Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

Γάιος Ιούλιος Καίσαρας

 
Εφυής πολιτικός και στρατηλάτης

Στις 12 Ιουλίου 100 π.Χ. γεννιέται ο Ρωμαίος πολιτικός, στρατηγός και συγγραφέας Γάιος Ιούλιος Καίσαρας. Καταγόταν από οικογένεια πατρικίων της γενιάς των Ιουλίων, ιδρυτής της οποίας υποτίθεται ότι ήταν ο Ιουλος, ο μυθικός γιος του Αινεία και της θεάς Αφροδίτης. Παρά τη θρυλική καταγωγή της η οικογένεια του Καίσαρος δεν ήταν ούτε πλούσια ούτε είχε μεγάλη πολιτική επιρροή. Τις πολιτικές τύχες του Καίσαρος καθόρισε περισσότερο η συγγένειά του με τον στρατηγό και πολιτικό αναμορφωτή Γάϊο Μάριο, σύζυγο της Ιουλίας, αδελφής του πατέρα του.

Πολύ μορφωμένος, ήξερα όλα όσα θα μπορούσε να ξέρει ένας άνθρωπος της εποχής του. βασιλιάς της μόδας και εκφραστής της κομψότητας, ακολούθησε τη συνήθη οδό της σταδιοδρομίας στα υπουργήματα των πατρικίων. Ήξερε να κυβερνά. Αν και του άρεσαν οι διασκεδάσεις και η καλή ζωή, αν και ο «έρωτας, το κρασί και το φαγητό είχαν θέση στη ζωή του», ήξερε να μην εγκαταλείπεται στη ζωή του καπηλειού.

Ολοκλήρωσε την κατάκτηση της Γαλατίας και επιχείρησε δυο εκστρατείες κατά της Βρετανίας. Προκάλεσε εμφύλιο πόλεμο κατά του Πομπήιου με νικηφόρα έκβαση. Το 48 π.Χ. στην Αίγυπτο ο Καίσαρ αναμείχθηκε στον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ του Πτολεμαίου και της αδελφής-συζύγου του και συμβασίλισσας Κλεοπάτρας Z’. Παίρνοντας το μέρος της όμορφης και έξυπνης Κλεοπάτρας — την οποία και ερωτεύθηκε — ο Καίσαρ νίκησε τον Πτολεμαίο και την ενθρόνισε ως μοναδική βασίλισσα. Από τη σχέση του με την Κλεοπάτρα ο Καίσαρ απέκτησε τον Πτολεμαίο IE’ Καίσαρα, γνωστότερο ως Καισαρίωνα.

Το 44 π.Χ. ανακηρύχτηκε ισόβιος δικτάτωρ. Ο Καίσαρ πλέον εθεωρείτο ημίθεος, του πρότειναν ακόμη και βασιλικό διάδημα, το οποίο αρνήθηκε, αλλά μερικοί Συγκλητικοί πίστευαν ότι δεν θα το αρνιόταν ακόμη για πολύ. Εγινε μισητός λόγω των αυταρχικών του μεθόδων.  Στο όνομα της δημοκρατίας, λοιπόν, μια ομάδα Συγκλητικών, οι Ελευθερωτές (Liberatores) όπως αυτοαποκλήθηκαν, στις 15 Μαρτίου του 44 π.X., ημέρα της εορτής των Ειδών του Μαρτίου, δολοφόνησαν τον Καίσαρα μέσα στο θέατρο που είχε χτίσει ο Πομπήιος και όπου ο ίδιος ο Καίσαρ είχε συγκαλέσει συνέλευση της Συγκλήτου επειδή το δικό της κτίριο είχε καταστραφεί από πυρκαϊά πριν από μερικά χρόνια.

Εκτός από μεγάλος στρατηλάτης και πολιτικός ο Καίσαρ υπήρξε και εξαίρετος συγγραφέας. Εχουν διασωθεί δύο μόνο έργα του: τα Απομνημονεύματα περί του Γαλατικού Πολέμου (Commentarii de Bello Gallico) και τα Απομνημονεύματα περί του Εμφυλίου Πολέμου (Commentarii de Bello Civili).

Ηρακλής Κακαβάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου