Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Σφοδρές μάχες στην Αν. Ουκρανία και βορειότερα στο Μπαχμούτ


Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι απέκρουσε μεγάλη ουκρανική επίθεση στο νότιο τμήμα της περιφέρειας του Ντονέτσκ. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής των Ρώσων μισθοφόρων είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις έχασαν έδαφος βορειότερα, γύρω από το Μπαχμούτ, χωρίς φυσικά κάτι από τα δύο να μπορεί να επιβεβαιωθεί πλήρως, αφού παράλληλα με τις συγκρούσεις στο πεδίο των μαχών μαίνεται και ο πόλεμος της προπαγάνδας. 

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε πως η Ουκρανία επιτέθηκε χθες το πρωί με έξι μηχανοκίνητα τάγματα και δύο τάγματα αρμάτων μάχης στο νότιο Ντονέτσκ, όπου η Μόσχα θεωρεί εδώ και καιρό ότι η Ουκρανία θα θελήσει να δημιουργήσει μια σφήνα στα ελεγχόμενα από τη Ρωσία εδάφη.

«Το πρωί της 4ης Ιουνίου ο εχθρός εξαπέλυσε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση σε πέντε τομείς του μετώπου προς την κατεύθυνση του Νότιου Ντονέτσκ», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας. «Ο στόχος του εχθρού ήταν να διαπεράσει την άμυνά μας στον πιο ευάλωτο, κατά την άποψή του, τομέα του μετώπου», ανέφερε, προσθέτοντας πως «ο εχθρός δεν πέτυχε τους στόχους του, δεν είχε επιτυχία».

Εκπρόσωπος των ρωσόφωνων δήλωσε πως «ο εχθρός υπέστη σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικό. Ωστόσο, ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να πυροβολεί κατά ρωσικών θέσεων σε αυτές τις περιοχές». 

Ουκρανός στρατιωτικός περιορίστηκε να δηλώσει πως «δεν έχουμε τέτοιες πληροφορίες και δεν σχολιάζουμε οποιουδήποτε είδους ψευδείς ειδήσεις».

Βορειότερα, κοντά στη διαφιλονικούμενη πόλη του Μπαχμούτ, ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, Ολ. Σίρσκιι, υποστήριξε πως οι ουκρανικές δυνάμεις «προωθούνται».

Ο επικεφαλής των Ρώσων μισθοφόρων, Γ. Πριγκόζιν, δήλωσε πως οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τμήμα του οικισμού Μπερχίβκα, βόρεια του Μπαχμούτ, κάνοντας λόγο για «ατίμωση».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, TASS)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου