Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

«Μαϊμού εκλογές» σε ανύπαρκτα σωματεία σε Φθιώτιδα και Βοιωτία

 ΟΡΓΙΟ ΝΟΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ

«Ενεργοποιείται» και ο μηχανισμός «παραγωγής» αντιπροσώπων στα σούπερ μάρκετ

«Μαϊμού εκλογές» σε ανύπαρκτα Σωματεία, διαδικασίες εν κρυπτώ, τραμπουκισμούς και απόπειρες διάλυσης πρωτοπόρων Σωματείων, περιλαμβάνει το όργιο νοθείας στο οποίο επιδίδεται ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός στη Στερεά Ελλάδα τις τελευταίες μέρες, προκειμένου να αδρανοποιήσει κάθε εστία οργανωμένης αντίστασης και να στρώσει τον δρόμο στην όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές, να εφαρμόσει ανεμπόδιστα την πολιτική εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών ομίλων.

Στις νοθείες και στον εκφυλισμό που προωθεί χαρακτηριστικά είναι όσα εκτυλίχθηκαν τις προηγούμενες μέρες σε Φθιώτιδα και Βοιωτία, σε μια προσπάθεια διαμόρφωσης του συσχετισμού δυνάμεων ενόψει του συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Μετάλλου. Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, ήρθε και το «χτύπημα» που επιχειρείται από τέτοιες δυνάμεις στο Σωματείο Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, με την πρόταση μομφής που κατέθεσαν στο πρόσωπο του προέδρου του Σωματείου οι συνδικαλιστές της κυβέρνησης (βλ).

Μία κίνηση που στοχεύει στη διάλυση του Σωματείου και τη διάσπαση της ενότητας των εργαζομένων, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των επενδυτών για μία ΛΑΡΚΟ απαλλαγμένη από το «βαρίδι» των εργαζομένων και του Σωματείου τους, αλλά και να λύσει τα χέρια της όποιας επόμενης κυβέρνησης, ώστε να προωθήσει ανενόχλητα την εγκληματική πολιτική που εφαρμόζεται στη ΛΑΡΚΟ.

Πιο συγκεκριμένα, στη Φθιώτιδα εργαζόμενος της περιοχής βγήκε επώνυμα και με δήλωσή του κατήγγειλε ότι το όνομά του εμφανίζεται σε πρακτικό αρχαιρεσιών, σαν να έχει δηλαδή ψηφίσει σε ένα κλαδικό σωματείο, κάτι το οποίο δεν έκανε ποτέ! Πρόκειται για σωματείο δίχως καμιά δράση, το οποίο εκπροσωπείται στην ΠΟΕΜ και ανήκει στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας. Μάλιστα ο παραπάνω εργαζόμενος όχι μόνο δεν συμμετείχε στις εκλογές του συγκεκριμένου Σωματείου, αλλά είναι μέλος άλλου Σωματείου της Φθιώτιδας.

Ανάλογη κατάσταση και στη Βοιωτία, στις εκλογές του Σωματείου εργαζομένων στις εργολαβίες του εργοστασίου της «Αλουμίνιον της Ελλάδος», καταγγέλλει και το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς.

Συγκεκριμένα, το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει ότι το εν λόγω Σωματείο επιχείρησε να διενεργήσει εκλογές εν κρυπτώ, εντός του χώρου του εργοστασίου του ομίλου Μυτιληναίου, ενώ αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου που θέλησε να παραβρεθεί στον χώρο διεξαγωγής των εκλογών, παρεμποδίστηκε.

Σημειώνει μάλιστα ότι το συγκεκριμένο Σωματείο έχει επιχειρήσει και στο παρελθόν μέσα από διάφορες παρατυπίες να αυξήσει τους αντιπροσώπους του, επιδιώκοντας την αλλαγή συσχετισμών τόσο στο Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς όσο και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Μετάλλου.

Εργοδοσία σούπερ μάρκετ: Ξανά σε λειτουργία ο μηχανισμός «παραγωγής» αντιπροσώπων

Στο μεταξύ, σε κίνηση ετοιμάζεται να βάλει ξανά η εργοδοσία των σούπερ μάρκετ, μετά από έξι περίπου χρόνια εκλογικής αδράνειας, τον μηχανισμό που φέρει την επωνυμία «Ενωση Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων Σούπερ Μάρκετ». Κάτω από την ψευδεπίγραφη επωνυμία του «σωματείου», ο συγκεκριμένος μηχανισμός έχει αποκλειστικό και μόνο σκοπό την παραγωγή αντιπροσώπων στα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, την παρέμβαση της εργοδοσίας με τη φυσική παρουσία των ανθρώπων της στις γραμμές του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος.

Η ΔΑΣ θυμίζει ότι από τον μηχανισμό αυτόν με την επωνυμία «σωματείο» εκλέγονται συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ στον κλάδο, όμως, δυστυχώς για τους ίδιους αλλά και για «την εργοδοσία του Σκλαβενίτη, του My Market, του ΑΒ, τον διευθυντικό μηχανισμό των super markets», «η προσπάθεια να κρατήσουν ως επτασφράγιστο μυστικό την πραγματοποίηση των αρχαιρεσιών του μηχανισμού τους, δηλαδή να μη μαθευτεί ως γεγονός, να χαθεί στον θόρυβο των βουλευτικών εκλογών ώστε να κάνουν στα βουβά τις βρωμιές τους μέσω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, έπεσε στο κενό».

Οπως υπενθυμίζει με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), στις τελευταίες εκλογές που πραγματοποίησε, το 2017, το συγκεκριμένο μόρφωμα, «τόσο στο ψηφοδέλτιο που κατέβαζε όσο και στην κατάσταση ψηφισάντων βρίσκονταν αναρίθμητα διευθυντικά στελέχη με επιτελικό ρόλο στη διεύθυνση των επιχειρήσεων». Πρόκειται για το «σωματείο» των διευθυντών «που με πιέσεις, απειλές και εκβιασμούς δημιουργούσαν κλίμα φόβου και τρομοκρατίας» και μετέφεραν τους εργαζόμενους στην κάλπη με τα εταιρικά βαν «κάτω από το άγρυπνο μάτι» της εργοδοσίας.

Υπενθυμίζεται ότι το περιβόητο «σωματείο» - εργοδοτικός μηχανισμός ήταν «μία από τις βασικές αιτίες ώστε να δυναμώσει τα προηγούμενα χρόνια το σύνθημα "σωματεία εργατών, όχι των εργοδοτών" λόγω της ευθείας παρέμβασης της εργοδοσίας στα συνδικάτα». Μάλιστα, στο πλαίσιο των αποκαλύψεων για τη λειτουργία και τον ρόλο του, οι αντιπρόσωποι που είχε εκλέξει η συγκεκριμένη οργάνωση δεν είχαν νομιμοποιηθεί στο συνέδριο του ΕΚΑ!

Τώρα, ο μηχανισμός αυτός σχεδιάζει νέες αρχαιρεσίες αξιοποιώντας και τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για να επιτελέσει το ...έργο του. «Αυτό το αίσχος δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε! Ηδη γνωρίζουμε και με στοιχεία αρκετές πλευρές από τις βρώμικες μεθόδους και τον σχεδιασμό που έχουν μπροστά στις υποτιθέμενες αρχαιρεσίες τους. Βρωμιές που αποδεικνύουν στην πράξη πως αναφερόμαστε σε έναν μηχανισμό που δεν έχει σχέση με τα συνδικάτα», ξεκαθαρίζει η ΔΑΣ.

Η ΔΑΣ ενημερώνει τους εργαζόμενους ότι με τον παραπάνω μηχανισμό επιδίωξη είναι «μέσω της ψήφου σας να εκλέγονται άνθρωποι της εργοδοσίας στα συνδικάτα και στην προκειμένη περίπτωση να πηγαίνουν στην αγκαλιά της συνδικαλιστικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ».

Μεταξύ άλλων, καταγγέλλει τα εξής:

-- Περιφερειακοί διευθυντές ζητούν συγκεκριμένο αριθμό ψηφισάντων από κάθε γεωγραφική ενότητα, έχοντας ήδη διαμορφώσει πριν την κάλπη τη λίστα ψηφισάντων και τον αριθμό της συμμετοχής.

-- Εξηγούν στους εργαζόμενους πως ό,τι συζητείται για τις εκλογές αυτές «μένει εδώ» και αξιώνουν «απόλυτη εχεμύθεια».

-- Καλούν τους εργαζόμενους να δώσουν προσωπικά στοιχεία, λέγοντας πως θα χρησιμοποιηθούν για εκλογές σε ένα σωματείο χωρίς να αναφέρουν παραπάνω πληροφορίες.

-- Μεταξύ των στοιχείων, ζητούν και ηλεκτρονικές διευθύνσεις και εξηγούν πως οι εργαζόμενοι «δεν θα ταλαιπωρηθούν» καθώς υπάρχει η δυνατότητα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

-- Εκεί που θα στηθεί κανονική κάλπη αναφέρουν στο προσωπικό πως οι εκλογές θα γίνουν με την παρουσία των διευθυντών τους.

Καμία ανοχή στην παρέμβαση της εργοδοσίας στα συνδικάτα

Η ΔΑΣ απευθύνεται στους εργαζόμενους στις αποθήκες, στα ψυγεία, στα ταμεία, στα ράφια, σε κάθε πόστο μέσα στα καταστήματα που δουλεύουν με χαμηλούς μισθούς, ελαστικά ωράρια, «με ορθοστασία, με συνεχή αλλαγή πόστων, σε συνθήκες εντατικοποίησης της εργασίας». «Γιατί ο διευθυντικός μηχανισμός κόπτεται για τη συμμετοχή σας σε ένα "εργατικό σωματείο" - φάντασμα, που δεν έχετε ακούσει, που δεν το έχετε δει να παρεμβαίνει, να βρίσκεται δίπλα σας; Τι δουλειά έχουν οι περιφερειακοί διευθυντές και τα golden boys με τα εργατικά δικαιώματα και τα συνδικάτα;», είναι τα ερωτήματα γύρω από τα οποία τους καλεί να σκεφτούν. Αυτό που θέλει η εργοδοσία, όπως εξηγεί, είναι να «κλέψει» τη συναίνεση του προσωπικού, να διαμορφώσει με τις διαδικασίες αυτές συσχετισμούς που θα τις επιτρέπουν να τσακίζει δικαιώματα και κατακτήσεις με την υποτιθέμενη «έγκριση» των εργαζομένων.

«Οι διαδικασίες που ακολουθούν "ζέχνουν" τόσο όσο και οι αξίες που υπηρετούν, δηλαδή τα κέρδη τους!», καταγγέλλει η ΔΑΣ. «Προειδοποιούμε και ενημερώνουμε όσους εμπλέκονται σε τέτοιες διαδικασίες που είναι ξένες με τα συνδικάτα, πως αυτός ο μηχανισμός δεν θα γίνει δεκτός στα συνέδρια της Ομοσπονδίας και των Εργατικών Κέντρων. Να μην τολμήσουν να πειράξουν συνάδελφο, να τον εξαναγκάσουν σε συμμετοχή. Θα μας βρουν άμεσα μπροστά τους! Μαϊμούδες, τέλος! Καμία ανοχή στην ευθεία παρέμβαση της εργοδοσίας στις γραμμές μας!», καταλήγει.

 

ΔΑΣ ΟΙΥΕ Άμεση συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας για την παρέμβαση της εργοδοσίας στις γραμμές των εργαζομένων

Την άμεση συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) ζητά η ΔΑΣ «για να συζητήσουμε εκ νέου την ωμή παρέμβαση της εργοδοσίας των super market στις γραμμές των εργαζομένων μέσα από μηχανισμούς της που δεν έχουν καμία σχέση με τα συνδικάτα και με μεθόδους που είναι ξένες με τις αξίες και τις παραδόσεις του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος».

Η ΔΑΣ σε πρόσφατη ανακοίνωσή της κατήγγειλε τις εκλογές στον μηχανισμό της εργοδοσίας με τον τίτλο «Ένωση υπαλλήλων εμπορίου - τροφίμων super market», σημειώνοντας ότι είναι μηχανισμός «που αποτέλεσε τα προηγούμενα χρόνια τον βασικό "Δούρειο Ίππο" στην προσπάθεια της εργοδοσίας να μπει με φυσική παρουσία στις γραμμές του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου