Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Σε απεργία οι εργαζόμενοι στις τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες

Ταυτόχρονη απεργία ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι στις τρεις μεγαλύτερες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες σε τρία εργοστάσια στρατηγικής σημασίας από τα ξημερώματα της Παρασκευής, στο πλαίσιο του αγώνα τους για τη νέα συλλογική σύμβαση.

Ο Σον Φέιν, πρόεδρος του συνδικάτου United Auto Workers (UAW), δήλωσε ότι τα τρία εργοστάσια είναι τα μεγαλύτερα που έχουν οι λεγόμενες μεγάλες «τρεις του Ντιτρόιτ», δηλαδή η General Motors, η Stellantis και η Ford. Περίπου 13.000 εργαζόμενοι εκτιμάται ότι κατεβαίνουν σε απεργία. Το συνδικάτο αντιπροσωπεύει συνολικά 146.000 εργαζόμενους και στους τρεις μονοπωλιακούς ομίλους. 

Είναι η πρώτη φορά στην 88χρονη ιστορία του συνδικάτου που απεργούν τα μέλη του ταυτόχρονα και στις τρεις μεγάλες εταιρείες.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν αύξηση των μισθών κατά 40% σε τέσσερα χρόνια, επαναφορά της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, μειωμένη εβδομαδιαία εργασία 32 ωρών και ενίσχυση των παροχών για σύνταξη, διακοπές και οικογενειακή άδεια.

Τα αιτήματα των εργαζομένων έρχονται μετά από χρόνια χτυπημάτων στα δικαιώματά τους, ιδιαίτερα μετά την καπιταλιστική κρίση του 2008 - 2009. Εκτοτε, πήραν αυξήσεις - ψίχουλα, είδαν τις υπερωρίες να πολλαπλασιάζονται δίχως σοβαρή αμοιβή, ενώ πολλοί δουλεύουν 7 μέρες τη βδομάδα ακόμη και με συνεχή 12ωρα για να βγει το πλάνο της παραγωγής.

Την ίδια ώρα οι αυτοκινητοβιομηχανίες κατέγραφαν τεράστια κέρδη. Από τότε που τέθηκε σε ισχύ η ισχύουσα σύμβαση, το 2019, τα ετήσια μικτά κέρδη των αυτοκινητοβιομηχάνων αυξήθηκαν κατά 34% στη Ford και 50% στη General Motors. Η Stellantis, η οποία δημιουργήθηκε όταν η Fiat Chrysler συγχωνεύθηκε με τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Peugeot το 2021, ανέφερε ότι τα ετήσια μικτά της κέρδη αυξήθηκαν κατά 19% από το 2021 έως το 2022. Οι τρεις όμιλοι έχουν πραγματοποιήσει συνολικά κέρδη 21 δισεκ. δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του 2023 και 250 δισεκ. δολάρια την τελευταία δεκαετία.

Παρά τα αστρονομικά τους κέρδη, οι αυτοκινητοβιομηχανίες αντιπροσφέρουν συνολικές αυξήσεις στους μισθούς 20% για μία σύμβαση διάρκειας 4,5 ετών, δηλαδή λιγότερο από 5% ετησίως.

Το συνδικάτο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η απεργία να γενικευτεί και έχει ετοιμάσει ειδικό ταμείο 825 εκατ. δολαρίων για να υποστηρίξει την απεργία για μία περίοδο 11 εβδομάδων.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, NBC, Washington Post, CNN)

1 σχόλιο:

  1. Αλληλεγγύη στην απεργία των εργαζόμενων στις αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ

    Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο εκφράζει την αλληλεγγύη στις απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν στις 14 Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι στις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ και συγκεκριμένα στα εργοστάσια των μονοπωλίων Ford, General Motors και Stellantis.

    Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές απεργιακές δράσεις των τελευταίων δεκαετιών, σε έναν από τους ιστορικούς βιομηχανικούς κλάδους των ΗΠΑ με χιλιάδες εργαζόμενους. Και έρχεται ως ένα νέο σημαντικό βήμα στις μεγάλες κινητοποιήσεις, δράσεις και απεργίες των εργατών της ΑΜΑΖΟΝ, των STARBUCKS, των σεναριογράφων, των ηθοποιών και πολλών ακόμη κλάδων.

    Πραγματοποιείται σε μονοπωλιακούς ομίλους, πολυεθνικούς κολοσσούς, που για χρόνια επιδοτήθηκαν με δισεκατομμύρια δολάρια από τις Κυβερνήσεις των ΗΠΑ, δηλαδή με λεφτά των ίδιων των εργαζομένων. Εταιρίες που μετρούν τεράστια κέρδη αλλά εν μέσω έκρηξης της ακρίβειας και του κόστους ζωής για τον λαό αρνούνται να δώσουν πραγματικές αυξήσεις στους εργαζόμενους τους.

    Οι απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται κάτω από την τεράστια πίεση και δράση των ίδιων των εργαζομένων, που μετά από χρόνια ξεπερνούν λογικές αναμονής, ανάθεσης και «κοινωνικού εταιρισμού» που καλλιεργείται συστηματικά. Πρόκειται για μια απεργία που ξεκινά κόντρα στις προσπάθειες «εχθρών και φίλων», μέχρι την τελευταία στιγμή να αποτρέψουν μια μεγάλη απεργία στην βαριά βιομηχανία των ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστική η στάση καλοπληρωμένων ηγετικών συνδικαλιστικών στελεχών, που μέχρι την τελευταία στιγμή έκαναν ότι ήταν δυνατόν για να μην πραγματοποιηθεί απεργία. Ενώ ακόμη και τώρα βάζουν εμπόδια στην γενίκευση και στην κλιμάκωση της.

    Η απεργία ξεκίνησε παρά την αρνητική κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος των ΗΠΑ, την χρόνια αδράνεια, την καλλιέργεια της λογικής της ταξικής συνεργασίας αλλά και με τις διακρίσεις και τους διαχωρισμούς μεταξύ εργαζομένων, σε νέους και παλιούς, εργολαβικούς και μη. Διαχωρισμούς που ακόμη και τα ίδια τα συνδικάτα των ΗΠΑ έχουν αποδεχθεί και σε πολλές περιπτώσεις καλλιεργούν και αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στην ταξική ενότητα και κοινή πάλη των εργατών, στην ενδυνάμωση, κλιμάκωση και αποτελεσματικότητα του αγώνα.

    Παρά τα εμπόδια, τις δυσκολίες, κόντρα στις λογικές του συμβιβασμού και της υποταγής χιλιάδες βιομηχανικοί εργάτες των ΗΠΑ κατέβηκαν στον δρόμο του αγώνα και απεργούν. Χιλιάδες ακόμη είναι έτοιμοι να κάνουν το βήμα.

    Από την Ελλάδα, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο στέλνει μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης. Στον δίκαιο αγώνα τους, οι εργαζόμενοι στις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ δεν είναι μόνοι τους. Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας!

    Με οργάνωση, αλληλεγγύη και πίστη στο δίκιο της εργατικής τάξης μπορούμε να νικήσουμε!
    Βίντεο https://twitter.com/PAME_Greece/status/1702590605027676448

    https://twitter.com/PAME_Greece/status/1702588605808468466

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου