Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

«Προτεραιότητες» η εμπλοκή και οι διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά


 ΤΟ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ

Eνα ιδιαίτερο κεφάλαιο «προτεραιοτήτων» για την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ και βέβαια στρατηγικής σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ είναι η παραπέρα εμπλοκή στα ΝΑΤΟικά σχέδια, όπως και οι δρομολογούμενες διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά, υπό αμερικανοΝΑΤΟική «ομπρέλα».

«Πρώτη πρώτη» άλλωστε στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης φιγουράρει η συμμετοχή στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλη, όπου αναμένονται σημαντικές αποφάσεις για να δεθεί η Ουκρανία στο ευρωατλαντικό «άρμα», να μετατραπεί σε ντε φάκτο ΝΑΤΟικό έδαφος, με πολυμερείς ή διμερείς συμφωνίες για «εγγυήσεις ασφαλείας», αλλά και αποφάσεις για βαρύτερους, δυτικού τύπου εξοπλισμούς στο Κίεβο, με στόχο να μετασχηματιστούν οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις κατά τα ΝΑΤΟικά πρότυπα.

Σε αυτά τα σχέδια η κυβέρνηση της ΝΔ, με τις πλάτες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ετοιμάζεται να χώσει ακόμη βαθύτερα τον ελληνικό λαό: Με βάση και την κατάπτυστη Συμφωνία για τις Βάσεις μπροστά βρίσκεται η παραπέρα επέκταση των αμερικανοΝΑΤΟικών υποδομών που έχουν μετατρέψει όλη την Ελλάδα σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο, «αναβαθμίζεται» ο ρόλος υποδομών όπως π.χ. της Αλεξανδρούπολης ως το κατεξοχήν «στρατηγικό ΝΑΤΟικό λιμάνι» για τη διεκπεραίωση δυνάμεων προς το μέτωπο του πολέμου, πολλαπλασιάζονται οι ασκήσεις - «πρόβες πολέμου» των Ενόπλων Δυνάμεων με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Μπροστά είναι και οι παραπέρα παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, η συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτικών σε αποστολές εκτός συνόρων, όπως και στην εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων, στη στελέχωση των δυνάμεων ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία και συνολικότερα στις «συνεισφορές» στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό που γίνεται όλο και πιο επιθετικός, με βάση το νέο δόγμα πολέμου της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Για τους σκοπούς αυτούς άλλωστε, «αδιαπραγμάτευτη» με βάση και τις πρόσφατες αποφάσεις του ΝΑΤΟ θεωρείται και η αιμορραγία του ελληνικού λαού για να συνεχίζεται ο «πρωταθλητισμός» σε εξοπλισμούς, προσανατολισμένους στα προτάγματα του ΝΑΤΟ.

Τα παραπάνω δίνουν και τον τόνο σε ό,τι αφορά τις διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά, για να διασφαλιστεί η ΝΑΤΟική συνοχή, αλλά και να «τρέξουν» σχέδια συνεκμετάλλευσης.

Καθώς μάλιστα οι διεργασίες σε αυτήν την κατεύθυνση επιταχύνονται, με φήμες να επιμένουν ότι αμέσως μετά τις εκλογές, και μέσα στο καλοκαίρι ακόμα, επίκειται επίσκεψη υψηλόβαθμου Αμερικανού παράγοντα στις δύο χώρες, για να ετοιμάσει το «τραπέζι». Ηδη μεσοβδόμαδα, μιλώντας στον «Alpha», ο Κυρ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ θα επιδιώξει συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, εφόσον και αυτός επανεκλεγεί, προκειμένου να γίνει ένα «restart» στις διαδικασίες και να συζητήσουν τη «βασική», όπως την χαρακτηρίζουν, διαφορά με την τουρκική αστική τάξη, τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Προηγουμένως, ο τ. υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, έδινε μια ιδέα τού τι περιέχει η τάχα πιο σφιχτή ελληνική ατζέντα, όταν ερωτηθείς «αν θα ήταν μια λύση τα κλιμακωτά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο» απαντούσε πως η UNCLOS (η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας) «δεν μας δίνει 12 μίλια, μας δίνει μέχρι 12 μίλια...».

Προεργασίες έχουν γίνει ήδη. Χαρακτηριστικά, τον Απρίλη ο Αμερικανός πρέσβης, Τζορτζ Τζέιμς Τσούνις, δήλωσε στο Φόρουμ των Δελφών «ενθουσιασμένος από το βάθος των δύο κυβερνήσεων, Ελλάδας και Τουρκίας», που, όπως είπε, «είναι έτοιμες να συνομιλήσουν με στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων στις σχέσεις τους», κάτι που περιμένει να φανεί ακόμα περισσότερο μετά τις εκλογές. Προϊδεάζοντας, εξάλλου, για το εύρος των θεμάτων που θα μπουν στο τραπέζι, σημείωσε ότι «κανείς δεν έχει το μονοπώλιο του σωστού και του λάθους».

Τότε, σε άλλη μια ένδειξη της... σκληρής αντιπολίτευσης που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά, τα στελέχη του μιλούσαν για «Πρέσπες του Αιγαίου», ενώ ο Ευ. Βενιζέλος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ ζητούσε να «αντιστραφεί ο διάλογος» με την Τουρκία, εκκινώντας από την «εξομάλυνση» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και όχι από το Κυπριακό, προκειμένου να επιλυθούν πρώτα τα «πιο εύκολα ζητήματα», όπως είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, και στη συνέχεια «να τεθούν υπό διαπραγμάτευση και τα πιο δύσκολα εντός του ΝΑΤΟικού πλαισίου».

Στο πλαίσιο δηλαδή όπου μπαίνουν για σφαγή τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα προκειμένου η Τουρκία να μείνει αγκιστρωμένη στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο. Σημειωτέον, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιούλη, προηγείται η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της λυκοσυμμαχίας την Τετάρτη και των Αμυνας στα μέσα Ιούνη, ενώ η αμερικανική πρεσβεία ετοιμάζει δεξίωση προς τιμήν της 4ης Ιουλίου, στις 29 Ιούνη στην Αθήνα, τέσσερις μέρες ακριβώς μετά τις εκλογές, με πάνω από 1.500 προσκεκλημένους, και της επόμενης κυβέρνησης αλλά και της επόμενης αντιπολίτευσης, αξιωματικής και μη, δηλαδή της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και λοιπών πλην ΚΚΕ, για τα σχετικά διαπιστευτήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου