Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

Δυνατό ΚΚΕ, δυνατοί αγώνες για τα δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων

 
Αυτοί υπηρετούν την καπιταλιστική βαρβαρότητα

Το παραστατικό σύνθημα του ΚΚΕ «Μόνοι τους και όλοι μας» επιβεβαιώνεται και στο ζήτημα του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού, στην άδικη πολιτική σε βάρος των χιλιάδων κατατρεγμένων από την εξαθλίωση και τον πόλεμο.

Κυρ. Μητσοτάκης: «Αντιμετωπίζουμε μια μεταναστευτική εισβολή».

Αλ. Τσίπρας: «Δεν θα κάθεστε να σας δίνουμε επιδόματα».

Ν. Ανδρουλάκης: «Ο φράχτης ήταν έργο του ΠΑΣΟΚ. Σαφώς και πρέπει να επεκταθεί».

Γ. Βαρουφάκης: «Υπάρχουν κάποια χρήματα για να γίνουν κάποια έργα, αλλά δεν υπάρχουν άνθρωποι να τα κάνουν... Το πολύ πέντε οικογένειες σε κάθε τοπική κοινωνία σε κάθε μικρό χωριό».

Κυρ. Βελόπουλος: «Είναι λαθροεισβολείς (...) Να ξεκινήσουμε να εφαρμόζουμε το push-back (...) Υπάρχουν 1.200 ακατοίκητα νησιά όπου μπορούμε να κάνουμε δομές».

Από τη μια πλευρά, «μόνοι τους» είναι όσοι υπηρετούν την καπιταλιστική βαρβαρότητα, είτε με εθνικιστικό είτε με κοσμοπολίτικο μανδύα, όσοι μιλούν για τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων σαν «φυσικό φαινόμενο» και «εργαλειοποιούν» τους ξεριζωμένους, πότε στα γεωπολιτικά παζάρια και πότε ως φτηνά εργατικά χέρια για τις ανάγκες του κεφαλαίου. Είναι αυτοί που:

- Στηρίζουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για τον πόλεμο και τη βάρβαρη καταλήστευση χωρών, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν τα καραβάνια των ξεριζωμένων.

- Για να κρύψουν τους κινδύνους για την ασφάλεια του λαού από τα γεωπολιτικά παζάρια των κυριαρχικών δικαιωμάτων και τη μετατροπή της χώρας σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο, μιλούν υποκριτικά για τη δήθεν ασφάλεια των συνόρων από την «παράνομη μετανάστευση», σκορπώντας το ρατσιστικό και ξενοφοβικό δηλητήριο.

- Δεσμεύονται στον ρόλο του χωροφύλακα της ΕΕ και γι' αυτό καταπατούν τα δικαιώματα των ξεριζωμένων, με τη στρατιωτική κατασταλτική δύναμη της Frontex στην Ελλάδα και τους «αόρατους» ή ορατούς φράχτες, με τον εγκλωβισμό σε hot spots διαλογής, πότε στην ντροπή της Μόριας και πότε στην αγριότητα των νέων υπερδομών - φυλακών, διαμορφώνοντας έτσι το έδαφος για τη δράση των κυκλωμάτων διακινητών και μετατρέποντας τον Εβρο και το Αιγαίο σε απέραντο τάφο ψυχών.

- Σκορπούν αυταπάτες για την «αλληλεγγύη» της ΕΕ, τις συμφωνίες για Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και «αναδιανομή» των κατατρεγμένων στα κράτη - μέλη, όπως κάνει κατ' εξοχήν το ΜέΡΑ25. Ομως είναι η ΕΕ που κατακρεουργεί τη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες και διαμορφώνει συμφωνίες για το ανοιγοκλείσιμο της «κάνουλας» των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ανάλογα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου στα κράτη - μέλη, όπως π.χ. η κατάπτυστη Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζει η κυβέρνηση ΝΔ, ή το προωθούμενο νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Ασυλο.

- Υπηρετούν τις επιδιώξεις των αφεντικών για την πτώση της τιμής της εργατικής δύναμης και «εργαλειοποιούν» τους ξεριζωμένους ως τα πιο φτηνά εργατικά χέρια χωρίς δικαιώματα, είτε διαιωνίζοντας την ομηρία των χιλιάδων μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα χωρίς χαρτιά, είτε ψηφίζοντας συμφωνίες σύγχρονου σκλαβοπάζαρου για την εισαγωγή φτηνού εργατικού δυναμικού, π.χ. με τη διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Μπαγκλαντές, την οποία ψήφισαν από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

- Κρατούν σε διαρκή ομηρία τους μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας και αναπαράγουν άδικες διακρίσεις σε βάρος τους, με τις δεκάδες διαφορετικές άδειες διαμονής, τα δεκάδες εμπόδια και υπέρογκα παράβολα για την απόκτηση ή ανανέωσή τους. Ταυτόχρονα, διαιωνίζουν ένα άδικο σύστημα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας, με τα εξωπραγματικά εισοδηματικά κριτήρια, τις γραπτές εξετάσεις που προώθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τις απαράδεκτες ερωτήσεις της τράπεζας θεμάτων που έφερε η κυβέρνηση ΝΔ, τα εμπόδια σε βάρος των παιδιών μεταναστών τα οποία γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα.

- Μετατρέπουν την προστασία των μεταναστών και προσφύγων σε πεδίο κερδοφορίας, μέσα από τα διάφορα πακέτα και τις παχυλές χρηματοδοτήσεις σε ΜΚΟ και ιδιώτες, την ίδια ώρα που οι κρατικές υπηρεσίες ασύλου και μετανάστευσης είναι τραγικά υποστελεχωμένες. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι σε ΜΚΟ και κρατικές υπηρεσίες βρίσκονται στη μόνιμη ανασφάλεια των ελαστικών μορφών εργασίας, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και των απολύσεων, της εντατικοποίησης.

Εμείς με την κοινή πάλη των εργατών

Αλβανός οικοδόμος, 1998: «Με τους Ελληνες συναδέλφους τα πάμε πάρα πολύ καλά. Στο συνδικάτο μάς βοηθούν πολύ. Πολεμάνε για μας, όπως και για τον εαυτό τους. Κοίτα να δεις τι γίνεται. Εμάς οι εργοδότες μάς απειλούν: Αν θέλεις με αυτό το μεροκάματο, αλλιώς δρόμο. Στους Ελληνες εργάτες, αν παραπονεθούν για τις συνθήκες εργασίας, τους λένε: Αν θέλετε, αλλιώς βρωμάνε οι Αλβανοί. Πρέπει λοιπόν να είμαστε μαζί για να κερδίσουμε όλοι. Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι εδώ στο εργοτάξιο δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε όλοι μαζί, γιατί πολεμάμε για το ψωμί μας».

Από την άλλη πλευρά είμαστε εμείς «όλοι μας», οι εργάτες, οι φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, οι νέοι και οι γυναίκες των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων, που ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, θρησκεία, εθνική καταγωγή, φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό ή άλλα προσωπικά γνωρίσματα, παράγουμε τον κοινωνικό πλούτο και δικαιούμαστε μια καλύτερη ζωή με δουλειά και δικαιώματα. Ολοι εμείς που:

- Γιορτάσαμε πριν από λίγες μέρες την Εργατική Πρωτομαγιά, όπως κάθε χρόνο, τιμώντας τους νεκρούς της εργατικής τάξης και δίνοντας υπόσχεση πάλης για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, φτώχεια και ξεριζωμό.

Σφίξαμε τα χέρια με τους Γάλλους πρωτοπόρους εργάτες που συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, με τα αδέρφια μας στη Νέα Μανωλάδα, τους μετανάστες εργάτες γης, που βιώνουν την πιο άγρια και βάρβαρη εκμετάλλευση, χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα στην ασφαλή διαβίωση και σε ένα καθεστώς ανείπωτης τρομοκρατίας και απειλών, στην αιχμαλωσία της «παράτυπης» παραμονής στη χώρα χωρίς χαρτιά, για να κερδίζουν οι σύγχρονοι τσιφλικάδες.

- Παλεύουμε ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν, για να κλείσουν όλες οι βάσεις του θανάτου και να μην υπάρχει καμία αποστολή όπλων ή ενόπλων δυνάμεων έξω από τα σύνορα της χώρας.

- Εχουμε αληθινό μέτωπο με τον φασισμό, την ξενοφοβία και κάθε είδους ρατσιστικές συμπεριφορές στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στις σχολές, στις γειτονιές. Αντιπαλεύουμε την εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία, που εκδηλώνεται πολλαπλάσια σε βάρος των μεταναστών εργατών.

- Διεκδικούμε την προστασία των δικαιωμάτων των ξεριζωμένων με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες, που διαμορφώθηκε στις συνθήκες ενός καλύτερου για τους λαούς συσχετισμού δυνάμεων, με την καθοριστική συμβολή της ΕΣΣΔ. Για να μην είναι η χώρα και τα νησιά μας αποθήκες ανθρώπινων ψυχών, φυλακισμένων σε σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, που σκορπούν τον τρόμο σε όλο τον λαό. Για να μην είναι το Αιγαίο και η Μεσόγειος ένας απέραντος υγρός τάφος.

- Απλώνουμε το χέρι της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και της διεκδίκησης για τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων, όπως όταν διεκδικούσαμε τον εμβολιασμό και την προστασία της υγείας των «αόρατων» ανθρώπων χωρίς χαρτιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τα λαϊκά φροντιστήρια και τα στέκια μεταναστών, στους συλλόγους γυναικών για την αλληλεγγύη σε μετανάστριες και γυναίκες πρόσφυγες, που αντιμετωπίζουν τη βία και διάφορες αναχρονιστικές προκαταλήψεις.

- Αγωνιζόμαστε μαζί με τους ξένους εργάτες δίπλα δίπλα, μέσα στα ίδια σωματεία, χωρίς να ζητάμε «χαρτιά» ή άλλα διαπιστευτήρια. Αντλούμε πείρα από τη δράση των συνδικάτων και την κοινή πάλη μαζί με τους Αλβανούς μετανάστες, όταν όλοι μαζί οι εργάτες έχτιζαν το «θαύμα» των Ολυμπιακών Αγώνων και τα μεγάλα έργα, και διεκδικούσαν μεροκάματα και δικαιώματα, κόντρα στις απειλές και την τρομοκρατία των μεγάλων αφεντικών. Για να επιβληθεί τελικά η χορήγηση αδειών διαμονής στους μετανάστες εργάτες, η απόδοση της ιθαγένειας στα παιδιά τους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα. Ετσι και τώρα, διεκδικούμε την κατάργηση όλων των εμποδίων και των διακρίσεων που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν, τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και προσφύγων που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας για χρόνια.

Γιατί εμείς έχουμε στην προμετωπίδα της πάλης μας το σύνθημα:

ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ.


Της
Κατερίνας ΓΕΡΑΚΗ*
*Η Κατερίνα Γεράκη είναι υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες, υποψήφια βουλευτής Α' Αθήνας

1 σχόλιο:

  1. Αναγνώστης του 902gr, τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεσή μας, έκανε μία εξαιρετικά σοβαρή καταγγελία.

    Σύμφωνα με αυτήν, στο πλαίσιο τηλεφωνικής δημοσκόπησης (τα στοιχεία της εταιρείας είναι επίσης στη διάθεσή μας), ύστερα από την ερώτηση για το τι θα ψηφίσει στις επικείμενες εκλογές και ύστερα από την απάντηση «ΚΚΕ», ξαφνικά το τηλέφωνο έκλεισε.

    Αν κρίνουμε και από την εταιρεία και τα πεπραγμένα της -που μας επιτρέπουν να την συνδέσουμε με συγκεκριμένο πολιτικό χώρο- μάλλον η ...απελπισία ορισμένων όλο και μεγαλώνει...

    Θα το φυσάνε και δεν θα κρυώνει, λοιπόν! Τώρα ΚΚΕ.
    902

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου