Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

Μια μέρα σαν τη σημερινή


19/06/1623

Γεννιέται ο Γάλλος φυσικομαθηματικός και φιλόσοφος Μπλεζ Πασκάλ. 

Μπλεζ Πασκάλ

19/06/1806

Πεθαίνει ο κληρικός Ευγένιος Βούλγαρης, από τους κύριους εκπροσώπους του νεοελληνικού Διαφωτισμού.

19/06/1884

Πεθαίνει ο Γερμανός ιστορικός Γιόχαν Γκούσταβ Ντρόιζεν.

19/06/1885

Φτάνει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης το “Άγαλμα της Ελευθερίας”, ως δώρο των Γάλλων προς τους Αμερικανούς.

 19/06/1919

Συγκροτείται στην Άγκυρα το Τουρκικό Εθνικό Κογκρέσο. Ο Μουσταφά Κεμάλ καταγγέλλει τον ιμπεριαλιστικό διαμελισμό της Τουρκίας που σφραγίστηκε με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών.

19/06/1925

Στο Χονγκ Κονγκ 250.000 εργάτες κατεβαίνουν σε γενική απεργία διαμαρτυρόμενοι για το ματοκύλισμα της Σαγκάης από τους ιμπεριαλιστές. Στις 23 Ιουνίου στην Καντώνα πραγματοποιείται επίσης παλλαϊκή διαδήλωση με κύριο αίτημα την αποχώρηση των ιμπεριαλιστών από την Κίνα.

Βρετανοί και Γάλλοι αποβιβάζουν ναυτικά αγήματα και χτυπούν τους διαδηλωτές με αποτέλεσμα το θάνατο 52 και τον τραυματισμό 117 εξ αυτών. Η γενική απεργία στο Χονγκ Κονγκ και την Καντώνα κράτησε 16 μήνες και υπήρξε η μεγαλύτερη σε διάρκεια στην ιστορία του παγκόσμιου εργατικού κινήματος.

19/6/1947
Στον Τούρλο Αίγινας εκτελούνται 17 κομμουνιστές
 

Εκτέλεση 17 κομμουνιστών στην Αίγινα Α’

Εκτέλεση 17 κομμουνιστών στην Αίγινα Β΄

19/06/1949

Σε μια αξιοθαύμαστη επιθετική ενέργεια, μια διλοχία του ΔΣΕ (Ανανίας), προσβάλλει το οχυρό του κυβερνητικού στρατού στην Ογκραντίνα, ανατινάζει τα συρματοπλέγματα, εξουδετερώνει την φρουρά και το καταλαμβάνει.

19/06/1951

Πεθαίνει ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός. Ο Α. Σικελιανός έδρασε μέσα από το ΕΑΜ Διανοουμένων-Καλλιτεχνών και για αυτή τη δράση του στη συνέχεια υπονομεύτηκε τρεις φορές στην υποψηφιότητά του για το βραβείο Νόμπελ. Διατέλεσε επίτιμος πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. 

Άγγελος Σικελιανός

19/06/1953

Το ζεύγος Τζούλιους και Έθελ Ρόζενμπεργκ –θύματα του μακαρθισμού στις ΗΠΑ- εκτελούνται στην ηλεκτρική καρέκλα, κατηγορούμενοι για κατασκοπία υπέρ της ΕΣΣΔ. 

Η δολοφονία των Τζούλιους και Έθελ Ρόζενμπεργκ

19/06/1963

Μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή και την αναχώρηση του τελευταίου για τη Ζυρίχη, ορκίζεται η κυβέρνηση του Παναγιώτη Πιπινέλη.

19/06/1965

Στην Αλγερία πραγματοποιείται πραξικόπημα με επικεφαλής τον τότε υπουργό Άμυνας Χουαρί Μπουμεντιέν, ο οποίος ανατρέπει τον πρόεδρο Μπεν Μπελά.

19/06/1969

Πεθαίνει, ο λογοτέχνης Στρατής Μυριβήλης (πραγματικό όνομα Ευστράτιος Σταματόπουλος).

 Στρατής Μυριβήλης

 Στρ. Μυριβήλης: Ο κομμουνισμός είναι μια μέθοδος σατανική για την κατασκευή μιας νέας φυλής

19/06/1969

Την αποχώρηση 350.000 μάχιμων από το Βιετνάμ μέχρι το τέλος του 1970, υπόσχεται ο Πρόεδρος Νίξον. Ωστόσο, οι τελευταίοι αμερικανοί στρατιώτες θα φύγουν στις 29/3/1973. 

10 διάσημες ιστορικές φωτογραφίες του πολέμου του Βιετνάμ 

Οι Αμερικανοί αναλαμβάνουν δράση στο Βιετνάμ

19/06/1970

Επιστρέφει στη Γη το σοβιετικό επανδρωμένο σκάφος «Σογιούζ 9», έχοντας παραμείνει στο διάστημα 17 μέρες, 26 ώρες και 59 λεπτά, σπάζοντας έτσι το προηγούμενο ρεκόρ, που είχαν οι Αμερικανοί, κατά 4 ολόκληρες μέρες.

19/06/1986

Με λουτρό αίματος καταστέλλεται εξέγερση πολιτικών κρατουμένων σε τρεις φυλακές του Περού. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, οι κρατούμενοι που δολοφονούνται εν ψυχρώ ξεπερνούν τους 300, ενώ η κυβέρνηση προσδιορίζει τον αριθμό τους σε 250.

 

3 σχόλια:

  1. 19 Ιουνίου 1937, η αστυνομία των ΗΠΑ ανοίγει πυρ ενάντια σε συγκέντρωση γυναικών απεργών μεταλλεργατων στο Γιάνγκσταουν του Οχάιο.
    Την άνοιξη του 1937,η "Republic Steel" είχε απολύσει πάνω απο 1000 εργάτες που υποστήριζαν το Συνδικάτο, κηρύσσοντας κυριολεκτικά τον πόλεμο ενάντια σε οποιονδήποτε εργαζόμενο διεκδικούσε ακόμα και τα ελάχιστα και αυτονόητα δικαιώματα.
    Οι εργάτες της εταιρείας (για ένα διάστημα η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία μετάλλου στις ΗΠΑ), απάντησαν με μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις σε διαφορετικές πολιτείες για να υπερασπιστούν τα Συνδικάτα τους και τα δικαιώματα τους.
    Η αλληλεγγύη εξαπλώθηκε και 19 Ιουνίου 1937 οι γυναίκες των απεργών μεταλλεργατών οργάνωσαν συγκέντρωση-κινητοποίηση για την υπεράσπιση της απεργίας.
    Οι εργοδότες με τους ρουφιάνους τους είχαν προσπαθήσει να χρησιμοποιήσουν τις οικογένειες των απεργών ως μέσο πίεσης για να τερματιστεί η απεργία ("την οικογένεια σου δεν την σκέφτεσαι αν σε διώξουν;" κ.α) και οι γυναίκες πήραν την πρωτοβουλία να απαντήσουν, με ένα ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης στους απεργούς.
    Μόλις συγκεντρώθηκαν, η έκπληκτη αστυνομία προσπάθησε να "πείσει" κάποιον Συνδικαλιστή μεταλλεργάτη να τις απομακρύνει. Αστυνομία και εργοδοσία είχαν φοβηθεί ότι αν εξαπλωθούν τέτοιες κινητοποιήσεις η αλληλεγγύη στην απεργία, τους εργάτες και τις οικογένειες τους θα έπαιρνε τέτοιες διαστάσεις που δεν θα μπορούσαν να την αντιμετωπίσουν.
    Όταν-φυσικά-δεν βρέθηκε κανένας μεταλλεργάτης απεργός για να πάει στο σημείο και να "κλείσει" την κινητοποίηση, η αστυνομία κάλεσε άμεσα τις γυναίκες των απεργών (πολλές ήταν με τα παδιά τους εκεί, ορισμένες με μωρά στην αγκαλιά) να διαλυθούν επειδή "δεν είχαν καμία δουλειά με τις απεργίες" και έπρεπε να "γυρίσουν στο σπίτι και τις δουλειές τους".
    Όμως, μπροστά στην προσβλητική συμπεριφορά των αστυνομικών, οι γυναίκες όχι μόνο δεν έκαναν πίσω αλλά άρχισαν να φωνάζουν και να διαμαρτύρονται.
    Τότε, η αστυνομία άρχισε να τους ρίχνει δακρυγόνα. Παιδιά και γυναίκες χτυπήθηκαν άγρια απο την αστυνομική βία και ένα βρέφος τραυματίστηκε.Μπροστά στην δολοφονική επίθεση, οι εξαγριωμένοι μεταλλεργάτες άρχισαν να καταφθάνουν στο σημείο.
    Η αστυνομία πανικοβλήθηκε. Οι εργάτες συγκρότησαν διαδήλωση μπροστά στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας. Η αστυνομία πυροβόλησε πολλές φορές πάνω στους άοπλους απεργούς,που κατάφεραν να ανασυγκροτηθούν πολλές φορές.Οι συγκρούσεις κράτησαν ώρες.
    Οι δολοφονικές επιθέσεις της αστυνομίας είχαν αποτέλεσμα 16 νεκρούς και 283 τραυματίες (πολλοί πυροβολήθηκαν πισώπλατα απο τις αστυνομικές δυνάμεις). Κανείς δεν τιμωρήθηκε για την σφαγή.
    Σύντομα, αποκαλύφθηκε ότι η "Republic Steel" είχε κάνει "εσωτερικές προσλήψεις" των αστυνομικών δυνάμεων και-στην ουσία-ήταν αυτή που έδινε τις εντολές για την τακτική τους αλλά και ότι είχε εφοδιάσει την αστυνομία με πάνω απο 160.000 φυσίγγια πυρομαχικών για να τα χρησιμοποιήσουν ενάντια στους απεργούς μεταλλεργάτες και τις οικογένειες τους!
    Οι αγώνες συνεχίστηκαν. Το 1941 η εταιρεία αναγκάστηκε να αναγνωρίσει το Συνδικάτο και τις διεκδικήσεις των εργατών.
    Praxis Review

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το άγαλμα της ελευθερίας που υποδεχόταν για δεκαετίες τους μετανάστες στο Έλις Άιλαντ, συμβόλιζε το αμερικάνικο όνειρο και την ελευθερία, υπόσχεση και ελπίδα για τους λαούς. Στη βάση του υπάρχει επιγραφή «….Στείλτε μου τους άστεγους, τους θαλασσοδαρμένους/ Σηκώνω τον πυρσό μου δίπλα στην χρυσή πύλη». Ήταν δώρο των Γάλλων (1886) στις ΗΠΑ με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την ανεξαρτησία της Αμερικής (4 Ιουλίου 1876) και συμβολίζει την ελευθερία, τη συναδέλφωση των λαών, την ανεξαρτησία. Όμως πολύ νωρίς οι Αμερικάνοι έδωσαν τη δική τους ερμηνεία στην έννοια της ελευθερίας. Την ταύτισαν με την εκμετάλλευση των λαών και τη φρίκη των πολέμων.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2023/06/blog-post_385.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 9 Ιουνίου 1986, ο στρατός και η αστυνομία του Περού επιτίθενται στα κτίρια του Ελ Φροντόν (ένα λατινοαμερικάνικο "Μακρονήσι") τα οποία είχαν καταλάβει 300 πολιτικοί κρατούμενοι, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες κράτησης.
    Πολεμικά σκάφη βομβαρδίζουν τα κτίρια στα οποία είχαν καταφύγει οι εξεγερμένοι. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης μπαζούκας, δυναμίτες και χειροβομβίδες. Στην συνέχεια, αποβιβάστηκαν μονάδες πεζοναυτών.
    Όταν τελείωσε η επίθεση,τα κτίρια ήταν ερείπια και μέσα σε αυτά θαμμένοι τουλάχιστον εκατόν είκοσι δύο πολιτικοί κρατούμενοι. Αρκετοί από αυτούς εκτελέστηκαν εν ψυχρώ αφού πρώτα αιχμαλωτίστηκαν η είχαν παραδοθεί. Ότι απέμεινε από τα διαμελισμένα σώματα μεταφέρθηκε βιαστικά στα νεκροταφεία.
    Τέτοιο ήταν το έγκλημα, που, ακόμα και σήμερα, δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των νεκρών ούτε έχουν αναγνωριστεί όλοι οι σωροί.
    Η εξέγερση στο κάτεργο του Ελ Φροντόν ήταν μέρος ξεσηκωμού στον οποίο συμμετείχαν οι κρατούμενοι στην φυλακή Σαν Πέδρο και οι γυναίκες στην Σάντα Μπάρμπαρα. Συνολικά εκείνες τις δυο ημέρες δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 260 πολιτικοί κρατούμενοι.
    Ήταν η κλιμάκωση του βρώμικου πολέμου που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση του "προοδευτικού" Σοσιαλδημοκράτη Γκαρσία (όταν εκλέχτηκε τον αποκαλούσαν "Κένεντι της Λατινικής Αμερικής") στην ύπαιθρο και στις φυλακές στις οποίες οδηγούνταν οι κομμουνιστές, δίχως δίκη, με την κατηγορία της "τρομοκρατίας".
    Ο στόχος ήταν το αριστερό αντάρτικο των ιθαγενών ("Τουπάκ Αμαρού", "Φωτεινό Μονοπάτι" κ.α) αλλά και κάθε φωνή αντίστασης.
    Κατά την προεδρία του "Σοσιαλιστή" Γκαρσία, 1600 πολιτικοί κρατούμενοι "εξαφανίστηκαν" ενω παραστρατιωτικές ομάδες έβαζαν βόμβες σε αντιπολιτευόμενες εφημερίδες, εκτελούσαν πολιτικούς αντιπάλους κ.α.
    Όχι μόνο υπήρχε ανοχή της "πολιτισμένης" δύσης αλλά και ανοιχτή υποστήριξη. Η σφαγή του Ελ Φροντόν πραγματοποιήθηκε μία ημέρα πριν το 17ο συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Λίμα, στην οποία είχαν αρχίσει να έρχονται πολιτικοί από την Ευρώπη και τον κόσμο.
    Μέσα στις δολοφονίες, τους διαμελισμούς,τις "εξαφανίσεις" πολιτικών κρατουμένων, οι Σοσιαλδημοκράτες-ομοιδεάτες του Γκαρσία-,ο Βίλλυ Μπραντ, ο Σάντρο Μπερτίνι, ο Μπετίνο Κράξι,ο Φελίπε Γκονζάλες, ο Λιονέλ Ζοσπέν, ο Μάριο Σοάρες, κ.α αρκέστηκαν σε..εκφράσεις ανησυχίας για να μην χαλάσουν την φιέστα. Ήταν άλλη μια μαύρη σελίδα των "αξιών της Ευρώπης" και των "Σοσιαλιστών" της ΕΟΚ (αργότερα Ε.Ε).
    Ο Γκαρσία έγινε και δεύτερη φορά πρόεδρος. Αυτοκτόνησε το 2019, λίγο πριν τον συλλάβει η αστυνομία για διαφθορά.
    Πηγές: "260 Die in Peru Prison Revolts : Troops Crush Maoist Uprising at 3 Facilities", Los Angeles Times, "Ελ Φροντόν, Περού Το λατινοαμερικάνικο….Μακρονήσι", Solidaridad_griega, "Peru president questioned about 1986 massacre", Reuters, "Tenth Anniversary of Peru Prison Massacres", Prison Legal News, "Devastated Peru prison colony called 'Island of Hell'", UPI, "Peru's Ex-President Dies in Suicide as Police Raid His Home", bloomberg, "XVII Congress of the Socialist International, Lima", Socialist International.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου