Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Υποβαθμίζει τo αξιόχρεο δύο γιγαντιαίων τραπεζών των ΗΠΑ


Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε χθες την προοπτική του αξιόχρεου των γιγαντιαίων τραπεζών που ειδικεύονται στις αγοραπωλησίες ακινήτων και τις υποθήκες Fannie Mae και Freddie Mac, καθώς οι διαπραγματεύσεις του Λευκού Οίκου με τη ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση για το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους συνεχίζονται χωρίς να έχει βρεθεί συμφωνία.

Σε ανακοίνωσή του ο Fitch εξήγησε ότι η υποβάθμιση της προοπτικής των τραπεζών αποτελεί αντανάκλαση της «αβεβαιότητας» για το ζήτημα του ορίου χρέους του δημοσίου. Προχθές Τετάρτη, ο ίδιος οίκος υποβάθμισε σε αρνητική την προοπτική του αξιόχρεου του ίδιου του αμερικανικού δημοσίου –βρίσκεται στη βαθμίδα AAA, την υψηλότερη–, εξαιτίας της απουσίας συμφωνίας ανάμεσα στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τους Ρεπουμπλικάνους.

Ο οίκος Fitch υποβάθμισε σε «αρνητική» την προοπτική του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της χώρας

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε χθες Τετάρτη σε «αρνητική» την μακροπρόσθεσμη προοπτική του αξιόχρεου του αμερικανικού δημοσίου, που βρίσκεται στη υψηλότερη βαθμίδα (AAA), σχεδόν μία εβδομάδα προτού λήξει η προθεσμία για την εξεύρεση λύσης αναφορικά με το ζήτημα της αύξησης του ορίου δανεισμού.

Ο οίκος εκτιμά ότι η αδυναμία του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος να καταλήξουν σε συμφωνία αποτελεί «αρνητική ένδειξη για τη διακυβέρνηση γενικά» και «για τη βούληση των ΗΠΑ να εκπληρώνουν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους».

Οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν μεγάλες περικοπές δαπανών προκειμένου να συμφωνήσουν στην αύξηση του χρέους, που σήμερα είναι στα 31 τρισ. δολάρια, κάτι που η πλευρά του Μπάιντεν αρχικά αρνείτο, ωστόσο στη συνέχεια προχώρησε σε αρκετές παραχωρήσεις. 

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου