Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 13 Μαΐου 2023

Οι αρχές της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ επιτίθενται και βομβαρδίζουν ολόκληρη περιοχή της πόλης τους

 
Στις 13 Μαίου 1985,οι αρχές της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ επιτίθενται και βομβαρδίζουν ολόκληρη περιοχή της πόλης τους,στην οποία βρίσκονταν τα γραφεία μιας κίνησης για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών,γνωστή ως MOVE.

Η οργάνωση είχε ως ιδεολογία την "Μαύρη Απελευθέρωση"και οικολογικές προσεγγίσεις. Πέρα απο την καταγγελία του ρατσισμού, διαμαρτύρονταν για τους ζωολογικούς κήπους και τα καταστήματα κατοικίδιων ζώων, τα αδέσποτα κ.α.

Όλα τα μέλη του "MOVE" υιοθέτησαν το επώνυμο της Αφρικής, απέφυγαν τις σύγχρονες ανέσεις,τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και κάθε χημική ουσία. Ταυτόχρονα άρχισαν να παίρνουν πρωτοβουλίες για στήριξη των τοπικών κοινοτήτων, και την απεξάρτηση ατόμων απο τα ναρκωτικά.

Αυτό το κοινόβιο μπήκε απο νωρίς στο στόχαστρο των αρχών, της αστυνομίας, των ΜΜΕ και των"νοικοκυραίων" της περιοχής. Το 1978 πραγματοποιείται η πρώτη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση εναντίον τους.

Στην διάρκεια της πέφτει νεκρός ένας αστυνομικός, που πυροβολήθηκε πισώπλατα ενω κοιτούσε προς το σπίτι που ήταν μέσα όλα τα μέλη απο το κοινόβιο. Αν και τα όλα τα μέλη της οργάνωσης αρνήθηκαν κάθε συμμετοχή και ισχυρίστηκαν ότι ο αστυνομικός είχε πυροβοληθεί απο αδέσποτη σφαίρα συναδέλφων του, το γεγονός έγινε αφορμή για μια νέα επιχείρηση καταστολής.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τα 9 μέλη του MOVE που βρίσκονταν στο κοινόβιο. Στο δικαστήριο κρίθηκαν όλοι ένοχοι για φόνο τρίτου βαθμού και πήραν το μάξιμουμ της ποινής. Τρεις από αυτούς πέθαναν στη φυλακή.

Το κίνημα αποφασίζει να μεταφερθεί σε νέα περιοχή. Η δράση τους έχει περιοριστεί κυρίως σε παρεμβάσεις με μικροφωνική στη γειτονιά. Όμως, ακόμα και έτσι η ύπαρξη τους είναι "παραφωνία" για τις αρχές της πόλης. Και αν το 1978 δήμαρχος της πόλης ήταν ένας λευκός πρώην αστυνομικός, το 1985 στη θέση αυτή βρισκόταν πλέον ο πρώτος Αφροαμερικανός δήμαρχος της πόλης, o "Δημοκρατικός"Ουίλσον Γκουντ. Όμως αυτό δεν έχει καμία σημασία.

Το 1985 εκδίδονται τα εντάλματα με κατηγορίες για τρομοκρατική οργάνωση, παράνομη οπλοφορία και απείθεια. Η προπαρασκευή της αστυνομίας έχει ξεκινήσει από τις αρχές Μαΐου. Οι αρχές εκκενώνουν τα γύρω σπίτια και ετοιμάζουν (κυριολεκτικά) την πολιορκία του 6221 της λεωφόρου Osage,

που βρίσκονται 14 από τα μέλη της οργάνωσης.

13 Μαΐου του 1985, η αστυνομική επιχείρηση αρχίζει με χημικά και χειροβομβίδες κρότου– λάμψης. Αύρες έριχναν νερό, δακρυγόνα έσπασαν τα παράθυρα και έπεσαν μέσα στο σπίτι, ενώ η πρόσοψη του σπιτιού ανατινάχθηκε από εκρηκτικά.

Περισσότερες από 10.000 σφαίρες έπεσαν στο οίκημα. Ορισμένα μέλη του κοινοβίου,γνωρίζοντας ότι το σχέδιο των αρχών είναι να μην βγουν ζωντανοί,η να έχουν κάποιο "ατύχημα"στην έξοδο τους, έχουν οπλιστεί και προσπαθούν να αμυνθούν.

Παρα τις χιλιάδες σφαίρες, τις αύρες, τα δακρυγόνα, τα εκρηκτικά κ.α, οι εκπρόσωποι της "Δημοκρατίας" των ΗΠΑ δεν καταφέρνουν να σκοτώσουν από εδάφους τους ταμπουρωμένους ενοίκους του κοινοβίου.

Και τότε, αποφασίζουν να βομβαρδίσουν την ίδια την περιοχή. Ο αρχηγός της αστυνομίας της Φιλαδέλφειας Gregore Sambor δίνει εντολή για τον βομβαρδισμό του κτιρίου με 2 μισόκιλες βόμβες που περιείχαν μια μίξη από C-4 και εκρηκτικού υλικού Tovex! Τα εκρηκτικά παρέλαβε ο υπολοχαγός Πάουελ. Πιλόταρε ένα ελικόπτερο της Πολιτειακής Αστυνομίας και πήρε θέση πάνω από τη συνοικία.

Απo τoν βομβαρδισμό έντεκα άνθρωποι-ανάμεσα τους και ο ιδρυτής του κινήματος-αλλά και μικρά παιδιά ηλικίας 7-13, έχασαν τη ζωή τους. H φωτιά απο τον βομβαρδισμό άρχισε να εξαπλώνεται και στα γειτονικά σπίτια. "Let it burn" φέρεται να είπε ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων στους πυροσβέστες που έφτασαν στο σημείο.

Το επόμενο πρωί 64 σπίτια είχαν γίνει στάχτη και 250 πολίτες της Φιλαδέλφεια είχαν μείνει άστεγοι. Μόνο 2 από τα 13 μέλη του Move που βρίσκονταν στο σπίτι που βομβαρδίστηκε επέζησαν: Η Ramona Africa, η μοναδική ενήλικη που διασώθηκε, κατάφερε να διαφύγει από μια έξοδο κινδύνου του υπογείου με ένα από τα παιδιά, την Birdie Africa. Οι υπόλοιποι 11 ενήλικοι και ανήλικοι, προσπάθησαν να ακολουθήσουν όμως τα αστυνομικά πυρά τους απέτρεψαν.

Η Ramona βγήκε με σοβαρά εγκαύματα, ενώ πλήρωσε και το ότι επέζησε, καθώς την συνέλαβαν με κατηγορίες για πρόκληση επεισοδίων και συνωμοσία. Πέρασε 7 ολόκληρα χρόνια στη φυλακή. Παρά τις δύο ένορκες έρευνες, μια αγωγή και ένα ψήφισμα της ειδικής επιτροπής που χαρακτήριζε τον βομβαρδισμό "απερίσκεπτο, λανθασμένο και βιαστικό", κανείς δεν διώχθηκε για την επίθεση.

Ο Φράνκ Πάουελ, το 2020 δήλωσε πως για τους θανάτους των 11 δεν ευθύνονταν η βόμβα που έριξε στο σπίτι τους αλλά τα θύματα, που έβαλαν μόνοι τους φωτιά!: "Ό,τι κάναμε εκείνη την ημέρα, δεν με ενόχλησε ποτέ".

Η δολοφονική δράση των ιμπεριαλιστών, μέσα και έξω απο τις χώρες τους, συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου