Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 8 Αυγούστου 2023

Κανονικότητες


Μια σειρά από αντεργατικές «κανονικότητες» έφερε ξανά στην επιφάνεια η κατάπτυστη νομοθεσία που εξαγγέλλει ο υπουργός Εργασίας και η οποία ήδη έχει σημάνει ξεσηκωμό σε συνδικάτα και εργαζόμενους. «Κανονικότητα» είναι λοιπόν να πρέπει ένας εργαζόμενος να κάνει και μια και δυο δουλειές για να τα βγάλει πέρα και να ζήσει την οικογένειά του.

Προς «διευκόλυνσή» του, μάλιστα, το βάρβαρο κράτος της εργοδοσίας τού δίνει αμέτρητες εναλλακτικές, όσες είναι και οι μορφές της «ευελιξίας» που προβλέπει η εργατική νομοθεσία: Ημιαπασχόληση, εκ περιτροπής, εποχική και άλλες, για να προσαρμόζονται καλύτερα ο χρόνος και οι όροι εργασίας στις διαθέσεις και τις ανάγκες της εργοδοσίας.

Τώρα, η ευρωπαϊκή Οδηγία και ο επικείμενος νόμος της κυβέρνησης έρχονται να λειτουργήσουν ως ομπρέλα στην «ευελιξία», νομιμοποιώντας την απασχόληση σε περισσότερους από έναν εργοδότες.

«Κανονικότητα» είναι επίσης να δουλεύει ένας εργαζόμενος μέχρι και 65 ώρες τη βδομάδα σε πενθήμερη εργασία ή 78 σε εξαήμερη, τηρώντας το πνεύμα και το γράμμα της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, που προβλέπει 11 ώρες ανάπαυση μεταξύ δύο περιόδων εργασίας. Δηλαδή 13 ώρες δουλειάς ημερησίως!

Αυτό προβάλλουν κυβέρνηση και ΕΕ ως «ασφαλιστική δικλίδα» απέναντι στο 16ωρο που φέρνουν η Οδηγία και ο νόμος τους και το οποίο αποτελεί πραγματικότητα στη ζούγκλα της αγοράς εργασίας, όσο κι αν προσπαθούν να το κρύψουν. Γιατί στον άγριο κόσμο της καπιταλιστικής κερδοφορίας το 4ωρο και το 5ωρο πολύ εύκολα γίνονται 8ωρο, κάτω από τους εκβιασμούς της εργοδοσίας.

Με τους νόμους όλων των κυβερνήσεων, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, που «πατάνε» πάνω στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, το 48ωρο έχει προ πολλού καταργηθεί και υπάρχει μόνο στα λογιστικά φύλλα των επιχειρήσεων, ως αποτέλεσμα της «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας σε ετήσια ή και μεγαλύτερη βάση.

Οι καταστροφικές συνέπειες για την υγεία και την ασφάλεια του εργαζόμενου είναι ανυπολόγιστες, και επιβεβαιώνονται από τα πολλά εργοδοτικά εγκλήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες. Ο εργαζόμενος είναι «ελεύθερος» μετά το 8ωρο να δουλέψει υπερωριακά, ή να αναλάβει εργασία στον επόμενο εργοδότη, χωρίς ξεκούραση, χωρίς οικογενειακή - κοινωνική ζωή, χωρίς ελεύθερο χρόνο.

Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση έρχεται επίσης να συμπληρώσει το παζλ της «ευελιξίας», ανοίγοντας τον δρόμο για τα συμβόλαια των «μηδενικών ωρών», που εφαρμόζονται κατά κόρον σε κράτη όπως η Βρετανία, εκτοξεύοντας την εκμετάλλευση.

Αλλά και να ποινικοποιήσει ακόμα περισσότερο την απεργία, με την εξοντωτική τιμωρία των εργαζομένων που περιφρουρούν τον αγώνα τους από την οργανωμένη απεργοσπασία της εργοδοσίας, σε συνέχεια των αντιαπεργιακών νόμων που ψήφισαν και εφάρμοσαν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις.

Αυτή είναι λοιπόν η «κανονικότητα» στην οποία στηρίζεται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής και όλων των άλλων οικονομιών στον καπιταλισμό, με κριτήριο το μεγαλύτερο κέρδος. Αυτό όμως δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, και αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο.

Οσο για τις «αντιπολιτευτικές» κορόνες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και του ΠΑΣΟΚ, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να αλείφουν βούτυρο στο ψωμί του άθλιου «ευρωπαϊκού κεκτημένου», που προβλέπει όλα τα παραπάνω, με τον μανδύα μάλιστα των «καλών πρακτικών».

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν τους χιλιάδες εργαζόμενους όταν επικαλούνται την ευρωπαϊκή «κανονικότητα» για να ...συνετίσουν τάχα την κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι παρεκκλίνει απ' αυτήν και έτσι νομιμοποιούν από κοινού τις αντεργατικές Οδηγίες και κατευθύνσεις που ενσωματώνονται σωρηδόν στην ελληνική νομοθεσία.

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο είναι αιτία πολέμου για το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Η αντεργατική βαρβαρότητα δείχνει το πιο αποκρουστικό της πρόσωπο, καθώς η θηλιά της εργοδοσίας και του κράτους σφίγγει κι άλλο στον λαιμό των εργαζομένων. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι το σύστημα της εκμετάλλευσης μόνο χειρότερο μπορεί να γίνεται για τους εργαζόμενους και τον λαό, ότι είναι επιτακτική ανάγκη η οργανωμένη αντεπίθεση για την ανατροπή του!

Το μήνυμα λοιπόν και της σημερινής κινητοποίησης στο υπουργείο Εργασίας είναι πέρα για πέρα καθαρό: Να μη σκεφτεί η κυβέρνηση να καταθέσει το νομοσχέδιο - έκτρωμα! Ολοι οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα σε ετοιμότητα, για να δώσουν μαχητική, αποφασιστική απάντηση, κλιμακώνοντας την πάλη για κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, ενάντια στην πολιτική της «διευθέτησης», της «ευελιξίας», των μισθών - φιλοδώρημα για τα κέρδη της εργοδοσίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου