Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

Διεκδικούν αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν πανεπιστημιακές σπουδές


 Διεκδικούν αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν πανεπιστημιακές σπουδές

 «Οι φοιτητές με τους συλλόγους μας θα είμαστε στην πρώτη γραμμή για να διεκδικήσουμε: Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες πανεπιστημιακές σπουδές! Οχι στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης - καμία αναθεώρηση του άρθρου 16! Πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα!». Αυτό διαμηνύουν οι φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα, που έχουν αρχίσει να οργανώνουν τον αγώνα τους κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης για περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Παιδείας, για αναθεώρηση του άρθρου 16.

Σε εξέλιξη βρίσκονται συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των Φοιτητικών Συλλόγων, μετά από πρωτοβουλία των Συλλόγων που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Ηδη στην Αθήνα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, Σχολής Μηχανικών του ΠΑΔΑ, Οδοντιατρικής, Νοσηλευτικής, Μαθηματικού και Γεωλογικού του ΕΚΠΑ, Τοπογράφων του ΕΜΠ, με αποφάσεις τους έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα βρεθούν απέναντι σε αυτά τα σχέδια, ενώ προγραμματίζονται συνεδριάσεις των ΔΣ των Συλλόγων σε όλη τη χώρα.

Στο ψήφισμά τους αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Με τις προγραμματικές δηλώσεις της, η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε ξεκάθαρο ότι δεν θα "καινοτομήσει" στην πολιτική της για τα πανεπιστήμια. Θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, της επίθεσης στα μορφωτικά, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των φοιτητών.

Ο στόχος για εφαρμογή του νόμου - πλαίσιο που ψηφίστηκε το 2022, αλλά και ο σχεδιασμός για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με διάφορες κουτοπονηριές (άρθρου 28), προωθώντας τελικά την αναθεώρηση του άρθρου 16, δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες των φοιτητών, αντίθετα οδηγούν στην ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ, με τις γνωστές συνέπειες στις σπουδές και στην εργασιακή προοπτική των αποφοίτων. Δεν αποτελεί "εκσυγχρονισμό", έχει δοκιμαστεί και δεν έλυσε κανένα από τα προβλήματα των φοιτητών. Οταν η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων έχει μειωθεί δραματικά, έως και 70% μέχρι σήμερα, όταν οι φοιτητές για τις "δωρεάν σπουδές" δίνουν ένα σκασμό λεφτά, όταν ακόμα υπάρχουν σχολές χωρίς κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και όταν 1 στους 4 κατόχους πτυχίων ΑΕΙ είναι άνεργος, 1 στους 3 πτυχιούχους δουλεύει σε επάγγελμα άσχετο με το αντικείμενο που σπούδασε και 1 στους 6 πτυχιούχους αμείβεται με 400 έως 800 ευρώ. Αυτή είναι η πραγματικότητα του πανεπιστημίου ΑΕ, που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Ο συνέπειες θα είναι αρνητικές για όλους τους φοιτητές, και γι' αυτούς των κρατικών ΑΕΙ. Αφού το σημερινό δημόσιο πανεπιστήμιο - επιχείρηση, μετά την "απελευθέρωση" της δυνατότητας για ίδρυση και ιδιωτικών - μη κρατικών πανεπιστήμιων, θα απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο από τις ανάγκες των φοιτητών για υψηλού επιπέδου, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν πανεπιστημιακές σπουδές και πτυχία με αξία».

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι στέκονται στις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης, με τη δημιουργία ενός εδάφους συνολικής υποβάθμισης των σπουδών, ένταση του ανταγωνισμού - που ήδη υπάρχει - μεταξύ Ιδρυμάτων, κατηγοριοποίηση των Τμημάτων και των πτυχίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον χαρακτήρα του πτυχίου και τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων, ένταση στα αδιέξοδα και στις αντιφάσεις στη διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών με κριτήριο τον ανταγωνισμό των Τμημάτων και όχι την παροχή ολοκληρωμένης αναγκαίας γνώσης για την άσκηση του επαγγέλματος. «Ηδη έχει αποδειχθεί από τη μέχρι σήμερα αναγνώριση των ιδιωτικών κολεγίων που διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προώθησαν», υπογραμμίζουν οι Σύλλογοι, προσθέτοντας ότι ανοίγει και η τελευταία πόρτα για την ακόμα μεγαλύτερη ανταποδοτική λειτουργία των Ιδρυμάτων, με γενίκευση των διδάκτρων, πλήρη εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας, με ενοίκια στις Εστίες (ήδη ανακοινώθηκαν οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), αλλά και επίδραση σε άλλες πλευρές, όπως η σίτιση των φοιτητών.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι προειδοποιούν την κυβέρνηση: «Οσους συμμάχους και να βρει στα έδρανα της Βουλής, λογαριάζει χωρίς τους φοιτητές και δεν θα της βγει σε καλό! Οι φοιτητές με τους συλλόγους μας θα είμαστε στην πρώτη γραμμή για να διεκδικήσουμε:

Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες πανεπιστημιακές σπουδές!

Οχι στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, καμία αναθεώρηση του άρθρου 16!

Πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα!».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου