Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023

Δεν θυσιάζουμε τη ζωή και τα δικαιώματά μας για τα κέρδη τους

Τα τελευταία περιστατικά συναδέλφων ντελιβεράδων που έχασαν τη ζωή τους στο μεροκάματο, των μαγείρων που καίγονται με τα λάδια στις κουζίνες, με τις καμαριέρες που τσακίζονται από την εντατικοποίηση, τους σερβιτόρους - δύτες για να βγάλουν το χρονιάτικο εισόδημα, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου της κατάστασης που γίνεται όλο και πιο άσχημη για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό και την Εστίαση.

Η καθημερινότητα - ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες - για την πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο είναι δουλειά χωρίς ρεπό, επτά μέρες τη βδομάδα, με συνεχόμενα 12ωρα, με δεκάδες εργατικά «ατυχήματα» κάθε βδομάδα. Κυριαρχούν οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στις μεγάλες τουριστικές περιοχές, οι χαμηλοί μισθοί, που βρίσκονται κάτω από αυτούς του 2011, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης μέσω εργολάβων και συμβάσεων ομηρίας.

Παρά το γεγονός ότι έγιναν υποχρεωτικές οι κλαδικές ΣΣΕ στα Ξενοδοχεία και στον Επισιτισμό, αυτές δεν εφαρμόζονται παρά μόνο στο 10% των επιχειρήσεων, ενώ οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ, αν και ελάχιστοι, όταν γίνονται καταγράφουν σοβαρές παραβιάσεις.

Και όλα αυτά ενώ από το 2013 ο Τουρισμός και τα έσοδα των επιχειρηματικών ομίλων σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ηδη η εκτίμηση για φέτος είναι ότι η τουριστική κίνηση θα κινηθεί στα επίπεδα του 2019, όμως οι εργαζόμενοι είναι λιγότεροι σε σχέση με τότε. Και σαν να μην έφτανε αυτό, όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι, φτωχοί επαγγελματίες και αγρότες, νέες και νέοι, συνταξιούχοι, καταφέρνουν να πάνε διακοπές έστω και για λίγες μέρες.

Η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν κοινή πολιτική, κοινές θέσεις για τον Τουρισμό. Στηρίζουν, έχουν ψηφίσει και έχουν εφαρμόσει μαζί:

  • Τη φορολογική ασυλία και την πολύμορφη κρατική στήριξη των εφοπλιστών, τη στιγμή που για τους επιβάτες τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια γίνονται απλησίαστα.
  • Τη νομοθέτηση μιας σειράς μέτρων για την εργοδοσία, για να αποφεύγει να εφαρμόζει ακόμα και τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, προκειμένου να βγάζει περισσότερα κέρδη. Χάρη στους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ η εργοδοσία έχει τα κατάλληλα παραθυράκια για να αποφεύγει την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για να καταστρατηγεί το ωράριο και τα ρεπό των εργαζομένων, για να μη διασφαλίζονται ανθρώπινοι όροι δουλειάς, διαμονής και ζωής για τους εποχικούς εργαζόμενους.
  • Με ευθύνη των κυβερνήσεων οι δημόσιες δομές Υγείας είναι υποστελεχωμένες, αδύναμες να ικανοποιήσουν τις μεγάλες ανάγκες που δημιουργεί η τουριστική κίνηση στα νησιά τους μήνες της σεζόν, δημιουργώντας μεγάλους κινδύνους για τους κατοίκους, τους επισκέπτες και τους εργαζόμενους στα νησιά.
Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές - εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές

Ενα είναι το δίλημμα που προκύπτει για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό από αυτήν την άσχημη κατάσταση:

'Η θα συνεχίσουν να εργάζονται και να ζουν σε αυτές τις άθλιες συνθήκες εργασίας για να θησαυρίζουν οι λίγοι, με τη στήριξη της κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, ή θα οργανωθούν στα συνδικάτα τους και θα παλέψουν, με στήριγμα το ΚΚΕ, για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση.

 Με το ΚΚΕ για νέους, μαζικούς εργατικούς αγώνες

Γιατί οι κομμουνιστές πρωτοστατούν στα συνδικάτα και στα σωματεία για να δυναμώνει το αντίπαλο δέος απέναντι στη μεγάλη εργοδοσία, στις απαιτήσεις της ενάντια στους εργαζόμενους.

Με οργάνωση στα συνδικάτα, στα σωματεία, μέσα στους χώρους δουλειάς, για να είναι οι εργαζόμενοι πιο δυνατοί στους αγώνες για:

  • Υποχρεωτική εφαρμογή των Κλαδικών ΣΣΕ στον Τουρισμό και στην Εστίαση.
  • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Τήρηση του ωραρίου εργασίας και των ρεπό. Αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής για τους εργαζόμενους στη σεζόν. Καθημερινούς ελέγχους από το ΣΕΠΕ και στελέχωσή του με νέο προσωπικό.
  • Επιχειρησιακές και Τοπικές Συλλογικές Συμβάσεις με 10% αυξήσεις στους μισθούς πάνω από την Κλαδική ΣΣΕ, με 5ήμερο - 8ωρο - 40ωρο, χωρίς καμία διευθέτηση του χρόνου εργασίας, με κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης.
  • Επανένταξη όλων των ειδικοτήτων που βγήκαν το 2012 από τα ΒΑΕ, όπως οι καμαριέρες, ένταξη και νέων, όπως των διανομέων.
  • Να εξασφαλιστεί ταμείο ανεργίας στα 600 ευρώ για όλους τους εποχικούς, χωρίς προϋποθέσεις, για όσο διαρκεί η ανεργία.
  • Να επανέλθει το εφάπαξ στην 20ετία για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και να επεκταθεί και στον Επισιτισμό, με ταυτόχρονη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης.
  • Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, με βάση το πλαίσιο πάλης που έχουν τα συνδικάτα του κλάδου: Κατάργηση των φόρων σε ρεύμα και φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην Ενέργεια, στα καύσιμα.
  • Αναβαθμισμένες και δωρεάν επαγγελματικές σπουδές με σύγχρονες υποδομές για τους σπουδαστές των δημόσιων και ιδιωτικών τουριστικών σχολών, με εξασφάλιση σίτισης και στέγης, δωρεάν πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, πληρωμή της πρακτικής άσκησης με βάση τις ΣΣΕ, αναβαθμισμένα πτυχία που θα εξασφαλίζουν δουλειά με δικαιώματα.
Μόνοι τους.... με τα κέρδη των ξενοδόχων, των μεγαλεμπόρων και των εφοπλιστών...

Η ΝΔ από την πρώτη μέρα της νέας διακυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τη σφοδρή επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, ότι θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της τους επιχειρηματικούς ομίλους, εφαρμόζοντας τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης και τα ματωμένα πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, στην ίδια κατεύθυνση, θα συμπληρώνουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ως χρήσιμη αντιπολίτευση. Αποδείχθηκε και μετά τις εκλογές ότι αυτά τα κόμματα δεν αλλάζουν, είναι με τους επιχειρηματικούς ομίλους, έτοιμοι να θυσιάσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων για άλλη μια φορά.

Απαραίτητο στήριγμα στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής και της στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων είναι τα διάφορα ακροδεξιά «λιβανιστήρια» και το κόμμα «Πλεύση», όπως αποδείχθηκε περίτρανα από τις πρώτες τοποθετήσεις τους στη Βουλή...

...και όλοι μας!

Δουλειά χωρίς ωράρια και οι μισθοί στον πάτο Με οργάνωση και αγώνα να 'ρθούν τα πάνω κάτωΟι εργαζόμενοι που δουλεύουν στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό έχουν επιλογή για να διεκδικήσουν τους όρους δουλειάς που αξίζουν, για να εκφράσουν την οργή τους για τις συνθήκες γαλέρας που αντιμετωπίζουν!

#ΜΑΖΙ_ΜΕ_ΤΟ_ΚΚΕ, γιατί μπορεί να διασφαλιστεί η αξιοπρεπής δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους στον Τουρισμό και στην Εστίαση.

#ΜΑΖΙ_ΜΕ_ΤΟ_ΚΚΕ, γιατί οι κομμουνιστές μέσα και έξω από τη Βουλή αντιπαλεύουν τις άθλιες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στον Τουρισμό και τις Μεταφορές.

#ΜΑΖΙ_ΜΕ_ΤΟ_ΚΚΕ, γιατί είναι δεσμευμένο απέναντι στα συμφέροντα των εργαζομένων, γιατί τα μέλη και τα στελέχη του είναι καθημερινά μπροστά στην οργάνωση του αγώνα, για ζωντανά σωματεία, κόντρα στους εργοδότες και τις κυβερνήσεις τους.

#ΜΑΖΙ_ΜΕ_ΤΟ_ΚΚΕ, γιατί σταθερά αποκαλύπτει ότι το «τουριστικό θαύμα», δηλαδή η εκτίναξη των κερδών για τις μεγάλες εταιρείες των Μεταφορών και του Τουρισμού, είναι χτισμένο πάνω στην εκμετάλλευση των εργαζομένων του κλάδου.

#ΜΑΖΙ_ΜΕ_ΤΟ_ΚΚΕ, γιατί παλεύει για το δικαίωμα στην αναψυχή, στις διακοπές και την ψυχαγωγία όλων των εργαζομένων. Γιατί το ΚΚΕ δεν θεωρεί πολυτέλεια τις άδειες και τις διακοπές των εργαζομένων, αλλά ανάγκη, που σήμερα υπάρχουν όλοι οι όροι για να ικανοποιείται για όλους και όλες.

Το ΚΚΕ είναι η μοναδική δύναμη που δίνει διέξοδο στη λαϊκή πάλη!

Το ΚΚΕ τεκμηριώνει στο Πρόγραμμά του ότι ο λαός μπορεί να ζήσει πολύ καλύτερα με βάση τις δυνατότητες του σήμερα. Μόνο η εργατική - λαϊκή εξουσία μπορεί να εξασφαλίσει τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, μόνο η νέα σοσιαλιστική οικονομική και κοινωνική οργάνωση, ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός στη βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας μπορεί να εξασφαλίσει ότι οι τεράστιες δυνατότητες της εποχής μας θα υπηρετήσουν τον εργαζόμενο άνθρωπο, τις σύγχρονες ανάγκες του λαού για δουλειά, Υγεία, για διακοπές και αναψυχή, για ειρήνη και συνεργασία με όλους τους λαούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου