Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Νέα αντιλαϊκά ορόσημα σε Μεταναστευτικό και Οικονομία


 ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ

 Με το Μεταναστευτικό ψηλά στην ατζέντα διεξάγεται από χθες στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, καθώς τα επιτελεία της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων βρίσκονται σε πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για το Νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, που σηματοδοτεί την παραπέρα ένταση της καταστολής σε βάρος των ξεριζωμένων.

Χαρακτηριστικά, προσερχόμενος ο Κυρ. Μητσοτάκης στην Σύνοδο τόνισε ότι «αναμφίβολα το πιο σημαντικό θέμα στην ατζέντα (...) αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική στα ζητήματα μετανάστευσης και ασύλου». Αλλωστε η προεδρία του Συμβουλίου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την «πρόοδο» ως προς την εφαρμογή των πρόσφατων συμπερασμάτων για τη μετανάστευση, με έμφαση στην «αυξημένη εξωτερική δράση», στον «αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ» και σε «εσωτερικές πτυχές» της όλης υπόθεσης. Ενδεικτική είναι και η δήλωση της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, η οποία έβαλε πρόταγμα «να καταλήξουμε σε συμφωνία για μια πραγματικά ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και μετανάστευσης πριν από τις ευρωεκλογές, και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου έχουν ήδη αρχίσει. Πρέπει να βρούμε έναν δρόμο για να προχωρήσουμε ο οποίος θα είναι δίκαιος και ανθρώπινος απέναντι σε όσους χρειάζονται προστασία, θα είναι δίκαιος και αυστηρός με όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και σκληρός με τους διακινητές που εκμεταλλεύονται τους πιο ευάλωτους», δίνοντας και το στίγμα της «κάνουλας» που θα ανοιγοκλείνει με βάση τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Στο επίκεντρο άλλωστε των παζαριών για το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης βρίσκονται: Ο μηχανισμός των μετεγκαταστάσεων (τουλάχιστον 30.000 κάθε χρόνο) και της λεγόμενης «υποχρεωτικής αλληλεγγύης», «κοστολογώντας» την ανθρώπινη ζωή των ξεριζωμένων «20.000 ευρώ το κεφάλι», ως αποζημίωση από τις χώρες που δεν αποδέχονται τις μετεγκαταστάσεις και με τις χώρες υποδοχής να αναλαμβάνουν την ευθύνη «αυστηρής» φύλαξης των «ευρωπαϊκών συνόρων», δηλαδή ακόμα μεγαλύτερη καταστολή. Ο διαχωρισμός των αιτήσεων ασύλου, με προδιαλογή των ξεριζωμένων και fast track διαδικασίες ασύλου μέσω της λεγόμενης «διαδικασίας των συνόρων», ενόσω οι ξεριζωμένοι θα βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε υπερδομές - φυλακές. Και η μεγαλύτερη «ευελιξία» των κρατών - μελών για τον καθορισμό των «ασφαλών τρίτων χωρών», με τις οποίες θα μπορούν να συνάπτουν ακόμα και συμφωνίες για τη μεταφορά των αιτούντων άσυλο και προσφύγων σε αυτές, όπως η αντίστοιχη βάρβαρη συμφωνία της Μεγάλης Βρετανίας με τη Ρουάντα. Μια τέτοια εξέλιξη βρίσκεται στα σκαριά, όπως φαίνεται, με την Ιταλία και την Τυνησία.

Καταστολή και «διαλογή» για τους ξεριζωμένους

Σε αυτήν τη βάση, ο Ελληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε για τη «μεγάλη σημασία» που η κυβέρνηση «αποδίδει στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ». «Είναι μία αποστολή την οποία η ελληνική πολιτεία, το Ελληνικό Λιμενικό, η Αστυνομία, με τη συμπαράσταση των Ενόπλων Δυνάμεων, έχει επιτελέσει στο ακέραιο, μειώνοντας κατά 90% τις μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά νησιά», πρόσθεσε, επιχαίροντας για την ένταση και το αποτέλεσμα του ανθρωποκυνηγητού στα σύνορα.

Αποσιωπώντας εξάλλου τα αίτια του ξεριζωμού - ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, εκμετάλλευση, όπου η ντόπια αστική τάξη είναι χωμένη μέχρι τα μπούνια - «ξεσπάθωσε» τάχα ενάντια «στα δίκτυα των άθλιων διακινητών» και επέμεινε ότι «όλη μας η ενέργεια θα πρέπει να κατευθύνεται προς την εξαφάνιση και την απόλυτη στοχοποίησή τους», για να αφήσει εκτός κάδρου το έδαφος για τη δράση των κυκλωμάτων διακινητών, για την αναζήτηση ακόμα πιο επικίνδυνων διαδρομών στα ταξίδια του τρόμου, για την αύξηση της ταρίφας τους: Την άγρια και άδικη πολιτική καταστολής και εγκλωβισμού σε βάρος των ξεριζωμένων, που στην Ελλάδα έχει τη μορφή πότε των άθλιων καταυλισμών της Μόριας, επί ΣΥΡΙΖΑ, και πότε των νέων υπερδομών - φυλακών, επί ΝΔ.

Παράλληλα, με αφορμή το πρόσφατο τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, χαρακτήρισε «απολύτως άδικο να στοχοποιείται από κάποιους ευρωπαϊκούς κύκλους το Ελληνικό Λιμενικό, το οποίο έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα και το οποίο έσπευσε και σε αυτό το ναυάγιο να προσφέρει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τις υπηρεσίες του», ενώ υπάρχει σειρά από αναπάντητα ερωτήματα για το τι έγινε ή δεν έγινε εκείνες τις κρίσιμες ώρες. Ο πρωθυπουργός αρκέστηκε να πει επ' αυτού ότι «είναι σε εξέλιξη δικαστική έρευνα προκειμένου να προσδιοριστεί τι ακριβώς συνέβη».

Προηγουμένως, σε συνάντηση που είχε με την Μετσόλα, είπε ότι η προσπάθειά τους «να μειώσουμε τις μεταναστευτικές ροές κατά 90% στη διαδρομή τής Ανατολικής Μεσογείου» «μας αναγκάζει επίσης να συνεργαστούμε ακόμη στενότερα με την Τουρκία», χαρακτηρίζοντας γενικά «πάρα πολύ σημαντική» τη «συνεργασία» με τις χώρες διέλευσης και ζητώντας μάλιστα να δοθεί «μεγαλύτερη έμφαση στην καθιέρωση μιας παρόμοιας συνεργασίας με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, κυρίως με τη Λιβύη».

Δήλωσε δε ότι στην κυβέρνηση είναι «ικανοποιημένοι για την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου», επιμένοντας ότι «πρέπει να μιλήσουμε για επιστροφές και πρέπει επίσης να δείξουμε ότι μπορούμε να παρέχουμε νόμιμες οδούς για όσους είτε διαφεύγουν από διώξεις είτε αναζητούν οικονομικές ευκαιρίες, αλλά με τους δικούς μας κανόνες, όχι με τους κανόνες των διακινητών», προετοιμάζοντας δηλαδή για ακόμα μεγαλύτερη καταστολή στα σύνορα, υπερδομές - φυλακές και «νόμιμες» συμφωνίες δουλεμπορίου, όπως αυτές που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με Αίγυπτο και Πακιστάν, με βάση τις ανάγκες των επιχειρηματιών σε εργατικό δυναμικό.

«Πλήρως δεσμευμένοι» και στο υπερμνημόνιο

Ξεχωριστή θεματική του Συμβουλίου ήταν και η Οικονομία, εξετάζοντας «την πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή προηγούμενων συμπερασμάτων σχετικά με τη βιομηχανική πολιτική της ΕΕ, την ενιαία αγορά και τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα της Ευρώπης». Ζητούμενο, σύμφωνα με τα σχετικά κείμενα της Συνόδου, είναι να εντοπίσουν «τρόπους για την οικοδόμηση μιας εύρωστης και ανθεκτικής στις μελλοντικές εξελίξεις οικονομίας», με «ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, ιδίως όσον αφορά τον ψηφιακό τομέα και τις υπηρεσίες», επίσης με «τρόπους ενίσχυσης της οικονομικής ασφάλειας και ανθεκτικότητας» στον ανταγωνισμό της με άλλα κέντρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι στην κυβέρνησή του παραμένουν «πλήρως δεσμευμένοι να υλοποιήσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων». Αλλωστε μηνύματα έχει στείλει ήδη από προχθές, στο υπουργικό συμβούλιο στην Αθήνα, τονίζοντας ότι στον προγραμματισμό τους έχουν για το επόμενο διάστημα «120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και 959 συνολικά επιχειρησιακές δράσεις», όλα τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα των μνημονίων διαρκείας που - όπως έκανε καθαρό στη διάρκεια της Συνόδου χθες - θέλει να «τρέξει» με στόχο την επίτευξη της περιλάλητης «επενδυτικής βαθμίδας», ώστε να ξεκλειδώσουν φτηνότερες χρηματοδοτήσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου