Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» πρώτη μέρα

Κοσμοπλημμύρα από την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη ημέρα, αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα της απήχησης που βρίσκει στο λαό και τη νεολαία το προσκλητήριο αγώνα που απευθύνουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ.

Δείχνει πως ολοένα και περισσότεροι εμπνέονται από το σύνθημα «Με το ΚΚΕ για τον σοσιαλισμό, για να "γενούνε τα σκοτάδια λάμψη"». Οι εκδηλώσεις στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, συνεχίζονται και την Παρασκευή και θα κορυφωθούν το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη, με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση, στις 9 μ.μ. στον χώρο του Φεστιβάλ, όπου θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.


Χιλιάδες κόσμου ήταν για μια ακόμα χρονιά στην Κεντρική Σκηνή του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» για να υποδεχτούν τον Β. Παπακωνσταντίνου, που ξεσήκωσε το πλήθος σε μια ανεπανάληπτη, συγκλονιστική σε παλμό, σε ρυθμό και σε όγκο συναυλία!

Με μια φωνή τραγούδησαν όλοι μαζί «Τσε Γκεβάρα», «Μου παν θα βάλεις το χακί», «Αρνιέμαι».... Τραγούδια απ' τη συνεργασία του με δύο ιερά τέρατα, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Λοϊζο, με τον Βασίλη από σκηνής να διηγείται πως γνωρίστηκε μαζί τους και πώς γεννήθηκε απ' αυτή τη γνωριμία μουσική που δεκαετίες τώρα συνεγείρει!

Αλλά και να σχολιάζει σκωπτικά τους καιρούς μας και να μνημονεύει τον Θ. Μικρούτσικο, η συνεργασία με τον οποίο έδωσε σε όλους εμάς το τραγούδι «Έπειτα απ' το μεγάλο μπουμ»...

Κι ο διάλογος με τον κόσμο συνεχίστηκε με τον Βασίλη να εξομολογείται το μεγάλο φόβο που πάντα είχε μέσα του και να δίνει το λόγο στους στίχους...  «Φοβάμαι για όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα»!

Στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου», μια αλλιώτικη στρατιά απλώθηκε σήμερα βράδυ, εργαζομένων, φοιτητών, μαθητών, μικρών παιδιών, νέων και μεγαλύτερων, όλων των ηλικιών, με μια κοινή επιδίωξη: Να ακούσουν, να μάθουν, να συζητήσουν, να ανταλλάξουν σκέψεις και προβληματισμούς για το παρόν και το μέλλον, για το πώς θα κάνουμε τα σκοτάδια λάμψη και φυσικά να γλεντήσουν με πολλή και εκλεκτή μουσική.

Το 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» άνοιξε για όλους αυτούς τις πύλες του στη Θεσσαλονίκη σήμερα, υποδεχόμενο στους χώρους του που με μεράκι επιμελήθηκαν τα μέλη της οργάνωσης χιλιάδες επισκέπτες.

Έχει για τον καθένα μια πρόταση, ένα χώρο που να τον εκφράζει, στέκι εργαζομένων, στέκι φοιτητών, μαθητικό στέκι, γωνιά για τις γυναίκες και τα νέα ζευγάρια, για τους μικρούς του φίλους του Κόκκινου Αερόστατου με πολύ παιχνίδι, κατασκευές, ψυχαγωγία, περίπτερα της ΠΕΑΕΑ -ΔΣΕ, της ΕΔΥΕΘ, των θεραπευτικών κοινοτήτων.

Έχει εκθέσεις με σημαντικό υλικό, πολύτιμο εξοπλισμό για τις μάχες τους, με την κεντρική έκθεση να δεσπόζει με θέμα «Στο δίλημμα τα κέρδη τους ή οι ζωές μας, απαντάμε βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής»

Ξεχωριστό ενδιαφέρων συγκεντρώνουν οι συζητήσεις για ζητήματα που απασχολούν τη νεολαία, αλλά δεν βρίσκουν χώρο ούτε βήμα στα αστικά ΜΜΕ.

Φυσικά έχει μουσικές σκηνές που γέμισαν από κόσμο, την κεντρική, τη λαϊκή, τη νεανική απ' όπου εκπέμπονταν μια διαφορετική πολιτιστική πρόταση, που ανυψώνει, συνεγείρει, διδάσκει...

Το Φεστιβάλ μετατράπηκε και σε μαχητική συγκέντρωση έκφρασης της οργής για τα δεινά των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας, διεκδίκησης για λογαριασμό τους, έκφρασης ταξικής αλληλεγγύης με συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η κεντρική έκθεση που έχει θέμα «Στο δίλημμα τα κέρδη τους ή οι ζωές μας, απαντάμε βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής». Αποτελείται από 5 θεματικές ενότητες, που στο χώρο δίνονται με 5 ισόπλευρα τρίγωνα.

Η πρώτη θεματική ενότητα αφορά τον χαρακτήρα του σημερινού συστήματος, εξηγεί γιατί μιλάμε για οικονομική ανάπτυξη και ποια τα μέτρα στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου απέναντι στις λαϊκές ανάγκες.  Η δεύτερη θεματική ενότητα παρουσιάζει συγκεκριμένα μέτρα που παίρνονται όπως στα μισθολογικά, στην παιδεία και στην υγεία σε αντίθεση με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Η τρίτη θεματική ενότητα αφορά την «πράσινη ανάπτυξη». Η τέταρτη θεματική ενότητα αφορά τους ελεύθερους χώρους, τις συγκοινωνίες,το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Και η πέμπτη θεματική ενότητα αφορά την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, αναδεικνύει τις σύγχρονες δυνατότητες, τα επιτεύγματα στην ΕΣΣΔ, και το τι πρέπει να κάνει ο λαός για να ανοίξει ο δρόμος για την επαναστατική αλλαγή στη χώρα μας, για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού – κομουνισμού. Αναδεικνύοντας ότι ο λαός πρέπει να βαδίσει στο δρόμο της ανατροπής με ενδυνάμωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

 

Παράλληλα οι χιλιάδες επισκέπτες απολαμβάνουν το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που εξελίσσεται στις σκηνές. Στη Λαϊκή σκηνή διασκέδασαν με το αφιέρωμα στον Ακη Πάνου, με την ορχήστρα «Το Λαϊκόν» με τη Μαρία Φραγκούλη, τον Λάμπρο Καυκούλα και τον Νίκο Ταλέα. Και στη συνέχεια με τον Γιάννη Λεμπέση και την ορχήστρα του «Λαϊκή Στράτα».

Ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ παρακολούθησε την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων. Περιηγήθηκε στα στέκια, όπως το φοιτητικό, στάθηκε στο τραπεζάκι των νεολαίων της ΕΔΟΝ, συνομίλησε με εργαζόμενους στο εργατικό στέκι και την κατάρτιση και περιηγήθηκε στην κεντρική έκθεση για την καταπιταλιστική ανάπτυξη.

Την Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη, στις 8 μ.μ., στη Λαϊκή Σκηνή, θα γίνει συζήτηση με θέμα: «"Λαϊκή Συσπείρωση" ισχυρή, το πραγματικό αντίπαλο δέος στην αντιλαϊκή πολιτική». Θα μιλήσουν ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος του ΓΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, και ο Βασίλης Τομπουλίδης, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μέλος του ΓΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.



Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα σήμερα και αύριο:

Σήμερα Παρασκευή

Κεντρική Σκηνή

- «Γυρεύοντας μια αλλιώτικη ζωή» - Αφιέρωμα στον Κώστα Τριπολίτη

Επιμέλεια αφιερώματος: Πάνος Γαλάνης, Πάνος Τσίτσικας

Ενορχηστρώσεις: Πάνος Τσίτσικας

Τραγούδι: Γιώργος Μεράντζας, Μάρθα Φριντζήλα

- «Της ψυχής το παρακάτω» - Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαζαχαριάκης

Συμμετέχουν: Πέγκυ Ζήνα, Μπάμπης Στόκας

Λαϊκή Σκηνή

- Συναυλία με την μπάντα της Φλώρινας, των αδελφών Βαλκάνη

- Γλέντι με την Βάσω Βασιλειάδου

Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων

Domenica

Σπύρος Γραμμένος

Koza Mostra

Μαθητική Σκηνή

Rast Maqam

Μαρίνα Σάττι

Αύριο Σάββατο

Κεντρική Σκηνή

- Αφιέρωμα στον Αλκη Αλκαίο από τους Κώστα Καρμπά και Γιώργο Αετόπουλο

- Συναυλία με την Νατάσσα Μποφίλιου

Λαϊκή Σκηνή

«Ρεμπέτ Ασκέρ»

- Γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη

Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων

Urban Pulse

«Μωρά στη Φωτιά»

Μαθητική Σκηνή

- Stand up comedy με τον Κώστα Μαλιάτση

- Marseaux

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου