Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 8 Αυγούστου 2023

Άμεσα μέτρα στήριξης των φοιτητών στην εκρηκτική κατάσταση της εύρεσης φοιτητικής στέγης!


Η αναζήτηση φοιτητικής στέγης για χιλιάδες φοιτητές και τις οικογένειές τους εξελίσσεται σε εφιάλτη: Σπίτια παντού, στέγη πουθενά, νοίκια στο θεό και αρπακτικά!

Οι δήθεν "δωρεάν" σπουδές κοστίζουν παρά πολύ ακριβά!

Τη στιγμή που οι φοιτητικές εστίες δεν καλύπτουν ούτε το 9% των νέων εισακτέων, με την είσοδο σε αυτές να έχει καταλήξει σε διαγωνισμό φτώχειας με τα κριτήρια-κόφτες που ισχύουν, χιλιάδες φοιτητές εξαναγκάζονται να πληρώσουν πανάκριβα νοίκια για "τρύπες" ή "ερείπια" σε πόλεις με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

Το πρόβλημα είναι πιο οξυμένο από κάθε άλλη χρονιά. Αυξήσεις πάνω στις αυξήσεις στα ενοίκια που ξεπερνάνε το +35%, καθιστώντας το μέσο ενοίκιο για σπίτι κοντά στα Πανεπιστήμια στα 450-500 €, όταν πρόσφατα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι στο 40% των λαϊκών οικογενειών, το 50% των εσόδων τους προορίζονται για ενοίκια και λογαριασμούς! Είναι προφανές ότι το στεγαστικό επίδομα του αστρονομικού ποσού των …125€ το μήνα και μάλιστα στο τέλος της κάθε ακαδημαϊκής χρονιάς είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Το πρόβλημα πλέον είναι πιο εμφανές από ποτέ: Η στέγη είναι ένα πανάκριβο εμπόρευμα στην ατομική ευθύνη της κάθε οικογένειας.

Σε αυτό το έδαφος η “τουριστική αξιοποίηση” ακινήτων σε αρκετές πόλεις, στο πλαίσιο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, οξύνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα. Την ίδια στιγμή προορίζονται για επιχειρηματική αξιοποίηση ακίνητα πανεπιστημίων, όπως π.χ. στο ΑΠΘ με την παραχώρηση ακινήτου του για τη λειτουργία boutique hotel, αντί για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών των φοιτητών!

Η κατασκευή εστιών μέσω συμπράξεων με ιδιώτες (ΣΔΙΤ), που σχεδίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και επεκτείνει η ΝΔ, οδηγεί στην κατάργηση της δωρεάν στέγασης. Η ιδιωτικοποίηση των εστιών θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση, όπως αποδεικνύει η σημερινή παράδοση της λειτουργίας τους σε εργολαβικές εταιρείες.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μπορούν να διεκδικήσουν σύγχρονη, δωρεάν φοιτητική στέγη για όλους!

Μέσα από τους αγώνες τους, με τους Φοιτητικούς τους Συλλόγους, που αναδείχθηκε πρώτη δύναμη η Πανσπουδαστική Κ.Σ. μπορούν να επιβάλουν τα αιτήματά τους. Να δυναμώσουν την αλληλεγγύη, τη φιλοξενία όποιου φοιτητή έχει ανάγκη!

Απάντηση στο στεγαστικό πρόβλημα των φοιτητών δίνουν μόνο οι προτάσεις του ΚΚΕ:

  • Άμεση εισδοχή φοιτητών στις εστίες. Να ανοίξουν τώρα οι αιτήσεις για τις εστίες, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι εισδοχές πριν τις αρχές του εξαμήνου.

  • Όλοι οι φοιτητές που κάνουν αίτηση για δωμάτιο να εξασφαλίσουν τρόπο διαμονής στην πόλη σπουδών τους. Είτε στη φοιτητική εστία είτε με την αξιοποίηση από το κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα ξενοδοχείων και δωματίων για να καλυφθούν οι ανάγκες.

  • Γενναία αύξηση του στεγαστικού επιδόματος για να καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες. Να καταβληθεί άμεσα το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 με διεύρυνση των δικαιούχων.

  • Να αξιοποιηθεί η περιουσία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και κενά κτίρια του Δημοσίου για την κατασκευή νέων σύγχρονων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια. Άμεση επισκευή, ανακαίνιση των υπαρχουσών εστιών, ποιοτικές υπηρεσίες, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό, χωρίς εργολάβους.

  • Δωρεάν σίτιση, μετακίνηση και internet για όλους τους φοιτητές.

  • Μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο για τη φοιτητική στέγη. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς.

  • Δικαίωμα μετεγγραφής για όλους τους φοιτητές που το έχουν ανάγκη, με διεύρυνση των οικονομικών-κοινωνικών κριτηρίων, αντιστοίχιση όλων των ομοειδών τμημάτων. Να καταργηθούν οι απαράδεκτοι "κόφτες".

  • Δωρεάν μετακινήσεις για όλους τους φοιτητές στις πόλεις που σπουδάζουν. Με ευθύνη του κράτους να καλύπτονται τα έξοδα των φοιτητών από και προς τον τόπο σπουδών τους.

 Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου