Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες


Οι δραματικές εξελίξεις με την πυρκαγιά που βρίσκεται εκτός ελέγχου στη Μαγνησία, αλλά και το κάλεσμα για εκκενώσεις περιοχών με χιλιάδες κατοίκους χωρίς κανένα συγκεκριμένο σχέδιο και με πλήρη σύγχυση οδηγιών επιβεβαιώνουν ότι ο λαός είναι απροστάτευτος σε ανοχύρωτες πόλεις, κωμοπόλεις και βιομηχανικές ζώνες.

Η πυρκαγιά αυτή παίρνει μια ακόμα πιο επικίνδυνη διάσταση με τις επαναλαμβανόμενες εκρήξεις σε αποθήκες πυρομαχικών της πολεμικής αεροπορίας. Είναι απαράδεκτο αποθήκες οπλισμού να βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές, χωρίς μάλιστα να έχουν ληφθεί προληπτικά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από πυρκαγιά. Τίθεται ένα κρίσιμο και σοβαρό ερώτημα: Τι ακριβώς είναι αυτά τα πυρομαχικά που εκρήγνυνται και πόσο επικίνδυνα είναι για τον λαό της περιοχής;

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες και πρέπει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των κατοίκων της περιοχής και την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

 Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


Με τον φόβο των αναζωπυρώσεων και των διάσπαρτων εστιών βρίσκεται και σήμερα η Μαγνησία, που την Πέμπτη έζησε εφιαλτικές στιγμές στη Νέα Αγχίαλο, μετά τις εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών.

Στη Νέα Αγχίαλο από το πρωί ξεκίνησαν ρίψεις νερού από εναέρια μέσα προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλες οι πιθανές αναζωπυρώσεις.

Αργά το βράδυ το πρόβλημα στο μέτωπο στο Βελεστίνο εντοπίστηκε στις Μικροθήβες, ωστόσο, αντιμετωπίστηκε.

Η κατάσταση στη Μαγνησία και τη Νέα Αγχίαλο θύμιζε πολεμικό σκηνικό, αφού αποθήκες πυρομαχικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων βρέθηκαν απροστάτευτες στο διάβα της φωτιάς που ξεκίνησε την Τρίτη στο Βελεστίνο.

Έτσι οι εκρήξεις από τα βλήματα που ήταν αποθηκευμένα στην αεροπορική βάση της 111 Πτέρυγας Μάχης, μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, σκόρπισαν τον τρόμο στους κατοίκους της περιοχής. Οι εκρήξεις ακούγονταν πολλά χιλιόμετρα μακριά στις γύρω πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά, μέχρι τον Βόλο και τις Σποράδες, με τζαμαρίες να σπάνε, ενώ ο κρατικός μηχανισμός αρκέστηκε στο γνωστό «τρεχάτε να σωθείτε» του μηνύματος από το 112. Πανικός επικράτησε με χιλιάδες ανθρώπους που διέφευγαν από το λιμάνι της Νέας Αγχιάλου προς τον Βόλο.

Το πολύ σοβαρό αυτό περιστατικό αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού που αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να προστατέψει ούτε τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Ταυτόχρονα καταδεικνύονται οι τεράστιοι κίνδυνοι που διατρέχει ο λαός μας από την ύπαρξη αυτών των βάσεων κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες και πρέπει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των κατοίκων της περιοχής και την κατάσβεση της πυρκαγιάς, τονίζει σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η κατάσταση στη Μαγνησία είναι άλλο ένα παράδειγμα του «πάμε και όπου βγει» που εφαρμόζει το αστικό κράτος, αφήνοντας πόλεις, χωριά και δασικά οικοσυστήματα απροστάτευτα, οδηγεί σε απώλειες ανθρώπινων ζωών, πέντε έως τώρα, λόγω της απουσίας πρόληψης, της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης των κρίσιμων υπηρεσιών της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής.

Οι Αρχές διέταξαν απαγόρευση κυκλοφορίας, σε ακτίνα τριών χιλιόμετρων από το σημείο της έκρηξης, ενώ δόθηκε εντολή να μετασταθμεύσουν τα F-16 από την 111 Πτέρυγα Μάχης που είναι και ΝΑΤΟική βάση.

Πηγή: Eurokinissi

Περισσότερα από 1.000 άτομα υποδέχθηκε το Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου, που μετατράπηκε σε χώρο υποδοχής και φιλοξενίας των πολιτών που απομακρύνθηκαν από τις περιοχές που απείλησε η πυρκαγιά.

Πολλοί κάτοικοι κλήθηκαν να μεταβούν στην παραλία, ώστε να απομακρυνθούν με πλωτά μέσα. 

Οι εκρήξεις ακούγονταν χιλιόμετρα μακριά και χιλιάδες ήταν οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου που έντρομοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη και μέσω της θάλασσας να φτάσουν στον Βόλο. Μάλιστα, για άλλη μια φορά φάνηκε όλη η γύμνια του κρατικού μηχανισμού που δεν είχε πάρει κανένα μέτρο πρόληψης και πυροπροστασίας αλλά και ούτε σχέδιο διαφυγής. Συγκυριακά, η ύπαρξη πολλών σκαφών λόγω ενός ναυταθλητικού αγώνα, του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ιστιοπλόων συνέβαλε ώστε πάνω από 1.500 άνθρωποι, κάτοικοι και επισκέπτες της Νέας Αγχιάλου, να μεταφερθούν στον Βόλο και να καταλύσουν στο Εκθεσιακό Κέντρο της πόλης. 

Στο πλευρό των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά την αναζωπύρωση της φωτιάς στη Νέα Αγχίαλο και φιλοξενούνται προσωρινά στον Εκθεσιακό Πολυχώρο του δήμου Βόλου, βρέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης δυνάμεις του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Μαγνησίας του ΚΚΕ, Βασίλη Μεταξά, και τον υποψήφιο δήμαρχο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου, Αποστόλη Ριζόπουλο.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ πρόσφεραν νερά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στους πληγέντες και απαίτησαν να παρθούν όλα τα μέτρα για τη φιλοξενία τους και την αξιοπρεπή διαβίωσή τους για όσο χρειαστεί.

Πηγή: Eurokinissi

Η αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας που βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» στην περιοχή Καραμπά και παραδόθηκε στις φλόγες ήταν περίπου 6 χλμ. βόρεια της Αεροπορικής Βάσης Αγχιάλου και της 111 Πτέρυγας Μάχης. Το αποτέλεσμα ήταν να σκάνε το ένα μετά το άλλο βόμβες (1.000 και 2.000 λιβρών) και βλήματα, με υπαρκτό το ενδεχόμενο ακόμα μεγαλύτερης έκρηξης.

Χαρακτηριστική ήταν η καταγγελία του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Δήμητρα» ότι οι εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού παραδόθηκαν στις φλόγες όχι από περιμετρική φωτιά αλλά το πιθανότερο από θραύσμα βλήματος από τις εκρήξεις στις αποθήκες πυρομαχικών.

Μάλιστα, ήταν τέτοια η ανοργανωσιά του «επιτελικού κράτους», ώστε αργότερα προσπαθούσαν να αποκτήσουν κάποια αντίληψη της κατάστασης στέλνοντας μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) να πετάξει πάνω από την περιοχή για να στείλει εικόνα στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων στο υπουργείο Άμυνας.

Ήταν τέτοια, δε, η αδυναμία τους να συγκρατήσουν τη φωτιά, ώστε πηγές ανέφεραν ότι στο προσωπικό της αποθήκης δόθηκε εντολή να απομακρυνθεί «ASAP» («as soon as possible»), δηλαδή το συντομότερο δυνατό.

Αργότερα, άλλωστε, δόθηκε εντολή «προληπτικά» να απογειωθούν από τη βάση της Αγχιάλου μαχητικά F-16 που ήταν εκτός καταφυγίων και να κατευθυνθούν στις αεροπορικές βάσεις Λάρισας και Τανάγρας.

Όλη η κόλαση συνεχιζόταν ως τις βραδινές ώρες αφού ήταν σε εξέλιξη σειρά αναζωπυρώσεων από το μεσημέρι σε σημεία της ευρύτερης περιοχής του Βόλου. 

Στην πρώτη γραμμή τα στελέχη και τα μέλη του ΚΚΕ

Όλες αυτές τις μέρες που η Μαγνησία βρίσκεται στο έλεος της φωτιάς κλιμάκια του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Μαρία Γαβαλά, Γραμματέα της ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ και μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, τον Βασίλη Μεταξά, βουλευτή Μαγνησίας του Κόμματος, τον Αποστόλη Ριζόπουλο, υποψήφιο δήμαρχο Βόλου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και άλλα στελέχη, βρίσκονται συνεχώς στους χώρους που εκδηλώνονται οι πυρκαγιές, ενώ εθελοντές του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μαζί με τους κατοίκους των περιοχών δίνουν τη μάχη για να σωθούν άνθρωποι και περιουσίες.

Εργαζόμενοι εκβιάζονταν να πάνε για δουλειά στη ΒΙΠΕ, δίπλα ακριβώς στα μέτωπα της φωτιάς

Το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» σε ανακοίνωσή του, καταγγέλλει τα περιστατικά εργοδοτικής ασυδοσίας σε εργοστάσια και βιοτεχνίες της Ά ΒΙΠΕ Βόλου καθώς οι εργαζόμενοι από το πρωί της Πέμπτης εκβιάζονταν από την εργοδοσία να προσέλθουν στην εργασία τους δίπλα ακριβώς στα αποκαΐδια και παρά το ότι τα μέτωπα της φωτιάς συνεχίζουν να καίνε την Μαγνησία.

Ενδεικτικά στο εργοστάσιο «SYRMA» απειλούσαν τους εργαζόμενους ότι εάν φύγουν από το εργοστάσιο δεν θα πληρωθούν. Η εργοδοσία σε πολλές περιπτώσεις επικαλέστηκε ότι δεν είναι υποχρεωμένη να αναστείλει τις εργασίες της με βάση την απόφαση του Υπουργείου Εργασίας.

Παράλληλα, στην περιοχή του Σέσκλου συνεχίζει να καίγεται βιοτεχνία ανακύκλωσης πλαστικών υλικών με την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική και να μην επιχειρεί κανένα μέσο πυρόσβεσης.

Στην ίδια περιοχή βρίσκεται το εργοστάσιο μεταλλικών κατασκευών «Lykomitros Steel» το οποίο υπέστη ζημιές από την πυρκαγιά και σήμερα καλέστηκαν λίγοι εργαζόμενοι να δουλέψουν κανονικά απομακρύνοντας εύφλεκτα υλικά. Αντίστοιχα στην βιοτεχνία χαρτικών «Χρυσοχού» όπου εθελοντικά λιγοστοί εργαζόμενοι βρίσκονται στον χώρο εκτός του εργοστασίου. Ωστόσο, οι συνθήκες είναι άκρως επικίνδυνες για την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής λόγω των τοξικών αερίων από την καύση πλαστικών υλικών.

4 σχόλια:

  1. Να τους... εκκενώσουμε απ' τη χώρα
    Πόση ξευτίλα ακόμη; Αυτό που συμβαίνει είναι απερίγραπτο. Ξεπερνάει κάθε φαντασία. Πρόκειται για σωρεία μαζικών εγκλημάτων – ουσιαστικά για γενοκτονία. Κι όμως, πολλοί, υπομένουν ατάραχοι, υπνωτισμένοι, λες, την μοίρα που μας επέβαλαν οι δολοφόνοι. Αλλόφρονες σπεύδουν να σωθούν κατά χιλιάδες με τα πόδια, με τα αυτοκίνητά τους που πολλά είναι ακόμη χρεωμένα, στην καρότσα αγροτικών αφήνοντας πίσω ένα σπίτι, που το δάνειο τρέχει ακόμη – έργο μοναδικό της στερημένης ζωής τους, τα υπάρχοντά τους, ακόμη κι εκείνα που τους συγκροτούν ως προσωπικότητες. Και γύρω να σκάνε οι βόμβες κι οι πύραυλοι οι χρυσοπληρωμένοι, που ‘χαμε για τον οχτρό και τώρα σκάνε και πέφτουν στα κεφάλια μας και πανάκριβα αεροπλάνα να πετούν, όχι για να σβήσουν τις φωτιές που κατακαίνε ότι μας απόμεινε για ζωή κι ούτε για τον οχτρό που μας παραμύθιασαν, αλλά για να ξεφύγουν απ’ τις φλόγες. Κι ο εχθρός είναι μέσα στα τείχη και απομυζά το αίμα μας, μας δολοφονεί καθημερινά, εκμαυλίζει τις συνειδήσεις μας, συλεί το υποσυνείδητό μας, μας αποχαυνώνει με άσπρη σκόνη.
    Εξαντλημένοι και σκυφτοί, σακατεμένοι απ’ τη μιζέρια, έντρομοι από την κόλαση που τους πρόσφεραν οι επιλογές τους, ανακράζουν «θάλασσα, θάλασσα» σαν την βλέπουν. Και με φέρι μποτ όπου πληρώνουν και εισιτήριο, με καΐκια, με φουσκωτά, με βάρκες, κολυμπώντας αν χρειαστεί, με κάθε τρόπο, αλαφιασμένοι, δυστυχείς, υποταγμένοι – ίδιοι σαν τους πρόσφυγες που φτάνουν στις ακτές μας, αν δεν τους πνίξει το Λιμενικό, φεύγουν να γλιτώσουν σταυροκοπούμενοι – «δόξα τω θεώ» καταφέραμε να αποφύγουμε τον βέβαιο κίνδυνο που φρικτά μας απείλησε. «Σωθήκαμε»!
    Κι όμως, κάνουν λάθος. Άλλη καταστροφή – επόμενη, που δεν την φαντάζονται και δεν την περιμένουν, ξαφνική και ραγδαία, ακόμη πιο τρομακτική, θα πέσει πάνω μας κι ανυποψίαστους κι ανέτοιμους –πού πια καιρός- θα μας κατακλύσει μέχρι να μας αποτελειώσουν.
    Ή μέχρι να αφυπνιστούμε...
    ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 🌋*-((.Ρέ μαλάκες θά χάναμε τήν 111-πτέρυγα μάχης στήν Αγχίαλο χωρίς μάχη,.Κάνουμε ψυχολογικό πόλεμο στούς Τούρκους.!! Μέρες &' 'Ωρες Αποκάλυψης.Δέν σάς έχουμε ανάγκη.)) -Μετά τήν εκκένωση κατοίκων καί τουριστών,ακολουθεί ή εκκένωση τών ελικοπτερων &' F-16 απ' τήν 111-πτέρυγα μάχης στήν Ν.Αγχίαλο,γιά νά μήν καούν απ'τήν φωτιά.!!! -Μέρες ντροπής καί θλίψης γιά τήν κατάντια μας.!!!
    Antonios Fokianos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να ξεκαθαρίσω κάτι γιατί είμαι από αυτή την περιοχή.... Η αποθήκη ΔΕΝ είναι αποθήκη όπως το έχετε στο μυαλό σας. Είναι ένα σκαμμένο βουνό που ξεκινά από Νέα Αγχίαλος μέχρι τον Βόλο έχει ΜΌΝΟ ΜΙΑ είσοδο που είναι στην Νέα Αγχίαλο . Η πόρτα είναι 50 εκατοστά πάχος πυρίμαχο τσιμέντο και είναι 50 μέτρα βαθιά μέσα στο βουνό. Πριν βάση του ΝΑΤΟ. Αντέχει μέχρι και πυρηνική έκρηξη. Η φωτιά για να μπει μέσα ΟΎΤΕ ΜΙΑ ΣΤΟ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΟ. Αυτό το λέω μετά γνώσεως γιατί ξέρω την συγκεκριμένη στρατιωτική βάση φίλοι μου είναι εκεί. Είμαι 30 χλμ μακριά από την βάση αυτή και έσπασαν τζάμια στο σπίτι. Αυτό το ελάχιστο είναι δολιοφθορά . Για αυτό που έγινε να περιμένετε ότι θα πέσουν κεφάλια και όχι λίγα... Στα δύο χλμ είναι τα καύσιμα της 111 . Ένα άλλο βουνό ολόκληρο. Ήδη περπάτησε 1 χλμ. Αν δεν την σταματήσουν δεν θα υπάρχει Νέα Αγχίαλος. Ντεφακτο. Αυτά τα λίγα από μένα
    Aristidis Rigas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εικόνες καταστροφής αντίκρισε το κλιμάκιο του ΚΚΕ που επισκέφθηκε νωρίτερα σήμερα τη Νέα Αγχίαλο, η οποία εκκενώθηκε μετά τις χθεσινές εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης, λόγω της πυρκαγιάς.

    Το κλιμάκιο του Κόμματος, με επικεφαλής τον βουλευτή Μαγνησίας του ΚΚΕ, Βασίλη Μεταξά βρέθηκε στην Νέα Αγχίαλο καθώς οι πρώτοι κάτοικοι άρχισαν να φτάνουν εκεί μετά την άρση της ζώνης απαγόρευσης που είχε επιβάλει η αστυνομία.

    Στη Νέα Αγχίαλο υπάρχουν δεκάδες μαγαζιά με σπασμένες τζαμαρίες από το ωστικό κύμα που προκάλεσαν οι μεγάλες εκρήξεις από την αποθήκη πυρομαχικών.

    Μέχρι νωρίτερα το μεσημέρι έμοιαζε με ερημωμένη πολιτεία, με θραύσματα γυαλιών διασκορπισμένα στους δρόμους ενώ από πάνω πετούσαν διαρκώς δύο ελικόπτερα της Πυροσβεστικής που έκαναν ρίψεις νερού σε εστίες αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς.
    https://www.902.gr/eidisi/politiki/336683/eikones-katastrofis-antikrise-klimakio-toy-kke-sti-nea-aghialo-foto

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου