Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

Μια μέρα σαν τη σημερινή

10/06/323 πχ

Πέθανε ο Βασιλεύς των Μακεδόνων, Μέγας Αλέξανδρος.

 Μέγας Αλέξανδρος

  10/06/1877

Ιδρύεται ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

10/06/1915

Γεννιέται ο Καναδοαμερικανός συγγραφέας Σαούλ Μπέλοου, που το 1976 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

10/06/1924

Ένοπλη λαϊκή εξέγερση στην Αλβανία ανατρέπει την εξουσία των μπέηδων-φεουδαρχών και εγκαθιδρύει αστική δημοκρατική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Φαν Νόλι.

10/06/1924

Απάγεται και δολοφονείται από τους φασίστες ο Τζιάκομο Ματεότι, ηγετικό στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ιταλίας.

10/06/1940

Μετά από 62 μέρες από την έναρξη των συγκρούσεων και παρά τη συνδρομή Γαλλικών και Βρετανικών στρατευμάτων, η Νορβηγία παραδίδεται στους Γερμανούς. Την ίδια μέρα η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Γαλλίας και της Βρετανίας.

10/06/1944

Αναζητώντας δυνάμεις του ΕΛΑΣ, οι Γερμανοί μπαίνουν στην κωμόπολη του Διστόμου. Αποκλείουν τις εισόδους και αρχίζουν τις έρευνες στα σπίτια, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Συγκεντρώνουν όλους τους κατοίκους και ξεχωρίζουν 104 άνδρες και 114 γυναίκες (μεταξύ αυτών 45 παιδιά και 20 βρέφη). Τους εκτελούν και στη συνέχεια πυρπολούν το χωριό, αφήνοντας πίσω τους κρανίου τόπο. 

Η σφαγή στο Δίστομο

10/06/1947

Σε ένα άνευ προηγουμένου διήμερο πογκρόμ, συλλαμβάνονται αιφνιδιαστικά στα σπίτια τους 2.613 μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ σε Αθήνα και Πειραιά. 

Πογκρόμ συλλήψεων

10/06/1971

Οι ΗΠΑ τερματίζουν επισήμως, μετά από 20 χρόνια, το εμπορικό εμπάργκο κατά της Κίνας.

10/06/1982

Πεθαίνει ο Γερμανός σκηνοθέτης Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ

 10/06/2016

Εφυγε, από τη ζωή ο Γιάννης Μιχαλόπουλος.

 

4 σχόλια:

  1. O Γιάννης Μιχαλόπουλος, στο θέατρο έπαιξε σε έργα πρόζας και επιθεώρησης δίπλα σε σπουδαίους ηθοποιούς, όπως η Κυβέλη, η Έλλη Λαμπέτη, ο Δημήτρης Χορν, ο Γιώργος Παππάς, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, ο Νίκος Ρίζος, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, η Μάρω Κοντού και η Μαίρη Χρονοπούλου.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2023/06/blog-post_225.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Η Σφαγή του Λίντιτσε": 10 Ιουνίου 1942, oι ναζί προχωρούν σε ένα απο τα μεγαλύτερα εγκλήματα της μαύρης ιστορίας τους, την μεγάλη σφαγή στο χωριό Lidice (Λίντιτσε) της Τσεχοσλοβακίας, όπου με εντολή του Χίτλερ εκτελέστηκαν όλοι οι άνδρες του χωριού και δεκάδες γυναίκες και παιδιά (αρχικά παραδόθηκαν στη Γκεστάπο και μετά οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης), δολοφονήθηκαν, πέθαναν από τις κακουχίες ή δηλητηριάστηκαν με αέρια.
    Το χωριό Lidice βρίσκεται 20 χλμ. από την Πράγα. 27 Μάη 1942, Τσέχοι και Σλοβάκοι αντιστασιακοί τραυμάτισαν θανάσιμα σε ενέδρα τον "χασάπη της Πράγας" η "ξανθό κτήνος" (όπως τον αποκαλούσαν οι συνεργάτες του στα SS), Ράινχαρντ Χάιντριχ (Reinhard Heydrich).
    O Χάιντριχ (No 2 στην ιεραρχία της ηγεσίας των SS μετά τον Χίμλερ), απο τους πρωτεργάτες του σχεδιασμού και της υλοποίησης του σχεδίου της "Τελικής Λύσης" (εξόντωση των Εβραίων με τα ολοκαυτώματα) είχε διοριστεί απο τον ίδιο τον Χίτλερ, "Προστάτης του Ράιχ" στην Τσεχοσλοβακία. Aπο τον Απρίλη του 1939, η Τσεχοσλοβακία είχε γίνει-με την βοήθεια των αστικών κυβερνήσεων Αγγλίας και Γαλλίας-προτεκτοράτο της
    Γερμανίας (Συμφωνία Μονάχου) με την ελπίδα των "δημοκρατικών" καπιταλιστικών χωρών ότι ο Χίτλερ θα στρέψει τα πυρά του στην Σοβιετική Ένωση.
    Μόλις ο Χάιντριχ μετακόμισε στην Πράγα, ξεκίνησε ανηλεή διωγμό κατά της Τσεχικής αντίστασης. Όταν πίστεψε ότι η Γκεστάπο είχε καταστείλει οριστικά και αμετάκλητα την αντίσταση των Τσεχοσλοβάκων, πίστεψε ότι ήταν άτρωτος και άρχισε να κυκλοφορεί χωρίς ένοπλη συνοδεία.
    27 Μάη 1942, μια μικρή ομάδα Τσέχων και Σλοβάκων στρατιωτών, κατάφερε να στήσει ενέδρα στον Χαίντριχ που επέστρεφε με τη Μερσέντες του, από τη Γερμανία στην Πράγα (χωρίς συνοδεία) και να τον τραυματίσει βαριά. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Πράγας,όπου πέθανε από σηψαιμία στις 4 Ιούνη 1942.
    Εξοργισμένος από την απώλεια του στενού του συνεργάτη, ο Χίτλερ διέταξε μαζικές δολοφονίες. Μέχρι και την ημέρα της κηδείας του Χάιντριχ, και παρά το γεγονός ότι οι δράστες δεν είχαν εντοπιστεί, εκτελέστηκαν στην Πράγα πάνω από 3.000 αθώοι Εβραίοι.
    Όμως τα εγκλήματα δεν σταμάτησαν εκεί. Επειδή η Γκεστάπο είχε πληροφορίες ότι κάποιοι κάτοικοι του Lidice είχαν βοηθήσει τους αντάρτες ο ίδιος ο Χίτλερ έδωσε εντολή "Να διαγραφεί από το χάρτη"! Το πρώτο σκέλος της επιχείρησης προέβλεπε εκτέλεση όλων των ανδρών, μεταφορά των γυναικών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και υιοθεσία από γερμανικές οικογένειες SS όσων παιδιών είχαν χαρακτηριστικά "Άριου".
    10 Ιουνίου 1942, το Lidice περικυκλώθηκε από τους Γερμανούς ναζί.Μέχρι το απόγευμα της ίδιας μέρας, εκτελέστηκαν εν ψυχρώ 198 άνδρες και έφηβοι άνω των 15 χρόνων. Επίσης κάποιες γυναίκες μεταφέρθηκαν στην Πράγα για ανάκριση και εκτελέστηκαν. Οι υπόλοιπες γυναίκες, 184 τον αριθμό, μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου περίπου 1/3 απο αυτές αφέθηκαν να πεθάνουν από ασθένειες.
    Όλα τα παιδιά του χωριού, 105 αγόρια και κορίτσια, οδηγήθηκαν σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο όπου έγινε ο διαχωρισμός ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους. Στις 2 Ιουλίου τα 82 παιδιά, που δεν είχαν τα απαιτούμενα "άρια" χαρακτηριστικά, παραδόθηκαν στη Γκεστάπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 2
      Εκεί λήφθηκε αργότερα μια από τις πιο κτηνώδεις αποφάσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας. Τα 82 παιδιά μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο εξόντωσης Χέλμνο της Πολωνίας, όπου δηλητηριάστηκαν (βρήκαν φρικτό θάνατο) σε θαλάμους αερίων. Ο λόγος της καταδίκης τους ήταν ότι δεν είχαν τα χαρακτηριστικά που οι ναζί θεωρούσαν ότι στοιχειοθετούν τον "ανώτερο άνθρωπο". Τα υπόλοιπα παιδιά μεταφέρθηκαν σε ορφανοτροφεία του Ράιχ ή δόθηκαν για υιοθεσία σε οικογένειες των SS.
      Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου των ναζί προέβλεπε "να σβηστεί το χωριό από το χάρτη". Το χωριό πυρπολήθηκε, τα ερείπια καταστράφηκαν με δυναμίτη και την υπόλοιπη δουλειά ανέλαβαν οι μπουλντόζες, ισοπεδώνοντάς το. Το Lidice διαγράφηκε από το χάρτη καθώς…διατάχθηκε η εκτύπωση νέων χαρτών χωρίς το όνομα του! Στο χωράφι που δημιουργήθηκε-στη θέση που ήταν το χωριό-οι ναζί έσπειραν σιτάρι.
      Ίδια τύχη είχε και το παρακείμενο χωριό Λέζακι (Lezaky), στο οποίο οι SS ανακάλυψαν τον ασύρματο επικοινωνίας των εκτελεστών. Όλοι οι ενήλικες κάτοικοι του χωριού εκτελέστηκαν. Τέλος τον Οκτώβριο του 1942, ο Χίμλερ έδωσε εντολή να εκτελεστούν με αέρια 242 συγγενείς και φίλοι των κατοίκων του Λίντιτσε, που ήταν κρατούμενοι στο στρατόπεδο Μαουτχάουζεν.
      Η κωμόπολη Λίντιτσε αποτέλεσε σύμβολο της ναζιστικής κτηνωδίας. Μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την απελευθέρωση της Τσεχοσλοβακίας από τον Κόκκινο Στρατό της Σοβιετικής Ένωσης, η κυβέρνηση της Τσεχοσλοβακικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, προχώρησε στην ανοικοδόμηση του Lidice. Το νέο χωριό, που κτίστηκε λίγο πιο μακριά από το παλαιό, ονομάστηκε Νόβο Λίντιτσε (Novo Lidice).
      Ποτέ δεν αποδείχθηκε ότι υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ του Lidice και της δολοφονίας του Χάιντριχ, πέραν του ότι εκεί ζούσαν κάποιοι συγγενείς των δύο εκτελεστών. O επικεφαλής της σφαγής του Lidice Συνταγματάρχης των SS Μαξ Ρόστοκ καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε το 1951.
      Η Τσέχα Σοσιαλίστρια γλύπτρια Μαρί Ουχιτίλοβα θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής στα αθώα θύματα του Lidice άρχισε το 1969 να φιλοτεχνεί μπρούτζινα αγάλματα των παιδιών, σε φυσικό μέγεθος, στον χώρο που κάποτε υπήρχε το χωριό. Δούλεψε το έργο, αφιλοκερδώς, μαζί με το σύζυγο της και(θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη όλων των θυμάτων-παιδιών του πολέμου), αποφάσισε να μην δημιουργήσει πιστά αντίγραφα των παιδιών που πέθαναν. Πέθανε το 1989 και η δουλειά της έμεινε ανολοκλήρωτη.Το έργο που ξεκίνησε ολοκληρώθηκε με χρήματα που δώρισαν διάφοροι.
      Τα πρώτα 35 αγάλματα αποκαλύφθηκαν το 1995 και τα υπόλοιπα τα επόμενα χρόνια. Μέχρι το έτος 2000, που είχε ολοκληρωθεί το έργο των αγαλμάτων, τα 40 αγόρια και 42 κορίτσια είχαν "επιστρέψει" στο σπίτι τους. Εκεί που παλιά ήταν χτισμένο το Lidice, τώρα στέκονται τα αγάλματα των 82 παιδιών, τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο, με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται ότι κοιτούν τους τάφους των οικογενειών τους.
      To Λίντιτσε στέκει αιώνιο σύμβολο της κτηνωδίας του ναζισμού και του φασισμού και των εγκλημάτων τους.

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου