Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

Ιθαγενείς


Στην πρώτη εικόνα (τέλη 15ου αιώνα) απεικονίζονται ιθαγενείς της Αμερικανικής ηπείρου να υποδέχονται τον Κολόμβο και το ασκέρι του.

Στη δεύτερη (αρχές του 21ου αιώνα) ιθαγενείς της Ελλάδας υποδέχονται κρουαζιερόπλοιο.


Οι ιθαγενείς της Αμερικής εξαργύρωσαν με ασύλληπτη σκληρότητα σε βάρος τους, αυτή τη συνάντηση. Έγιναν σκλάβοι και τους επόμενους αιώνες χάθηκαν σχεδόν 100 εκατομμύρια από αυτούς. Η χριστιανική εκκλησία μέχρι τον 19ο αιώνα δεν κατέληγε στο αν οι Ινδιάνοι (γι’ αυτούς πρόκειται) είχαν… ψυχή.

Πρώτος σταθμός του Κολόμβου (τότε) οι σημερινές Μπαχάμες, όπου ζούσε η φυλή των Αράουακ. Ο ίδιος σημείωνε στο ημερολόγιό του:

«Είναι καλοφτιαγμένοι, με γερά σώματα και όμορφα χαρακτηριστικά […] Δεν οπλοφορούν και δεν γνωρίζουν τι είναι τα όπλα.[…] Δεν χρησιμοποιούν το σίδηρο. Τα ακόντιά τους είναι φτιαγμένα από ξύλο […] Θα ήταν ιδανικοί υπηρέτες […] Με πενήντα άντρες θα μπορούσαμε να τους υποτάξουμε όλους και να τους αναγκάσουμε να κάνουν οτιδήποτε θέλουμε».

Τότε το έγραφε… «Με πενήντα άντρες θα μπορούσαμε να τους υποτάξουμε όλους και να τους αναγκάσουμε να κάνουν οτιδήποτε θέλουμε»

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ

 Ο καθένας εκεί που τον κατατάσσει η ιστορία

 Οι τουρίστες κουλούρι, οι ντόπιοι αγγούρι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου