Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Άλφρεντ Χίτσκοκ


Άλφρεντ Χίτσκοκ, γεννήθηκε το 1899 στο Λονδίνο. Πέθανε στις 29 Απρίλη 1980, αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικό έργο.

Η οικογένειά του ήταν καθολική και ο Χίτσκοκ φοίτησε σε σχολείο Ιησουιτών.

Η αυστηρότητα μέσα στην οποία μεγάλωσε και οι θρησκευτικές αντιλήψεις έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση όχι μόνο του χαρακτήρα του, αλλά και του έργου του. Θέματα όπως ο τρόμος, η ενοχή, η τιμωρία, κυριαρχούν στα έργα του μετρ του σασπένς.

Την πρώτη του ταινία «Ο κήπος των ηδονών» θα τη γυρίσει το 1925. Η πρώτη όμως προσωπική δημιουργία του θα είναι «Ο ένοικος», που θα γυριστεί ένα χρόνο αργότερα. Στη συνέχεια θα γυρίσει έργα μεταφέροντας στην οθόνη θεατρικά έργα και διασκευές μυθιστορημάτων, μέχρι τη στιγμή που θ' αρχίσει να γυρίζει ταινίες μυστηρίου και θρίλερ, συνδέοντας το όνομά του με αυτού του είδους την κινηματογραφία. Θα γυρίσει τον «Ανθρωπο που γνώριζε πολλά», «Τα 39 βήματα», τον «Μυστικό πράκτορα». Μετά από αυτές τις επιτυχίες του, ο Χίτσκοκ θα βρεθεί στο Χόλιγουντ και το 1940 θα γυρίσει τη «Ρεβέκκα».

Η τέχνη του μεγάλου σκηνοθέτη θα φθάσει στο αποκορύφωμά της με τις ταινίες «Δεσμώτης του ιλίγγου», «Ψυχώ» και «Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων».

Ανάμεσα στις ταινίες που ξεχωρίζουν είναι «Τα πουλιά», μια ταινία που γυρίστηκε το 1963.

Ο «μαέστρος της αγωνίας» γύρισε επίσης και μια σειρά για την τηλεόραση με τίτλο «Ο Αλφρεντ Χίτσκοκ παρουσιάζει».

Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, δεν ήταν ένας εύκολος άνθρωπος. Είχε πολύ κακή άποψη για τους ηθοποιούς, τους οποίους ‑εκτός εξαιρέσεων (Τζέιμς Στιούαρτ, Ίνγκριτ Μπέργκμαν, Τζόζεφ Κότεν, Γκρέις Κέλι, Χένρι Φόντα)- τους χαρακτήριζε ηλίθιους, ήταν δύσκολος στη συνεργασία, δικτάτορας του πλατό, αλλά ένας από τους 10–20 σημαντικότερους σκηνοθέτες όλων των εποχών, έχοντας το… προνόμιο να είναι απ’ τους λιγοστούς κορυφαίους του σινεμά που δεν πήραν ποτέ ένα Όσκαρ Σκηνοθεσίας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου