Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Καρότσες κι όπου βγει...


«Πάμε κι όπου βγει» για την Υγεία του λαού, αλλά όλα λεπτομερώς σχεδιασμένα και σίγουρα για την «εξοικονόμηση πόρων» από το κράτος και την ανάπτυξη νέας κερδοφόρας δράσης από τους ομίλους.

Με αυτό το «δίπτυχο» κλιμακώνει την επίθεση και στην Υγεία η νέα αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ, κάτι που επιβεβαιώθηκε με το «καλημέρα», τόσο από τις προγραμματικές δηλώσεις όσο και από τις ρυθμίσεις για το «νέο» ΕΚΑΒ.

Με άλλους τρεις άδικους θανάτους ασθενών που περίμεναν μάταια το ασθενοφόρο, ο ένας απ' αυτούς μέσα στον αστικό ιστό της Αθήνας και μάλιστα σε ιδιωτική κλινική, γίνεται φανερό ότι δεν μιλάμε για διαχειριστική «ανικανότητα» ή «αβλεψίες».

Αντίθετα, ο λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με μια εγκληματική πολιτική που βαθαίνει την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση, με κριτήριο το «κόστος - όφελος» για το κεφάλαιο, σε βάρος της υγείας, ακόμα και της ζωής του λαού.

Αυτήν την πολιτική υπηρετεί η αντιεπιστημονική και επικίνδυνη ΠΝΠ για το ΕΚΑΒ, όπου πυροσβέστες, στρατιωτικοί και οδηγοί των ΟΤΑ θα παίζουν ρόλο ...διασώστη σε επείγοντα περιστατικά ύστερα από μια ολιγόωρη εκπαίδευση!

Ανάλογη τροπολογία είχε προωθήσει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήδη οι δευτερογενείς διακομιδές (εξιτήρια) ανατίθενται σε ιδιώτες. Μπροστά στο προσχεδιασμένο αδιέξοδο, λοιπόν, με ασθενείς να ξεψυχούν στις καρότσες αγροτικών και στα πεζοδρόμια, η κυβέρνηση παρουσιάζει την παραπάνω επιλογή σαν λύση «έκτακτης ανάγκης».

Η ίδια «λύση» είχε αξιοποιηθεί και στην πανδημία, με ορθοπεδικούς να ...σκαντζάρουν πνευμονολόγους, με «εντέλλεσθαι» μετακινήσεων για να καλύπτονται τρύπες ανοίγοντας περισσότερες, με το εξαντλημένο και κακοπληρωμένο υγειονομικό προσωπικό να ανακυκλώνεται, με καλοπληρωμένες «συμβάσεις» με τον ιδιωτικό τομέα, με άνοιγμα θέσεων για ιδιώτες μέσα στα δημόσια νοσοκομεία κ.ο.κ.

«Ο πολίτης δεν πληρώνει», απαντά με θράσος η κυβέρνηση στις δικαιολογημένες λαϊκές αντιδράσεις για την προώθηση της εμπορευματοποίησης. Αν είναι έτσι, πού πάνε οι εισφορές των εργαζομένων που κρατούνται από τους μισθούς τους και στραγγίζονται για τις «αναθέσεις έργων» σε μεγαλεμπόρους της Υγείας;

Από πού προκύπτουν τα εκατομμύρια των «ιδιωτικών δαπανών Υγείας», δηλαδή τα χρήματα που βάζει από την τσέπη του ο λαός ακόμα και για στοιχειώδεις υπηρεσίες; Τι είναι τα επί πληρωμή απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία; Ποιον αφορούν τα διαφημιστικά καρτελάκια για ιδιωτικά ασθενοφόρα που βρίσκει κάθε ασθενής στον θάλαμο του νοσοκομείου;

Πόσα πληρώνει ο κάθε ασθενής για τα φάρμακά του, για θεραπείες κάθε είδους κ.ο.κ.; Τι σηματοδοτεί η μετατροπή του Ογκολογικού Νοσοκομείου Παίδων σε «Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου», με προίκα υποδομές από τα κρατικά παιδιατρικά νοσοκομεία; Ποιος πληρώνει για τη «μίσθωση υπηρεσιών» από τον ιδιωτικό τομέα, για τη γενικευμένη εργολαβοποίηση στα νοσοκομεία και στις άλλες μονάδες Υγείας;

Η κυβερνητική πολιτική, λοιπόν, το μόνο που εξασφαλίζει για την Υγεία του λαού είναι τα ελάχιστα, και με ημερομηνία λήξης. Οπως το πρόγραμμα πρόληψης από τον καρκίνο του μαστού, ή το dentist pass. Δηλαδή αντιεπιστημονικά κριτήρια και «κόφτες», πακέτο μίνιμουμ παροχών και πελατεία στον ιδιωτικό τομέα για το «κάτι παραπάνω» που θα προκύψει ως ανάγκη από τις προληπτικές - διαγνωστικές εξετάσεις.

Με αυτά ακριβώς τα παλιά και σάπια υλικά, που έχουν τη σφραγίδα ...κατεδάφισης όλων των κυβερνήσεων, χτίζεται το «νέο ΕΣΥ».

«Θα πέσει χρήμα στην Υγεία από το Ταμείο Ανάκαμψης», είναι ένα ακόμα από τα ψεύδη που διακινούνται για να καλλιεργούνται προσδοκίες από την «απόδοση» του υπερμνημονίου, το οποίο «προσκυνούν» όλα τα αστικά κόμματα.

Χρηματοδοτήσεις που απαγορεύεται «διά ροπάλου» να κατευθυνθούν σε μόνιμες προσλήψεις προσωπικού και περιορίζονται σε ανακαινίσεις και «πράσινες αναβαθμίσεις», δηλαδή σε «σοβατίσματα» ενός ρημαγμένου συστήματος Υγείας.

Αντίπαλο δέος σε αυτό το έγκλημα διαρκείας δεν μπορούν παρά να είναι οι ίδιοι οι υγειονομικοί, με τους εργαζόμενους και όλο τον λαό. Ο αγώνας τους γι' αυτό που τους αξίζει πραγματικά και δικαιούνται να απολαμβάνουν τον 21ο αιώνα: Αποκλειστικά σύγχρονη, αναβαθμισμένη, δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους.

Με την πάλη για χρηματοδότηση και προσλήψεις στο ύψος των αναγκών, για να πάψει η Υγεία να είναι εμπόρευμα και να ξηλωθεί η επιχειρηματική δράση, που όσο αναπτύσσεται, με τις ευλογίες των κυβερνήσεων, τόσο στερεί από τον λαό τη δυνατότητα να έχει την υγεία του και να απολαμβάνει γι' αυτόν τον σκοπό κάθε σύγχρονο επίτευγμα της επιστήμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου