Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 9 Ιουλίου 2023

Συζητήσεις και διεργασίες για τις νέες επικίνδυνες αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

 
Στο επίκεντρο η παραπέρα εμβάθυνση της πολύμορφης εμπλοκής του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία και η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης στην Ανατολική Ευρώπη

 Με φόντο την ιμπεριαλιστική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους την ερχόμενη βδομάδα (11 - 12 Ιούλη) δρομολογούνται επικίνδυνες αποφάσεις παραπέρα κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης στην Ουκρανία αλλά και συνολικότερα στην Ανατολική Ευρώπη και σε άλλα κρίσιμα μέτωπα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ουκρανική ηγεσία ζητά «δραστικές αποφάσεις», ενώ τα κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας διαπραγματεύονται ακόμη ποιες «εγγυήσεις ασφαλείας» θα προσφέρουν στο Κίεβο, τι δεσμεύσεις θα διατυπώσουν σχετικά με την προοπτική ένταξης και τι είδους βαρύτερο εξοπλισμό θα στείλουν στο ουκρανικό μέτωπο.

Ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ, την περασμένη βδομάδα εντάθηκαν οι αλληλοκατηγορίες Κιέβου - Μόσχας για επικείμενη επίθεση ή προβοκάτσια στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους ευρωπαϊκούς λαούς.

Μάλιστα, Ρώσοι αξιωματούχοι δηλώνουν πως επειδή η ουκρανική αντεπίθεση σε πρώτη φάση προχωράει αργά, με μικρά εδαφικά κέρδη και μεγάλες απώλειες, το Κίεβο ετοιμάζει προκλήσεις και μια επιχείρηση «ψευδούς σημαίας» για πυρηνική επίθεση, προκειμένου να αποσπαστούν και να δικαιολογηθούν πιο επιθετικές δεσμεύσεις από το ΝΑΤΟ. Ορισμένοι έκαναν λόγο ακόμη και για αποστολή ενός «περιορισμένου σώματος» στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, από ΝΑΤΟικά κράτη όπως η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής, με πρόσχημα την «πυρηνική ασφάλεια».

Η Μόσχα προτρέπει τη Δύση - κυρίως τις ΗΠΑ - να εμποδίσει τις αρχές του Κιέβου να πραγματοποιήσουν τρομοκρατική επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, «καθώς το Κίεβο προσπαθεί να σύρει το ΝΑΤΟ απευθείας στη σύγκρουση», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Αν. Αντόνοφ, μιλώντας για «εγκληματικές προθέσεις των ουκρανικών αρχών ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ».

«Οι αποτυχίες στο πεδίο της μάχης οδηγούν το Κίεβο να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για την ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, διογκώνοντας έτσι μια περιφερειακή σύγκρουση σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», ισχυρίστηκε ο Ρώσος πρέσβης.

Στο μεταξύ, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ρωτήθηκε αν θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ σε περίπτωση ατυχήματος ή δολιοφθοράς στον πυρηνικό σταθμό: «Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έχει εντολή, την υποστηρίζουμε. Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση σε μια εμπόλεμη ζώνη. Η Ρωσία έχει ιδιαίτερη ευθύνη. Το καλύτερο μήνυμα από το ΝΑΤΟ και την ΙΑΕΑ είναι ότι η Ρωσία δεν πρέπει να εξαπολύσει επιθέσεις από το εργοστάσιο παραγωγής Ενέργειας», είπε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ δήλωσε την Παρασκευή πως έχει σημειωθεί πρόοδος στις επιθεωρήσεις του Οργανισμού στον πυρηνικό σταθμό, όπου αναπτύσσονται κυκλικά επιθεωρητές του. Ο Ρ. Γκρόσι δήλωσε επίσης πως οι επιθεωρητές δεν βρήκαν ενδείξεις για νάρκες ή εκρηκτικά στον σταθμό, όπως είχε προηγουμένως ισχυριστεί το Κίεβο.

Πάντως έκθεση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), με έδρα την Ουάσιγκτον, αναφέρει πως «παραμένει απίθανο η Ρωσία να προκαλέσει ραδιολογικό επεισόδιο αυτήν τη στιγμή», ενώ ο επικεφαλής της στρατιωτικής κατασκοπείας της Ουκρανίας, Κ. Μπουντάνοφ, δήλωσε την Πέμπτη ότι η απειλή ρωσικής επίθεσης στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια υποχωρεί, αλλά δεν έχει εξαλειφθεί όσο η εγκατάσταση παραμένει υπό ρωσική κατοχή.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τις αποφάσεις στο Βίλνιους

Τα μέλη του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να διαπραγματεύονται τι ακριβώς θα προσφέρουν στην Ουκρανία στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους, ανέφερε την Παρασκευή η «Washington Post», επικαλούμενη διπλωμάτες.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, κάλεσε ξανά η χώρα του να λάβει «ξεκάθαρο μήνυμα» ότι θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. «Η Ουκρανία δεν έχει λάβει πρόσκληση με καμία μορφή», τόνισε και «είναι απαραίτητο να επιδειχθεί η ισχύς και η ενότητα της Συμμαχίας». Επίσης ζήτησε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ εντός του έτους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αξιωματούχοι στις ΗΠΑ και σε άλλα κράτη του ΝΑΤΟ έχουν περιγράψει τις εξελισσόμενες προτάσεις για διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες ως «αμοιβαία αμυντικά σύμφωνα ή μνημόνια ασφαλείας».

Αλλοι στο ΝΑΤΟ αμφισβητούν την ετοιμότητα της Ουκρανίας για ένταξη, λέγοντας πως το Κίεβο έχει ακόμη πολύ δρόμο για το «χρόνιο πρόβλημα διαφθοράς».

Η Ουάσιγκτον έκανε ελιγμούς εδώ και μήνες «για να μειώσει τις προσδοκίες του Κιέβου», καθώς επικέντρωσε τη συζήτηση στις «εγγυήσεις ασφαλείας και όχι σε μια επέκταση του ΝΑΤΟ», αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδίωξε «να μετατοπίσει τη συζήτηση προς το μακροπρόθεσμο σύμφωνο ασφάλειας» ως εναλλακτική λύση στην ένταξη, χωρίς κανένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ να είναι «πρόθυμος να στείλει στρατιώτες του να πολεμήσουν στην Ουκρανία».

Ερωτηθείς σχετικά με τη διατύπωση που αναμένεται να υιοθετηθεί στη Σύνοδο για μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, είπε την Παρασκευή ότι οι «σύμμαχοι» διαβουλεύονται επί του παρόντος για τη διατύπωση.

Αναμένει αποφάσεις για συγκεκριμένη πρακτική υποστήριξη, αλλά θα υπάρξει και πολιτική διάσταση, δηλώνοντας βέβαιος ότι το ΝΑΤΟ θα έχει ένα «σαφές μήνυμα». Εξάλλου, επανέλαβε, εάν η Ουκρανία δεν κερδίσει τον πόλεμο, δεν τίθεται έτσι κι αλλιώς ζήτημα ένταξής της.

Σύμφωνα με παλιότερες δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ, η ένταξη της Ουκρανίας «εν μέσω πολέμου» δεν είναι στην ημερήσια διάταξη, αλλά, όπως τόνισε και την Παρασκευή, η Σύνοδος Κορυφής θα συμφωνήσει σε ένα σχέδιο που θα φέρει ακόμα πιο κοντά την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, όπως π.χ. με τη θεσμοθέτηση Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ουκρανίας.

Πυρομαχικά διασποράς και όπλα μεγάλου βεληνεκούς

Την ίδια ώρα κλιμακώνονται οι αποστολές όπλων από ΝΑΤΟ και ΕΕ στην Ουκρανία, με ολοένα και περισσότερες αποφάσεις αποστολής βαρέων όπλων, όπλων μεγάλου βεληνεκούς κ.ο.κ.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, αμερικανικά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν στην Ουκρανία πυρομαχικά διασποράς, τα οποία ευθύνονται για αυξημένους θανάτους και τραυματισμούς αμάχων, με το Πεντάγωνο να επιβεβαιώνει την Πέμπτη ότι αυτό «εξετάζεται».

Την Παρασκευή αναμενόταν να ανακοινωθεί νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ, αξίας 800 εκατ. δολαρίων, που θα περιλαμβάνει χιλιάδες πυρομαχικά διασποράς από τα αποθέματα του Πενταγώνου, καθώς και τεθωρακισμένα οχήματα Bradley και Stryker και μια σειρά άλλα πυρομαχικά.

Παράλληλα, ο Ζελένσκι επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι το Κίεβο έχει ανάγκη από όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να πολεμήσει τις ρωσικές δυνάμεις, καθώς διαφορετικά «είναι δύσκολη όχι μόνο η διεξαγωγή μίας επίθεσης, αλλά ακόμη και μία αμυντική επιχείρηση», όπως είπε, και «μιλάμε για αυτό το θέμα με τις ΗΠΑ».

Η Γερμανία είναι αντίθετη στην αποστολή πυρομαχικών διασποράς στην Ουκρανία, δήλωσαν ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Μπ. Πιστόριους και η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, καθώς έχει υπογράψει τη Σύμβαση του Οσλο (CCM) που απαγορεύει τη χρήση και μεταβίβασή τους. ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία και Ουκρανία δεν έχουν υπογράψει τη σύμβαση.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν βίαιο πόλεμο και (...) καθημερινά βλέπουμε θύματα, τα πυρομαχικά διασποράς χρησιμοποιούνται και από τις δύο πλευρές. Η Ρωσία χρησιμοποίησε πυρομαχικά διασποράς για να επιτεθεί σε άλλη χώρα, η Ουκρανία χρησιμοποιεί πυρομαχικά διασποράς για να αμυνθεί», σχολίασε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κάλεσε τη Ρωσία και την Ουκρανία να σταματήσουν να χρησιμοποιούν πυρομαχικά διασποράς και ζήτησε από τις ΗΠΑ να μη στείλουν τέτοιο εξοπλισμό στο Κίεβο, καθώς έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στους αμάχους.

Στο μεταξύ, ο Β. Ζελένσκι, ενόψει της Συνόδου, είχε σειρά επαφών στη Βουλγαρία, στην Τσεχία, στη Σλοβακία και στην Τουρκία.

Στην Πράγα η ηγεσία της Τσεχίας ανακοίνωσε ότι θα στείλει στο Κίεβο επιθετικά ελικόπτερα και πυρομαχικά και θα βοηθήσει επίσης στην εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε F-16 και άλλα δυτικά μαχητικά αεροσκάφη.

Στη Ρουμανία θα δημιουργηθεί περιφερειακός κόμβος για την εκπαίδευση πιλότων - και Ουκρανών - στον χειρισμό F-16.

Στην Τουρκία ο Ζελένσκι συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, όπου συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις του πολέμου, για τη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας - την οποία η Μόσχα για την ώρα δεν συναινεί να την ανανεώσει μετά τις 17 Ιούλη - αλλά και για συμφωνίες ανταλλαγής αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Στη συνέχεια, σύμφωνα με ΜΜΕ, ο Ερντογάν ενδέχεται να προχωρήσει σε συνομιλία με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν.

Η Μόσχα θα παρακολουθεί πολύ στενά τις συνομιλίες Ερντογάν - Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε το Κρεμλίνο.

«NBC News»: Μυστικές συνομιλίες Ρωσίας - ΗΠΑ

Μυστικές συνομιλίες - εν γνώσει της κυβέρνησης Μπάιντεν - μεταξύ Ρώσων αξιωματούχων και πρώην ανώτερων αξιωματούχων των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, με στόχο να τεθούν οι βάσεις για διαπραγματεύσεις για τον «τερματισμό» του πολέμου στην Ουκρανία, ανέφερε το «NBC News», επικαλούμενο αποκλειστικές πληροφορίες.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο μεταδίδει ότι μέλη της αμερικανικής ομάδας συναντήθηκαν και με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, για αρκετές ώρες, τον περασμένο Απρίλη στη Νέα Υόρκη, όπου τέθηκαν μερικά από τα πιο «ακανθώδη» ζητήματα στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και η αναζήτηση μιας ενδεχόμενης διπλωματικής «λύσης», ανεκτής και στις δύο πλευρές.

Με τον Λαβρόφ κάθισαν στο ίδιο τραπέζι ο Ρίτσαρντ Χάας, πρώην διπλωμάτης και απερχόμενος πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, αλλά και οι ειδικοί για την Ευρώπη, Τσαρλς Κούπτσιν και για τη Ρωσία, Τόμας Γκράχαμ - πρώην αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι συζητήσεις έγιναν εν γνώσει της κυβέρνησης Μπάιντεν, αλλά όχι υπό την καθοδήγησή της. Οι πρώην αξιωματούχοι ενημέρωσαν το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου για το τι συνέβη», ανέφεραν δύο πηγές στο NBC.

«Μεταξύ των στόχων, είπαν, ήταν να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Ρωσία, όπου είναι δυνατόν και να διαπιστωθεί πού μπορεί να υπάρχει χώρος για μελλοντικές διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς για τον τερματισμό του πολέμου», αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο.

Οι συζητήσεις είναι γνωστές στη διπλωματική γλώσσα ως «Track Two diplomacy», μια μορφή ανεπίσημης δέσμευσης που περιλαμβάνει ιδιώτες που δεν ανήκουν στην κυβέρνηση.

Από την αμερικανική πλευρά, στις συζητήσεις μετείχαν ορισμένοι πρώην αξιωματούχοι του Πενταγώνου, συμπεριλαμβανομένης της Μαίρη Μπεθ Λονγκ, πρώην βοηθού υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, με βαθιά εμπειρία σε θέματα του ΝΑΤΟ.

«Στο πλαίσιο της προσπάθειας, τουλάχιστον ένας πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ έχει ταξιδέψει στη Ρωσία για συζητήσεις σχετικά με τον πόλεμο της Ουκρανίας», είπαν στο NBC δύο πηγές.

Από τη ρωσική πλευρά, εκτός από τον Λαβρόφ στις συζητήσεις συμμετείχαν ακαδημαϊκοί, επικεφαλής μεγάλων «δεξαμενών σκέψης» ή ερευνητικών ινστιτούτων και άλλοι αξιωματούχοι που συνδέονται με τη ρωσική εξωτερική πολιτική.

«Οι συνομιλίες αυτές πραγματοποιήθηκαν εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιθυμούν να δουν τη Μόσχα και το Κίεβο να κινούνται προς ειρηνευτικές συνομιλίες το φθινόπωρο, μετά την ολοκλήρωση της συνεχιζόμενης αντεπίθεσης της Ουκρανίας», αναφέρει το NBC.


Ε. Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου