Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 5 Αυγούστου 2023

Σειρά παίρνουν τα νησιά για εγκατάσταση βάσεων του θανάτου


 Κλιμάκωση της εμπλοκής στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Τα ελληνικά νησιά ορέγονται τώρα οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί για τη δημιουργία νέων βάσεων, πέραν όσων ήδη λειτουργούν ανά την ελληνική επικράτεια, έχοντας μετατρέψει τη χώρα σε ορμητήριο των πολεμοκάπηλων σχεδιασμών τους με ευθύνη διαχρονικά των ελληνικών κυβερνήσεων, και εκθέτοντας τον λαό στον τεράστιο κίνδυνο να γίνει στόχος αντιποίνων.

Η νέα εξέλιξη κλιμακώνει επικίνδυνα την εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, καθώς τη βδομάδα που μας πέρασε υπερψηφίστηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο τροπολογία με θέμα τη δημιουργία και νέων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα. Πρόκειται για τροπολογία (1.236 σελίδων) που συμπεριλαμβάνεται στο ήδη πολυσέλιδο νομοσχέδιο για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό (NDAA) του 2024 και η οποία υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της τροπολογίας, ζητείται από τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ να υποβάλουν από κοινού έκθεση μέσα στο επόμενο δίμηνο στις Επιτροπές Αμυνας, Πιστώσεων, Εξωτερικών Σχέσεων του Κογκρέσου για τη σχέση ασφαλείας ΗΠΑ - Ελλάδας, στην οποία θα πρέπει να αναφέρονται σαφώς τα ακόλουθα θέματα:

  • Ανάλυση της δυνατότητας για πρόσθετες βάσεις ή διευρυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελληνική Δημοκρατία, ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά.
  • Περιγραφή των δικαιωμάτων των βάσεων (basing rights) που παραχωρήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες βάσει της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας (MDCA) που υπογράφτηκε στις 14 Οκτώβρη 2021.
  • Περιγραφή των δραστηριοτήτων και των επενδύσεων των ΗΠΑ στις βάσεις που περιλαμβάνονται στην MDCA.
  • Αξιολόγηση του καθεστώτος της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, σύμφωνα με τις επιταγές του Νόμου περί «Αμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας» του 2021 (U.S. - Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act).
Συζήτηση παράλληλα με τις ζυμώσεις για αποστρατικοποίηση

Σημειώνεται ότι η συζήτηση για νέες βάσεις του θανάτου στα νησιά ανοίγει στα «γεμάτα», σε μια περίοδο που το προπαγανδιστικό «μασάζ» εντείνεται στον λαό για την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, ως μέρος των διευθετήσεων που δρομολογούνται με την Τουρκία, ώστε να ενισχυθεί η ΝΑΤΟική συνοχή. Φαίνεται λοιπόν ότι οι σχεδιασμοί αυτοί «τρέχουν» παράλληλα ενόψει και της κλιμάκωσης των ζυμώσεων Ελλάδας - Τουρκίας υπό αμερικανοΝΑΤΟική εποπτεία: Από τη μία το κουτσούρεμα κυριαρχικών δικαιωμάτων και από την άλλη η ενίσχυση της μετατροπής της χώρας σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ, μετατρέποντάς την σε μαγνήτη κινδύνων από τα αντίπαλα στρατόπεδα.

Η τροπολογία συνιστά επικίνδυνη εξέλιξη ανυπολόγιστων διαστάσεων, που στρέφεται τόσο κατά του ελληνικού λαού και των άλλων λαών της περιοχής όσο και κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και είναι τεράστιες, ιστορικές οι ευθύνες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση της ΝΔ γιατί προφανώς βρίσκεται σε προχωρημένες και εν κρυπτώ συζητήσεις με τις ΗΠΑ, που φανερώθηκαν μέσω της ψήφισης της συγκεκριμένης τροπολογίας.

Παζάρια στην πλάτη του λαού

Αξιοσημείωτη είναι η στάση των αστικών κομμάτων απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Καμία επίσημη τοποθέτηση δεν υπήρξε, παρά μόνο τοποθετήσεις στελεχών τους όταν ρωτήθηκαν σχετικά στο πλαίσιο της παρουσίας τους σε τηλεοπτική εκπομπή, απ' τις οποίες επαναβεβαιώθηκε η σύμπλευσή τους στην υλοποίηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή.

Απ' την πλευρά της κυβέρνησης χαράς ευαγγέλια, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Π. Μαρινάκη, να επιχαίρει για το επίπεδο των σχέσεων με τις ΗΠΑ και τον Μ. Βαρβιτσιώτη να το πάει ένα βήμα παραπέρα παραδεχόμενος ότι «ήταν παραδοσιακά στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να ενταχθεί και η Λήμνος στον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό και να ενταχθεί κάτω από την ομπρέλα μιας ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, είναι ένα πολύ θετικό βήμα»!

Απ' την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Μαντζουράνης, μέλος της ΚΕ, εξέφρασε την πάγια θέση του κόμματος, που εστιάζει στο πόσα θα κερδίσει η ελληνική αστική τάξη απ' το βάθεμα της επικίνδυνης για τον λαό εμπλοκής, λέγοντας ότι «εάν πρόκειται στη νέα αυτή εξέλιξη να υπάρχουν ανταλλάγματα για την ελληνική πλευρά, δηλαδή αποτελεσματική προστασία απέναντι στις τουρκικές διεκδικήσεις, τότε δεν θα μπορεί κανείς να είναι επικριτικός ή αρνητικός, αλλά ας περιμένουμε».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Π. Χρηστίδης αρκέστηκε να δηλώσει ότι «εδώ πρέπει να υπάρχει εθνικό σχέδιο, πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να συνεννοούνται για τα κρίσιμα ζητήματα».

Η στάση τους είναι συνεπής με την πολιτική που υλοποίησαν. Θυμίζουμε ότι ήταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το 2018, όταν είχε τεθεί στη συζήτηση η δημιουργία αμερικανικής βάσης στη Σκύρο. Με καθοριστική συμβολή τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκίνησε τον ελληνοαμερικανικό διάλογο, όσο και της ΝΔ, που τον ολοκλήρωσε με την κατάπτυστη Συμφωνία για τις Βάσεις, γίνεται σήμερα ολοφάνερο ότι ο κατήφορος της εμπλοκής δεν έχει πάτο.

Το χρύσωμα του χαπιού για τον λαό ακούει στο όνομα «ανταλλάγματα». Επιχείρημα που προτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ για να δικαιολογήσουν τη συμφωνία τους στη μετατροπή της χώρας σε απέραντο ορμητήριο. Κρύβουν βέβαια ότι τα όποια ανταλλάγματα παζαρεύουν αφορούν αποκλειστικά τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων και όχι τον λαό, που το μόνο που έχει να «κερδίσει» απ' τις επαίσχυντες συμφωνίες τους είναι η έκθεσή του σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους.

Τα «ανταλλάγματα» από την αναβάθμιση της ελληνοαμερικανικής σχέσης τα δοκιμάζουν ήδη εργαζόμενοι σε μεγάλους χώρους δουλειάς, όπως τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας και της Σύρου, που πέρασαν στην αμερικανική ΟΝΕΧ με τη σύμπραξη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αφού μετατράπηκαν σε «ειδική οικονομική ζώνη», εξαφανίζοντας δικαιώματα.

Η πρεμούρα μάλιστα της αστικής τάξης και των κυβερνήσεων να μετατραπεί η χώρα τόσο σε «κόμβο» για τη διεκπεραίωση των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών όσο και σε ενεργειακό - διαμετακομιστικό κόμβο, φέρνει ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια, οδηγεί σε ορισμένες περιοχές να συγκεντρώνονται βάσεις, στρατιωτικές δυνάμεις, ενεργειακές υποδομές δίπλα σε πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά, χωρίς μέτρα προστασίας του πληθυσμού, όπως το έζησαν πρόσφατα οι κάτοικοι της Μαγνησίας. Ενώ βέβαια όλα αυτά γίνονται δυνητικά και «στόχος».

Απέναντι σε μια πολιτική που συσσωρεύει μπαρούτι δίχως τέλος, ο λαός δεν μπορεί παρά να επαγρυπνά, να εντείνει την αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική του δράση. Η πάλη για να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, για καμιά εμπλοκή στους θανάσιμους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ γίνεται πλέον ζήτημα «ζωής» να κλιμακωθεί, να αγκαλιαστεί από περισσότερα σωματεία και μαζικούς φορείς. Να σημαδεύει την «πηγή» της εμπλοκής, που δεν είναι άλλη από την ίδια την ελληνική αστική τάξη και τις βλέψεις της. Γιατί η ανάγκη του λαού για πραγματική προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων του, για ειρηνική και αμοιβαία επωφελή συνεργασία με τους άλλους λαούς, τσακίζεται από τους παραπάνω επικίνδυνους σχεδιασμούς κράτους - κεφαλαίου - ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

 
Συναγερμός στους νησιώτες ενάντια στην εξέλιξη - βόμβα

Κοινή δήλωση των υποψηφίων περιφερειαρχών της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αγλαΐας Κυρίτση και Γιάννη Αγγέλου, σε Βόρειο και Νότιο Αιγαίο αντίστοιχα

Σε κοινή τους δήλωση η Αγλαΐα Κυρίτση και ο Γιάννης Αγγέλου, υποψήφιοι περιφερειάρχες Βόρειου και Νότιου Αιγαίου αντίστοιχα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τονίζουν για την τροπολογία που ψήφισε το αμερικανικό Κογκρέσο για τη δημιουργία αμερικανικών βάσεων στα νησιά του Αιγαίου:

«Η τροπολογία του αμερικανικού Κογκρέσου που θέτει ζήτημα δημιουργίας στρατιωτικών βάσεων και στα νησιά Αιγαίου αποτελεί μια άκρως επικίνδυνη εξέλιξη, γιατί συνιστά μια μεγάλη απειλή για τους νησιώτες και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες ιστορικές ευθύνες. Είναι υπόλογη στους νησιώτες και σε όλο τον λαό. Είναι ολοφάνερο ότι βρίσκεται σε προχωρημένες μυστικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ πίσω από την πλάτη του λαού.

Η δημιουργία αμερικάνικων βάσεων στα νησιά θα εμπλέξει βαθύτερα τη χώρα στον πόλεμο της Ουκρανίας και στους σφοδρούς ανταγωνισμούς μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα. Τα νησιά του Αιγαίου, εκτός των άλλων, θα γίνουν "στόχος πολεμικών αντιποίνων" στην περίπτωση που η πολεμική σύγκρουση γενικευτεί.

Αυτοί οι σχεδιασμοί συνδέονται με την απαίτηση της τουρκικής κυβέρνησης για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και τις προωθούμενες επικίνδυνες διευθετήσεις για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου με ΝΑΤΟική εποπτεία. Αλλωστε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ αποδέχονται και την αποστρατικοποίηση των νησιών και δεν αναγνωρίζουν τα σύνορα στο Αιγαίο. Τώρα γίνεται πιο φανερό γιατί ο ίδιος ο πρωθυπουργός πριν τις εκλογές χαρακτήρισε τα ελληνικά νησιά ως "ΝΑΤΟικό έδαφος" και αμέσως μετά μίλησε για "σχετική κυριαρχία"!

Συνυπεύθυνοι για αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, εφόσον συμφωνούν και στηρίζουν την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, την επέκταση και αναβάθμιση των βάσεών τους, καθώς και τη συμμετοχή της χώρας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Η όποια διαφοροποίησή του αφορά μόνο τα ανταλλάγματα. Η συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ είναι σημαντική. Ως κυβέρνηση έφερε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δήθεν για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού. Πρώτη απαίτησε από τις ΗΠΑ τη δημιουργία βάσης στο Αιγαίο, προετοίμασε τη νέα συμφωνία.

Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να σιωπήσει και ειδικά οι σημερινοί περιφερειάρχες και οι άλλοι υποψήφιοι. Ολοι πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση ενώπιον του λαού των νησιών.

Στην υπεράσπιση των λαϊκών και κυριαρχικών δικαιωμάτων κρίνεται ο πατριωτισμός και όχι στα κούφια και μεγάλα λόγια που συνιστούν πατριδοκαπηλία και εθνικιστικό μίσος.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" σημαίνει συναγερμό και καλεί όλους τους νησιώτες να υψώσουν τη φωνή τους. Μπορούμε και πρέπει με τον αγώνα μας να ματαιώσουμε αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς. Οι υποψήφιοι της "Λαϊκής συσπείρωσης" στην Περιφέρεια και τους δήμους βρίσκονται σταθερά στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Καλούμε να σταθούν δίπλα μας όλες και όλοι όσοι νιώθουν τη μεγάλη ευθύνη και θέλουν να συμβάλουν στην πάλη, για να σταματήσουμε τη μετατροπή των νησιών μας σε ορμητήρια ιμπεριαλιστικών πολέμων και την επικίνδυνη συνδιαχείριση - συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου