Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

Προεκλογική φιέστα «ανάπτυξης για όλους» με φόντο τα τσακισμένα εργατικά δικαιώματα


Μ
ε φόντο τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, τα οποία παραδόθηκαν στην εταιρεία ΟΝΕΧ με τον νόμο που ψήφισαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2022, πραγματοποιήθηκε η χτεσινή προεκλογική φιέστα της κυβέρνησης για τον απολογισμό πεπραγμένων του υπουργείου Ανάπτυξης. Η «επανεκκίνηση» άλλωστε των ναυπηγείων αποτελεί εμβληματικό παράδειγμα και του τι σημαίνει ο τίτλος της φιέστας «ανάπτυξη για όλους», αφού στους εργαζόμενους έφερε πετσοκομμένα δικαιώματα, παραγραφή δεδουλευμένων, ατομικές συμβάσεις κ.ο.κ.

Πρωταγωνιστές της εκδήλωσης ήταν προφανώς ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, και ο δημοσιογράφος Αρης Πορτοσάλτε, σε ρόλο κονφερασιέ του κυβερνητικού έργου, ενώ το «ντεκόρ» συμπληρωνόταν από συνδικαλιστές εργοδοτικής - κυβερνητικής «κοπής», διευθυντικά στελέχη και άλλα πρόσωπα των επιχειρήσεων που ανέλαβαν να «ευχαριστήσουν» την κυβέρνηση για τις επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων, τις οποίες προώθησε τα τελευταία χρόνια.

Μεταξύ άλλων περίσσεψαν τα παχιά λόγια για τις «νέες θέσεις εργασίας» που δημιουργήθηκαν, για τη «βοήθεια» που δόθηκε από το ΕΣΠΑ, μέχρι και για την αύξηση των μισθών. Ολα εκείνα που στη γλώσσα κυβερνήσεων και εργοδοτών είναι ακριβώς όσα βιώνουν οι εργαζόμενοι, π.χ. με τις 7.000 απολύσεις τη μέρα μέσα στο 2022 (σύμφωνα με το ΕΡΓΑΝΗ), το ακατέβατο 1.000.000 των ανέργων (σύμφωνα με τη ΔΥΠΑ), τα εκατοντάδες εργατικά «ατυχήματα» που αφήνουν τουλάχιστον έναν νεκρό εργάτη στους χώρους δουλειάς κάθε βδομάδα, τις δουλειές - λάστιχο, τα εξαντλητικά ωράρια, την απουσία ΣΣΕ και τους μισθούς που καταβροχθίζονται από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Αυτά άλλωστε είναι και το τίμημα για τη ροή «ζεστού» χρήματος προς τους επιχειρηματικούς ομίλους τόσο από τα διάφορα ΕΣΠΑ όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης που και χτες είχε την τιμητική του.

Την «τιμητική» του όμως είχε και ο «εταιρισμός», αφού αποθεώθηκε ο «υπεύθυνος» τάχα συνδικαλισμός, αυτός δηλαδή που για λογαριασμό της εργοδοσίας υποτάσσεται και πασχίζει να υποτάξει και τους εργαζόμενους στο κυνήγι των κερδοφόρων επενδύσεων, αντί «να κλείνει εργοστάσια», όπως έλεγε από μικροφώνου ο κονφερασιέ, ο οποίος δεν χόρταινε να παρουσιάζει τις μπίζνες μεγάλων ομίλων στη χώρα μας.

Κατά τ' άλλα, ανάμεσα στα «υποδείγματα» «ανάπτυξης για όλους» που παρουσιάστηκαν και με «εκπροσώπηση» από χώρους δουλειάς ήταν αυτό του Νεωρίου της Σύρου, το ξεπούλημα του οποίου στην ΟΝΕΧ από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε το «μοντέλο» και για την Ελευσίνα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η χτεσινή προεκλογική μάζωξη, όπου αποθεώθηκε η παραπάνω επένδυση, έγινε λίγες ώρες μετά τον θάνατο ναυτεργάτη στο Νεώριο, ο οποίος έπεσε από ύψος 12 μέτρων κατά τη διάρκεια εργασιών ναυπηγοεπισκευής. Αλλο «υπόδειγμα» ήταν αυτό της εξαγοράς της «Πίτσος» από την «Πυραμίς», που «έσωσε» θέσεις εργασίας, την ίδια στιγμή που η ίδια εταιρεία προχωρούσε σε δεκάδες απολύσεις στη Βόρεια Ελλάδα, αφού πάνω απ' όλα πρέπει να ...σωθούν τα κέρδη του ομίλου.

ΠΑΜΕ: «Επανεκκίνηση» με τσακισμένα εργατικά δικαιώματα

«Ενώ η κυβέρνηση κοκορεύεται για την "ανάσταση" των Ναυπηγείων Ελευσίνας, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να ανεβαίνουν καθημερινά έναν εργασιακό Γολγοθά», σχολιάζει χαρακτηριστικά το ΠΑΜΕ, εξηγώντας πως η ανάπτυξη που διαφημίζει η κυβέρνηση έφερε «καταστρατήγηση δικαιωμάτων και εργασιακής νομοθεσίας, με τεράστιους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων από την εντατικοποίηση της δουλειάς αλλά και την έλλειψη ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τις συνεχιζόμενες καταγγελίες».

Το ΠΑΜΕ θυμίζει τις καταγγελίες εργαζομένων πως η «επανεκκίνηση» των ναυπηγείων «έχει πραγματοποιηθεί με σοβαρά προβλήματα και βλαπτικές μεταβολές στους όρους εργασίας των εργαζομένων.

Ενδεικτικά, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι δεν πληρώνονται τον μισθό τους στο σύνολό του, ενώ δεν καταβάλλονται Δώρα, επιδόματα, προσαυξήσεις υπερωρίας - νυχτερινής εργασίας - αργιών κ.τ.λ. Επίσης δεν καταβλήθηκε το Δώρο Πάσχα 2023, όπως δεν καταβλήθηκε και το Δώρο Χριστουγέννων 2022, με την εργοδοσία να λέει στους εργαζόμενους ότι δεν τα δικαιούνται.

Και όλα αυτά, ενώ τα πλοία μπαίνουν το ένα μετά το άλλο για επισκευαστικές εργασίες, οι εργασίες στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου είναι στο φουλ και οι εργαζόμενοι δουλεύουν ασταμάτητα, καθημερινά - Σαββατοκύριακα - νυχτερινά κ.τ.λ.».

Με βάση τα παραπάνω, το ΠΑΜΕ καλεί άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες να διενεργήσουν ελέγχους για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, την τήρηση των ωραρίων αλλά και να καταβληθούν τα Δώρα και όλα τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους από μισθούς, υπερωρίες, νυχτερινά κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου