Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 16 Ιουλίου 2023

Ο Στρατάρχης Ζούκοφ για τη σεμνότητα του Στάλιν


Φτάσουν, 16/07/1945, με τρένο. στο Πότσνταμ, ο Στάλιν, ο Moόλοτοφ και η συνοδεία του, για να πάρουν μέρος .στην διάσκεψη του Πότσδαμ, 17 Ιούλη έως 2 Αυγούστου .

Ο Στρατάρχης Ζούκοφ για τη σεμνότητα του Στάλιν. 

Ο σύντροφος Στάλιν ήταν ο ηγέτης μιας τεράστιας χώρας και αν το ήθελε, μπορούσε να απαιτήσει οποιαδήποτε πολυτέλεια που συνήθως περιβάλλει τα πρώτα πρόσωπα των κρατών. Θα μπορούσε, αλλά δεν το έκανε. Ο Στάλιν ακολούθησε έναν λιτό τρόπο ζωής, χωρίς να χρησιμοποιεί την επίσημη θέση του με κανέναν τρόπο.

Ο Στρατάρχης Ζούκοφ, τον οποίο διαβάζω αυτή τη στιγμή, το επιβεβαιώνει στα απομνημονεύματά του. Ακολουθούν μερικά ενδιαφέροντα επεισόδια από το βιβλίο του:
«Όπως γνωρίζετε, ο I.Β.Στάλιν είχε έναν λιτό τρόπο διαβίωσης. Το φαγητό ήταν απλό - ρωσική κουζίνα, μερικές φορές προετοιμάζονταν γεωργιανά πιάτα. Ομοίως λιτοδίαιτο το περιβάλλον του, τα ρούχα και τη ζωή.
Περιγράφοντας την άφιξη του Στάλιν στο Πότσνταμ, ο Ζούκοφ αναφέρει:
«Στις 16 Ιουλίου, ο Στάλιν, ο Moόλοτοφ και η συνοδεία τους επρόκειτο να φτάσουν με ειδικό τρένο.
Την προηγούμενη μέρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε:
«Μην σκεφτείς καν να δημιουργήσεις κανενός είδους τιμητική φρουρά με ορχήστρες για μια συνάντηση. Ελάτε μόνοι σας στο σταθμό και πάρτε μαζί σας όσους θεωρείτε απαραίτητους.

Και επιπλέον:
«Συνάντησα τον Ι. Β. Στάλιν κοντά στην άμαξα. Είχε καλή διάθεση, πλησίασε την ομάδα της συνάντησης και τους χαιρέτησε με ένα σύντομο σήκωμα του χεριού του. Αφού κοίταξε γύρω από την πλατεία του σταθμού, μπήκε αργά στο αυτοκίνητο και μετά, ανοίγοντας ξανά την πόρτα, με κάλεσε να καθίσω δίπλα του. Στο δρόμο ρώτησε αν ήταν όλα έτοιμα για την έναρξη του συνεδρίου.

Περπάτησε γύρω από τη βίλα που του είχε παραχωρηθεί και ρώτησε σε ποιον ανήκε πριν. Του είπαν ότι αυτή ήταν η βίλα του στρατηγού Λούντεντορφ. Δεν του άρεσαν οι υπερβολές στην δεδομένη κατάσταση. Αφού περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις, ζήτησε να αφαιρεθούν τα περιττά έπιπλα.

Ο Στάλιν ήρθε στο Πότσνταμ μόνο για δύο εβδομάδες, αλλά και πάλι ζήτησε να αφαιρεθούν επιπλέον τραπέζια, καναπέδες, πολυθρόνες κ.λπ. Το επίπεδο της ασκητικότητας του Στάλιν είναι απλά εκπληκτικό. Αρνήθηκε τις υπερβολές όχι επειδή έτσι ήταν σωστό, αρνήθηκε τις υπερβολές γιατί πραγματικά τον ενοχλούσαν.

Δύο σκέψεις μου. Η πρώτη - είναι σαφές γιατί ο Στάλιν δεν είχε προσωπική ζωή. Πολύ λίγες γυναίκες θα μπορούσαν να αντέξουν ένα τέτοιο επίπεδο ασκητισμού (εντελώς προαιρετικό).
Η δεύτερη - ο σύντροφος Στάλιν ήταν ένα καταπληκτικό άτομο, τέτοιοι άνθρωποι γεννιούνται μια φορά στα εκατό χρόνια. Και όσο περισσότερο βυθιζόμαστε στον βάλτο του καπιταλισμού σήμερα, τόσο περισσότερο μας λείπει κάποιος σαν αυτόν."
 

Συγγραφέας: Ντμίτρι Γκολούμποφ

 Η συμφωνια του Πότσδαμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου