Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Νέα ενδιαφέροντα συγκριτικά στοιχεία

EXIT POLLS

Η εκλογική άνοδος του ΚΚΕ καταγράφεται σε όλους τους χώρους και τις κοινωνικές ομάδες που μετρούνται στα exit polls, με τη σχετικότητα βέβαια που έχουν αυτές οι μετρήσεις. Συγκεκριμένα, συγκρίνοντας τα ευρήματα των exit polls του 2019 με αυτά των εκλογών της 21ης Μάη, το ΚΚΕ καταγράφει μεγάλη άνοδο στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, με ποσοστό 10,1%, από 6% στις αντίστοιχες έρευνες του 2019. 

Στην ίδια κατηγορία η ΝΔ κατέγραφε 38% το 2019 και τώρα 27,8%, σημειώνοντας πτώση 11 μονάδων. Το ΚΚΕ σχεδόν διπλασιάζει τις ψήφους του από φοιτητές, με 7%, από 4% το 2019, ενώ πάλι στους φοιτητές έχασαν σε σχέση με το 2019 η μεν ΝΔ 5,5 μονάδες, ο δε ΣΥΡΙΖΑ πάνω από 7. Στους αγρότες το ΚΚΕ πήρε το 7,8% των ψήφων, από 5% το 2019, και στους ελεύθερους επαγγελματίες 6,2% από 5%.

2 σχόλια:

  1. Από Θεόφιλος Διαμάντης
    Μια πολύ καλή φίλη ζήτησε να μιλήσω για το πρόγραμμα εξουσίας του ΚΚΕ. Σηκώνω το γάντι και αναφέρω ορισμένες θέσεις του προγράμματος εξουσίας του, που θεωρώ ως πιο ενδιαφέρουσες:
    1) Κοινωνικοποιούνται τα μέσα παραγωγής στη βιομηχανία, στην ενέργεια - ύδρευση, στις τηλεπικοινωνίες, στις κατασκευές, επισκευές, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στο χονδρικό -λιανικό και εισαγωγικό - εξαγωγικό εμπόριο, στις συγκεντρωμένες τουριστικές - επισιτιστικές υποδομές και οι καπιταλσιτικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Το παραπάνω σημαίνει ότι οι βασικοί παραγωγικοί πόροι της χώρας επιστρέφουν στο λαό, και κυρίως σημαίνει την κατάργηση της παρασιτικής σχέσης κεφαλαίου-εργασίας.
    2) Καταργείται η ατομική ιδιοκτησία και η οικονομική δραστηριότητα στην εκπαίδευση, στην Υγεία - Πρόνοια, στον Πολιτισμό και στον Αθλητισμό, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Οργανώνονται αποκλειστικά ως κοινωνικές υπηρεσίες. Η κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη αποσυνδέεται, όπως και η Υγεία, από τη σχέση του ατόμου με το επάγγελμά του. Αποτελούν λοιπόν κοινωνικές παροχές, που απολαμβάνει το άτομο ΕΠΕΙΔΗ είναι μέλος της κοινωνίας.
    3) Η εργατική δύναμη παύει να είναι εμπόρευμα. Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ξένης εργασίας, δηλαδή η μίσθωση εργασίας από τους ακόμα κατέχοντες μεμονωμένα μέσα παραγωγής σε κλάδους που δεν υφίσταται υποχρεωτική κοινωνικοποίηση π.χ., στη βιοτεχνία, στην αγροτική παραγωγή, στον τουρισμό - επισιτισμό, σε ορισμένες βοηθητικές υπηρεσίες.
    4) Ανάπτυξη υποδομής για τη μείωση του βαθμού της ενεργειακής εξάρτησης της Ελλάδας, εξασφάλιση επαρκούς και φθηνής λαϊκής κατανάλωσης, ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου, καθώς και των οικιστικών ζωνών, εξοικονόμηση ενέργειας και υψηλό βαθμό ενεργειακής απόδοσης. Προστασία της δημόσιας Υγείας και του περιβάλλοντος. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η ενεργειακή πολιτική έχει ως άξονες: Την αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας, π.χ., λιγνίτη, υδροηλεκτρική, αιολική, ηλιακή, πετρέλαιο και φυσικό αέριο κ.λπ., τη συστηματική έρευνα και εξεύρεση νέων πηγών, την επιδίωξη διακρατικής αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας.
    5) Ενοποίηση επιστήμης-τεχνολογίας-παραγωγής: Η παραγωγή σχεδιάζεται με επιστημονικό τρόπο, για την επιστημονική αξιοποίηση όλων των παραγωγικών πόρων, και την περιβαλλοντική αειφορία, στο πλαίσιο κεντρικού σχεδιασμού, και με στόχο την κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών. Το παραπάνω οδηγεί σε μείωση του εργάσιμου χρόνου για τους ανθρώπους, στον οποία συμπεριλαμβάνεται και ο εργατικός έλεγχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα σημερινα ΠΑΣΟΚια οταν μιλανε για την ιστορια τους , παντα μιλανε για τον Ανδρεα και για τα πρωτα χρονια εξουσιας τους !!! Ποτέ δεν αναφερουν τον πρωτο τη ταξει υπουργο τους για πολλα χρονια και τον παρα τριχα διαδοχο του Ανδρεα και παρα τριχα Πρωθυπουργο μας τον Ακη Τσοχατζοπουλο !!!! Ποτε δεν αναφερουν το αλλο λαμογιο , τον Σημιτη και ολο το μαφιοζικο ασκερι που τον συνοδευε στο σκανδαλου του << Χρηματιστηριου >> , των εγκαταστασεων των << Ολυμπιακων Αγωνων >> κλπ κλπ !! Φυσικα ουτε λογος για την ξεφτιλα της αλλαγης του ΑΦΜ του κομματος και το τεραστιο ( 400 εκατ. ευρω ) χρεος του κομματος στις τραπεζες !!!! Προφανως γνωριζουν πολυ καλα οτι απευθυνονται σε λαο ... Λοτοφαγων !!! Πιστευει κανενας σοβαρος ανθρωπος οτι αυτα τα κομματα ( ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ) ειναι σε θεση να κανουν φιλολαικη δυναμικη αντιπολιτευση στην πανισχυρη νεοφιλελευθερη κυβερνηση της ΝΔ ??? Ολες οι ελπιδες για αγωνα για τα δικαια του λαου μας μονο στο ΚΚΕ !!!! ΟΣΟ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΤΟ ΚΚΕ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟ ΟΠΛΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ....
    Δημόφιλος Θεσπιεύς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου