Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 3 Απριλίου 2023

«Προστασία της μητρότητας» τόσο όσο εξυπηρετεί τους εργοδότες


ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

 Μια αποκαλυπτική ματιά στην ατζέντα που προβάλλουν προεκλογικά

 Η κυβέρνηση δεν χάνει ευκαιρία να διαφημίζει τις πρωτοβουλίες της για την «εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» και την «ενδυνάμωση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάλι, ευαγγελίζεται «δικαιοσύνη για τις μητέρες», ανακυκλώνοντας κάτω από το προεκλογικό του σύνθημα προτάσεις που μόνο σε ...«δικαιοσύνη» δεν αντιστοιχούν. Το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει κι αυτό πρωτοβουλίες με στόχο, όπως λέει, να στηρίξει «τους πολλαπλούς ρόλους της γυναίκας στην κοινωνία».

Μια προσεκτική ματιά, όμως, αρκεί για να φανερώσει την ουσία πίσω από τις διακηρύξεις τους. Τα «δολώματα» που βγαίνουν στην προεκλογική «γύρα» δεν είναι παρά οι γνωστές κατευθύνσεις για την ενίσχυση της «γυναικείας απασχόλησης» στο πλαίσιο μιας ακόμα πιο «ευέλικτης» αγοράς εργασίας, οι ρυθμίσεις που υποκαθιστούν την ανάγκη για ολόπλευρη στήριξη της μητρότητας με πενιχρά επιδόματα και αποσπασματικές «παροχές».

Στόχος η αξιοποίηση του γυναικείου εργατικού δυναμικού από την εργοδοσία

Ας δούμε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να παρουσιάζει τον αντιλαϊκό απολογισμό των πεπραγμένων της ως «σύγχρονη κοινωνική πολιτική». Το προηγούμενο διάστημα μάλιστα ανακοίνωσε το άνοιγμα της πλατφόρμας που θα δέχεται τις αιτήσεις των εταιρειών που θα ενδιαφερθούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα χρηματοδότησης για δημιουργία «χώρων φροντίδας βρεφών» στις εγκαταστάσεις τους. Εκτός από τα 16 εκατ. ευρώ που θα μοιραστούν οι 120 επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, δεν παραλείπει να τονίζει συνολικά τα οφέλη τέτοιων δράσεων για την εργοδοσία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, που «τρέχει» το πρόγραμμα, οι οικογενειακές υποχρεώσεις αναφέρονται ως ο κύριος λόγος μη συμμετοχής στην αγορά εργασίας από το 20% των «αδρανών» γυναικών ηλικίας κατηγορίας 25-49 ετών. Επομένως, η αύξηση της «διαθεσιμότητας υπηρεσιών παιδικής φροντίδας» θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης των γυναικών, στην εξασφάλιση εργατικού δυναμικού από την αναξιοποίητη δεξαμενή των «αδρανών» λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων μητέρων.

Ετσι, με έναν χώρο λίγων τετραγωνικών μέτρων, μερικές βρεφικές κούνιες και παιχνίδια, για τα οποία μάλιστα θα επιδοτηθούν αδρά, οι επιχειρήσεις προσβλέπουν στην απρόσκοπτη εκμετάλλευση των εργαζόμενων γυναικών με παιδιά από 6 μηνών έως 2,5 ετών.

Αντίστοιχα, η πολυδιαφημισμένη επέκταση της άδειας και του επιδόματος μητρότητας που χορηγεί η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) από τους έξι στους εννέα μήνες πλασάρεται ως πρωτοβουλία για τη «στήριξη της οικογένειας» και την «αποκατάσταση της δικαιοσύνης στις νέες μητέρες». Στην πράξη, όμως, επιμηκύνει μια κακοπληρωμένη άδεια, που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό (στη δε περίπτωση των μερικά απασχολούμενων με τον μισό κατώτατο μισθό).

Αφήνει ταυτόχρονα άθικτη την απαράδεκτη διάταξη που προϋποθέτει τη συμπλήρωση 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και ακολούθως της άδειας της ΔΥΠΑ, ενώ υπάρχουν κατηγορίες ασφαλισμένων που αποκλείονταν και συνεχίζουν να αποκλείονται από την παροχή αυτή.

Τέλος, πίσω από τη δημιουργία «φιλικότερων» για τις γυναίκες εργασιακών χώρων, κυβέρνηση και εργοδοσία δείχνουν τα δόντια τους στις μισθωτές, με τη μετατροπή του ωραρίου σε «λάστιχο», το «ξήλωμα» της κυριακάτικης αργίας, τους εκβιασμούς και τις πιέσεις σε εγκύους προκειμένου να παραιτηθούν.

«Δικαιοσύνη παντού» σημαίνει ένα ακόμα «καλάθι του νοικοκυριού»

«Θέλουμε δικαιοσύνη για τις μητέρες», διαμηνύει από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ. Η «δικαιοσύνη», όμως, της προεκλογικής του εκστρατείας μοιάζει με την αντιπολιτευτική εκδοχή του «καλαθιού του νοικοκυριού» και των διάφορων «pass» που μοιράζει η κυβέρνηση. Οπως φαίνεται από τις εξαγγελίες του, η «δικαιοσύνη» μεταφράζεται σε λιγοστά ψίχουλα για τις εργαζόμενες μητέρες και μερικές ακόμα θολές υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

Η πρώτη και μόνη συγκεκριμένη πρόταση που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μετατροπή του επιδόματος παιδιού σε «επίδομα μητέρας» και η γενικόλογη υπόσχεση για «αύξηση» του ποσού. Η μετονομασία όμως δεν σηματοδοτεί πραγματική στήριξη, πόσο μάλλον «δικαιοσύνη», για τις μητέρες...

Το συγκεκριμένο επίδομα χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια και ανέρχεται σε λίγες δεκάδες ευρώ τον μήνα (από 28 έως 70 ευρώ). Ακόμα και μια «αύξηση» (αν και εφόσον) με τα κριτήρια των «αντοχών της οικονομίας» και της «ανταγωνιστικότητας», που είναι οι πυλώνες της πολιτικής και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες που μετρά το εισόδημα των γυναικών της βιοπάλης από τη γενικευμένη ακρίβεια, το υπέρογκο κόστος της ηλεκτροδότησης και της θέρμανσης, τις ατελείωτες πληρωμές για την Παιδεία και την Υγεία.

Με την κατάθεση τροπολογίας για τη θεσμοθέτηση επιδόματος μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες και ελεύθερες επαγγελματίες, επιδίωξε να μπει στον χορό το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Και στην περίπτωση αυτή, η πρόταση για θεσμοθέτηση ενός τετράμηνου επιδόματος μητρότητας στο ύψος του κατώτατου μισθού συνοδεύτηκε από την προϋπόθεση ύπαρξης ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές ασθενείας σε είδος. Μια προϋπόθεση που είναι αρκετή για να «ψαλιδίσει» σημαντικά τις πιθανές δικαιούχους μιας τέτοιας παροχής.

Απορρίπτουν τις προτάσεις του ΚΚΕ για στοιχειώδη μέτρα προστασίας της μητρότητας

Οι ίδιες δυνάμεις που προεκλογικά εμφανίζονται να ...πλειοδοτούν σε μέτρα και ρυθμίσεις για τις μητέρες, είναι οι ίδιοι που έχουν επανειλημμένα απορρίψει συγκεκριμένες προτάσεις του ΚΚΕ που αφορούν στοιχειώδη μέτρα προστασίας της μητρότητας.

Κρατούν κλειστά τα αυτιά τους στην πρόταση να καταργηθεί η προϋπόθεση των 200 ενσήμων κατά την τελευταία διετία για τη χορήγηση της άδειας και του επιδόματος μητρότητας (κύησης - τοκετού - λοχείας) από τον ΕΦΚΑ στις μισθωτές.

Εχουν απορρίψει την πρόταση για τη χορήγηση επιδόματος άδειας μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες 2 μήνες πριν και 6 μήνες μετά τον τοκετό, στο ύψος του κατώτατου μισθού, ανεξάρτητα από το αν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα, με παράλληλη απαλλαγή τους από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για χρονικό διάστημα ενός έτους από τον τοκετό.

Οι προτάσεις αυτές έχουν κατατεθεί με τη μορφή τροπολογιών τόσο πρόσφατα, όσο και στο παρελθόν. Κι αν τώρα ήταν η σειρά της κυβέρνησης της ΝΔ να τις πετάξει με συνοπτικές διαδικασίες στον κάλαθο των αχρήστων, την ίδια τακτική είχαν ακολουθήσει και οι προκάτοχοί της.

Συγκεκριμένα, και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε απορρίψει, τον Μάρτη του 2019, τις ίδιες προτάσεις, αποδεικνύοντας πως παρά τους «δεκάρικους» για την «ισότητα» και τα δικαιώματα των γυναικών, δεν έχουν την πρόθεση να νομοθετήσουν ούτε τα πιο στοιχειώδη μέτρα για τη στήριξη των μητέρων.

Στην περίπτωση δε του ΣΥΡΙΖΑ, «βγάζει μάτι» η υποκρισία για τους «κόφτες» που στερούν το επίδομα και την άδεια μητρότητας από τις πιο σκληρά εκμεταλλευόμενες μισθωτές: Ενώ από τα έδρανα της κυβέρνησης δεν έθεσε καν σε συζήτηση το 2019 την τροπολογία του ΚΚΕ για την κατάργηση της προϋπόθεσης των 200 ενσήμων, από τη θέση της αντιπολίτευσης βουλευτές του κατέθεταν τον περασμένο Αύγουστο Ερώτηση, με την οποία διαπίστωναν με αποτροπιασμό πως «το κράτος τιμωρεί τις νέες μητέρες»!

Συγκεκριμένα, αναφέρονταν στην περίπτωση «μητέρας, εποχιακής εργαζόμενης, η οποία δεν έλαβε το επίδομα μητρότητας, για μόλις 2 ημέρες εργασίας, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια κατάφερε να συμπληρώσει 198 αντί 200 ένσημα». Ε, λοιπόν, όλο και περισσότερες εργαζόμενες με ολιγόμηνες συμβάσεις, με προσωρινές εργασιακές σχέσεις, σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς, με τις εργασιακές σχέσεις δηλαδή που προωθούν όλες οι κυβερνήσεις, βρίσκονται σε ανάλογη θέση. Στερούνται ακόμα και τις πιο βασικές παροχές της εργατικής νομοθεσίας, όπως είναι η άδεια που χορηγείται πριν και μετά τον τοκετό και η αποζημίωση που τη συνοδεύει.

Στο φόντο αυτό, τις προηγούμενες μέρες εργαζόμενη στο πρόγραμμα απασχόλησης ρητινοκαλλιεργητών έλαβε από τον ΕΦΚΑ απορριπτική απόφαση στην αίτησή της για το επίδομα μητρότητας, γιατί δεν συγκέντρωσε τις απαραίτητες 200 μέρες ασφάλισης τα προηγούμενα δύο έτη (2021 - 2022).

Μαζί με την παραγωγή που καταστράφηκε από τις πυρκαγιές, αφήνοντας χωρίς δουλειά το 2021 εργαζόμενες και εργαζόμενους στη ρητινοκαλλιέργεια, στην πυρά παραδόθηκαν και οι παροχές για τη μητρότητα, καθώς οι εργαζόμενες στερήθηκαν τα απαραίτητα ένσημα.

Στήριγμα για τις εργαζόμενες, είτε μισθωτές είτε αυτοαπασχολούμενες, δεν είναι κανένα από τα κόμματα που ευθύνονται για αυτή την άθλια πραγματικότητα, που διαμορφώνουν την πολιτική τους με «πυξίδα» τον στόχο για περισσότερη «ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις, που «ζυγίζουν» κάθε ρύθμιση με βάση το «κόστος» και το «όφελος» για την εργοδοσία, που απορρίπτουν κάθε δίκαιο αίτημα και διεκδίκηση των εργαζομένων στο όνομα της έλλειψης «δημοσιονομικού χώρου».

Στήριγμα για τις εργαζόμενες μητέρες είναι και θα συνεχίσει να είναι το ΚΚΕ με τη δράση και τις πρωτοβουλίες του, με τις προτάσεις του για ουσιαστικά μέτρα στήριξης των εργαζόμενων μητέρων και των οικογενειών τους, με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, με την καθημερινή του πάλη.

Είναι στο χέρι κάθε γυναίκας η φωνή και η δράση αυτή να δυναμώσει, ώστε να δοθεί απάντηση στις προεκλογικές υποσχέσεις - κοροϊδία, να μπει φρένο στην όποια κυβέρνηση παραλάβει την επομένη των εκλογών τη σκυτάλη της αντιλαϊκής επίθεσης, να ενισχυθεί ο αγώνας για τα δικαιώματα στην εργασία, τη μητρότητα, τον ελεύθερο χρόνο.


Ευ. Χ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου