Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023

Καυτός Αύγουστος με ανατιμήσεις σε καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα


Μεγάλες αυξήσεις στην τιμή των καυσίμων ροκανίζουν ακόμα περισσότερο το εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών, τη στιγμή που η ακρίβεια και στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως τα τρόφιμα, κυριολεκτικά θερίζει.

Η τιμή της βενζίνης έχει ξεπεράσει σε πολλές περιοχές τα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ κατά 4,3% μέσα σε έναν μήνα αυξήθηκε η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης πανελλαδικά, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, την 1 Ιουλίου ήταν 1,86 ευρώ το λίτρο και στις 30 Ιουλίου έφτασε στα 1,94 ευρώ. Την ίδια περίοδο το πετρέλαιο κίνησης από 1,57 ευρώ το λίτρο έφτασε τα 1,65 ευρώ το λίτρο.

Στην Αττική, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης είναι στα 1,91 ευρώ το λίτρο. Στη Θεσσαλονίκη στα 1,90 ευρώ και στην Αχαΐα στα 1,95 ευρώ το λίτρο.

Στις Κυκλάδες σκαρφάλωσε στα 2,18 ευρώ το λίτρο, στα Δωδεκάνησα στα 2,04 ευρώ, στη Λευκάδα στα 2,02 ευρώ, στην Κεφαλονιά στα 1,99 ευρώ και στην Κρήτη στα 1,98 ευρώ.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται την πρόταση που έχει καταθέσει κατ' επανάληψη το ΚΚΕ για κατάργηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα και στην Ενέργεια, όπως και την κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, όταν το εκρηκτικό μείγμα για τα λαϊκά νοικοκυριά συμπληρώνει η νέα εκτόξευση των έμμεσων φόρων που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

 Την ίδια στιγμή, τα φορολογικά έσοδα έφτασαν τα 27,214 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,154 δισ. ευρώ ή 8,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2023. Από αυτά το 95% πληρώνει ο λαός και μόλις το 5% αφορά την επιβάρυνση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Χαρακτηριστικό για την επιβάρυνση των νοικοκυριών είναι το ότι τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 11,042 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 571 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) ανήλθαν σε 3,227 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 62 εκατ. ευρώ, κάτι που αντανακλά τη μείωση της κατανάλωσης, καθώς η ακρίβεια «θερίζει».

Στα ύψη ο «πληθωρισμός των φτωχών»

Ο Ιούλιος ήταν μήνας αύξησης και για τον συνολικό δείκτη του πληθωρισμού στην Ελλάδα, ο οποίος «τρέχει» πλέον με ποσοστό 3,4%, από 2,8% τον Ιούνιο. Αυτό οφείλεται και στις διαρκείς ανατιμήσεις στα τρόφιμα που παραμένουν μετά από πολλούς μήνες στα ύψη, αλλά και στον λεγόμενο δομικό πληθωρισμό, ο οποίος παρέμεινε τον Ιούλιο σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τα αντίστοιχα του Ιουνίου.

Εξάλλου, αλλαγή σκηνικού τον Αύγουστο δεν αναμένεται, δεδομένου ότι στον τομέα της Ενέργειας υπάρχει άνοδος της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, η οποία εκτοξεύει το κόστος για τα νοικοκυριά.

Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή έκλεισε στο +3,4% τον Ιούλιο έναντι +2,8% τον Ιούνιο, αλλά και +11,3% τον Ιούλιο του 2022. Ομως, στα τρόφιμα η Ελλάδα κινείται πλέον πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, με ρυθμό ανατιμήσεων 10,9% έναντι 10,8% στην Ευρωζώνη. Πολλές χώρες εξακολουθούν να έχουν διψήφια ποσοστά ανατιμήσεων. Μεταξύ αυτών, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Σλοβακία, η Γαλλία, η Κροατία και το Βέλγιο, που κινούνται σε επίπεδα ακόμη και άνω του 12%.

Επιπλέον, ο δομικός πληθωρισμός της Ελλάδας (δηλαδή η μεταβολή των τιμών σε όλα τα προϊόντα εξαιρουμένων αυτών της Ενέργειας και των τροφίμων, των αλκοολούχων ποτών και των καπνικών προϊόντων) «έτρεξε» τον Ιούλιο με ποσοστό 5,4%, σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με το 4,8% του Ιουνίου. Η Ευρωζώνη παρέμεινε σταθερή στο +5,5%. Μόνο η Γαλλία και η Κροατία έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής χαμηλότερο δομικό πληθωρισμό συγκριτικά με την Ελλάδα.

Φωτιά και στο «ρεύμα»

Στο μεταξύ, προ των πυλών βρίσκονται και νέες μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα κι ενώ ήδη τον μήνα αυτόν η χονδρεμπορική τιμή της κιλοβατώρας «τρέχει» πολύ πάνω από 100 ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι η στρατηγική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης» έχει οδηγήσει ανεπίστρεπτα σε τεράστιες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος.

Με τσιμπημένες τιμές ρεύματος τόσο στη χονδρεμπορική όσο και στη λιανική μπαίνει ο Αύγουστος, ενώ από την περασμένη βδομάδα η ελληνική αγορά βρίσκεται σταθερά στην πρώτη τριάδα με τις υψηλότερες χονδρεμπορικές τιμές στην Ευρώπη, παρά τη γενικότερη αποκλιμάκωση και τη διατήρηση της χρηματιστηριακής τιμής του φυσικού αερίου σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Ο μήνας ξεκίνησε χτες με χονδρεμπορική τιμή στα 103,88 ευρώ/μεγαβατώρα, τιμή μειωμένη σε σχέση με τα επίπεδα της περασμένης βδομάδας (πάνω από 115 ευρώ).

Η κυβέρνηση, με βάση και τις Οδηγίες της ΕΕ, ετοιμάζεται να κόψει εντελώς τις όποιες προσωρινές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος βρίσκονται ακόμα σε ισχύ, ενώ το επόμενο διάστημα έρχονται η επαναφορά της περιβόητης «ρήτρας αναπροσαρμογής» στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς ηλεκτρισμού και νέες αυξήσεις στις ΥΚΩ, με τις οποίες ο λαός θα πληρώσει από την άλλη τσέπη τα επιδόματα του προηγούμενου διαστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου