Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Ωμή κατοχική βία στην Τζενίν, με πλήθος νεκρών και τραυματιών


ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ

Πάνω από 3.000 Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον προσφυγικό καταυλισμό

Τουλάχιστον 12 νεκρούς Παλαιστίνιους, 100 τραυματίες, από τους οποίους οι 20 είναι σε σοβαρή κατάσταση, χιλιάδες ανθρώπους ξεσπιτωμένους από τον προσφυγικό καταυλισμό και μια πόλη ισοπεδωμένη σε μεγάλα τμήματά της άφησε πίσω της η δολοφονική επιδρομή των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων στην Τζενίν της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, επιδρομή η οποία προκλητικά ονομάστηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση «αντιτρομοκρατική επιχείρηση»...

Μεγάλα τμήματα τόσο στην ίδια την Τζενίν όσο και στον καταυλισμό που φιλοξενεί στην είσοδό της, με περίπου 14.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες (σε μια έκταση μικρότερη από μισό τετραγωνικό χιλιόμετρο, όπως σημείωναν σχετικά ρεπορτάζ), ισοπεδώθηκαν από τη χερσαία επιδρομή και τις εναέριες επιθέσεις με drones μέσα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Στο όνομα της εξουδετέρωσης αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, μπουλντόζες ξήλωσαν ολόκληρες οδικές αρτηρίες στον καταυλισμό, με αποτέλεσμα να σταματήσουν η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση...

Τεθωρακισμένα οχήματα και μπουλντόζες του στρατού κατευθύνονταν ακόμα και σε μάντρες και εισόδους νοσοκομείου, ενώ αυτόπτες μάρτυρες δήλωναν ότι ασθενοφόρα δέχονταν πυρά καθώς πάσχιζαν να μεταφέρουν τραυματίες στους γιατρούς...

Ανταποκριτές μετέδιδαν ότι σοροί κείτονταν στο νεκροτομείο του νοσοκομείου της πόλης, καθώς οι συγγενείς των νεκρών περίμεναν να σταματήσει η επιχείρηση, μήπως καταφέρουν να τους κηδέψουν...

Ακόμα και η εκπρόσωπος του γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, Βανέσα Ουγκενάν, εξέφρασε ανησυχία για «το εύρος των αεροπορικών και χερσαίων επιχειρήσεων», αναφέροντας ότι τουλάχιστον τρεις από τους νεκρούς είναι ανήλικοι.

Εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αλλά και ΜΚΟ (όπως οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα») κατήγγειλαν ότι «οι διασώστες έχουν εμποδιστεί να εισέλθουν στον καταυλισμό προσφύγων (...) ακόμα και για να παραλάβουν ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί σοβαρά» και ότι «οι Παλαιστίνιοι διασώστες έχουν αναγκαστεί να προχωρούν πεζή σε μια περιοχή όπου πέφτουν πυροβολισμοί και γίνονται πλήγματα με drones».

Η δε «Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος» ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε 500 οικογένειες, περίπου 3.000 ανθρώπους, μόνο από τον καταυλισμό...

Στη Δυτική Οχθη χτες είχε κηρυχθεί γενική απεργία, ενώ ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μ. Αμπάς χαρακτήρισε την επιδρομή «έγκλημα πολέμου».

«Θα λογοδοτήσουν στη φυλακή ή στο νεκροτομείο...»

Χτες το απόγευμα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου έφτασε στα περίχωρα της Τζενίν, για να επιθεωρήσει τα στρατεύματα κατοχής εν δράσει και να διαμηνύσει πως «κάνει λάθος οποιοσδήποτε λέει ότι θα μας αποτρέψει στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», όπως χαρακτηρίζουν το Ισραήλ και οι σύμμαχοί τους τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού ενάντια στην κατοχή.

Προηγουμένως είχε χαρακτηρίσει την Τζενίν «λημέρι τρομοκρατών», λέγοντας ότι «εμείς βάζουμε τώρα τέλος σε αυτήν την κατάσταση».

Ο δε Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ δήλωσε ότι «όποιος επιδιώκει να βλάψει το Ισραήλ, τους πολίτες του ή τους στρατιώτες του, δεν θα είναι ποτέ ασφαλής. Ούτε στη Γάζα, ούτε στη Ναμπλούς, ούτε στην Τζενίν. Θα τους βρούμε και θα λογοδοτήσουν, είτε στη φυλακή είτε στο νεκροταφείο».

Είχαν προηγηθεί ανακοινώσεις του ισραηλινού στρατού για εντοπισμό διαφόρων χώρων με αποθηκευμένα εκρηκτικά κ.λπ.

Και ενώ η νέα επιδρομή των κατοχικών δυνάμεων στη Δυτική Οχθη αποτελεί την αγριότερη της τελευταίας 20ετίας, οι Ευρωατλαντικοί «σύμμαχοι» εξακολουθούν να εξισώνουν τον θύτη με το θύμα και να κάνουν πλάτες στο έγκλημα της κατοχής.

Μετά την προχτεσινή άμεση έκφραση στήριξης των ΗΠΑ στη νέα φονική επιχείρηση, «το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» μνημόνευσε και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρ. Σούνακ, ψελλίζοντας κατά τ' άλλα ότι ...«η προστασία των αμάχων πρέπει να είναι προτεραιότητα».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταδίκασε «έντονα την έφοδο που πραγματοποίησαν οι ισραηλινές δυνάμεις», εκφράζοντας - σε τόνους σαφώς πιο συγκρατημένους από άλλες φορές, μετά και την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων - ανησυχία «βαθιά που η τρέχουσα ένταση στην περιοχή πυροδοτεί μια νέα σπείρα βίας με αυτές τις επιθέσεις», καλώντας τις «ισραηλινές αρχές να ενεργήσουν με κοινή λογική»...

Η Ιορδανία κατήγγειλε «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», καθώς και «των υποχρεώσεων του Ισραήλ ως δύναμης κατοχής».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που έχουν υπογράψει τις περιβόητες «συμφωνίες του Αβραάμ» με το Ισραήλ, ζήτησαν από την κυβέρνηση Νετανιάχου «να απόσχει από κάθε ενέργεια που θα επιτείνει τις εντάσεις (...) και θα οδηγήσει στη διαιώνιση του κύκλου της βίας».

Ο Αραβικός Σύνδεσμος επρόκειτο να συνεδριάσει χτες εκτάκτως.

Επίθεση ενόπλου στο Τελ Αβίβ

Στο μεταξύ, χτες το μεσημέρι, μετά την ισραηλινή επιδρομή στην Τζενίν, νεαρός Παλαιστίνιος επιτέθηκε αρχικά με αυτοκίνητο και στη συνέχεια με μαχαίρι σε περαστικούς στο εμπορικό κέντρο του Τελ Αβίβ, τραυματίζοντας τουλάχιστον 8 άτομα. Μία έγκυος που περιλαμβανόταν στους τραυματίες νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ έχασε και το μωρό της.

Η ισραηλινή αστυνομία ανέφερε ότι ο ύποπτος «εξουδετερώθηκε» από πολίτη που οπλοφορούσε. Οι ισραηλινές αρχές κατονόμασαν τον δράστη ως έναν 20χρονο Παλαιστίνιο από τη Δυτική Οχθη, ο οποίος δεν είχε ιστορικό.

Αργότερα, την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση «Χαμάς», της οποίας εκπρόσωπος δήλωσε ότι «οι κατοχικές δυνάμεις θα πληρώσουν το τίμημα για τα εγκλήματα στην Τζενίν».

Κάτω τα χέρια από τον Παλαιστινιακό λαό!

Το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του κατήγγειλε τη νέα ισραηλινή φονική επιδρομή στην Τζενίν, καθώς και τον ρόλο όσων καλύπτουν τις κατοχικές δυνάμεις, ξεμπροστιάζοντας «την απαράδεκτη τοποθέτηση του υπηρέτη των ιμπεριαλιστών, της ITUC, που λειτουργώντας σαν "πλυντήριο", τη δολοφονία των Παλαιστινίων από τους Ισραηλινούς τη μετατρέπει σε "γεγονότα στην παλαιστινιακή πόλη Τζενίν, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση, με αναφορές για δέκα νεκρούς"». Το ΠΑΜΕ «στέκεται στο πλευρό του ηρωικού λαού της Παλαιστίνης και του δικαιώματός του να υπερασπίζεται τη χώρα του κατά της ξένης κατοχής με όλα τα αναγκαία μέσα!».

Η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει ότι «το πολυφορεμένο πρόσχημα περί "τρομοκρατίας" από την πλευρά του Παλαιστινιακού λαού καταρρίπτεται από την ίδια τη βίαιη πραγματικότητα που ζει ο Παλαιστινιακός λαός», αλλά και ότι «είναι πολύ βαριές οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και των κομμάτων του ευρωατλαντισμού, γιατί με την πολιτική τους στηρίζουν την ενίσχυση της πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας της Ελλάδας με το Ισραήλ, σε βάρος του πολύπαθου λαού της Παλαιστίνης».

Η ΕΕΔΔΑ υπογράμμισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τη συνεργασία της με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ και "δεν άκουσε, δεν είδε" τίποτα για το έγκλημα αυτό, αφού σκοπός των "συμμάχων" της είναι το κέρδος των μονοπωλιακών ομίλων. Ο ελληνικός λαός έχει υποχρέωση να απαιτήσει για μια ακόμα φορά: "Κάτω τα χέρια από τον Παλαιστινιακό λαό!"».

 Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας

Πηγή: Associated Press

Αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός μετά την σφαγή που έκανε στην Τζενίν της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης που κόστισε τη ζωή σε 12 Παλαιστίνιους.

Η πολεμική μηχανή του Ισραήλ, με πρόσχημα ότι εκτοξεύθηκαν 5 ρουκέτες, οι οποίες αναχαιτίστηκαν, βομβάρδισε τη Λωρίδα της Γάζας. 

Στην Τζενίν, οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ισραήλ έχει αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά του έπειτα από δύο μέρες επιδρομών με επίκεντρο τον καταυλισμό προσφύγων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη εδώ και χρόνια. Κινητοποιήθηκαν εκατοντάδες στρατιώτες, τεθωρακισμένα, τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μηχανήματα έργου που διέλυσαν κτίρια και δρόμους.

Πηγή: Associated Press

Το βράδυ της Τρίτης οι μονάδες του άρχισαν να αποσύρονται από την Τζενίν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα στα οποία εικονίζονται στρατιωτικά οχήματα καθώς αποχωρούν από την περιοχή και επιστρέφουν στο ισραηλινό έδαφος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, 12 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 100 τραυματίστηκαν, οι 20 από τους οποίους είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε προχθές πως ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε «ανοικτό πόλεμο εναντίον του πληθυσμού της Τζενίν».

Να σταματήσει τώρα η σφαγή στην Τζενίν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου