Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στη δολοφονική αστυνομική καταστολή

 
ΓΑΛΛΙΑ - ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 17ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΠΥΡΑ

  • Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο προάστιο Ναντέρ του Παρισιού
  • Η κυβέρνηση Μακρόν μιλά για «επίθεση στη δημοκρατία» και εντείνει την καταστολή
 Ξεχειλίζει η οργή στη Γαλλία για τη δολοφονική αστυνομική καταστολή - η οποία πατάει πάνω στην ολοένα και πιο αντιδραστική νομοθεσία του αστικού κράτους - μετά τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ, τον οποίο πυροβόλησε εξ επαφής αστυνομικός επικαλούμενος... «άρνηση συμμόρφωσης» κατά τη διάρκεια τροχαίου ελέγχου.

Χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν χτες μεγάλη πορεία στο προάστιο Ναντέρ του Παρισιού, όπου ο νεαρός γεννήθηκε, έζησε αλλά και πέθανε, διαμαρτυρόμενοι για τον άδικο θάνατό του, με κεντρικό σύνθημα «Δικαιοσύνη για τον Ναέλ».

Στην κεφαλή της πορείας ήταν η μητέρα του άτυχου νέου, που μεγάλωνε σε μονογονεϊκή οικογένεια και εργαζόταν ως διανομέας.

«Οι ζωές μας κινδυνεύουν», «Η αστυνομία σκοτώνει!», αλλά και «Από πόσους σκοτωμούς Ναέλ δεν υπήρχαν καν πλάνα;» ήταν μερικά ακόμα από τα συνθήματα στη διαδήλωση, καθώς το βίντεο που κυκλοφόρησε από τη δολοφονία του Ναέλ διέψευσε τους αρχικούς ισχυρισμούς της αστυνομίας ότι ο 17χρονος έπεσε πάνω στους αστυνομικούς με το αυτοκίνητο που οδηγούσε, ενώ μόνο την περσινή χρονιά 13 άτομα σκοτώθηκαν αφού πυροβολήθηκαν λόγω «άρνησης συμμόρφωσης».

Παράλληλα, οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την επιχείρηση συκοφάντησης που εντείνει η κυβέρνηση απέναντι στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Ναέλ, τσουβαλιάζοντάς την με σκηνικά επεισοδίων, εμπρησμών κ.τ.λ., προκειμένου να εντείνει ακόμα περισσότερο την καταστολή.

Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν επίσης τις προηγούμενες μέρες και σε άλλες πόλεις, όπως στις Ρουέν, Αλενσόν, Μπρεστ, Τουρς και αλλού.

«Πάντα για τους ίδιους ανθρώπους το "λάθος" οδηγεί στον θάνατο...»

Ο άδικος θάνατος του 17χρονου Ναέλ προκάλεσε την αντίδραση και διεθνών Γάλλων ποδοσφαιριστών.

«Πονάω για τη Γαλλία μου. Απαράδεκτη κατάσταση. Ολες μου οι σκέψεις πηγαίνουν στην οικογένεια και τους αγαπημένους του Nael, αυτό το μικρό αγγελούδι έφυγε πολύ γρήγορα», έγραψε στο Twitter ο άσος της Παρί Σεν Ζερμέν και της Εθνικής Γαλλίας, Κιλιάν Εμπαπέ, που μεγάλωσε στα φτωχά προάστια του Παρισιού.

Ο διεθνής Γάλλος ποδοσφαιριστής της Μίλαν, Μάικ Μενιάν, έγραψε στο Twitter: «Μια σφαίρα στο κεφάλι... Είναι πάντα για τους ίδιους ανθρώπους που το λάθος οδηγεί στον θάνατο», επικρίνοντας την αστυνομική βία σε βάρος ειδικά των Γαλλοαφρικανών. Ο Ναέλ ήταν Γάλλος αλγερινής καταγωγής.

Ο επίσης διεθνής, Ζυλ Κουντέ, της Μπαρτσελόνα, επέκρινε την κάλυψη των ΜΜΕ για τον θάνατο του εφήβου. «Οι "δημοσιογράφοι" κάνουν "ερωτήσεις" με μοναδικό στόχο να διαστρεβλώσουν την αλήθεια, να κατηγορήσουν το θύμα και να βρουν ελαφρυντικές περιστάσεις εκεί που δεν υπάρχουν. Μια πανάρχαια μέθοδος συγκάλυψης του πραγματικού προβλήματος. Γιατί δεν κλείνουμε την τηλεόραση για να μάθουμε τι συμβαίνει;».

Συκοφαντίες και 40.000 αστυνομικοί «σε ετοιμότητα» για την «απόλυτη ηρεμία»...

Την ίδια στιγμή, από τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται ότι ο έλεγχος που αποπειράθηκαν οι δύο αστυνομικοί να κάνουν την Τρίτη στον 17χρονο, σταματώντας το αυτοκίνητο που οδηγούσε, αφορούσε το αν είχε άδεια οδήγησης...

Αφού εκείνος είδε να τον σημαδεύουν με όπλο σε απόσταση επαφής, τρομαγμένος, έβαλε μπροστά το αυτοκίνητο πάλι, για να δεχτεί τα πυρά εξ επαφής του ενός αστυνομικού, λόγω «έλλειψης συμμόρφωσης»...

Στον εν λόγω αστυνομικό απαγγέλθηκε χτες η κατηγορία της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως και κρίθηκε προφυλακιστέος, σύμφωνα με ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Στο μεταξύ, «λάδι στη φωτιά» της λαϊκής οργής ρίχνουν δηλώσεις διαφόρων στελεχών της κυβέρνησης Μακρόν, που αξιοποιώντας επεισόδια που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες, έσπευσαν να συνδέσουν όσους διαμαρτύρονται με «επίθεση στους θεσμούς», για την οποία μίλησε και ο ίδιος ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν.

Η αστυνομία έθεσε σε ετοιμότητα 40.000 αστυνομικούς (!) μόνο για χτες, ενώ ο Μακρόν δήλωσε ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε για τις επόμενες μέρες, ώστε να επιστρέψει η απόλυτη ηρεμία».

Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολ. Βεράν μίλησε κι αυτός για «επίθεση στη δημοκρατία μας», ενώ επιχειρώντας να συγκαλύψει τις κυβερνητικές ευθύνες για την ένταση της αστυνομικής βίας, συμπλήρωσε ότι «η δημοκρατία δεν σκότωσε αυτόν τον νεαρό άνδρα, ούτε η αστυνομία είναι υπεύθυνη για αυτό που συνέβη (...) Ενας άνθρωπος πρέπει να προσαχθεί στη δικαιοσύνη για αυτό που συνέβη, εάν το δικαστικό σύστημα το κρίνει απαραίτητο».

Αντίστοιχα, ο υπουργός Εσωτερικών Ζ. Νταρμαμέν πρόσθεσε ότι «δεν είναι η δημοκρατία που θα κάνει πίσω, αλλά οι αλήτες (...) Ηθελα πολύ να βγάλω το καπέλο μου στην αστυνομία, τους χωροφύλακες, τους πυροσβέστες (...) Η απάντηση της πολιτείας θα είναι εξαιρετικά σταθερή, η δημόσια τάξη θα αποκατασταθεί σήμερα το απόγευμα».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι αρχές σε περιοχές του Παρισιού ανακοίνωσαν την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Οι αρχές της Κλαμάρ, προαστίου στα νοτιοδυτικά του Παρισιού, ανακοίνωσαν ότι από χτες μέχρι και τη Δευτέρα δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ έως τις 6 το πρωί.

Νωρίτερα αρχές στο Παρίσι ανακοίνωσαν ότι τα λεωφορεία και τα σιδηροδρομικά δρομολόγια θα σταματήσουν στις 9 το βράδυ, ενώ και στη Λιλ τραμ και λεωφορεία θα σταματούσαν να λειτουργούν από τις 8 το βράδυ.

Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας καταδικάζει τη δολοφονία του 17χρονου αλγερινής καταγωγής Ναέλ την Τρίτη 27 Ιουνίου 2023 στη Ναντέρ του Παρισιού, τον οποίο πυροβόλησε εξ επαφής αστυνομικός επικαλούμενος ..."άρνηση συμμόρφωσης" κατά τη διάρκεια τροχαίου ελέγχου.

Η νέα εν ψυχρώ δολοφονία από αστυνομικά πυρά έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά λίστα θυμάτων της κρατικής βίας και καταστολής, που εντείνεται, αποδεικνύοντας ότι η κρατική καταστολή και η αστυνομική αυθαιρεσία είναι συστατικά στοιχεία ενός κράτους που είναι εχθρικό προς τον λαό. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν πληθύνει ανάλογα περιστατικά στη Γαλλία, την Ελλάδα, στα κράτη-μέλη της ΕΕ, στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, είτε κυβερνούν φιλελεύθερες είτε σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, και πηγαίνουν χέρι - χέρι με την απαγόρευση και τον περιορισμό στις διαδηλώσεις και τις απεργίες, με την επίθεση στα δικαιώματα και τα όνειρα της νέας γενιάς, των εργαζομένων.

Αυτό αποδεικνύουν και οι απαράδεκτες δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης Μακρόν, που επιχειρούν να συκοφαντήσουν τις τεράστιες διαδηλώσεις και τη γνήσια λαϊκή οργή, αυξάνοντας παράλληλα την καταστολή θέτοντας σε ετοιμότητα 40.000 αστυνομικούς(!).

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον λαό και τη νεολαία της Γαλλίας που δικαίως ξεχειλίζει από οργή, στους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, νέους και νέες που έχουν ξεχυθεί στους δρόμους στο Παρίσι, αλλά και σε άλλες πόλεις, απαιτώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη, καταγγέλλοντας την αστυνομική βία και αυθαιρεσία. Σε όλη την Ευρώπη δυναμώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στην εγκληματική πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων, ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης, της φτώχειας και της καταστολής.

 Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ

 Τεθωρακισμένα βγάζει στους δρόμους η κυβέρνηση Μακρόν

1 σχόλιο:

  1. ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
    Χειροπέδες σε 9χρονο παιδί φόρεσαν οι αστυνομικοί
    https://www.902.gr/eidisi/kosmos/334025/heiropedes-se-9hrono-paidi-foresan-oi-astynomikoi-videofoto

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου