Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Συνεχίζει το έγκλημα στην Υγεία, ξεκινώντας από το ΕΚΑΒ


 Τουλάχιστον 2.000 διασώστες περιμένουν πρόσληψη, αλλά η κυβέρνηση μετακινεί πυροσβέστες και στρατιωτικούς στα πληρώματα!

Ενα ακόμα μέτρο με το οποίο ξεκόβεται κάθε συζήτηση για ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας ανακοινώθηκε χθες από την κυβέρνηση, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με τον υπουργό Υγείας Μ. Χρυσοχοΐδη.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης στο υπουργείο Υγείας βρέθηκε το ΕΚΑΒ, στον απόηχο των άδικων απωλειών ασθενών που μάταια περίμεναν για ώρες ένα ασθενοφόρο. Η κυβέρνηση «πατάει» στην τραγική κατάσταση για να «σπρώξει» την περαιτέρω εμπορευματοποίηση, αξιοποιώντας τα ίδια εργαλεία που έφεραν την κατάσταση στο «μη παρέκει», βάζοντας τον λαό σε τεράστιους κινδύνους. Τώρα προωθείται η «ανάταξη» του ΕΚΑΒ, στο πλαίσιο των σχεδιασμών για το «νέο ΕΣΥ», προδιαγράφοντας τα επόμενα βήματα στον κατήφορο του «κόστους - οφέλους».

Πιο συγκεκριμένα, στη λογική των «μπαλωμάτων» και της διαμόρφωσης μιας δεξαμενής προσωπικού που θα «τρέχει» για ό,τι προκύπτει, ανάλογα με το πώς ανακυκλώνονται κενά και ελλείψεις, ανακοινώθηκε η προώθηση ΠΝΠ, για «την αξιοποίηση της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα των διακομιδών του ΕΚΑΒ».

«Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια» με το παραπάνω μέτρο, που αποτελεί «μικρογραφία» του μοντέλου που θα ακολουθήσει συνολικά για το σύστημα Υγείας, η κυβέρνηση από τη μία δεν προσλαμβάνει προσωπικό αναγκαίο για την απρόσκοπτη λειτουργία της «άμεσης βοήθειας» και από την άλλη δίνει ώθηση στην επιχειρηματική δράση, ανοίγοντας νέα πεδία για να μπουν ακόμα περισσότερο «στα γεμάτα» ιδιώτες. Υπενθυμίζεται ότι ήδη με νόμο της ΝΔ, σε συνέχεια αντίστοιχης τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ από το 2016, ανατίθενται από νοσοκομεία σε ιδιωτικά ασθενοφόρα οι «δευτερογενείς» διακομιδές ασθενών, δηλαδή όσων παίρνουν εξιτήρια ή χρειάζεται να μεταφερθούν από κάποια δομή Υγείας σε άλλη.

ΣΔΙΤ και «μίνιμουμ παροχές» για ελάχιστους

Αυτή είναι η επιλογή που κάνει η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που είναι πάνω από 2.000 οι διασώστες που έχουν αποφοιτήσει από τη σχολή του ΕΚΑΒ, έχοντας σπουδάσει δύο χρόνια, και μπορούν άμεσα να ενταχθούν στο δυναμικό μίας από τις πιο νευραλγικές υπηρεσίες Υγείας. Η παραπάνω ΠΝΠ αφορά τα νησιά, όπου το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο, και μάλιστα μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες, για να υπηρετηθεί ο αυξημένος φόρτος λόγω τουρισμού.

Πρόκειται για σχεδιασμό που παίρνει τη «σκυτάλη» συνέχισης της εγκληματικής πολιτικής η οποία θεωρεί την Υγεία του λαού από τη μία «κόστος» για το κράτος και από την άλλη πεδίο επενδύσεων για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η κυβέρνηση επανέλαβε και χθες ότι ετοιμάζει ένα «σύστημα Υγείας αντάξιο των προσδοκιών των Ελλήνων πολιτών», εννοώντας το σύστημα Υγείας των ΣΔΙΤ, των «νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου» κ.ο.κ.

Του «μοντέλου» εκείνου που - όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση - δεν «επιβαρύνει» τον λαό, αφού «δεν πληρώνει από την τσέπη του», κι ας πληρώνει μέσω των εισφορών του διπλά και τρίδιπλα, ας πληρώνει για απογευματινά χειρουργεία και εξωτερικά ιατρεία, ας βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη φαρμακευτική περίθαλψη κ.ο.κ.

Στην ίδια κατεύθυνση αναμένεται να προωθηθεί και ο νέος «υγειονομικός χάρτης», με κλεισίματα και συγχωνεύσεις μονάδων και κλινικών με κριτήριο τη «χιλιομετρική απόσταση» ανάμεσα στα υπάρχοντα νοσοκομεία, απορρίπτοντας το δίκαιο λαϊκό αίτημα να επαναλειτουργήσουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν την περίοδο 2011 - 2013 και από τότε έμειναν κλειστά από όλες τις κυβερνήσεις, όπως το Λοιμωδών της Δυτικής Αθήνας.

Αλλος «πυλώνας» της κυβερνητικής πολιτικής είναι η μετατροπή της ΠΦΥ - όπου ήδη κυριαρχεί ο επιχειρηματικός τομέας - σε «μίνιμουμ παροχές» για λίγους και για λίγο, όπως συμβαίνει ήδη με το «pass» για τη λεγόμενη «οδοντιατρική φροντίδα» των παιδιών, ή με το πρόγραμμα «πρόληψης» από τον καρκίνο του μαστού. Προγράμματα που περιλαμβάνουν διάφορους «κόφτες» και αντιεπιστημονικά κριτήρια, τόσο για τον αποκλεισμό από ουσιαστικές υπηρεσίες πρόληψης όσο και για την προώθηση πελατείας σε ιδιώτες, για τα επόμενα βήματα θεραπείας, μετά τη «μίνιμουμ παροχή» από το κράτος.

«Ταμείο» τραγικών ελλείψεων σε μέσα και προσωπικό

Η ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό και υποδομές, άλλωστε, δεν περιλαμβάνεται στο υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, που αποτελεί κοινό πρόγραμμα τόσο για την κυβέρνηση της ΝΔ όσο και για τα άλλα αστικά κόμματα. Εξάλλου το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο έχει γίνει «καραμέλα» από τα κυβερνητικά στελέχη όποτε καλούνται να απαντήσουν για την κατάσταση των νοσοκομείων, προβλέπει αποκλειστικά μερικές ανακαινίσεις και ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, με κονδύλια που με το ζόρι φτάνουν για ...σοβατίσματα.

Σε κανέναν από τους «κωδικούς» της σχετικής χρηματοδότησης δεν προβλέπεται η πρόσληψη προσωπικού, γι' αυτό και η κυβέρνηση αρκείται να γυροφέρνει τις «δεσμεύσεις» για τις περιβόητες 10.000 προσλήψεις, την ίδια στιγμή που τα οργανικά κενά είναι πάνω από 30.000. Ακόμα δε κι αυτές οι προσλήψεις «υπακούν» στον μνημονιακό κανόνα όλων των κυβερνήσεων για «μία πρόσληψη ανά αποχώρηση», που σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση τα νοσοκομεία μένουν ως έχουν και δεν προσλαμβάνεται επιπλέον προσωπικό.


 Η ίδρυση μεικτών πληρωμάτων του ΕΚΑΒ, με αξιοποίηση του στρατού και της πυροσβεστικής, δεν έχει καμία σχέση με την προνοσοκομειακή επείγουσα φροντίδα και την παροχή απαραίτητων υπηρεσιών περίθαλψης στον τόπο του συμβάντος που έχουν ανάγκη οι ασθενείς και ο λαός μας. Πρόκειται για μέτρα που αντιστοιχούν στην πολιτική των περικοπών των λαϊκών αναγκών στην υγεία, γιατί “στοιχίζουν” στο κράτος.

Η όπως - όπως μεταφορά των ασθενών, τους έρχεται πιο φτηνά από την “κοστοβόρα” πλήρη ανάπτυξη των δημόσιων μονάδων υγείας παντού και της δημόσιας επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, που απαιτούν ύπαρξη μόνιμων υποδομών, μόνιμου εκπαιδευμένου προσωπικού και επάρκεια εναέριων, θαλάσσιων και επίγειων μέσων.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ προσανατολίζεται σε φθηνές υπηρεσίες, που είναι πολύ πιθανό να βάλουν σε κίνδυνο ασθενείς και αυτές με το “μάτι” προσανατολισμένο στις ανάγκες του τουριστικού κεφαλαίου την περίοδο αυτή. Αυτές είναι, άλλωστε, οι προτεραιότητες της ΕΕ και του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο, παρεμπιπτόντως, δεν προβλέπει ούτε ένα ευρώ για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ

Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου