Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Το «παγόβουνο»

Μονάχα ως «κορυφή» στο «παγόβουνο» της εκμετάλλευσης που κυριαρχεί στον κλάδο του τουρισμού φαντάζει η «ποινική ρήτρα» των 5.000 ευρώ που αξιώνουν μεγαλοξενοδόχοι της Κρήτης από το προσωπικό τους, σε περίπτωση παραίτησης.

Πρόκειται για το «παγόβουνο» που όλο και ψηλώνει, όσο περισσότερο ισχυροποιείται η εργοδοσία του κλάδου, όσο περισσότερο οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα πανηγυρίζουν τα κάθε λογής «ρεκόρ» που καταγράφονται σε αφίξεις και κέρδη, όσο πιο πολλές είναι οι επενδύσεις σε νέες μονάδες, όσα περισσότερα «αστέρια» κατακτά.

* * *

Δουλειά ήλιο με ήλιο και εξοντωτικοί ρυθμοί, κομμένα ρεπό και απλήρωτες υπερωρίες, εργατικά «ατυχήματα», συρρικνωμένοι μισθοί και 14 διαφορετικές μορφές απασχόλησης: Αυτά συνθέτουν το σκηνικό της ζούγκλας στην «πίσω αυλή» των πολυτελών θερέτρων και της «βαριάς βιομηχανίας» του τουρισμού.

Απαιτήσεις της εργοδοσίας, όπως αυτές οι αισχρές ρήτρες, καταγράφονται μάλιστα σε μια χρονιά που σύμφωνα με τον
ίδιο τον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων, η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων επενδυτικών προορισμών της Ευρώπης. Μιλάμε για δεκάδες νέες επενδύσεις σε όλη τη χώρα, για πολυάριθμα projects που τρέχουν, με νέες μονάδες ή ανακαινίσεις για τις ανώτερες κατηγορίες καταλυμάτων (4 ή 5 αστέρων). Μόνο το 2022 σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ επενδύθηκε για επισκευές, συντήρηση και ανακαίνιση 4άστερων και 5άστερων ξενοδοχείων, με ένα θεσμικό πλαίσιο για «εξπρές» αδειοδοτήσεις, αξιοποιώντας όλα τα σχετικά εργαλεία.

Το 2023 προδιαγράφεται, μάλιστα, ήδη ως μια ακόμα χρονιά που οι όμιλοι του τουρισμού θα ισχυροποιηθούν ακόμα περισσότερο. Είναι χαρακτηριστικό (στοιχεία ΙΝΣΕΤΕ) πως μόνο για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου καταγράφεται αύξηση διεθνών αεροπορικών αφίξεων, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 κατά 87,5%! Ενώ, ειδικά για την Κρήτη, όπου οι μεγαλοξενοδόχοι επιβάλλουν τις παραπάνω «ρήτρες» ομηρίας, οι αφίξεις παρουσιάζουν αύξηση κατά 283%!

Πώς βιώνουν αυτό το ξέσπασμα κερδών οι ξενοδοχοϋπάλληλοι; Λιγότερο προσωπικό φορτώνεται περισσότερη δουλειά. Τα ωράρια επιμηκύνονται μέχρι τις 12 και τις 14 ώρες και τα ρεπό πάνε περίπατο. Οι ισχύουσες Συλλογικές Συμβάσεις καταστρατηγούνται και αντικαθίστανται από τις «προφορικές συμφωνίες» με τις οποίες καλούνται να δουλέψουν χιλιάδες εποχικοί. Σε μεγάλα ξενοδοχεία ήδη εργαζόμενοι έχουν φύγει από τη βάρδια με το ασθενοφόρο, είτε λόγω προβλημάτων που τους προκαλεί ο εντατικός ρυθμός δουλειάς είτε λόγω ατυχημάτων. Οι έλεγχοι από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς είναι ανύπαρκτοι, με δεδομένο ότι οι υπάλληλοι, που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, είναι αρμόδιοι να ελέγξουν εκατοντάδες χώρους δουλειάς σε διαφορετικά νησιά.

* * *

Αυτό είναι το έδαφος που έχουν διαμορφώσει διαδοχικά οι κυβερνήσεις για λογαριασμό της κερδοφορίας των ομίλων του κλάδου. Οι εργοδότες ξεσαλώνουν, αξιοποιώντας όλο το νομοθετικό οπλοστάσιο που τους έχουν διαδοχικά φτιάξει οι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Και τώρα, σε συνθήκες γιγάντωσης του κλάδου, «παραπονιούνται» πως δεν βρίσκουν προσωπικό, την ίδια στιγμή που επιδεινώνουν ακόμα τους όρους αμοιβής και δουλειάς, με τους μισθούς για παράδειγμα να είναι σχεδόν στα επίπεδα του 2011.

Ενδεικτικές για την επιδείνωση αυτή είναι οι εργοδοτικές αξιώσεις που έχουν βρει θέση στη Συλλογική Σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, με ευθύνη και της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕΕΤ). Για παράδειγμα προβλέπεται η δυνατότητα των ξενοδόχων να επιβάλλουν ασταμάτητη δουλειά χωρίς ούτε μια μέρα ρεπό στα ξενοδοχεία από τις 15 Μάη μέχρι τις 15 Οκτώβρη, εφόσον η πληρότητα υπερβαίνει το 70%. Με βάση τη ρύθμιση αυτή, η εργοδοσία έχει τα χέρια της λυμένα ώστε να αξιώνει πέντε μήνες ασταμάτητης δουλειάς, κάτι που αποτελεί την «επιτομή» της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, όπως ψηφίστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ με βάση τις σχετικές κατευθύνσεις της ΕΕ, σε συνέχεια όσων ήδη εφαρμόζονταν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλους κλάδους (νοσοκομειακοί γιατροί).

Τα παραπάνω δεν αφορούν κάποια «επόμενη μέρα», αλλά το σημερινό καθεστώς, πάνω στο οποίο η ΝΔ δεσμεύεται ότι θα προσθέσει τις επόμενες ακόμα χειρότερες και πιο άγρια αντεργατικές μεταρρυθμίσεις, αφού αυτό απαιτεί η θωράκιση της ανταγωνιστικότητας, την οποία όλα τα κόμματα του κεφαλαίου προσκυνούν.

* * *

Οι εργαζόμενοι έχουν πλούσια πείρα, για να δουν ότι η ανάπτυξη για τα κέρδη και στον συγκεκριμένο κλάδο δεν έχει άλλο δρόμο από το τσάκισμα των εργαζομένων. Από τη στέρηση ταυτόχρονα του δικαιώματος στη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, ακόμα και μερικών ολιγοήμερων διακοπών, την ίδια στιγμή που στήνεται πάρτι εκατομμυρίων ευρώ και «ελκυστικών πακέτων».

Το ερώτημα λοιπόν είναι ένα για τους εργαζόμενους: Πώς θα θωρακιστούν απέναντι σε αυτό το «παγόβουνο»; Πώς θα του καταφέρουν πλήγματα για να μπορέσουν να πάρουν ανάσες; Πώς θα δυναμώσουν κι άλλο στην αναμέτρηση με τις κυβερνήσεις, την εργοδοσία, τα άλλα κόμματα, που όλο και περισσότερο το ενισχύουν; Πώς θα οργανώσουν από καλύτερες θέσεις την αντεπίθεση, την πάλη για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες;

Μόνη εγγύηση είναι ένα ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ, που έχει αποδείξει ότι στο δίλημμα «με τις ζωές των πολλών ή με τα κέρδη των λίγων», είναι η μόνη δύναμη που χωρίς αστερίσκους τάσσεται με το συμφέρον των πολλών. Είναι η μόνη δύναμη μαχητικής εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης στην πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων που τη στηρίζουν!

ΚΚΕ δυνατό λοιπόν, για τις μάχες της επόμενης μέρας, για το δίκιο των εργαζομένων, κόντρα στη ζούγκλα κυβερνήσεων - εργοδοσίας!


Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου