Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

Ενας ακόμα κρίκος


Ενας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα της βαρβαρότητας για τους εργαζόμενους και τους λαούς προστέθηκε ανοιχτά της Πύλου, όπου εξελίσσεται ένα από τα πιο θανατηφόρα εγκλήματα στο Προσφυγικό.

Στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, στη Λαμπεντούζα, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους, ξεριζωμένοι και κυνηγημένοι, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Αυτή είναι η άγρια «κανονικότητα» και όχι κάποια «παράπλευρη απώλεια» της εγκληματικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεών της.

Αυτή είναι η αποκρουστική όψη του καπιταλισμού, που μετράει με όρους «κόστους - οφέλους» ακόμα και την ανθρώπινη ζωή, πόσο μάλλον των προσφύγων και μεταναστών, που έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους και ψάχνουν «σανίδα σωτηρίας».

Ιδια είναι η πολιτική που διαλύει τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, βαθαίνει την εκμετάλλευση για λογαριασμό του κεφαλαίου, με εκείνη που ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα των μεταναστευτικών ροών ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς σε εργατικό δυναμικό και τα ισχυρά γεωπολιτικά συμφέροντα που συγκρούονται παγκόσμια.

Ιδια είναι η πολιτική που αφήνει απροστάτευτο και εκτεθειμένο τον λαό στην πανδημία, στα εργατικά «ατυχήματα» και τους νεκρούς εργάτες. Στη διαλυμένη Υγεία και τους θανάτους επειδή δεν υπάρχει ασθενοφόρο. Στις υποσυντήρητες και ανασφαλείς υποδομές που οδηγούν σε εγκλήματα όπως στα Τέμπη.

Γιατί τελικά το δίλημμα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» δεν είναι σχήμα λόγου...

Ο «ανθρωπισμός» τους είναι υποκρισία και εμπαιγμός.

Οταν ΝΑΤΟ και ΕΕ, με συμμετοχή και στήριξη όλων των κυβερνήσεων - και των ελληνικών - κάνουν θύτες και θύματα τους λαούς σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, στηρίζουν αντιδραστικά καθεστώτα, οδηγώντας στον αναγκαστικό ξεριζωμό εκατομμύρια ανθρώπους μακριά από τις πατρίδες τους.

Οταν είναι οι ίδιοι που εργαλειοποιούν τα θύματα της δικής τους πολιτικής σε γεωπολιτικά παζάρια και ανταγωνισμούς, όταν στην προσφυγιά μυρίζονται κέρδη για τους ομίλους των χωρών τους με πολύ φθηνούς και φοβισμένους εργάτες.

Οταν στο «χρηματιστήριο» της φρίκης κοστολογούν 22.000 ευρώ το κεφάλι καθενός από τους 30.000 «προνομιούχους» πρόσφυγες και μετανάστες του προγράμματος μετεγκατάστασης της ΕΕ, με το οποίο αυστηροποιείται κι άλλο ο Κανονισμός Ασύλου.

Οταν κυβερνήσεις υπογράφουν συμφωνίες για κρατικό δουλεμπόριο, με τον μανδύα της «νόμιμης» μεταφοράς εργατικού δυναμικού, όπως αυτές που υπέγραψε πρόσφατα η χώρα μας με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές, με κατάπτυστους όρους εκμετάλλευσης, που είναι η «άλλη όψη» της «μαύρης εργασίας» χιλιάδων μεταναστών.

Η πολιτική που ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα των μεταναστευτικών ροών ανάλογα με τα συμφέροντα των καπιταλιστικών κρατών της ΕΕ, της καταστολής, των φρακτών, του εγκλωβισμού, της παροχής ασύλου με το σταγονόμετρο - όλα αυτά δηλαδή που συμβαίνουν και στη χώρα μας απ' όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις, δεν έχει στόχο την «προστασία» και την «ασφάλεια» του λαού - αλλά γίνεται για τα συμφέροντα και τα κέρδη του κεφαλαίου.

Πάνω εκεί βρίσκουν έδαφος και τα κυκλώματα των εγκληματιών διακινητών, με «άκρες» στον κρατικό μηχανισμό και σε διάφορες ΜΚΟ, να αποσπούν αμύθητα κέρδη από το εμπόριο του ανθρώπινου πόνου και της ελπίδας για μια καλύτερη ζωή.

Το έγκλημα στην Πύλο φωνάζει «ως εδώ»! Η πολιτική της ΝΔ, που προωθεί τη μεγαλύτερη καταστολή, είναι συνέχεια και κλιμάκωση της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, που υλοποίησε πρώτος τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για τον διπλό εγκλωβισμό και έφτιαξε κάτεργα τύπου Μόριας.

Καμιά εμπιστοσύνη να μην δείξει ο λαός σε κροκοδείλια δάκρυα και σε κούφια λόγια από τον τόπο του εγκλήματος για τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ που πρέπει τάχα να αλλάξει. Μόνο χειρότερη και πιο αντιδραστική θα γίνεται, στο Μεταναστευτικό και σε όλα τα μέτωπα, επειδή αυτό επιβάλλουν οι ανάγκες και τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Κανένας λοιπόν συμβιβασμός με τη βαρβαρότητα του συστήματος.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, στη χώρα μας και παντού, παλεύοντας για τα δικαιώματα Ελλήνων και μεταναστών, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς. Παλεύοντας ενάντια στη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, για κατάργηση του Δουβλίνου ΙΙ και της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας.

Διεκδικώντας γρήγορες διαδικασίες ασύλου για τους πρόσφυγες με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης, με γραφεία εξέτασης ασύλου στις χώρες που συγκεντρώνονται, υπό την ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ, προκειμένου οι πρόσφυγες να μπορούν να πάνε στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, να μην εγκλωβίζονται και να μην γίνονται βορά των δουλεμπόρων διακινητών.

Αυτόν τον αγώνα θα δυναμώσει η ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις 25 Ιούνη, καταδικάζοντας την πολιτική που οδηγεί με βεβαιότητα σε επόμενα ναυάγια και πνιγμούς.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου