Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 7 Μαΐου 2023

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 07/05/1825

Πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης της κλασσικής μουσικής Αντόνιο Σαλιέρι.

07/05/1832

Με τη Συνθήκη του Λονδίνου η Ελλάδα ανακηρύσσεται σε ανεξάρτητο κράτος με βασιλιά τον Όθωνα και εγγυήτριες Δυνάμεις την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Ρωσία. Tαυτόχρονα, η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία θα εγγυόνταν δάνειο εξήντα εκατομμυρίων φράγκων.

07/05/1892

Γεννιέται ο Γιουγκοσλάβος κομμουνιστής ηγέτης Γιόζιπ Μπροζ Τίτο, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης των Κομμουνιστών της Γιουγκοσλαβίας (από το 1939 έως το θάνατό του το 1980) και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (από το 1953 έως το 1980). 

 Το "πισώπλατο χτύπημα"

Ο Τίτο επισκέπτεται την Ελλάδα

07/05/1901

Γεννιέται ο Γκάρι Κούπερ: Ένας θρυλικός γόης, ένας μάγκας, στα σαλόνια του Χόλιγουντ.

 07/05/1913

Η Βουλή των Κοινοτήτων της Βρετανίας απορρίπτει το αίτημα για τη χορήγηση δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες (ψήφοι: 266 κατά - 219 υπέρ).

07/05/1915

Γερμανικό υποβρύχιο βυθίζει το βρετανικό υπερωκεάνιο «Λουζιτάνια», με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο οι 1.195 από τους συνολικά 1.959 επιβάτες και πλήρωμα του πλοίου.

07/05/1918

Η Βουλγαρία εντάσσεται στο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο των Κεντρικών Δυνάμεων (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος).

07/05/1919

Γεννιέται η Εβίτα Περόν, σύζυγος του προέδρου της Αργεντινής Χουάν Περόν.

07/05/1948

Τμήματα του ΔΣΕ ενεργούν επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή Γρεβενών, χτύπησαν οχυρωμένες θέσεις του εχθρού στα χωριά Μικρό και Μεγάλο Σειρήνι, Μικρό και Μεγάλο Ελεύθερο και Μηλιά, με αποτέλεσμα να εξουδετερωθούν και να αιχμαλωτιστούν φρουρές τους. Κυβερνητικές δυνάμεις που κινήθηκαν από μια σειρά περιοχές αναχαιτίστηκαν. 

Ο ΔΣΕ ενεργεί επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή Γρεβενών

Επίθεση του ΔΣΕ στα Γρεβενά (ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ)

07/05/1953

Ιδρύεται η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ), σημερινή ΕΥΠ.

 Η ίδρυση της ΚΥΠ

07/05/1954

Τελειώνει η μάχη του Ντιέν Μπιέν Φου στο Βιετνάμ, που κράτησε συνολικά 1 μήνα, 3 βδομάδες και 3 μέρες και ολοκληρώθηκε με αποφασιστική νίκη των κομμουνιστών ανταρτών Βιετ - Μινχ κατά των στρατευμάτων του Γαλλικού ιμπεριαλισμού.

Οι απώλειες του Γαλλικού στρατού έφτασαν συνολικά τους 75.867 αξιωματικούς και οπλίτες. Η νίκη αυτή επέδρασε καταλυτικά στην υπογραφή το ίδιο έτος των πρωτοκόλλων της Γενεύης που όριζαν την αποχώρηση όλων των Γαλλικών στρατευμάτων από την Ινδοκίνα, αλλά και το διαχωρισμό του Βιετνάμ σε Βόρειο (με κυβέρνηση των Βιετ-Μινχ) και Νότιο (με κυβέρνηση του αυτοκράτορα Μπάο Ντάι).

Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Ινδοκίνα θα συνεχίζονταν για σχεδόν δύο δεκαετίες ακόμα, με τους Αμερικάνους να διαδέχονται τους Γάλλους από τις αρχές της δεκαετίας του 1960. 

Τελειώνει η μάχη του Ντιέν Μπιέν Φου στο Βιετνάμ

07/05/1960

Χιλιάδες Γάλλοι αγρότες πραγματοποιούν μεγάλες και μαχητικές διαδηλώσεις σε 18 πόλεις της χώρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης.

07/05/1961

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής, ο πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται σε 10.357.526 άτομα. Η αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή ήταν 724.725 άτομα.

07/05/1963

Θεμελιώνεται στην Παραλία Διστόμου το εργοστάσιο αλουμινίου του Γαλλικού μονοπωλιακού ομίλου «ΠΕΣΙΝΕ». Το κόστος κατασκευής του υπολογιζόταν σε 3 δις δραχμές και ήταν η μεγαλύτερη επένδυση που είχε γίνει έως τότε στην Ελλάδα. Ήταν ταυτοχρόνως και μια από τις πιο ληστρικές συμφωνίες που υπογράφηκαν στη νεότερη ελληνική ιστορία.

 Η ΕΔΑ προτείνει παραπομπή του Κ. Καραμανλή για την «Πεσινέ»

 07/05/1986

Η Ελλάδα παραλύει, όταν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα κατέρχονται σε απεργία. Οι απεργοί διαμαρτύρονταν για την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που απαγόρευε τις αυξήσεις) και για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα («εκπαραθύρωση» της νόμιμης διοίκησης της ΓΣΕΕ). 

1986 Π.Ν.Π που απαγόρευε τις αυξήσεις

07/05/2006

Πεθαίνει ο αθλητής της ελληνορωμαϊκής πάλης Δημήτρης Καρυστινός.

2 σχόλια:

  1. Ο Γκάρι Κούπερ, παρότι υπήρξε σκληρός ρεπουμπλικάνος και μέλος της Ένωσης Κινηματογραφιστών για τη διατήρηση των αμερικανικών ιδεωδών, που είχε φτιάξει ο Τζον Γουέιν, παρουσιάστηκε στη διαβόητη επιτροπή αντιαμερικανικών ενεργειών, για να καταθέσει, αλλά όπως έγινε γνωστό δεν “έδωσε” ούτε ένα όνομα, εν αντιθέσει ακόμη και με “προοδευτικούς” σκηνοθέτες ή ηθοποιούς. Μάλιστα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του κλασικού “Το Τρένο θα Σφυρίξει Τρεις Φορές”, θα γνωριστεί και θα γίνει φίλος με τον σεναριογράφο Καρλ Φόρμαν, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, και θα απειλήσει ακόμη και με αποχώρηση από τα γυρίσματα, μαζί με τον σκηνοθέτη της ταινίας Φρεντ Τσίνεμαν, αν δεν έμπαινε στους τίτλους του φιλμ το όνομα Φόρμαν, όπως είχε πιεστεί να κάνει ο πανέξυπνος αλλά ιδιαιτέρως “ευέλικτος” παραγωγός Στάνλεϊ Κρέιμερ.

    https://gkagkarin.blogspot.com/2023/05/blog-post_456.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 7 Μαίου 2020, πεθαίνει ο απεργός πείνας Ιμπραΐμ Γκοκτσέκ, Τούρκος αγωνιστής και μέλος του συγκροτήματος "Grup Yorum". Πέθανε σε νοσοκομείο, μετά απο πολυήμερη απεργία πείνας για την κρατική καταστολή και τις διώξεις εναντίον του συγκροτήματος.
    Δύο ημέρες πριν. είχε διακόψει την απεργία πείνας μετά την αποδοχή από την κυβέρνηση Ερντογάν του βασικού αιτήματος, το συγκρότημα να μπορεί ελεύθερα να κάνει συναυλίες.
    Στον αγώνα αυτόν ενάντια στη φίμωση του συγκροτήματος είχε δώσει τη ζωή της η μουσικός Χελίν Μπολέκ, στις αρχές Απρίλη, μετά από 288 μέρες απεργίας.
    Ο Γκοκτσέκ, μετά τη διακοπή της απεργίας, μεταφέρθηκε στην μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Reyap της Κωνσταντινούπολης, όπου νοσηλεύτηκε σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.
    Η κατάστασή του επιδεινώθηκε γρήγορα. Πέθανε 7/5/2020. Λίγο πριν είπε:"Δεν ήμασταν κλόουν του παλατιού. Δεν σκοτώσαμε ανθρώπους. Τραγουδούσαμε τραγούδια. Κατάρα σε αυτό το σύστημα".
    Η μνήμη της Μπολέκ και του Γκοκτσέκ ζεί στους αγώνες ενάντια στην εκμετάλλευση και την κρατική βία σε Τουρκία,Ελλάδα, όλο τον κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου