Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023

«Μηδέν εις το πηλίκο» οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για τους στρατιωτικούς

Οι εκλογές τελείωσαν, η αυλαία έπεσε και η κυβέρνηση έπιασε δουλειά με το καλημέρα, επισπεύδοντας την αντιλαϊκή πολιτική της, με μπλε φακέλους και 120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και 959 επιχειρησιακές δράσεις. Οι υπουργοί της κυβέρνησης ήδη ξεκίνησαν το γράψιμο των νόμων, ώστε άμεσα και πάντως μέχρι τα τέλη του Ιούλη τα πρώτα αντιλαϊκά μέτρα να έχουν ισχύ νόμου, ενώ έβαλαν πλώρη και για τα επιπλέον που σχεδιάζει να πάρει η κυβέρνηση, για τα οποία έχουν συμβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Την Τετάρτη 6/7/2023 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και ανοικτά πλέον έτεινε χείρα φιλίας και ζήτησε τη συναίνεση των άλλων κομμάτων, ιδίως του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου με 180 ψήφους να προχωρήσουν στην αναθεώρηση του Συντάγματος, αρχικά για τη διείσδυση των επιχειρηματικών ομίλων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ώστε τα φτωχά λαϊκά εισοδήματα να μην μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους δωρεάν και να μην έχουν ένα βέβαιο μέλλον τα πτυχία τους, και στη συνέχεια και σε άλλα άρθρα του προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της αστικής τάξης και όχι του λαού.

Από βήματος του Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός έταξε αυξήσεις τόσο στους δημοσίους υπαλλήλους όσο και στους συνταξιούχους. Εταξε νέο μισθολόγιο στους στρατιωτικούς. Ολοι από 1/1/2024, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, θα τρέχουμε ευτυχισμένοι στα λιβάδια, ξένοιαστοι με τραγουδάκια και χοροπηδητά. Ηδη βλέπω τον εαυτό μου να χοροπηδά και να γεμίζει το πουγκί μου ευρώπουλα, που δεν θα ξέρω τι να τα κάνω!!! Αυτό είναι «ανάπτυξη» βρε. Και μετά; Μετά τι; Ετσι θα μείνουμε; Με το χαμόγελο στα χείλη; Οχι βρε. Πάρε τώρα με το καλημέρα κάτι, γιατί αμέσως μετά έρχονται τα δύσκολα.

Ηδη οι στρατιωτικοί γεύτηκαν πρώτοι τη σταθερότητα και το ευχαριστώ της κυβέρνησης. Με το καλημέρα, δηλαδή την 26η Ιούνη, μία μέρα μετά τη νίκη της ισχυρής αυτοδύναμης κυβέρνησης της 25ης Ιούνη, ξεκίνησε η αύξηση των εισφορών, όπως κατήγγειλαν συνδικαλιστές εν ενεργεία στρατιωτικών. Ναι. Αύξηση των εισφορών. Υλοποιώντας πιστά τις δεσμεύσεις της η κυβέρνηση, συνεχίζοντας αυτό που άφησε από τον ίδιο της τον εαυτό, επέβαλε εισφορά 0,3% επί των αποδοχών των στρατιωτικών του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας. Για να ενισχύσουν έναν Ειδικό Λογαριασμό, τον Ειδικό Λογαριασμό Πρόνοιας. Και γιατί θα εισφέρουν τα στελέχη; Ακουσον, άκουσον. Για να καταβάλλει το Δημόσιο τα έξοδα της κηδείας τους, για την υγειονομική τους περίθαλψη, για ανάγκες υγείας τους, για παιδικές κατασκηνώσεις, για δικηγορική αμοιβή, για άτοκα δάνεια. Για πράγματα δηλαδή που οφείλει η κυβέρνηση να έχει εξασφαλισμένα σε όλους τους πολίτες. Και το οξύμωρο ποιο είναι; Οτι οι στρατιωτικοί ήδη πληρώνουν για αυτά σε άλλον Ειδικό Λογαριασμό. Δηλαδή να διπλοπληρώσουν; Η απάντηση είναι μία. Να διπλοπληρώσουν, για να μπορεί η κυβέρνηση να τους τα επιστρέψει και να τα «πουλήσει» ως παροχές.

Δεν ξέρουμε τι περιείχε ο μπλε φάκελος που πήρε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας από τον πρωθυπουργό για υλοποίηση, αλλά από την ομιλία του στη Βουλή κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, φανταζόμαστε ποιες θα είναι οι προτεραιότητες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Ο υπουργός αναφέρθηκε στα πανάκριβα εξοπλιστικά προγράμματα και τη βαρύνουσα σημασία που έχουν αυτά για το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αλλά και την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο της Ουκρανίας, προκειμένου να δικαιολογήσει την περαιτέρω αγορά. Αναφέρθηκε στις σχέσεις που πρέπει να αναπτύξουμε με την Τουρκία, με την αστική τάξη της Τουρκίας δηλαδή, προετοιμάζοντας ουσιαστικά το έδαφος για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, παραχωρώντας - εάν απαιτηθεί - κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ο υπουργός δεν αναφέρθηκε στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, πλην μιας νύξης ότι έρχεται νομοθετική ρύθμιση για τους νέους υπαξιωματικούς ΕΠΟΠ, η οποία άνοιξε έντονες συζητήσεις στους ήδη υπάρχοντες ΕΠΟΠ που στον επόμενο 1,5 χρόνο θα δουν την πόρτα της εξόδου από τις Ενοπλες Δυνάμεις, με μειωμένες συντάξεις ή - το τραγικότερο - χωρίς συντάξεις.

Ποιες όμως θα έπρεπε να είναι οι προτεραιότητες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων; Τι θα έπρεπε να περιέχει ο μπλε φάκελος του πρωθυπουργού προς το ΥΕΘΑ; Αυτά που διαχρονικά τα συνδικαλιστικά σωματεία των εν ενεργεία στρατιωτικών ανέδειξαν και αναδεικνύουν:

  • Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού
  • Απεμπλοκή στρατιωτικών από έργο πέραν της αποστολής τους
  • Μισθολογική αναβάθμιση Αξιωματικών (ΕΜΘ) με βάση τη βαθμολογική τους εξέλιξη
  • Επαναφορά εξαγοράς 5ετίας για τους στρατιωτικούς που υπηρετούν σε Μονάδες εκστρατείας, Πτέρυγες Μάχης, Πολεμικά Πλοία κ.λπ.
  • Εξασφάλιση στέγης για όλους τους στρατιωτικούς που μετακινούνται μακράν της οικογενειακής τους εστίας
  • Εξασφάλιση εργασίας σε συζύγους που αναγκάζονται να μετακινηθούν μαζί με μετατιθέμενες/ους στρατιωτικούς, για να μη διαλυθεί η οικογένεια
  • Ηλικιακά όρια αποστρατείας των υπαξιωματικών (ΕΠΟΠ), για μια αξιοπρεπή σύνταξη
  • Αποζημίωση για την πραγματική και άνευ όρων και προϋποθέσεων νυκτερινή απασχόληση
  • Επιδόματα και άδειες που δεν λαμβάνουν οι Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης
  • Ελεύθερη μετακίνηση στρατιωτικών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους (λεωφορεία αστικά/υπεραστικά, πλοία, τρένα, αεροπλάνα)
  • Αμετάθετο στρατιωτικών με τη συμπλήρωση 25 ετών πραγματικής υπηρεσίας
  • Επίδομα παραμεθόριων περιοχών (με ορισμό των περιοχών αυτών κατά τα πρότυπα των δημοσίων υπαλλήλων) και Συντάγματα Προκάλυψης
  • Βαθμολογική εξέλιξη ΕΜΘ/ΕΠΟΠ πτυχιούχων ΑΕΙ, κατά ανάλογη εξέλιξη των πτυχιούχων εκ Σχολών Υπαξιωματικών
  • Αναγνώριση χρόνου στρατιωτικής προϋπηρεσίας των υπαξιωματικών ΕΜΘ ως χρόνου μετοχικής σχέσης με τους ΕΛΟΑ.
  • Αναγνώριση διπλωμάτων οδήγησης που αποκτούνται στις σχολές οδήγησης των ΕΔ μετά των ομοίων ιδιωτικών σχολών
  • Ισοτιμία πτυχίων Ανωτάτων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (ΑΤΕΙ)
  • Εξισορρόπηση μισθών μαθητών παραγωγικών σχολών Ενόπλων Δυνάμεων με τους μισθούς μαθητών παραγωγικών σχολών Σωμάτων Ασφαλείας
  • Ανταποδοτικό επίδομα EUROCONTROL στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Πολεμικής Αεροπορίας
  • Αποζημίωση για την υπερωριακή εργασία των στρατιωτικών και την εργασία πέραν του πενθημέρου
  • Ενταξη ειδικοτήτων στρατιωτικών στα βαρέα και ανθυγιεινά
  • Αναγνώριση των δελτίων στρατιωτικών ταυτοτήτων ως ταξιδιωτικών εγγράφων
  • Μέριμνα για τους στρατιωτικούς δικαστικούς συμπαραστάτες ατόμων με αναπηρία
  • Συνυπηρέτηση εκπαιδευτικών μετά των στρατιωτικών συζύγων τους
  • Δυνατότητα άσκησης επαγγέλματος στους Αξιωματικούς Ψυχολόγους Υγειονομικού
  • Χορήγηση ειδών ιματισμού
  • Συμμετοχή εκπροσώπων ενώσεων εν ενεργεία στρατιωτικών στις Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων (ΕΥΑΕ)
  • Μεταγραφή τέκνων στρατιωτικών από μουσικά σχολεία του εξωτερικού στα μουσικά σχολεία της χώρας
  • Αρχαιότητα Αξιωματικών (Μηχανικών κ.λπ.) εξ Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (βλ. ιπταμένων έναντι μηχανικών ΠΑ)
  • Αρχαιότητα Υπαξιωματικών διαφορετικών προελεύσεων
  • Μετεγγραφές φοιτητών αδελφών μαθητών παραγωγικών σχολών ΕΔ, όπως συμβαίνει με όλα τα αδέλφια όλων των Πανεπιστημιακών Σχολών

Το ΚΚΕ στάθηκε δίπλα στους στρατιωτικούς και τα σωματεία τους. Στήριξε την ικανοποίηση αιτημάτων τους με συνεχείς παρεμβάσεις στη Βουλή (Ερωτήσεις, Επίκαιρες Ερωτήσεις, Αναφορές κ.λπ.), με σχετική αρθρογραφία του στον «Ριζοσπάστη», αλλά και με κάθε μέσο και τρόπο πιέζει να δοθούν λύσεις. Θα συνεχίσει να στηρίζει κάθε δίκαιο αίτημα και αγώνα των εργαζομένων, όλου του λαού. Οι προκλήσεις είναι πολλές και τα συνδικαλιστικά σωματεία των εν ενεργεία στρατιωτικών, αποβάλλοντας την εσωστρέφειά τους, καλούνται να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των εν ενεργεία στρατιωτικών και μόνο. Οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις όχι μόνο δεν ικανοποίησαν πάγια και δίκαια αιτήματα βελτίωσης των εργασιακών συνθηκών τους, αντίθετα κάνουν τα αδύνατα δυνατά να τα πετσοκόψουν.


Ανέστης ΤΣΟΥΚΑΡΑΚΗΣ
Συνταγματάρχης ε.α. - Επίτιμος πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου