ριζοσπαστικοποίησης του αγώνα της και της ψήφου που όλοι οι άλλοι δεν αντέχουν, της κατακόκκινης ψήφου για πιο ισχυρό ΚΚΕ και ακόμα πιο μεγάλους αγώνες. 

Φίλες και φίλοι

Αυτή η εκλογική αναμέτρηση είναι μία ευκαιρία για όλους τους νέους ανθρώπους που ψηφίζουν για πρώτη φορά να στείλουν ένα μήνυμα ότι είναι αποφασισμένοι να καθορίσουν οι ίδιοι το μέλλον τους. Είναι μία ευκαιρία να δείξει η νέα γενιά ότι δεν είναι διατεθειμένη να τους χαρίσει τα καλύτερά της χρόνια και η νεανική αμφισβήτηση να είναι αυτή που θα αφήσει το αποτύπωμά της στο εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και να αποτελέσει τη βάση για να γεννηθούν νέοι ελπιδοφόροι αγώνες. 

Η νέα γενιά έχει όχι μόνο την ευκαιρία αλλά και την επιλογή: H ευκαιρία για κάθε νέο άνθρωπο είναι να διατρανώσει ότι η νέα φάση της ζωής του, που ξεκινάει τώρα που τελειώνει το σχολείο, που παίρνει το πτυχίο, που αρχίζει τη δουλειά, θα σημαδευτεί από την ανάγκη να αλλάξει ριζικά του όρους που ζει και η επιλογή για να το καταφέρει αυτό δεν μπορεί να είναι άλλη από το ΚΚΕ.

Μία ψήφος που μπορεί να αντιστοιχηθεί στο ύψος των προσδοκιών για ένα καλύτερο μέλλον, που καθρεφτίζει τη λαχτάρα της νέας γενιάς να φύγει μπροστά, να σπάσει τα καλούπια που επιβάλλει το σύστημα και τσακίζει τη λογική της υποταγής και του συμβιβασμού. 

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι μία δήλωση για τη ζωή και τον τρόπο που θέλουμε να τη ζήσουμε, είναι μία υπόσχεση για μία αταλάντευτη πορεία διεκδίκησης των ονείρων μας, για μία ανυποχώρητη στάση ζωής, που δε θα σκύβει το κεφάλι στα εμπόδια και τις δυσκολίες. Που θα χαρακτηρίζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, έναν κόσμο δηλαδή που δεν πρόκειται να μας χαρίσει τίποτα αν δεν αρπάξουμε όλα όσα δικαιούμαστε, με τον μαζικό, συλλογικό μας αγώνα.

Γι' αυτό είναι μονόδρομος το "κόκκινο" παντού, στην κάλπη, στους αγώνες, στη ζωή.

Αυτό το «κόκκινο» είναι που τους τρομάζει! Όπως τρόμαξαν πέρσι με την πρωτιά της Πανσπουδαστικής, του ψηφοδελτίου που στηρίζει η ΚΝΕ και χιλιάδες ακόμα αγωνιστές στα Πανεπιστήμια.

Έτσι και φέτος, στις φοιτητικές εκλογές στις 10 Μάη οι φοιτητές και οι φοιτήτριες έχουν μια μεγάλη ευκαιρία.

Να γκρεμίσουν ότι τους προκαλεί θλίψη, οργή, αηδία.

Να τοποθετήσουν την παράταξη της ΝΔ στο περιθώριο των φοιτητικών συλλόγων.

Εκεί που πρέπει να βρεθεί μια πολιτική δύναμη που όταν η καρδιά και το μυαλό όλων μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη ήταν στο να νικήσει η αλήθεια, να ακουστεί δυνατά ότι η νέα γενιά δεν θα επιτρέψει τα κέρδη να μπαίνουν πάνω από τις ζωές μας, η ΔΑΠ έλεγε να μείνουμε σιωπηλοί, πως η διαμαρτυρία για τέτοια ζητήματα δεν αφορά τους φοιτητικούς συλλόγους.

Εκεί που πρέπει να βρεθούν αυτοί που εκπροσωπούν τις θέσεις και τον σχεδιασμό όλων των κυβερνήσεων, της ΕΕ μέσα στα Πανεπιστήμια, που εχθρεύονται τις διεκδικήσεις των φοιτητών για ολοκληρωμένη μόρφωση και σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα. Αυτοί που έβγαζαν σπυράκια όταν οι φοιτητές κατάφερναν να μην αποσπαστεί η παιδαγωγική επάρκεια από τα πτυχία τους, όταν αγωνίζονταν για κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Εκεί που πρέπει να βρεθούν όσοι με την ιστορία τους και το παρόν τους ενσαρκώνουν τις πιο σάπιες αξίες και πρακτικές μέσα στο Πανεπιστήμιο. Την αριστεία των αντιγραφών, την αξιοκρατία της νοθείας, την καινοτομία των κλεμμένων πατέντων από φοιτητές.

Το βήμα που έγινε πέρυσι με την ανάδειξη της ΠΚΣ σε 1η δύναμη στη Θεσσαλονίκη και σε όλη την Ελλάδα, μπορεί φέτος να γίνει άλμα.

Δίνοντας τη μάχη στον κάθε σύλλογο και στο κάθε έτος να αυξηθεί η δυναμική της Πανσπουδαστικής θα σταλεί το μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες.

Ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να μιλά στο όνομα της νέας γενιάς. Δεν θα επιτρέψουμε να πανηγυρίσει η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επειδή η ΔΑΠ θέλει να αποφασίσουν για τους φοιτητικούς συλλόγους οι υπερήλικες που προσπαθεί να κινητοποιήσει αλλά και να εγγράψει σε τμήματα. Θα εκφραστούν οι πραγματικοί φοιτητές που έμαθαν να αγωνίζονται για τα όνειρα τους, να θεωρούν ρεαλισμό το να παλεύουν για τις ανάγκες τους, που είδαν στην πράξη τη δύναμη της αλληλεγγύης και της οργανωμένης πάλης.

Να ακουστεί δυνατά ότι η ελπίδα, η αισιοδοξία και η ορμή της νέας γενιάς βρίσκει διέξοδο στον δρόμο του συλλογικού αγώνα. Εκεί που μπορούν να ανθίσουν η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη και οι ισότιμες διαπροσωπικές σχέσεις.

Εκεί που μπορούν να αποσπαστούν ανάσες ανακούφισης για το δυσβάσταχτο κόστος σπουδών. Εκεί που μπορεί να υψώνεται τοίχος απέναντι στον ρατσισμό κάθε είδους και τον φασισμό.

Εκεί που μπορεί να βρει έκφραση η δημιουργικότητα και η κλίση του κάθε φοιτητή και φοιτήτριας.

Εκεί που βρισκόμαστε όλοι μας απέναντι σε όσους μόνοι τους, απομονωμένοι από τα θέλω και τις ανάγκες μας μιλούν για εμάς χωρίς εμάς.

Ήρθε η ώρα να σιωπήσουν. Ήρθε η ώρα να ακουστούμε δυνατά. Δεν αφήνουμε ώρα να πάει χαμένη.

Τα μέλη της ΚΝΕ έχουμε μεγάλες ευθύνες απέναντι στους χιλιάδες ανθρώπους που θέλουν τα πράγματα να γίνουν αλλιώς.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε, στο χέρι μας είναι τα χιλιάδες γαρύφαλλα της Πανσπουδαστικής να οπλίσουν με δύναμη και αισιοδοξία όσους σκέφτονται να βαδίσουν τον ελπιδοφόρο δρόμο της ανατροπής, τον δρόμο που ο λαός σώζει τον λαό απέναντι σε κάθε επίδοξο διαχειριστή της βαρβαρότητας.

Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις σε κάθε χώρο νεολαίας!

Για να βγει ξανά 1η η Πανσπουδαστική

Για να ενισχυθεί το ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές

Καλή δύναμη σε όλους και όλες. Θα τα καταφέρουμε! 

Ομιλία του Θοδωρή Κωτσαντή Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, στο Μαθητικό φεστιβάλ της Οργάνωσης Κέντρου Θεσσαλονικης της ΚΝΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου