Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Κλιμάκωση με F-16 και απειλές για πυρηνικό όλεθρο


Ρωσικά τακτικά πυρηνικά άρχισαν να αναπτύσσονται στη Λευκορωσία

Μεγαλώνει μέρα με τη μέρα για τους λαούς της Ευρώπης ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου, ακόμα και ενός πυρηνικού ολέθρου, καθώς η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας οδεύει ανεξέλεγκτα προς παραπέρα κλιμάκωση και τα δύο στρατόπεδα ξεκαθαρίζουν ότι θα «πετύχουν τους στόχους» τους.

Χαρακτηριστικό τέτοιο στοιχείο κλιμάκωσης αποτελεί η απόφαση του ευρωατλαντικού μπλοκ να εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους σε αμερικανικά μαχητικά F-16 και άλλα μαχητικά δυτικού τύπου, και να προμηθεύσει το Κίεβο με αυτά τα αεροσκάφη, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας άμεσης σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας. Η ένταση ανεβαίνει και με τις «συναντήσεις» ρωσικών και ΝΑΤΟικών μαχητικών στη Βαλτική, αλλά και με την επίθεση στο ρωσικό πολεμικό πλοίο «Ivan Hurs» στη Μαύρη Θάλασσα.

Αντίστοιχα, οι επιθέσεις «Ουκρανών μαχητών» στη ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ, και μάλιστα «με δυτικά όπλα» σύμφωνα με τη Μόσχα, προμηνύουν στρατιωτική κλιμάκωση.

Ρωσικά πυρηνικά στη Λευκορωσία, νέες απειλές για «προληπτικό πλήγμα»

Η μετεγκατάσταση ορισμένων τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στη Λευκορωσία έχει ήδη αρχίσει, δήλωσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλ. Λουκασένκο. Λίγες ώρες νωρίτερα οι υπουργοί Αμυνας της Ρωσίας, Σ. Σόιγκου, και της Λευκορωσίας, Β. Κρένιν, είχαν υπογράψει έγγραφο για την ανάπτυξη ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων σε «ειδική εγκατάσταση αποθήκευσης» στη Λευκορωσία.

Η ανάπτυξη των ρωσικών πυρηνικών στη Λευκορωσία αποτυπώνει τη σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ του ευρωατλαντικού μπλοκ και της Ρωσίας, με τον Σόιγκου να δηλώνει ότι οι κοινές πυρηνικές αποστολές του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη «αναγκάζουν τη Ρωσία και τη Λευκορωσία να λάβουν τα κατάλληλα αντίποινα».

Ο Σόιγκου υπενθύμισε ότι η Λευκορωσία έλαβε από τη Ρωσία το τακτικό πυραυλικό σύστημα «Iskander-M», το οποίο είναι ικανό να φέρει όχι μόνο συμβατικά αλλά και πυρηνικά όπλα. Πρόσθεσε ότι «ένα μέρος των αεροσκαφών της Λευκορωσίας έχει επανεξοπλιστεί για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων. Οι στρατιωτικοί έχουν εκπαιδευτεί ανάλογα».

Ο ίδιος διευκρίνισε πως η Μόσχα θα έχει τον έλεγχο των πυρηνικών της όπλων στο Μινσκ και οποιαδήποτε απόφαση για τη χρήση τους θα παραμείνει τελικά στα χέρια της.

Εξάλλου, προχωρά γοργά η συνεργασία και «ενσωμάτωση» των ρωσικών και λευκορωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο του «Ενωσιακού Κράτους».

Η Ρωσία θα πρέπει να εξαπολύσει «προληπτικό πλήγμα» αν η Δύση δώσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμ. Μεντβέντεφ.

«Υπάρχουν αμετάκλητοι νόμοι του πολέμου. Αν η κατάσταση φτάσει στα πυρηνικά όπλα, θα πρέπει να υπάρξει προληπτικό πλήγμα», δήλωσε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος πριν λίγους μήνες είχε τονίσει ότι μια πυρηνική δύναμη δεν μπορεί να χάσει πόλεμο.

Οσο πιο καταστροφικά είναι τα όπλα που λαμβάνει η Ουκρανία από τους Δυτικούς υποστηρικτές της, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος «πυρηνικής αποκάλυψης», σχολίασε ο Μεντβέντεφ για τη δρομολογούμενη παράδοση F-16 στην Ουκρανία.

Ο Μεντβέντεφ εκτίμησε επίσης πως ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδέχεται να διαρκέσει δεκαετίες. «Αυτή η σύγκρουση θα διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, πιθανότατα δεκαετίες», είπε, σύμφωνα με το RIA. «Οσο υπάρχει τέτοια κυβέρνηση εκεί, θα έχουμε (...) τρία χρόνια εκεχειρία, δυο χρόνια πολέμου και πάλι από την αρχή», προέβλεψε.

Κάθε σύγκρουση καταλήγει σε διαπραγματεύσεις, αλλά όσο είναι στην εξουσία στην Ουκρανία το τρέχον καθεστώς, υπό τον Β. Ζελένσκι, δεν θα είναι δυνατές οι συνομιλίες, συμπλήρωσε ο Μεντβέντεφ.

Στο ευρωατλαντικό άρμα «δένεται» η Ουκρανία

Πέρα από τη δρομολόγηση της παράδοσης F-16 στο Κίεβο ως «επένδυσης» για το μέλλον, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλη αναμένονται σημαντικές αποφάσεις ώστε να δεθεί η Ουκρανία στο ευρωατλαντικό «άρμα» και να μετατραπεί σε ντε φάκτο ΝΑΤΟικό έδαφος, ακόμα κι αν η συνέχιση της σύγκρουσης ή μια «παγωμένη» σύγκρουση δεν επιτρέπει τώρα την τυπική ένταξη.

Συζητιέται να υπογραφούν πολυμερείς ή διμερείς συμφωνίες για «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλα δυτικά κράτη. Αυτές οι συμφωνίες θα αποτελέσουν «κόμβους» μεγαλύτερης εμπλοκής, νέας κλιμάκωσης, νέων κινδύνων επέκτασης της σύγκρουσης. Θα παρθούν αποφάσεις για βαρύτερους, δυτικού τύπου εξοπλισμούς στο Κίεβο, με στόχο να μετασχηματιστούν οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις κατά τα ΝΑΤΟικά πρότυπα.

Τα αεροσκάφη F-16 θα χρειαστούν «αρκετούς μήνες, στην καλύτερη περίπτωση» για να φτάσουν στην Ουκρανία, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Πολεμικής Αεροπορίας Φρανκ Κένταλ, προσθέτοντας ότι το προσωπικό των ΗΠΑ θα συμμετάσχει στην εκπαίδευση μαζί με «συμμάχους και εταίρους» στην Ευρώπη.

Δημόσια οι ΗΠΑ υποστήριζαν επί μήνες ότι τα μαχητικά αεροσκάφη δεν ήταν στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων και θα εξαντλούσαν γρήγορα τη διαθέσιμη χρηματοδότηση για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας, καθώς επίσης ότι προηγούνταν άλλα όπλα, όπως τα βαριά άρματα μάχης «Abrams» και οι πύραυλοι «Patriot».

Οπως είπε ο Κένταλ, η κυβέρνηση Μπάιντεν πήρε τώρα αυτήν την απόφαση για τα F-16 γιατί θεωρεί ότι είναι «η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσει η προετοιμασία του στρατού της Ουκρανίας για το μέλλον».

«Η Ουκρανία θα παραμείνει ένα ανεξάρτητο έθνος» μετά την ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία και «θα χρειαστεί μια πλήρη σειρά στρατιωτικών δυνατοτήτων, επομένως είναι καιρός να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πιο μακροπρόθεσμα για το πώς μπορεί να είναι αυτός ο στρατός και τι θα περιλαμβάνει», συμπλήρωσε ο Κένταλ.

Ούτε η Μόσχα ούτε το Κίεβο «μπορούν να νικήσουν»

Στο μεταξύ ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας των ΗΠΑ, εκτίμησε ότι «αυτός ο πόλεμος δεν θα κερδηθεί με στρατιωτικά μέσα από τη Ρωσία», αλλά παράλληλα θεωρεί απίθανο να καταφέρει το Κίεβο να εκδιώξει γρήγορα τις ρωσικές δυνάμεις από το ουκρανικό έδαφος.

Μετά από τηλεδιάσκεψη της «Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία», στην οποία εκπροσωπούνται περίπου 50 χώρες που παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο, ο Μίλεϊ σημείωσε ότι οι αρχικοί στόχοι της Μόσχας, που περιλάμβαναν την ανατροπή της ουκρανικής κυβέρνησης, «δεν είναι εφικτοί με στρατιωτικά μέσα, δεν πρόκειται να υλοποιηθούν».

Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη εκατοντάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία καθιστά απίθανο το ενδεχόμενο να επιτευχθεί «στο εγγύς μέλλον» ο στόχος του Κιέβου για απελευθέρωση όλων των κατεχόμενων εδαφών, συμπλήρωσε.

Επομένως, «οι συγκρούσεις θα συνεχιστούν, θα είναι αιματηρές και σφοδρές. Και κάποια στιγμή οι δύο πλευρές είτε θα διαπραγματευτούν μια συμφωνία είτε θα βάλουν ένα τέλος στις εχθροπραξίες».

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν δήλωσε ότι η εκτιμώμενη αξία της στρατιωτικής βοήθειας της Δύσης προς την Ουκρανία ανέρχεται μέχρι στιγμής σε περίπου 65 δισ. δολάρια.

Ο πόλεμος επεκτείνεται στο Μπέλγκοροντ

Ο πόλεμος «χτύπησε την πόρτα» και στο Μπέλγκοροντ, ρωσική περιφέρεια κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, όπου εξαπολύθηκε η μεγαλύτερη ένοπλη επιδρομή σε ρωσικό έδαφος από την Ουκρανία.

Στην πρώτη επίθεση, στις αρχές της βδομάδας, «Ουκρανοί μαχητές» - σύμφωνα με τη Μόσχα - άνοιξαν πυρ με όλμους και πυροβολικό σε οικιστικά συγκροτήματα, δημόσια γραφεία και εγκαταστάσεις πολιτικής υποδομής στην περιοχή Γκραϊβορόν, και έγινε αναγκαστική εκκένωση αμάχων από αρκετές περιοχές.

Την Πέμπτη το βράδυ και την Παρασκευή αναφέρθηκαν νέες επιθέσεις με drones, όλμους και πυροβολικό στο Γκραϊβορόν και στο χωριό Κοζίνκα.

Η Μόσχα κάνει λόγο για «τρομοκρατικές επιθέσεις από Ουκρανούς μαχητές». Το Κίεβο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη, ενώ πίσω από τις επιθέσεις εμφανίζονται να είναι μαχητές της λεγεώνας «Ελευθερία στη Ρωσία» και του «Σώματος Ρώσων Εθελοντών».

Οι δύο ομάδες, που ισχυρίζονται ότι σχεδιάζουν επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας, είχαν ανακοινώσει ότι «δημιουργούν αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στα σύνορα με την Ουκρανία, απ' όπου ο ρωσικός στρατός δεν θα μπορεί να βομβαρδίζει την Ουκρανία».

Ο Ντενίς Καπούστιν, που αυτοχαρακτηρίστηκε διοικητής του «Σώματος Ρώσων Εθελοντών» (RVC), μίλησε σε δημοσιογράφους από το ουκρανικό έδαφος και ανέφερε ότι η Ουκρανία στήριξε την ομάδα του παρέχοντάς της πληροφορίες, καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα, ενώ οι αποφάσεις είναι «δικές τους».

Απαντώντας στις κατηγορίες της Μόσχας ότι οι «δολιοφθορείς» στο Μπέλγκοροντ χρησιμοποιούν αμερικανικό και δυτικό στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα «Humvee», ο Μ. Μίλεϊ δήλωσε ότι το επιτελείο του εξετάζει οπτικό υλικό με τα οχήματα, αλλά όπως ισχυρίστηκε οι ΗΠΑ «δεν επιτρέπουν χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος».

Στο μεταξύ, την Πέμπτη για άλλη μια φορά η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-27 και Su-35 απογειώθηκαν για να αναχαιτίσουν δύο αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά B-1B πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Στη Μόσχα ο Κινέζος απεσταλμένος για «διευθέτηση» της σύγκρουσης

Ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τις ευρασιατικές υποθέσεις, Λι Χούι, που την περασμένη βδομάδα ήταν στο Κίεβο, συναντήθηκε την Παρασκευή στη Μόσχα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ, εξετάζοντας τις προοπτικές διαπραγματεύσεων για «διευθέτηση» της σύγκρουσης σύμφωνα με την κινεζική πρόταση 12 σημείων, που προτάσσει κατάπαυση του πυρός και ουσιαστικά αναγνωρίζει τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας.

Την Πέμπτη ο Λι συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον αναπληρωτή γγ της ΕΕ για Πολιτικές Υποθέσεις, Ενρίκε Μόρα, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Οι δύο πλευρές συζήτησαν (...) τρόπους προώθησης μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης» στην Ουκρανία, ανέφερε η δήλωση. Ο Μόρα επεσήμανε ότι οι Βρυξέλλες πιστεύουν στην «πλήρη ευθύνη της Ρωσίας για την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση κατά της Ουκρανίας, που αποτελεί βασική πρόκληση για την περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία». Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η Κίνα, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, «θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο» στην «προώθηση του Διεθνούς Δικαίου όσον αφορά την Ουκρανία».

Εξάλλου ο Ζ. Μπορέλ, επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, είχε δηλώσει ότι η Ευρωένωση δεν παίρνει στα σοβαρά την «ειρηνευτική» πρωτοβουλία της Κίνας και είναι έτοιμη να συζητήσει μόνο την «ειρηνευτική φόρμουλα» 10 σημείων του Ουκρανού Προέδρου, που είναι ΝΑΤΟικής έμπνευσης.

Ο Λι είχε ανακοινωθεί ότι θα επισκεφτεί επίσης τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πολωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου