Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 16 Ιουλίου 2023

Στο επίκεντρο επικίνδυνων στρατιωτικών σχεδιασμών


 Συνεδριάζει την Τρίτη στη Σεούλ η νέα «Ομάδα Διαβούλευσης για τα Πυρηνικά»

 Με φόντο την ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας, που εντείνεται σε όλα τα πεδία και ακόμα περισσότερο στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, η Κορεατική Χερσόνησος αποτελεί ένα από τα πιο «καυτά» μέτωπα, με τις κινήσεις και τους ανταγωνιστικούς σχεδιασμούς όλων των εμπλεκόμενων πλευρών να αυξάνουν τους κινδύνους για τους λαούς.

Είναι χαρακτηριστικές οι πυκνές εξελίξεις των τελευταίων ημερών και όσα δρομολογούνται τις επόμενες:

Στις 12 Ιούλη η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε νέα πυραυλική δοκιμή, ανακοινώνοντας ότι αφορούσε εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου «Hwasong-18», με στόχο την «παραπέρα ανάπτυξη της στρατηγικής πυρηνικής δύναμης» της χώρας. Οπως ανακοινώθηκε, η διάρκειας 74 λεπτών πτήση του πυραύλων, σε υψόμετρο πάνω από 6.500 μέτρα, ήταν η μεγαλύτερη δοκιμή που έχει πραγματοποιήσει η Βόρεια Κορέα.

Είχαν προηγηθεί οι «προειδοποιήσεις» από το βορειοκορεατικό υπουργείο Αμυνας ότι η Πιονγιάνγκ είναι έτοιμη να καταρρίψει αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη εφόσον παραβιάσουν τον εναέριο χώρο της, καταγγέλλοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν «εντείνει τις κατασκοπευτικές τους δραστηριότητες πάνω από το επίπεδο του πολέμου».

Στην άλλη πλευρά, μετά από ένα μπαράζ κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ - Νότιας Κορέας, στις 16 Ιούνη έφτασε στο νοτιοκορεατικό λιμάνι Μπουσάν το αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «USS Michigan», ενώ έχει ανακοινωθεί ότι επίκειται η επίσκεψη αμερικανικού υποβρυχίου ικανού να φέρει πυρηνικό βαλλιστικό πύραυλο.

Τη δε Τρίτη 18/7, στη Σεούλ, θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η νέα «Ομάδα Διαβούλευσης για τα Πυρηνικά» (Nuclear Consultative Group - NCG) που ΗΠΑ και Νότια Κορέα ανακοίνωσαν ότι συστήνουν στα τέλη του Απρίλη, στο πλαίσιο της πολυήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Ουάσιγκτον ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γεόλ.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, όπου τα πυρηνικά όπλα έρχονται σε πρώτο πλάνο και από τις δύο πλευρές, πραγματοποιήθηκε επίσης συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κορεατική Χερσόνησο.

Χρήση πυρηνικών για ...τα «ζωτικά συμφέροντα» των ΗΠΑ

Η δημιουργία της «Ομάδα Διαβούλευσης για τα Πυρηνικά», που θα συνεδριάσει στη Σεούλ, προβλεπόταν στη «Διακήρυξη της Ουάσιγκτον», την οποία υπέγραψαν ΗΠΑ και Νότια Κορέα τον περασμένο Απρίλη.

Σε αυτή «δεσμεύονται να αφοσιωθούν βαθύτερα σε μια συνεργατική λήψη αποφάσεων για την πυρηνική αποτροπή, μέσα και από τον ενισχυμένο διάλογο και την ανταλλαγή πληροφοριών για τις αυξανόμενες πυρηνικές απειλές στη Νότια Κορέα και την ευρύτερη περιοχή».

Η Νότια Κορέα «αναγνωρίζει τη σημασία, την αναγκαιότητα και το όφελος της διαρκούς εξάρτησής της από την πυρηνική αποτροπή των ΗΠΑ», ενώ από τη μεριά τους οι ΗΠΑ «δεσμεύονται να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για διαβουλεύσεις με τη Νότια Κορέα σχετικά με οποιαδήποτε πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων στην Κορεατική Χερσόνησο».

Διευκρινίζεται ότι οι διαβουλεύσεις αυτές θα ακολουθούσαν τη Διακήρυξη Αναθεώρησης του Πυρηνικού Δόγματος των ΗΠΑ, που το Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα τον Οκτώβρη του 2022.

Είναι ενδεικτικά τα όσα αναφέρει αυτό το νέο, αναθεωρημένο Πυρηνικό Δόγμα, όπου ξεκαθαρίζεται ότι οι ΗΠΑ «θα εξέταζαν τη χρήση» πυρηνικών όπλων «μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις, για την υπεράσπιση των ζωτικών συμφερόντων των ΗΠΑ ή των συμμάχων και εταίρων τους».

Υπό τον όρο δε «ολοκληρωμένη αποτροπή», το νέο Δόγμα ενσωματώνει «σενάρια ειδικών απειλών» (στα οποία δικαιολογείται η χρήση πυρηνικών) και συγκεκριμένα: Την αποτροπή στρατηγικών επιθέσεων, τη διασφάλιση συμμάχων και εταίρων, αλλά και την επίτευξη των στόχων των ΗΠΑ αν αποτύχει η αποτροπή με τα υπόλοιπα μέσα.

Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρονται ειδικά για την Κίνα, ξεκαθαρίζοντας ότι βασικό ζητούμενο της αναθεώρησης είναι η μέγιστη δυνατή ετοιμότητα και για τη στρατιωτική αναμέτρηση μαζί της. Τονίζεται πως το Πεκίνο «έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την επέκταση, τον εκσυγχρονισμό και τη διαφοροποίηση (diversification) των πυρηνικών του δυνάμεων», αλλά και πως αυτή η απόκτηση πρόσθετων πυρηνικών επιλογών θα επέτρεπε στην Κίνα «να κάνει πρώτη εκείνη πυρηνική επίθεση», καταλήγοντας ότι το αμερικανικό «ευέλικτο δόγμα αποτρεπτικής στρατηγικής και ισχύος» προορίζεται να μην επιτρέψει στο Πεκίνο «λανθασμένα συμπεράσματα ότι θα μπορούσε να αποκτήσει πλεονέκτημα από την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων».

Επιπλέον, με φόντο ευρύτερες διεργασίες που «σπρώχνουν» οι ΗΠΑ με άλλες ισχυρές δυνάμεις στον Ινδο-Ειρηνικό (Ιαπωνία, Ινδία, Αυστραλία, μέσα από σχήματα όπως το Quad και η AUKUS), το Δόγμα διαμηνύει ότι οι ΗΠΑ «θα συνεργαστούν με συμμάχους εταίρους για να προσαρμόσουν τις πολιτικές διευρυμένης αποτροπής και διασφάλισης» και «θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν ευέλικτες πυρηνικές δυνάμεις, κατάλληλες για την αποτροπή περιφερειακής πυρηνικής σύγκρουσης».

Χωρίς προσχήματα αναγνωρίζεται στις ΗΠΑ το μονοπώλιο του ...δικαιώματος ανάπτυξης πυρηνικών, κι αυτό με τον ισχυρισμό ότι τα δικά τους οπλικά συστήματα «διαδραματίζουν ρόλο στην αποτροπή» των αντιπάλων τους, αλλά και με το επιχείρημα ότι αυτό αποτελεί συμβολή στη μη ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από συμμάχους τους, αφού - όπως αναφέρεται - «η αμερικανική διευρυμένη πυρηνική αποτροπή είναι θεμελιώδης».

Ανάπτυξη «στρατηγικών στοιχείων» που μπορούν να φέρουν πυρηνικά

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν κάποιες μέρες η νοτιοκορεατική προεδρία για τη συνεδρίαση της «Ομάδας Διαβούλευσης για τα Πυρηνικά», εξηγούσε ότι στόχος είναι η «ανάπτυξη ισχυρών, από κοινού ικανοτήτων, περιλαμβανομένων των πυρηνικών, ως μέρος της διευρυμένης αποτροπής».

Αλλωστε, η «Διακήρυξη της Ουάσιγκτον» προέβλεπε ότι «στο εξής οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχύσουν περαιτέρω την τακτική εμφάνιση των στρατηγικών στοιχείων (σ.σ. στρατιωτικών μέσων που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα) στην Κορεατική Χερσόνησο, όπως αποδεικνύεται από την επικείμενη επίσκεψη, στη Νότια Κορέα, ενός υποβρυχίου των ΗΠΑ ικανού να φέρει πυρηνικό βαλλιστικό πύραυλο».

Να σημειωθεί ότι πέρα από το αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «USS Michigan», που μέσα Ιούνη έδεσε στο νοτιοκορεατικό λιμάνι, πριν μερικές μέρες πέταξαν πάνω από τη Χερσόνησο, μετά από πολλά χρόνια, αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52, επίσης ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα.

Τα σχετικά ρεπορτάζ σημειώνουν ότι η δυνατότητα προσγείωσης τέτοιων αμερικανικών αεροσκαφών στη Χερσόνησο - με βάση τις νέες συμφωνίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Σεούλ - θα διευρύνει τα πλεονεκτήματα αμερικανικών επιχειρήσεων, αφού δεν θα υπάρχει ανάγκη να γίνεται ο ανεφοδιασμός τους σε μακρινές βάσεις όπως στη Χαβάη, στη Γκουάμ κ.α.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, στο περιθώριο της συνάντησης των ΥΠΕΞ της ASEAN (Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας), ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν δήλωσε στα τέλη της βδομάδας ότι η Βόρεια Κορέα «αντιβαίνει τελείως στις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας» και τόνισε πως η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της είναι «απόλυτα ενωμένοι σε μια κοινή άμυνα» και «διαβεβαιώνουμε πως κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε επίθεση και να προστατευτούμε από αυτήν».

Εντονες αντιδράσεις από το Πεκίνο

Φυσικά, η Κίνα παρακολουθεί στενά τη ραγδαία ανάπτυξη αμερικανικών συστημάτων στην περιοχή.

Το Πεκίνο έχει εκφράσει «ισχυρή δυσαρέσκεια» για τα σχέδια ανάπτυξης αμερικανικών υποβρυχίων ικανών να φέρουν πυρηνικά, μιλώντας για «σοβαρή υπονόμευση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας», αλλά και για «προκλητική ενέργεια», που «δεν θα καταφέρει παρά να κλιμακώσει τις εντάσεις στην περιοχή».

Κληθείς να σχολιάσει τη νέα βαλλιστική δοκιμή της Πιονγιάνγκ, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γουενμπίν έσπευσε να επικρίνει την αντίδραση του ΝΑΤΟ, το οποίο «δεν αποτελεί μέρος που εμπλέκεται στις υποθέσεις της Κορεατικής Χερσονήσου» και η παρέμβασή του «αγνοεί την ουσία των θεμάτων», όπως και τον «αρνητικό αντίκτυπο» που έχει η στρατηγική «πίεσης των μερών που εμπλέκονται, καθώς επίσης των δύο μέτρων και δύο σταθμών στη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων»...


Ε. Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου