Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023

Οργιο διεργασιών αλλά και συμφωνίες στήριξης υποψηφίων από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ

Συνεχίζονται οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή υποψηφίων στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, με φόντο την εκλογή νέου προέδρου. Πάντως, δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις που επαναλαμβάνεται το μοτίβο προηγούμενων χρόνων, με συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, τους ίδιους υποψηφίους θα στηρίξουν τα δύο κόμματα στις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας, τον Δ. Κουρέτα και την Γεωργία Ζεμπιλιάδου, αντίστοιχα. Σε άλλες μάλιστα περιπτώσεις, όπως το Περιστέρι και η Καισαριανή, στηρίζουν ίδιους υποψηφίους και με τη ΝΔ...

Με αφορμή τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας σε ανακοίνωσή της επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Τίποτα θετικό δεν πρέπει να περιμένουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα από τον "γάμο" ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον πολιτικό γυρολόγο Δ. Κουρέτα. Τελικά το "σύμφωνο συμβίωσης" ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκίνησε στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές, με επικεφαλής τότε τον κ. Τσιλιμίγκα, ανανεώθηκε αυτές τις μέρες, αφού συμφώνησαν να κατέβουν ξανά μαζί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, με επικεφαλής αυτήν τη φορά τον πολιτικό γυρολόγο κ. Κουρέτα, ο οποίος στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές πάσχιζε να μας πείσει ότι είναι "ανεξάρτητος", παρότι έχει περάσει σχεδόν απ' όλα τα αστικά κόμματα και κάλλιστα θα μπορούσε να είναι και μαζί με τον κ. Αγοραστό, μιας και στα βασικά θέματα έχει την ίδια πολιτική.

Κατά τ' άλλα το ΠΑΣΟΚ "ξιφουλκεί" με κάθε ευκαιρία κατά του ΣΥΡΙΖΑ και αντιστρόφως, προφανώς για το ποιο από τα δύο κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας θα έχει το πάνω χέρι στην υπεράσπιση της αντιλαϊκής στρατηγικής του κεφαλαίου.

Αποδεικνύεται ότι αυτοί οι "άσπονδοι εχθροί" δεν έχουν πρόβλημα να συνεργάζονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και σε αρκετούς δήμους και μάλιστα με επικεφαλής, αυτήν τη φορά, έναν πολιτικό γυρολόγο, ένθερμο υποστηρικτή του εκμεταλλευτικού συστήματος, της ΕΕ και των μεγαλοεπιχειρηματικών συμφερόντων.

(...) Κανένας αριστερός, προοδευτικός άνθρωπος δεν πρέπει να περιμένει τίποτα το θετικό για τον λαό απ' αυτήν τη σύμπραξη ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον κ. Κουρέτα. Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά. Η μόνη επιλογή που αντιστοιχεί στα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα είναι η ψήφος στα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στους δήμους, για να δυναμώσει ο αγώνας για την υπεράσπιση των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων, απέναντι στο εκμεταλλευτικό σύστημα, σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική, στο αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης, στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για να ανοίξει ο δρόμος για μια οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη υπέρ του λαού».

Παζάρια και «ψάξιμο» για την Αθήνα

Εξάλλου, «πονοκέφαλο» φαίνεται πως προκαλεί το θέμα της επιλογής υποψηφίου για την Αθήνα. Δηλωτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το παράδειγμα του δήμου Αθήνας. Η υποψηφιότητα του Κ. Ζαχαριάδη, που έχει εκφραστεί υπέρ της Εφης Αχτσιόγλου, συναντά τις αντιρρήσεις των υπόλοιπων υποψηφίων και των υποστηρικτών τους. Για την ανάσχεση της όποιας δυναμικής κατέγραφε στο εσωκομματικό πεδίο η υποψηφιότητά του, η «Ομπρέλα» αντιπρότεινε τον Ν. Φίλη, η πλευρά του Ν. Παππά πρότεινε τον εργατολόγο Κ. Τσουκαλά, ενώ φαίνεται πως αν τελικά προκριθούν οι υποψηφιότητες Ζαχαριάδη - Φίλη θα στηρίξει τον δεύτερο! Αυτοπροτάθηκε ο Π. Φιλίππου, ενώ απ' τη δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να εκφράζεται προτίμηση για την Ολγα Μπαλαούρα.

Σήμερα, τριμελής επιτροπή της Πολιτικής Γραμματείας θα συναντηθεί με τον μπασκετμπολίστα Ν. Παππά, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα να είναι υποψήφιος για τον δήμο Αθήνας και να βγάλει την Κουμουνδούρου απ' τη δύσκολη θέση.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι πληθαίνουν τα δημοσιεύματα περί ενδεχόμενης διάσπασης του κόμματος μετά την εκλογή του νέου προέδρου, που θα γίνει στις 10 Σεπτέμβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου