Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 11 Ιουνίου 2023

Μια μέρα σαν τη σημερινή

11/06/1184

 Η Τροία κυριεύεται και καίγεται από τους Αχαιούς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ερατοσθένη.

 «Οσο υπάρχουνε Αχαιοί θα υπάρχει μια ωραία Ελένη»


 11/06/1572

Γεννιέται ο Άγγλος θεατρικός συγγραφέας Μπεν Τζόνσον.

11/06/1835

Πεθαίνει ο ναύαρχος του ελληνικού στόλου κατά την Επανάσταση του 1821 Ανδρέας Μιαούλης (Ανδρέας Βώκος). 

Ανδρέας Μιαούλης (Ανδρέας Βώκος)

11/06/1859

Πεθαίνει ο Αυστριακός πολιτικός και διπλωμάτης πρίγκιπας Κλέμενς Φον Μέτερνιχ.

Από τους κύριους εμπνευστές και πρωταγωνιστές της περιβόητης «Ιεράς Συμμαχίας», αντιτάχθηκε στην ελληνική Επανάσταση του 1821 την οποία και θεωρούσε παιδί της Γαλλικής αστικής Επανάστασης και επομένως απειλή για την καθεστηκυία τάξη πραγμάτων (της φεουδαρχίας).

11/06/1910

Γεννιέται ο Ζακ Ιβ Κουστό, Γάλλος εξερευνητής του υποθαλάσσιου κόσμου κι εφευρέτης της συσκευής κατάδυσης.

11/06/1917

Ο Γάλλος γερουσιαστής Κ. Ζονέρ επιδίδει τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό της Ελλάδα Α. Ζαΐμη απαιτώντας την παραίτηση του γερμανόφιλου βασιλιά Κωνσταντίνου. «Οι Γερμανοί έκαψαν και κονιορτοποίησαν την ιδιαιτέραν πατρίδα μου. Δεν θα διστάσω να κάψω και να κονιορτοποιήσω τας Αθήνας», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο Κωνσταντίνος παραιτήθηκε του θρόνου την ίδια μέρα, ενώ την επομένη ανέλαβε πρωθυπουργός ο Ε. Βενιζέλος.

11/06/1918

Η Πανρωσική Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή και το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού εκδίδουν διάταγμα για την οργάνωση και τον ανεφοδιασμό της φτωχολογιάς της υπαίθρου.

11/06/1922

Γεννιέται ο πολυβραβευμένος Κύπριος σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης. 

Μιχάλης Κακογιάννης

11/06/1928

Ύστερα από σχετική προετοιμασία με βάση το σύνθημα που έριξαν το ΚΚΕ και τα ταξικά συνδικάτα για γενική πανελλαδική απεργία με αιτήματα τη λύση των οικονομικών αιτημάτων μιας σειράς κλάδων, το σταμάτημα της τρομοκρατίας και την απόσυρση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για το Ιδιώνυμο, κατέβηκαν σε απεργία οι καπνεργάτες, οι αρτεργάτες, οι τροχιοδρομικοί και πολλοί άλλοι κλάδοι.

Συνολικά απήργησαν 60.000 εργάτες και παρά την προσπάθεια των ρεφορμιστών να ματαιώσουν τη κάθοδο σε απεργία πολλών κλάδων (το οποίο και πέτυχαν σε πολλές περιπτώσεις). Στην Καβάλα και τη Ξάνθη η χωροφυλακή επιτέθηκε κάνοντας και χρήση όπλων με αποτέλεσμα τον θάνατο 6 και τον τραυματισμό 60 καπνεργατών.

Χάρη και στις διαλυτικές προσπάθειες των ρεφορμιστών η απεργία δεν πήρε τελικά πανελλαδικό χαρακτήρα και απέτυχε.

11/06/1933

Συνέρχεται στην Αθήνα η Γ’ Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Ενωτικής ΓΣΕΕ (11-13/6/1933).

11/06/1942

Υπογράφεται στην Ουάσιγκτον Συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ σχετικά με τις αρχές που όφειλαν να διέπουν την αμοιβαία βοήθεια στη διεξαγωγή του πολέμου κατά του Άξονα.

11/06/1949

Εκτελέστηκε ο  Πούλος Γεώργιος, απόστρατος αντιβασιλικός αξιωματικός, φανατικός γερμανόφιλος και χιτλερικός, με πλούσια εγκληματική δράση.

11/06/1955

Ογδόντα τρία άτομα σκοτώνονται και πάνω από εκατό τραυματίζονται, όταν τρία αυτοκίνητα ανατρέπονται και πετάγονται στην εξέδρα των θεατών κατά τη διάρκεια του ράλι Λε Μαν στη Γαλλία.

11/06/1963

Παραιτείται η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, κάτω από το βάρος της δολοφονίας του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη.

 Η πτώση της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή

11/06/1965

Ο κατοπινός δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος στέλνει επιστολή στον Τύπο σχετικά με δολιοφθορά που δήθεν πραγματοποιήθηκε σε στρατιωτικά οχήματα στην 164η Μονάδα Πεδινού Πυροβολικού, της οποίας ήταν διοικητής.

Η κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου υπό τον Γ. Παπανδρέου δεν πήρε μέτρα κατά του Παπαδόπουλου, παρότι είχε αποδειχθεί πως ο ίδιος υπήρξε υπεύθυνος του σαμποτάζ και όχι οι στρατιώτες Δημήτρης Μπέκιος και Κώστας Ματάτης, οι οποίοι μετά από φριχτά βασανιστήρια είχαν «ομολογήσει» ότι υποκινήθηκαν από το ΚΚΕ. 

To «Σαμποτάζ του Έβρου»

11/06/2001

Εκτελείται ο «βομβιστής της Οκλαχόμα» Τίμοθι Μακβέι, που το 1995 είχε τοποθετήσει βόμβα στο ομοσπονδιακό κτίριο της Οκλαχόμα. Από την έκρηξη είχαν σκοτωθεί 168 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους 19 παιδιά.

11/06/2004

Πεθαίνει ο οικονομολόγος και πολιτικός Ξενοφών Ζολώτας.

4 σχόλια:

  1. Πούλος Γεώργιος, εμφανίστηκε δυναμικά στο προσκήνιο μόλις άρχισε η περίοδος της γερμανικής κατοχής. Μέσα από τις γραμμές της ΕΕΕ αρχικά και του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδος στη συνέχεια, εκφράζοντας δημόσια το άσβεστο μίσος που έτρεφε για τους Άγγλους και για τους κομμουνιστές, ο Πούλος άρχισε να κερδίζει την απόλυτη εμπιστοσύνη των Γερμανών κατακτητών, τους οποίους υπηρέτησε με πίστη και αφοσίωση.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2023/06/blog-post_576.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 11 Ιουνίου 1979, πεθαίνει ο ακροδεξιός και αντικομμουνιστής ηθοποιός Τζον Γουέιν (John Wayne).
    Το πραγματικό του όνομα ήταν Μάριον Ρόμπερτ Μόρισον. Συμμετείχε συνολικά σε 140 ταινίες και έγινε γνωστός για τους ρόλους του σε ταινίες γουέστερν. Βραβεύτηκε με Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία του 1969, "Αληθινό θράσος" (True Grit).
    Ήταν απο τους πιο φανατικούς αντικομμουνιστές της σκοτεινής εποχής του Μακαρθισμού. Με το ξέσπασμα του ψυχρού πολέμου έπαιξε ενεργο πολιτικό ρόλο στην ακροδεξιά/αντικομμουνιστική προπαγάνδα στις ΗΠΑ. Συμμετείχε στη δημιουργία της"Ένωσης κινηματογραφιστών για την διατήρηση του αμερικανικού ιδεώδους (1944) και εκλέχθηκε Πρόεδρος της(1947).
    Μέλη της "συμμαχίας" του ήταν και άλλοι αντικομμουνιστές όπως ο Ρ.Ρήγκαν και ο Γ.Ντίσνευ. Όλοι αυτοί υποστήριξαν την "Επιτροπή Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων" και κατέδιδαν συναδέλφους τους στο Χόλυγουντ ως "κομμουνιστές".
    Αργότερα, ο Τ.Γουέιν στήριξε τις σφαγές των ΗΠΑ στο Βιετνάμ-ακόμα και όταν αυτές είχαν καταδικαστεί απο το σύνολο της κοινωνίας των ΗΠΑ. Mέχρι το τέλος της ζωής του, συνέχιζε την ακροδεξιά προπαγάνδα. Δήλωνε οπαδός της "λευκής υπεροχής", ότι δεν έχει ενοχές για την δουλεία στις ΗΠΑ, ότι δεν πρέπει να δοθεί εξουσία στους "μαύρους", ότι δεν ήταν έγκλημα οι σφαγές των ιθαγενών αλλά "αγώνας για επιβίωση", έκανε ομοφοβικές διακηρύξεις, καταδίκαζε πολιτικές πρόνοιας κλπ.
    Τελικά, ο ακροδεξιός Γουέιν δέχτηκε το μεγαλύτερο χτύπημα, που του κόστισε την ζωή, όχι απο τους κομμουνιστές, τους μαύρους, τους ιθαγενείς, τους ομοφυλόφιλους, τους οποίους συκοφαντούσε, αλλά απο το ίδιο το κράτος των ΗΠΑ, στο οποίο είχε προσφέρει και υπηρεσίες ως προπαγανδιστής.
    Στην ταινία "The Conqueror" (στην Ελλάδα ο τίτλος ήταν "Ο Δαίμων της Ασίας") που βγήκε το 1956, ο παραγωγός (και επιχειρηματίας και μεγιστάνας) Χιουζ, εξασφάλισε για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους τον Τζον Γουέιν, την Σούζαν Χέιγουορντ και την Άγκνες Μούρχεντ ενώ σκηνοθέτης της ταινίας ήταν ο Ντικ Πάουελ.
    Επειδή το φιλμ θα εξιστορούσε ένα φανταστικό κομμάτι της ζωής του Τζένγκις Χαν, η παραγωγή ήθελε τοπίο για τα γυρίσματα που να θυμίζει τα βάθη της Ασίας. Για το μεγαλύτερο μέρος των εξωτερικών γυρισμάτων, επιλέχθηκε μια τοποθεσία κοντά στην πόλη Σεντ Τζορτζ της Γιούτα, μια απομακρυσμένη περιοχή, η οποία περιβαλλόταν από έρημο.
    Όμως, σε απόσταση μικρότερη των 200 χιλιομέτρων, για τουλάχιστον 10 χρόνια ο αμερικάνικος στρατός έκανε δοκιμαστικές ρίψεις πυρηνικών όπλων. Οι συγκεντρώσεις ραδιενέργειας ήταν μεγάλες. Οι επιχειρηματίες παραγωγοί της ταινίας το γνώριζαν αλλά πήραν γρήγορα τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις απο την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι δεν υπήρχε κίνδυνος για την δημόσια υγεία, ώστε να τρέξει το επιχειρηματικό πλάνο της παραγωγής. Μάλιστα, μεταφέρθηκαν και 60 τόνοι άμμου απο την περιοχή ώστε να ταιριάζουν με τα υπόλοιπα γυρίσματα, όταν αυτά συνεχίστηκαν στο Χόλιγουντ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 2
      Η ταινία έκοψε αρκετά εισιτήρια, όμως όλες οι κριτικές ήταν αρνητικές και συχνά αναφέρεται σαν μια απο τις χειρότερες όλων των εποχών. Λίγο αργότερα ξεκίνησε η τραγωδία. ο σκηνοθέτης Ντικ Πάουελ πέθανε απο καρκίνο το 1963, σε ηλικία 58 χρονών. Ο μεξικανός ηθοποιός Πέντρο Αρμενταρίς διαγνώστηκε με καρκίνο στο νεφρό το 1960 και αυτοκτόνησε το 1963, σε ηλικία 51 χρονών. Η Σούζαν Χέιγουορντ, περίπου 15 χρόνια μετά το φιλμ, διαγνώσθηκε με όγκο στον εγκέφαλο.Πέθανε το 1975, σε ηλικία μόλις 57 ετών. H Άγκνες Μούρχεντ πέθανε απο καρκίνο έναν χρόνο πριν, το 1974.
      Απο τα συνολικά 220 άτομα του συνεργείου της ταινίας, 91 νόσησαν απο καρκίνο και πέθαναν 46. Υπήρχαν και ιθαγενείς που συμμετείχαν ως επιπλέον μέλη του συνεργείου και δεν υπολογίζονται στα στατιστικά).
      Ο Γουέιν πέθανε απο καρκίνο,(στομάχου και μετά πνεύμονα) 11 Ιουνίου 1979. Πάντα κατηγορούσε το τσιγάρο. Οι δυο γιοι του ηθοποιού, ωστόσο, έλεγαν πως κατηγορεί το τσιγάρο και όχι την ραδιενέργεια επειδή ως "πατριώτης και αντικομμουνιστής" δεν μπορούσε να κατηγορήσει τα όπλα που δοκιμάζονταν για να προστατεύσουν τις ΗΠΑ από τον… Σοβιετικό κίνδυνο!
      Για να αποδείξουν οι γιοι του Γουέιν πως το μέρος που έγιναν τα γυρίσματα ήταν μολυσμένο από ραδιενέργεια πήγαν και οι ίδιοι εκεί με ειδικά μηχανήματα για να ελέγξουν την ακτινοβολία. Αργότερα διαγνώσθηκαν και οι δυο με όγκους σε διάφορα σημεία, που αφαιρέθηκαν χειρουργικά (το ίδιο έγινε και με συγγενείς της Χέιγουρντ).
      Ο Γουέιν σκοτώθηκε απο τις ίδιες τις "πατριωτικές" βόμβες που υπεράσπιζε ενάντια στον...κομμουνιστικό κίνδυνο και απο την ανυπαρξία πολιτικών δημόσιας υγείας, την οποία δικαιολογούσε.
      Ο Χιουζ πλήρωσε εκατομμύρια για να αποσυρθεί η ταινία. Αργότερα, η Paramount πλήρωσε για τα δικαιώματα. Κανείς δεν τιμωρήθηκε για τους θανάτους.
      Praxis Review

      Διαγραφή
  3. 11/6/2023 εκτος απο τον θανατο του μεγιστου Μαρκοπουλου , εχουμε και μια μαυρη επετειο !!! Σαν σημερα πριν 10 χρονια (11/6/2013) η συγκυβερνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τραβηξαν το φις απο την πριζα και <> !!!!!! Μεσα σε μια μερα 2.656 εργαζομενοι βγηκαν χωρις καμια προειδοποιηση στην ανεργια !!! Ξεσηκωθηκε ολος ο κοσμος εναντια σε αυτη την απιστευτη πραξη . Τα μεγαλα καναλια στην ΕΕ το εκαναν πρωτο θεμα ως κατι το πρωτοφανες και το πρωτακουστο !!! Το Συμβουλιο Επικρατειας ομως εκρινε <> !!!! Φυσικα η σημερινη ΕΡΤ , υποδουλη και υποχειρια αυτων που πριν 10 χρονια την κατηργησαν και την ξεφτιλισαν , δεν αναφερε σημερα τιποτα για αυτη την μαυρη επετειο !!! Μουγκα στην στρουγκα .....
    ΥΓ 1) Ο αρμοδιος υπουργος της ΝΔ Σιμος Κεδικογλου ειπε τοτε .. <> ....
    ΥΓ 2) Αφιερωμενο το κειμενακι στους σημερινους ψηφοφορους της ΝΔ αλλα και του ΠΑΣΟΚ ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου