Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 9 Μαΐου 2023

Η νίκη της Πανσπουδαστικής στις φοιτητικές εκλογές στέλνει μήνυμα αγώνα και καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής!

 
Την Τετάρτη 10 Μαΐου οι φοιτητές και οι φοιτήτριες αποφασίζουν για το αν θα προχωρήσουν μπροστά ή αν θα γυρίσουν πίσω. Είναι στο χέρι δεκάδων χιλιάδων φοιτητών να συνεχίσουν αγωνιστικά μπροστά! Σταθεροποιώντας το βήμα που έκαναν πέρυσι αναδεικνύοντας την Πανσπουδαστική Κ.Σ. σε πρώτη δύναμη στα ελληνικά Πανεπιστήμια, γκρεμίζοντας τη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ μετά από 36 χρόνια.

Η στάση και η δράση των φοιτητών όλη τη χρονιά δίνουν την απάντηση. Το φοιτητικό κίνημα βρέθηκε πιο δυνατό και σε θέση μάχης για όλα όσα έχουν ανάγκη οι φοιτητές. Βρέθηκε πιο έτοιμο και οργανωμένο όπου χρειάστηκε, με αποκορύφωμα τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις ώστε να μην συγκαλυφθεί στη συνείδηση του λαού μας το έγκλημα στα Τέμπη και οι ευθύνες των κυβερνήσεων, του κράτους και της εταιρίας. 

Με την Πανσπουδαστική πρώτη δύναμη πολλαπλασιάστηκε η δύναμη των φοιτητικών συλλόγων. Εμποδίστηκε η εφαρμογή ψηφισμένων νόμων όπως η είσοδος της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, η διάλυση των φοιτητικών συλλόγων με διαβλητές ηλεκτρονικές εκλογές - παρωδία, η απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία των συγκεκριμένων σχολών κ.ά. Δυνάμωσε ο αγώνας για τη διεκδίκηση επαγγελματικών δικαιωμάτων ιδιαίτερα σε σχολές που προέκυψαν από την πανεπιστημιοποίηση των πρώην ΤΕΙ και αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Μπήκαν στο επίκεντρο οι διεκδικήσεις για τη φοιτητική μέριμνα όπως η σίτιση, η μετακίνηση, η στέγαση των φοιτητών, πετυχαίνοντας νίκες σε αρκετές πόλεις και ιδρύματα. Πλήθυναν οι επιμορφωτικές εκδρομές και εκδηλώσεις – σεμινάρια, οι πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις των φοιτητικών συλλόγων που αποτέλεσαν ανάσα μέσα στη δύσκολη καθημερινότητα. Συναντήθηκαν οι φοιτητικοί σύλλογοι με τον αγώνα των εργατικών σωματείων και άλλων μαζικών φορέων του λαού και της νεολαίας. Δυνάμωσε η έμπρακτη αλληλεγγύη σε όσους το είχαν ανάγκη όπως οι απεργοί εργάτες σε διάφορους χώρους, αλλά και πυρόπληκτοι στη χώρα μας, οι σεισμόπληκτοι στη γειτονική Τουρκία και Συρία κλπ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και η ΔΑΠ βρίσκονται σε πανικό. Για αυτό αξιοποιούν όλα τα μέσα για να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα και τη φωνή των φοιτητών, όπως με απόπειρες εξαγοράς, εκβιασμούς, ρουσφέτια, τραμπουκισμούς συνοδεία μπράβων της νύχτας, καταγγελίες για αλλοίωση των εκλογικών καταλόγων, εμπόδια στη συμμετοχή της ΠΚΣ στις εκλογές ιδιαίτερα σε σχολές της επαρχίας κ.α. Δεν μπορούν όμως να αποφύγουν τη μαζική νεανική κατακραυγή για την εγκληματική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, παίρνοντας την σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Οι μεθοδεύσεις της ΔΑΠ αποδεικνύουν, επίσης, πως αν κάτι κρίνεται σε αυτές τις φοιτητικές εκλογές, αυτό είναι η πρωτιά της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. Είναι στο χέρι κάθε φοιτήτριας και φοιτητή να ακυρώσουν τα σχέδια της ΝΔ για διάλυση των συλλόγων, να απορρίψουν την πολιτική που μας έφτασε στο «πάμε κι όπου βγει». Να κόψουν επίσης το βήχα σε όσους θέλουν να «καταθέσουν» τον αγώνα και τις ανησυχίες των φοιτητών στις εκλογές υπέρ της μίας ή της άλλης κυβέρνησης. Κυρίως να στείλουν αγωνιστικό μήνυμα ενίσχυσης της συλλογικής διεκδίκησης, ιδιαίτερα τώρα που εκατοντάδες χιλιάδες λαού περιμένουν το μήνυμα της νέας γενιάς λίγο πριν τις κάλπες των βουλευτικών εκλογών.

Οι φοιτητές μπορούν να δώσουν σινιάλο ελπίδας και αισιοδοξίας υψώνοντας το κόκκινο γαρύφαλλο ακόμα πιο ψηλά.

*Ο Ιάσονας Φανός, είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ (αναδημοσίευση από την «Εφημερίδα των Συντακτών»).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου