Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 11 Ιουνίου 2023

Με πιο δυνατό ΚΚΕ τους κόβουμε το χαμόγελο, για να χαμογελάσει ο λαός, να είναι πιο δυνατός


Βρισκόμαστε 15 μέρες πριν τις εκλογές της 25ης
Ιούνη. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις τις μέρες αυτές, για να φτάσει το κάλεσμα του ΚΚΕ σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γιαπί και εργοτάξιο, σε κάθε σπίτι και γειτονιά. Βάζουμε τα δυνατά μας, και αντλώντας αισιοδοξία από την άνοδο του ΚΚΕ σε ψήφους και ποσοστά στις εκλογές του Μάη, την ανάδειξή του σε 3η δύναμη στην Αττική και τη σημαντική άνοδο ειδικά σε εργατικές - λαϊκές γειτονιές, αξιοποιούμε όλους τους τρόπους για να συζητήσουμε με χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους, λαϊκούς ανθρώπους, νέες και νέους. Με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο χέρι, με τις ανακοινώσεις μας, με τον "Ριζοσπάστη" κάθε μέρα, δίνουμε τη μάχη για να είναι ακόμα πιο δυνατό το ΚΚΕ, για να είναι πιο δυνατός ο λαός».

Ανέφερε ότι μπροστά στον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία υπάρχουν τρία δεδομένα, που ο καθένας χρειάζεται να σταθμίσει φτάνοντας στην κάλπη:

Το πρώτο είναι ότι η αντιλαϊκή επίθεση θα κλιμακωθεί, γιατί αυτό απαιτεί η συνέχιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αυτό αποδεικνύουν η έκθεση της Κομισιόν που αποτυπώνει το κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης ημέρας, οι δηλώσεις τραπεζιτών για άσκηση σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής, οι τοποθετήσεις αξιωματούχων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και λυκοσυμμαχιών.

Το δεύτερο είναι ότι αυτή την πολιτική θα υπηρετήσει με συνέπεια η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως αποτυπώθηκε και από την ομολογία Μητσοτάκη, ότι το Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο συμφωνούν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα, αποτελεί ένα νέο μνημόνιο, και όπως έχει αποκαλύψει το ΚΚΕ για την εκταμίευση των δόσεων υπάρχουν εκατοντάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που θα κληθεί για άλλη μια φορά να πληρώσει ο λαός.

Γι' αυτό η συζήτηση που γίνεται αυτές τις μέρες για τη φορολογία, αποτελεί άλλο ένα επεισόδιο στην αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων που μας έφεραν ως εδώ, αφού όλος ο "τσακωμός" γίνεται με δεδομένο τις "αντοχές της οικονομίας", που κοστολογούν τις ζωές μας και δεν διστάζουν ακόμα και να τις θυσιάσουν για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Επισήμανε πως ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έγδαραν τον λαό με τη φοροληστεία και τους μνημονιακούς νόμους, ψήφισαν από κοινού τον περασμένο Ιούλιο τις δεσμεύσεις για την ενεργειακή μετάβαση που έφεραν τα πράσινα χαράτσια, τους ειδικούς φόρους στο ρεύμα και στα ενεργειακά προϊόντα.

«Μπορεί να μιλούν για δοσολογία φορολογικής πολιτικής», όπως είπε, «αλλά αυτό που δεν λένε, είναι ότι με όλες τις κυβερνήσεις διατηρήθηκε περίπου σταθερή η αναλογία φόρων που πληρώνει ο λαός κατά 95% των φορολογικών εσόδων του κράτους και μόλις το 5% οι μεγάλες επιχειρήσεις. Όλοι διατήρησαν τις προκλητικές φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, όπως οι εφοπλιστές που έχουν πάνω από 50».

Παράλληλα, ανέδειξε πως η ανάπτυξη που διαφημίζει η κυβέρνηση της ΝΔ και στον κλάδο των κατασκευών αλλά και ευρύτερα, βασίζεται στα μνημόνια διαρκείας. Ιδιαίτερα στον κλάδο των κατασκευών όπως υπογράμμισε «συσσωρεύονται από τη μία κέρδη και μεταφέρονται κεφάλαια για τις πράσινες μπίζνες και από την άλλη, υπάρχει πρωτιά σε εργατικά ατυχήματα, εντατικοποίηση, ωράρια λάστιχο, ελαστική εργασία με μπλοκάκι για μισθωτούς τεχνικούς. Αυτή είναι και η πραγματικότητα του έργου του Ελληνικού πίσω από τις φιέστες και τα συγχαρίκια του Λάτση σε τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η σταθερότητα για το κεφάλαιο που είναι μια μόνιμη αστάθεια για τον λαό».

Ανέδειξε επίσης τους κινδύνους που εγκυμονούν οι διεθνείς εξελίξεις και η συμμετοχή της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στα ανοιχτά μέτωπα που υπάρχουν, όπως στην Ουκρανία, αλλά και τις επικίνδυνες διευθετήσεις που δρομολογούνται στο Αιγαίο υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα, με πυρήνα τους τη συνεκμετάλλευση.

Ανέφερε ότι το σύστημα εκτός από σταθερές κυβερνήσεις, χρειάζεται και μια συστημική αντιπολίτευση για να υλοποιούνται οι σχεδιασμοί υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, επιδιώκοντας να εκτονώνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια σε ανώδυνες επιλογές, όπως ομολογούν με δηλώσεις τους π.χ. ο Γεραπετρίτης και ο Πορτοσάλτε. Γι' αυτό και η ψήφος των εργαζομένων δεν πρέπει να "σκορπίσει" σε κόμματα μιας χρήσης - φαντομάδες από τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες, που εμφανίζονται για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής και εξαφανίζονται εν μία νυκτί, ως διάττοντες αστέρες.

Το τρίτο δεδομένο είναι ότι όσο πιο δυνατό είναι το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατός θα είναι ο λαός.

Όπως σημείωσε, υπάρχουν ελπιδοφόρες εστίες αντίστασης, εργατικοί - λαϊκοί αγώνες και διεκδικήσεις, που δείχνουν τον δρόμο και φανερώνουν ότι σωτήρες δεν υπάρχουν, αλλά μόνο ο λαός σώζει τον λαό, με ΚΚΕ πιο δυνατό.

Αυτό απέδειξαν οι αγώνες στην Cosco, στην "efood", οι πολύχρονες διεκδικήσεις των Οικοδόμων και η υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, η βελτίωση του συσχετισμού στο σωματείο των μισθωτών τεχνικών και η ανάπτυξη της δράσης του.

Την επόμενη μέρα των εκλογών αυτό που χρειάζεται είναι πιο δυνατό ΚΚΕ για να είναι πιο δυνατός ο λαός, 100% μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση.

«Αυτό, το ΚΚΕ το έκανε πράξη όλη την περίοδο της προηγούμενης διακυβέρνησης της ΝΔ η οποία είχε την ουσιαστική υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, μια σειρά εμβληματικά νομοσχέδια που έφερε η ΝΔ ψηφίστηκαν με 240, 250 και 260 βουλευτές. Μήπως η ΝΔ είχε τόσους βουλευτές; Προφανώς και όχι, αλλά αυτό που υπήρχε ήταν η κοινή κατεύθυνση και ουσιαστική συμφωνία της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής υπέρ της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που είναι ασυμβίβαστη με τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Όπως υπήρχε και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στο κίνημα, με στόχο να βάζουν τρικλοποδιές στην οργάνωση των εργαζομένων, στη διεκδίκηση απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο την μεγαλοεργοδοσία και το κράτος της.

Αυτό, το ΚΚΕ το έκανε πράξη από την επόμενη μέρα των εκλογών της 21ης Μάη, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά που καταθέτει τη δύναμη που του δίνει ο λαός και με την ψήφο του.

Το έκαναν πράξη οι δυνάμεις του ΚΚΕ στο Πέραμα, ενάντια σε άλλο ένα προδιαγεγραμμένο εργοδοτικό έγκλημα με τον θάνατο ενός εργαζόμενου, μπαίνοντας μπροστά στην αγωνιστική κινητοποίηση, φτάνοντας τη διεκδίκηση ένα μόλις βήμα πριν κηρυχθεί η ΣΣΕ υποχρεωτική και σε αυτό τον δρόμο θα συνεχίσουμε.

Το έκαναν πράξη οι δυνάμεις του ΚΚΕ μέσα από τη δράση τους στα σωματεία, ακυρώνοντας τις τελευταίες ημέρες 17 πλειστηριασμούς σπιτιών και μαγαζιών μεροκαματιάρηδων.

Το έκαναν πράξη με την άμεση κινητοποίηση για την καταδίκη της πολιτικής που αφήνει το σύστημα υγείας υποστελεχωμένο σε ανθρώπινο προσωπικό και μέσα, με την κινητοποίηση με αφορμή τον τραγικό θάνατο συνανθρώπων μας στη Ν. Μάκρη, στην Κω, στη Χαλκιδική, επειδή δεν υπήρχε ασθενοφόρο να τους μεταφέρει έγκαιρα στο νοσοκομείο. Ανέδειξε τις εγκληματικές ευθύνες που έχουν όλες οι κυβερνήσεις για τις τεράστιες ελλείψεις στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, οι οποίες κοστίζουν ανθρώπινες ζωές».

Ο Θοδωρής Χιώνης κάλεσε στις 15 ημέρες που απομένουν «με ομοβροντία να διαδώσουν το σύνθημα: «ΤΩΡΑ ΚΚΕ 100% λαϊκή, μαχητική αντιπολίτευση! Πιο δυνατό ΚΚΕ - δυνατός ο λαός!

Γιατί το ΚΚΕ ξέρει και μπορεί να τα βάλει με τις κυβερνήσεις, την αντιλαϊκή πολιτική και το εκμεταλλευτικό σύστημα, για να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αντίστασης πάλης και να γίνουν ένα ορμητικό ποτάμι με ένα πανελλαδικό κίνημα αμφισβήτησης και σύγκρουσης με την αντιδραστική εξουσία του κεφαλαίου.

Γιατί το ΚΚΕ διεκδικεί περισσότερους ψήφους και βουλευτές και θα τους καταθέσει εκεί την επόμενη ημέρα».

«Το ΚΚΕ», όπως τόνισε, «δεν έχει απλά διαφορές, αλλά βρίσκεται απέναντι και σε θέση μάχης με τους επιχειρηματικούς ομίλους, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους, γιατί δεν έχει δεσμεύσεις στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Έχει πρόγραμμα εξουσίας διακυβέρνησης με τον λαό στην εξουσία, πραγματικό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει».

Κάλεσε από το βήμα της συγκέντρωσης να μη χαθεί καμία ψήφος, ώστε το ΚΚΕ να ενισχυθεί αποφασιστικά, να αναδειχθεί ξανά και ακόμα πιο δυνατό τρίτη δύναμη στην Αττική, να επανεκλέξει τους 11 βουλευτές και ο λαός να έχει κομμουνιστή εκπρόσωπο σε κάθε εκλογική περιφέρεια του νομού.

«Κάθε ψήφος μετράει! Η ψήφος του καθενός και της καθεμιάς στο ΚΚΕ θα αποτελέσει την προσωπική συμβολή στην κάλπη για να ψηλώσει ακόμα περισσότερο το μπόι του λαού, να γίνει ακόμα ένα βήμα απέναντι στον αρνητικό συσχετισμό.

Όποιος ψήφισε ΚΚΕ και χαμογέλασε από το θετικό αποτέλεσμα για το Κόμμα, να μη χαραμίσει τη δυνατότητα που δίνεται στις εκλογές της 25ης Ιούνη τόσο με τη δική του ψήφο, αλλά και με πολλές ακόμα.

Δίνουμε λοιπόν τη μάχη παντού σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, γιατί κάθε ψήφος μετράει, κάθε ψήφος προστίθεται στο εκλογικό ποσοστό του Κόμματος.

Καλούμε τους 427.000 ψηφοφόρους που εμπιστεύτηκαν το ΚΚΕ, πολλοί για πρώτη φορά, να το ξανακάνουν.

Απέναντι στον άδικο εκλογικό νόμο, απαντάμε: Καμιά ψήφος για το ΚΚΕ να μην πάει χαμένη! Γιατί οι έδρες μπορεί να κλέβονται, αλλά η ψήφος στο ΚΚΕ κερδίζεται όπως και οι αγωνιστές βουλευτές που θα έχει στην επόμενη Βουλή, στήριγμα των διεκδικήσεων του λαού μέσα και έξω από αυτή.

Γιατί οι έδρες θα κριθούν από κάθε ψήφο. Και με τον εκλογικό νόμο αυτό είναι πιο συγκεκριμένο στην Αττική και ο λαός έχει μπροστά του συγκεκριμένα τα εξής δεδομένα: Η έδρα που κέρδισε το ΚΚΕ στην Α' Πειραιά θα συνεχίσει να είναι στα χέρια αγωνιστή ή θα την πάρει η ΝΔ; Την έδρα της Δυτικής Αττικής θα την κρατήσει το ΚΚΕ ή θα την πάρει η ΝΔ; Η δεύτερη έδρα που εξέλεξε το ΚΚΕ στον Δυτικό Τομέα Αθήνας θα εξασφαλιστεί με άνοδο σε ψήφους και ποσοστό και στις 25 Ιούνη ή θα την πάρει η ΝΔ; Αντίστοιχα, η δεύτερη έδρα του Κόμματος στον Νότιο Τομέα Αθήνας θα μείνει στο ΚΚΕ για να δυναμώσει η γνήσια λαϊκή αντιπολίτευση ή θα την πάρει η ΝΔ ή πιθανά και η Πλεύση αν κατορθώσει να μπει στη βουλή;

Απέναντι λοιπόν σε όσους εμφανίζουν τις αστικές κυβερνήσεις παντοδύναμες, απέναντι στις επιθυμίες του συστήματος να έχει όχι μόνο μια σταθερή κυβέρνηση αλλά και μια συστημική αντιπολίτευση, εμείς δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να δυναμώσουμε το ΚΚΕ και μέσα και έξω από τη βουλή, στους καθημερινούς αγώνες του λαού μας για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων.

Με πιο δυνατό ΚΚΕ τους κόβουμε το χαμόγελο, για να χαμογελάσει ο λαός, να είναι πιο δυνατός. Γιατί καμιά κυβέρνηση δεν είναι παντοδύναμη εφόσον ο λαός το αποφασίσει να οργανωθεί, να διεκδικήσει με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του, πιστέψει στη δύναμή του, βάζοντας τη σφραγίδα του στις εξελίξεις με τον ίδιο πρωταγωνιστή και όχι θεατή στη γωνιά, όπως τον θέλουν όλα τα άλλα κόμματα για να περνάνε ανεμπόδιστα την ταξική τους πολιτική υπέρ των κερδών των λίγων.

Ομιλία του  Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου