Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 7 Μαΐου 2023

Συγκοινωνούντα δοχεία, με «απολήξεις» σε όλο το αστικό πολιτικό σύστημα

 
ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ - ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΜΟΡΦΩΜΑΤΑ

Απ' όλα έχει ο μπαξές των προεκλογικών (και όχι μόνο) διεργασιών που πυροδότησε ο αποκλεισμός του φασιστικού μορφώματος «Εθνικό Κόμμα Ελληνες», του καταδικασμένου ναζιστή Κασιδιάρη από τις εκλογές της 21ης Μάη.

Και «αντισυστημικό» «ξέπλυμα» στα καλύτερα μαντρόσκυλα του συστήματος, και «καλοπιάσματα» προς άγρα ψήφων στα «ορφανά» του Κασιδιάρη, όπως και άλλων ακροδεξιών μορφωμάτων, και «προβληματισμοί» για τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει ένα «σοβαρό» ακροδεξιό κόμμα, άμεσα και στο μέλλον ως εφεδρεία, ακόμα και σε μετεκλογικά παζάρια.

Αν κάτι επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις, είναι πως όλα αυτά τα ακροδεξιά και φασιστικά μορφώματα είναι «συγκοινωνούντα δοχεία». Οτι σ' αυτή τη βάση τα στελέχη τους μετακινούνται από το ένα στο άλλο, φτιάχνουν και διαλύουν σχήματα, συνεργάζονται και «τα σπάνε» με μεγάλη ευκολία. Και ότι «απολήξεις» τους φτάνουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μέχρι τους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση, απολαμβάνουν την ανοχή τους, επιβεβαιώνοντας ότι είναι σάρκα από τη σάρκα του καπιταλιστικού συστήματος που όλοι μαζί υπηρετούν. Ποιος ξεχνάει άλλωστε την πολύχρονη καθυστέρηση της διεξαγωγής και ολοκλήρωσης της δίκης της Χρυσής Αυγής, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ένας στο «μαγαζί» του άλλου

Ας δούμε όμως αναλυτικά τις σχέσεις ανάμεσα σε αυτά τα κόμματα και πώς αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία, με «άκρες» σε όλο το φάσμα του αστικού πολιτικού συστήματος.

- ΚΟΜΜΑ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ: Το κόμμα του ναζί εγκληματία επιχείρησε να κατέβει στις εκλογές με «μπροστινό» τον Κανελλόπουλο του «ΕΑΝ», αντεισαγγελέα και πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα, ο οποίος υπήρξε για λίγες μέρες και αρχηγός του, ενώ αυτοπροσδιορίζεται ως «κεντρώος». Είναι τέτοια η «αντισυστημικότητα» του Κασιδιάρη που με τεράστια άνεση επιλέγει για επικεφαλής του ανθρώπους από τα πιο πάνω ...ράφια του συστήματος, όπως ένας ανώτατος δικαστικός του Αρείου Πάγου. Μάλιστα, όταν ο Κανελλόπουλος είπε ότι αποχωρεί, ο Κασιδιάρης όρισε άλλον «μπροστινό», έναν ακόμα ακροδεξιό του βαθέος συστήματος, ταξίαρχο εν αποστρατεία, τον Χατζηλιάδη.

- ΚΟΜΜΑ «ΕΑΝ»: Μετά τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη, ο «μπροστινός» του Κανελλόπουλος λοιπόν συμμετέχει αυτόνομα στις εκλογές με το δικό του κόμμα, το «ΕΑΝ». Σε αυτό το μόρφωμα συμμετέχουν κατά βάση πρώην στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ., όπως ο Αϊβαλιώτης και ο Ροντούλης. Αυτοί δηλαδή που κυβέρνησαν με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το 2011, ψήφισαν μνημόνια και χαντάκωσαν τον λαό. Μία άλλη μεταγραφή είναι η Αλεξοπούλου, που πρόσφατα αποχώρησε από την Ελληνική Λύση.

- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Ο αρχηγός της, Κυρ. Βελόπουλος, ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ και συνέχισε στον ακροδεξιό - εθνικιστικό ΛΑ.Ο.Σ., όταν κυβερνούσε με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Μετά πέρασε και από τη ΝΔ, απ' όπου αποχώρησε για να φτιάξει το συγκεκριμένο κόμμα. Εχει υποψήφιο στις εκλογές τον Σπίνο, γνωστό ακροδεξιό, μάρτυρα υπεράσπισης του Μιχαλολιάκου στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Το 2017 είχε ανακοινώσει συνεργασία και με τον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Μίχο και καταδικασμένο στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης. Μετά τον αποκλεισμό άλλων ακροδεξιών μορφωμάτων από τις επικείμενες εκλογές, απηύθυνε κάλεσμα συμπόρευσης στον ακροδεξιό - φασιστικό χώρο. Από τους πρώτους που έδειξαν ενδιαφέρον να συνεργαστούν ήταν ο γνωστός και μη εξαιρετέος Μπογδάνος, πρώην βουλευτής της ΝΔ.

- ΚΟΜΜΑ ΜΠΟΓΔΑΝΟΥ: Στέλεχος και βουλευτής της ΝΔ, από την οποία αποχώρησε. Εστησε το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συμφωνία και συνεργάστηκε με τους γνωστούς αντικομμουνιστές Τζήμερο και Κρανιδώτη. Στη συνέχεια τα κόμματά τους συγχωνεύτηκαν και φτιάχτηκε η Εθνική Δημιουργία. Μπογδάνος, Τζήμερος και Κρανιδιώτης συμμετείχαν στις αντικομμουνιστικές γιορτές μίσους σε Γράμμο και Βίτσι, που οργανώνει η Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού. Μετά τη διαγραφή του κι από αυτό το κόμμα, συμπορεύτηκε για λίγο καιρό με την Λατινοπούλου, πρώην στέλεχος της ΝΔ και στη συνέχεια συνεργάστηκε με το κόμμα Εμφιετζόγλου.

- ΚΟΜΜΑ ΤΖΗΜΕΡΟΥ - ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ: Αντικομμουνιστές και φανατικοί ακροδεξιοί, ζητούν την απαγόρευση του ΚΚΕ, επικαλούμενοι και την αντικομμουνιστική νομοθεσία της ΕΕ. Ο Κρανιδιώτης υπήρξε σημαίνον στέλεχος της ΝΔ. Ο Τζήμερος είχε συνεργαστεί παλιότερα με τον Στέφανο Μάνο της ΝΔ, ενώ τώρα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο - αν εκπροσωπηθεί στη Βουλή - να δώσει ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση της ΝΔ. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο συνεργάζεται στενά με τον Πατούλη της ΝΔ και με τους εκλεγμένους της Χρυσής Αυγής.

Ψάχνει «κρίκους»

Για κερασάκι στην τούρτα, μόνο απαρατήρητη δεν περνάει προεκλογικά η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ρίξει γέφυρες με το εκλογικό ακροατήριο τέτοιων μορφωμάτων, αξιοποιώντας «κρίκους» από τον χώρο τους, που δεν έχουν βέβαια κανένα πρόβλημα (κάθε άλλο) να χαριεντίζονται με στελέχη, βουλευτές, ακόμα και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Εχουμε και λέμε λοιπόν: Στην Καστοριά, ο Αλ. Τσίπρας «συναντήθηκε» με τον αντικομμουνιστή πρόεδρο του τοπικού παρατήματος της Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού. Στο Μενίδι με τον πρώην υποψήφιο βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. και της Ελληνικής Λύσης και νυν υποψήφιο δήμαρχο Ηλιάδη. Ο συγκεκριμένος είχε φιλοξενήσει στην εφημερίδα της παράταξής του τον Κασιδιάρη, ενώ εκπρόσωπός του συμμετείχε επίσημα σε εκδηλώσεις του κόμματος Κασιδιάρη στο Μενίδι. Στον Πύργο, ο ΣΥΡΙΖΑ συμπράττει με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Χρυσή Αυγή, σε κοινό ψηφοδέλτιο για τις εκλογές του Εργατικού Κέντρου. Και στην Κοζάνη κατεβάζει ως υποψήφιο γνωστό πλυντήριο της ακροδεξιάς.

* * *

Στην πράξη αποδεικνύεται ότι η αντιμετώπιση των φασιστικών μορφωμάτων δεν μπορεί να ανατεθεί από τον λαό στο σύστημα του οποίου αποτελούν «ακοίμητους φρουρούς», αλλά είναι υπόθεση της οργανωμένης συλλογικής πάλης, με την απομόνωσή τους παντού, να μη βρίσκουν τόπο για να χύσουν το δηλητήριό τους. Ο αγώνας αυτός περνάει και από τις κάλπες, με την ενίσχυση του ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που στέκεται με συνέπεια και αδιάλλακτα απέναντι στους φασίστες και το σύστημα που τους γεννά και τους θρέφει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου