Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

«Υπουργείο αντιπολίτευσης» πιστό στην καπιταλιστική ανάπτυξη και τις ΝΑΤΟικές δεσμεύσεις


 Στα «γεμάτα» και για τη νέα θητεία του στο «υπουργείο αντιπολίτευσης» ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής του ομάδας, Σ. Φάμελλο, στην ομιλία του να «τάζει» στην κυβέρνηση «αντιπολίτευση» πιστή στην καπιταλιστική ανάπτυξη, στο «ευρωπαϊκό κεκτημένο» και στις ΝΑΤΟικές δεσμεύσεις - αντιπολίτευση δηλαδή βγαλμένη από τα πιο τρελά της όνειρα.

«Θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια που θα μειώνει τα βάρη και θα ενισχύει την αναπτυξιακή στρατηγική», ήταν η ακροτελεύτια πρότασή του, που συμπύκνωσε το περιεχόμενο ολόκληρης της ομιλίας του και αναπαρήγαγε την κοροϊδία της «δίκαιης ανάπτυξης» η οποία θα προάγει ταυτόχρονα τα κέρδη του κεφαλαίου και τη λαϊκή ευημερία!

Από τον πρόλογο ακόμα, ο Σ. Φάμελλος προϊδέασε για τη στάση του κόμματός του και στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, παρομοίως με την προηγούμενη, κατά την οποία στήριξε τα μισά νομοσχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Επιχείρησε να «ξεπλύνει» τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπερασπιζόμενος τα αντιλαϊκά της πεπραγμένα και προσωπικά τον Αλ. Τσίπρα, για τον οποίο υποστήριξε ότι «ήταν ο πρωθυπουργός που έβγαλε την Ελλάδα από το τούνελ της χρεοκοπίας και της επιτροπείας» και ότι «αξιοποίησε το "όχι" του λαού για να ανατρέψει την πρόταση των δανειστών» ...και να φέρει το τρίτο μνημόνιο. Επίσης ότι ρύθμισε το χρέος, άφησε απόθεμα, εξασφάλισε φτηνότερο κόστος δανεισμού και όλα αυτά, όπως είχε το θράσος να προσθέσει, «με την κοινωνία όρθια» - την κοινωνία που τσάκισε με φοροληστεία, αντεργατικά μέτρα, πλειστηριασμούς, για να βγει όρθιο το κεφάλαιο.

Εξ ου και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση της ΝΔ, που έρχεται με γνωστή βαριά αντιλαϊκή ατζέντα, ο Σ. Φάμελλος της πρόσαψε ...ασυνέπεια, γιατί δεν έλυσε προβλήματα όπως είχε υποσχεθεί! Γιατί δεν αναφέρθηκε στην προστασία της πρώτης κατοικίας, την οποία η ΝΔ, σε συνέχεια της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έχει παραδώσει στα κοράκια, για απομάκρυνση από το ...ευρωπαϊκό κεκτημένο, που τσακίζει τους λαούς σε όλη την ΕΕ, για «ελλιπείς επιδόσεις» σε ό,τι αφορά το επενδυτικό περιβάλλον, με κριτική ότι δεν υπάρχει «σχεδιασμός ανάπτυξης», ούτε καν «σχεδιασμός για την Ενέργεια και το κλίμα, που είναι η βάση της μετάβασης», καθώς και «μπρος - πίσω στην απολιγνιτοποίηση»!

Φυσικά, επανακατέθεσε τα διαπιστευτήρια του ΣΥΡΙΖΑ στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, εγκωμιάζοντας την «ιστορική» όπως είπε Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία «ευτυχώς σήμερα τιμά» η κυβέρνηση της ΝΔ, και όλες τις άλλες συμφωνίες που συνομολόγησε η κυβέρνησή τους και μετέτρεψαν τη χώρα σε απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση. Η Συμφωνία των Πρεσπών έκανε την Ελλάδα «πιο ισχυρή στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια», όπως ισχυρίστηκε, και «εξασφάλισε την επιστροφή της ΕΕ στα Βαλκάνια, εκεί που διεκδικούσαν άλλες δυνάμεις χώρο».

Αλλωστε, μίλησε για «τήρηση των δεσμεύσεων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ» για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, για «νέα δυναμική που πρέπει να αξιοποιηθεί» στα Ελληνοτουρκικά και για «διάλογο που στηρίζουμε ενεργά», με ...κόκκινη γραμμή την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, καθώς επίσης για την αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων αλλά «με αμοιβαία επωφελείς όρους», δηλαδή με μερικά παραπάνω ανταλλάγματα για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Τέλος, αναφορικά με το Προσφυγικό, ο Σ. Φάμελλος «έβγαλε λάδι» την πολιτική της καταστολής από την ΕΕ, εστιάζοντας στην πάταξη των διακινητών, στην προστασία των συνόρων και των επιστροφών αλλά και στη σύναψη «δίκαιης συμφωνίας μετανάστευσης και ασύλου», κομμένης και ραμμένης στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου