Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Ολοι στους δρόμους, όλοι στον αγώνα, οι αγώνες των εργατών θα νικήσουν!


Να διαδηλώσουν σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά, τη μέρα σύμβολο της εργατικής τάξης, ετοιμάζονται εκατοντάδες εργατικά συνδικάτα σε όλη τη χώρα.

Και μέχρι την τελευταία στιγμή θα συνεχίζονται οι αγωνιστικές προετοιμασίες, με περιοδείες και εξορμήσεις, στάσεις εργασίας και άλλες κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις για το μεροκάματο, για τα εργατικά «ατυχήματα», για τις ΣΣΕ και άλλες ζωτικές διεκδικήσεις.

«Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου θα νικήσουν»: Με το σύνθημα αυτό, το ΠΑΜΕ μαζί με εκατοντάδες εργατικά συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα προετοιμάζουν τη μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις, θυμίζοντας με αισιοδοξία: «Το τελευταίο διάστημα το σύστημα που γεννά την καταπίεση, το σύστημα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα από τους εργατικούς αγώνες στη Γαλλία, στη Βρετανία, στη Γερμανία, στην Πορτογαλία, στο Βέλγιο, στη Σρι Λάνκα και σε άλλες χώρες όπου εκατομμύρια εργαζόμενοι με διάρκεια, με πρωτόγνωρη μαζικότητα και αντοχή, βγαίνουν στους δρόμους, απεργούν, διεκδικούν και διαδηλώνουν απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνουν όλες οι κυβερνήσεις, υπηρετώντας τα συμφέροντα και τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Απέναντι στις ίδιες φωνές που αντιμετωπίζουμε και στη χώρα μας, που μας καλούν να μείνουμε στον δρόμο του ρεαλισμού με σκυμμένο το κεφάλι, να εγκλωβιζόμαστε σε κυβερνητικές εναλλαγές επιλογής του "μικρότερου κακού" και στον μονόδρομο της εξουσίας των αφεντικών, οι εργατικές κινητοποιήσεις σε μια σειρά χώρες στέλνουν ελπιδοφόρα μηνύματα αγωνιστικής ανάτασης».

Από τη διαμαρτυρία των σπουδαστών
Από τη διαμαρτυρία των σπουδαστών
Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα. Την ίδια ώρα και στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα Βενιζέλου. Απεργιακές συγκεντρώσεις οργανώνονται επίσης σε μια σειρά πόλεις σε όλη τη χώρα.

Καλέσματα συμμετοχής

Κάλεσμα στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση απευθύνουν ακόμα σωματεία και ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ, με την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής. Στους δρόμους του αγώνα μαζί με όλο τον λαό θα βρεθούν και οι φοιτητές, με τους φοιτητικούς τους συλλόγους που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΜΑΣ. Κάλεσμα απευθύνουν η ΟΓΕ όπως και οι συνταξιουχικές οργανώσεις.

Δεμένα τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά

Στην απεργία της Πρωτομαγιάς συμμετέχουν και οι ναυτεργάτες. Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ ΝΑΤ καλούν σε απεργιακή προσυγκέντρωση τη Δευτέρα 1η Μάη στις 5.30 π.μ. (πλοία «Blue Star») και στη συνέχεια στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, στις 11 π.μ. στο Πασαλιμάνι.

Στάσεις εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ

Σε στάσεις εργασίας στην έναρξη και τη λήξη της κυκλοφορίας θα προχωρήσουν εργαζόμενοι στα λεωφορεία και στα τρόλεϊ τη Δευτέρα 1η Μάη. Συγκεκριμένα, οι στάσεις εργασίας θα γίνουν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

Σε εργοτάξιο του Μετρό Θεσσαλονίκης
Σε εργοτάξιο του Μετρό Θεσσαλονίκης
Στη Θεσσαλονίκη, με 24ωρη απεργία συμμετέχουν στον γιορτασμό οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.

Εκδήλωση στη Ζώνη Περάματος

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων, μια πολύμορφη δράση των Συνδικάτων ξεδιπλώνεται σε όλη τη χώρα.

Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, την Εργατική Πρωτομαγιά τίμησαν την περασμένη Πέμπτη οι εργάτες, μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών, στο πλαίσιο στάσης εργασίας. Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο μνημείο του Μεταλλεργάτη, μέσα στον χώρο της Ζώνης, όπου σε μια σεμνή τελετή τιμήθηκαν οι νεκροί και οι αγώνες της εργατικής τάξης.

Στη συγκέντρωση, για την 1η Μάη μίλησε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, Σωτήρης Πουλικόγιαννης. Οι εργαζόμενοι κράτησαν ενός λεπτού σιγή, κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο, ενώ ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από τον Παρασκευά Θεοδωράκη, μέλος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Στα μεγάλα εργοτάξια

Στην Αθήνα, στα μεγάλα εργοτάξια βρέθηκε όλες τις προηγούμενες μέρες το Συνδικάτο Οικοδόμων, οργανώνοντας στάσεις εργασίας και συζητήσεις με τους εργάτες. Την περασμένη Πέμπτη βρέθηκε στο εργοτάξιο της ΤΕΡΝΑ στον Πύργο του Πειραιά, μαζί με το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Στους εργαζόμενους μίλησαν ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, και ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία και τις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς.

Απεργία στον ΠΕΙΦΑΣΥΝ

Εκδήλωση στη Ζώνη Περάματος
Εκδήλωση στη Ζώνη Περάματος
Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν την Πέμπτη 27 Απρίλη οι εργαζόμενοι στον Πειραϊκό Φαρμακευτικό Συνεταιρισμό (ΠΕΙΦΑΣΥΝ ΠΕ), με απόφαση του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής. Οι εργαζόμενοι απαιτούν να σταματήσει η προσπάθεια τρομοκράτησης των ίδιων, του επιχειρησιακού σωματείου και του προέδρου του, από την εργοδοσία. Διεκδικούν την υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης με ουσιαστικές αυξήσεις, κατοχύρωση 5ήμερου - 8ωρου (Δευτέρα - Παρασκευή) και προσλήψεις προσωπικού.

Τη μέρα της απεργίας εκδικάστηκαν μάλιστα στο Πρωτοδικείο Πειραιά τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η εργοδοσία κατά του προέδρου και μελών του επιχειρησιακού σωματείου. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, στην οποία συμμετείχαν οι απεργοί, τα ασφαλιστικά μέτρα κατέρρευσαν πανηγυρικά, μαζί με τις ανυπόστατες συκοφαντικές κατηγορίες ενάντια στο επιχειρησιακό σωματείο και στον πρόεδρό του.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η εργοδοσία επιδιώκει να απαλλαγεί από το επιχειρησιακό σωματείο και εργαζόμενους, να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου στον χώρο δουλειάς, δεν θέλει να έχει εμπόδια για να εφαρμόσει ανενόχλητα τα αντεργατικά της σχέδια. Την αμφισβήτηση του 8ωρου, πενθήμερου (Δευτέρα - Παρασκευή) και άλλων δικαιωμάτων», υπογραμμίζει το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής.

Διαμαρτυρία για την απλήρωτη πρακτική

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας έκαναν το μεσημέρι της Πέμπτης οι Σύλλογοι Σπουδαστών Δημοσίων και Ιδιωτικών ΙΕΚ, ξεκαθαρίζοντας πως οι νέοι και οι νέες στις σχολές κατάρτισης δεν δέχονται να είναι ούτε «πελάτες» που ακριβοπληρώνουν για την εκπαίδευσή τους, ούτε «τζάμπα εργάτες» στις επιχειρήσεις στις οποίες καλούνται να κάνουν την πρακτική τους άσκηση.

Σημειώνεται ότι η πρακτική άσκηση είναι μέρος των σπουδών στα ΙΕΚ και οι σπουδαστές είναι απαραίτητο να την ολοκληρώσουν προκειμένου να δώσουν στη συνέχεια εξετάσεις πιστοποίησης. Ωστόσο, γίνεται με πολύ μεγάλα προβλήματα και δυσκολίες. Παρότι δουλεύουν κανονικά, δεν πληρώνονται ούτε ασφαλίζονται όπως οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους. Η ασφάλισή τους γίνεται μόνο έναντι του κινδύνου εργατικού «ατυχήματος», ενώ η αμοιβή τους περιορίζεται στο 80% του κατώτατου μισθού. Μάλιστα, πληρώνονται μέσα από κοινοτικά κονδύλια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή των πενιχρών τους αποδοχών.

Τώρα τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα, καθώς το ΕΣΠΑ λήγει και όσοι ξεκίνησαν πρακτική από την 1η Μάρτη και στο εξής, θα μείνουν εντελώς απλήρωτοι. «Δουλεύω καθημερινά 8 ώρες και δεν πρόκειται να πάρω ούτε ένα ευρώ», μας λέει σπουδαστής που είναι αναγκασμένος να κάνει και δεύτερη δουλειά, καθώς η οικογένειά του έχει ανάγκη το μεροκάματό του. Το υπουργείο αρνήθηκε να συναντήσει την αντιπροσωπεία τους και να συζητήσει για τα δίκαια αιτήματά τους.

Οπως εξηγούν σπουδάστριες και σπουδαστές, η απλήρωτη πρακτική άσκηση είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν: Κτίρια που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, εργαστήρια που δεν υπάρχουν, πληρωμές ακόμα και για τα απαραίτητα, όπως το χαρτί για να βγάλουν φωτοτυπίες και να έχουν να διαβάσουν, είναι μερικές από τις πλευρές της καθημερινότητας που ζουν. «Μας έχουν γραμμένους», καταγγέλλουν και τονίζουν ότι θα συνεχίσουν τις πρωτοβουλίες τους.

Στη «Μινέρβα»

Συμμετοχή στην απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς και εκδήλωση την Παρασκευή 28/4, στον χώρο του εργοστασίου, με δίωρη στάση εργασίας, αποφάσισαν στη Γενική τους Συνέλευση οι εργαζόμενοι της «Μινέρβα». Και με αυτόν τον τρόπο δηλώνουν την αγωνιστική τους ετοιμότητα, καλώντας την εργοδοσία να δεχθεί το σχέδιο επιχειρησιακής σύμβασης, το οποίο και απορρίπτει μέχρι στιγμής σχεδόν στο σύνολό του. Εξάλλου, μέχρι την επόμενη συνάντηση με την εργοδοσία (την Τρίτη 2/5), αποφάσισαν την παύση όλων των διευκολύνσεων όπως τις υπερωρίες κ.ά. Οι εργαζόμενοι με τη νέα επιχειρησιακή σύμβαση ζητούν ουσιαστικές αυξήσεις απέναντι στις πενιχρές που προτείνει η εργοδοσία και οι οποίες εξανεμίζονται από τον πληθωρισμό, ενώ δεν αναγνωρίζει τις τριετίες. Διεκδικούν επίσης μέτρα καθιέρωσης των ειδικοτήτων, προστασίας των εργαζομένων και άλλα ζητήματα απέναντι στην εντατικοποίηση.

Την ομόφωνη απόφαση της ΓΣ των εργαζομένων χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής.

Εκδήλωση στη Νάουσα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και η εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου Νάουσας στη Βέροια για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, στην οποία συμμετείχαν σωματεία από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, που συνέβαλαν να αναπτυχθεί ουσιαστική συζήτηση για το ζήτημα των συμβάσεων εργασίας.

Εκδήλωση για την 1η Μάη πραγματοποίησε και το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, το μεσημέρι της Πέμπτης, στο σκάμμα του Μετρό στη Βενιζέλου. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Αγγελος Γεράκης, ιδιαίτερα στάθηκε στα εργοδοτικά εγκλήματα στους χώρους δουλειάς, που όπως ανέδειξε είναι αποτέλεσμα της ακόρεστης δίψας των εργοδοτών για ακόμα περισσότερα κέρδη και της πολιτικής των κυβερνήσεων διαχρονικά, που έχουν αποψιλώσει τις Επιθεωρήσεις Εργασίας από προσωπικό.

Κάλεσε τους εργαζόμενους στις κατασκευές να μπουν αποφασιστικά στον αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα προστασίας της ζωής τους στους χώρους δουλειάς και να εκφράσουν την απόφασή τους αυτή με τη συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της πρωτομαγιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου